Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Hammarby, är tagen när Fotbollskanalen når honom natten till fredag.
Han förklarar att han aldrig varit med om något liknande under sin långa karriär.
- Inte på det här sättet. Då har vi ändå spelat borta mot Partizan när det var hätskt på läktaren, säger Rickmer.
Rickmer tydliggör först att Bajen inte "riktigt" har en klar bild av vad som hände, men berättar sedan vad han och kollegor upplevde.
- Fakta är att vi har rätt till 200 VIP-biljetter, så kallade kategori 1-biljetter. De är på långsidan och de plockade vi ut. De gick till våra sponsorer, samarbetspartners, anhöriga till spelare och ledare, vår styrelse, ledning och personal hos oss som inte arbetar just då under matchen, säger Rickmer och fortsätter:
- Vid slutsignalen rörde det sig minst 100 personer, maskerade, längs med långsidan. De sökte sig upp mot familjer, anhöriga och styrelsen. De gav sig på de människorna. De misshandlade flera personer och det är många som blivit av med halsdukar och så vidare.
En Hammarby-supporter är allvarligt skadad och förd till sjukhus. Rickmer förklarar att man som klubb är i kontakt med anhöriga och sjukhuset för att följa upp situationen.
- Dessutom är många andra skadade, fysiskt eller psykiskt. Det var ju inte så kul att sitta där när massa maskerade människor tog sig upp.
Bajens rutinerade evenemangsansvarige är kritisk efter det som inträffade.
- Det är alltid svårt med tidsuppfattningen när det händer saker, men det tog lång tid innan det dök upp säkerhetspersonal eller polis. Det fick fortgå ett tag. De (de attackerande Twente-supportrarna) fick springa dit och ännu fler hann ansluta.
Enligt Rickmer fanns det inga ordningsvakter över huvud taget på plats när attacken ägde rum.
- Det är så förvånande. Vanligtvis i Europa, och i allsvenskan, byter man just de här biljetterna mellan klubbarna till långsidorna och det är alltid så att man håller ett extra öga på den sektionen i och med att människorna där sticker ut.
- Den delen av publiken hamnar ju någonstans bland hemmalagets egna sponsorer eller bland hemmapublik på sittplats. Då har arrangören vanligtvis koll där. Det är jäkligt förvånande att de fick gå så fritt inne på arenan. För de (som attackerade) hade ju inte biljett där på läktaren.
Rickmer fortsätter:
- De kom dit med rånarluvor på sig. De kom från deras kortsida, sen exakt var de stod vet jag inte. Vi såg ganska länge att de var på väg. Vi försökte få kontakt med arrangören.
- Det är jävligt tråkigt att det här händer.
Nederländsk polis meddelade under natten att tio personer har gripits, misstänkta för offentligt våld, misshandel och förelämpning av tjänsteman i tjänst.
Vidare förklarar Rickmer att han fått information om att många av de maskerade personerna tillhörde en viss falang av Twente-supportrar - och att de hade med sig Schalke 04-anhängare. Supportergrupperingar till den nederländska och den tyska klubben har nämligen ett så kallat "friendship".
Han berättar att också att han själv var i närheten av den berörda sektionen vid tillfället. Nu försöker man samla upp all information som är möjlig för att skaffa sig en klar bild av det som inträffade. Någon större dialog med Twente har man inte haft än.
- Vi kan bara konstatera att vi framfört vad vi tycker till Twente och polisen. Hur de tar till sig den informationen vet vi inte.
- Och det är för tidigt för att vi ska ha fått svar på hur det kunde hända. Vi förstår att de inte kan ge alla svar nu.
Rickmer återkommer flera gånger under samtalets gång till att han inte vet vad han ska säga.
- Det är för jävligt. Och det är jävligt fegt. Det är extremt fegt. Jag förstår inte hur de som gjorde det här är funtade. Vad för prestige och vinst finns det i det här?
- Just att det är riktat mot sponsorer, barnfamiljer och nära anhöriga till spelare…. jag vet inte hur man är funtad när man slåss mot likasinnade eller andra grupperingar heller, men nu vet jag verkligen inte hur man är funtad om man gör det här. Jag vet inte var prestigen finns.
Flera Hammarby-spelare hade nära anhöriga på sektionen och blev vittne till händelsen. De har, som alla andra, reagerat kraftigt.
- Så är det. Det här är för låg nivå. Jag vet inte riktigt… jag vet inte riktigt vad jag ska säga.
