Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

34 resdagar på 127 dygn för MFF: "Resor var mer äventyr för 30 år sedan"

Europa League-kval

MALMÖ. Det brukar pratas om match och träning.
Men resorna tar upp allt större tid i en fotbollsspelares vardag. Fotbollskanalen pratade med några Malmö FF-profiler under den matchtätaste perioden i klubbens historia.
- Det känns som att allt har blivit helt intryckt med tanke på att ligan måste avslutas i början av november, säger Dennis Hadzikadunic.  

Foto: Bildbyrån.

VM i Qatar är anledningen till den extremt komprimerade hösten för topplagen i Europa. I Sverige kommer Malmö FF vara värst med sina 51 matcher från februari till november, sedan de kvalificerat sig till ett europeiskt gruppspel under hösten. 

Mellan midsommarhelgens återstart i allsvenskan till avslutningen den 6 november har MFF-spelarna bara en längre ledighet, under landslagsuppehållet i slutet av september. För landslagsmän som Bosnien-Hercegovinas Dennis Hadzikadunic blir det ingen paus då ens. 

- Det känns som att allt har blivit helt intryckt med tanke på att ligan måste avslutas i början av november. Jag hade hellre velat spela till december. Men jag kan inte påverka något, det är ett VM som ska spelas. Vi får bara hålla ut, säger Hadzikadunic till Fotbollskanalen. 

Annons

Från bortamatchen den 1 juli mot Gif Sundsvall till den allsvenska avslutningen kommer MFF-spelarna tillbringa cirka 34 av 127 dagar på resande fot. Truppen kan avverka närliggande bortamatcher som Helsingborg och Mjällby under matchdagen, men i regel åker de himmelsblå till resedestinationen dagen innan avspark och tar sig hem direkt efter matchen om möjligt.  

Alf Westerberg och Anne-Maj Jansson är duon som planerar och organiserar alla dessa resor. Den 61-årige Westerberg var assisterande tränare i Mjällby så sent som för ett år sedan och är sedan årsskiftet sportkoordinator i Malmö FF.  

- Just nu är det väldigt mycket för oss med tanke på hur matchprogrammet ser ut. Det upptar väldigt mycket av min tid och andras också naturligtvis att få ihop det här. Speciellt den här delen under sommaren, med kvalspel i Europa, när det är så kort varseltid också på varje resa. Vad ska jag säga? Det är rätt intensivt (skratt), säger Alf Westerberg.  

Annons

Vad är det viktigaste i ditt uppdrag?  
- Det viktigaste är egentligen att både jag själv och vi andra som jobbar med detta märks så lite som möjligt. Det vill säga att spelare och ledare slipper drabbas av några problem. Man är lite grann det man brukar säga om bra fotbollsdomare - märker du inte av dem så fungerar saker och ting bra. Det är planering, planering och planering.   

I kväll är han på plats när MFF kan säkra en plats i Europa Leagues gruppspel mot Sivasspor. Men redan under måndagskvällen anlände den första Malmödelegationen till Turkiet, med en evenemangsansvarig, säkerhetschef och kock.  

Efter så många europeiska matcher under 2000-talet är MFF-organisationen inkörd i att arrangera resor utomland. Westerberg säger att han drar ett större lass i den allsvenska vardagen. En cupmatch