Europa Conference League är det europeiska fotbollsförbundet Uefas turnering. Än så länge vet inte Hammarby hur organisationen ser på det inträffade eller vad som rapporterats in.
- Uefa-delegaterna satt precis bredvid den här sektionen. Så han (matchdelegaten) är nog medveten om vad som hände, konstaterar dock Rickmer.
Twente spelar i Enschede och staden fattade inför matchen ett beslut om att porta alla Hammarby-supportrar från stadskärnan. Det har rört upp känslor och ställt till med problem för grönvita anhängare på plats.
Är du ännu mer förvånad kring att man inte hade säkerhet runt den berörda sektionen med tanke på det som varit?
- Jag är förvånad, ja. Utan att veta exakt läget. Det kan ju ha hänt något någon annanstans som gjort att de behövt flyttat ut personal därifrån, jag vet inte det. Men för mig är det förvånande. Det är ju inte så att de platserna är hemliga, det är inte supportrar som köpt biljetter i smyg. Det är vi som köpt loss biljetterna från Twente som klubb. De vet att vi har personer där.
Twente hedrade två bortgångna klubbikoner med en tyst minut inför avspark och då gjorde supportrar på Hammarbys klacksektion ljud ifrån sig. Men Göran Rickmer tror inte att det finns något samband mellan det och attacken efter matchen, vilket det gjorts antydningar om i nederländsk press.
- Jag kan konstatera att det lät under den minuten. Jag var där uppe då. Och tysta minuter ska respekteras. Men jag vet inte om alla förstod att det var en tyst minut. Det har jag svårt att se.
- Och om det skulle hänga ihop, då borde ju deras säkerhetsavdelning tagit höjd för det. De borde de gjort en analys och höjt upp olika säkerhetsaspekter. Så om det var ett bakomliggande skäl så är det ännu värre att de inte vidtog några åtgärder.
Rickmer:
- Jag kan konstatera att det här inte är första gången som det händer något liknande på deras läktare, att deras maskerade supportrar söker sig in på långsidan och flyger på människor som håller på andra lag.
Om stadens hantering av Bajen-supportrarna i Enschede säger Rickmer vidare:
- Vi hade möten med både Twente och polisen och kan konstatera att när lottningen var klar visste de att det var många hammarbyare som bokat biljetter och resa hit ner. De visste att det var fler som bokatresa än vad det fanns biljetter till matchen. Vi har varit jättetydliga gentemot myndigheter och arrangören om informationen vi haft. Vi har sagt att människor redan bokat boende i Enschede och i regionen.
- Våra supportrar har också efterfrågat information om var de skulle samlas. Svaret blev: ”I supporterzonen, från klockan 17.00 på matchdag”. Då förklarade vi att folk kommer vara här tidigare ändå. Hammarbyarna ville inte heller åka in till centrum, men vi har inte fått någon feedback. De jar bara sagt: ”Vi återkommer, vi återkommer”. Men vi har inte fått någon ordentlig återkoppling. Med facit i hand så finns det mycket man kunde gjort annorlunda. Jag hoppas att de lär sig något.
Nästa vecka väntar retur i dubbelmötet, i Stockholm.
- Vi är klara med vår grundplanering och det är ingen idé för oss att sitta och fundera på det nu när det är så mycket känslor inblandat. Vi får göra en vuxen analys. Vi har ett inbokat möte, med delar av myndigheterna som ska vara med då, i morgon eftermiddag (under fredagen). Vi har en plan och nu har det här inträffat. Då får vi titta på vad det får för effekter.
- Det vore naivt att tro att det här inte påverkar säkerhetsläget i Stockholm. Men det blir min, mina kollegor och berörda myndigheters uppgift att se till att minimera riskerna.
Twentes generaldirektör Paul van der Kraan har öppnat för att klubben fattar ett beslut om att porta sina egna supportrar från att komma in på Tele2 Arena i nästa vecka.
Nu svarar Rickmer följande:
- Jag har inte hört det. Det är möjligt att göra det, det är inga konstigheter, det skulle vi hantera. Men jag har inte hört något om det.
Ser du det som ett möjligt scenario, att ha bortasektionen stängd - om det är på Twentes initiativ?
- Det är ett beslut som de kommer äga. Det finns ju också en hel del Twente-supportrar som inte var delaktiga i det här och som kanske tycker att det inte var världens mest smarta idé. Jag är principiellt emot kollektiva bestraffningar. Men det beslutet får Twente äga. Sen får vi agera utifrån vår sida, avslutar Rickmer.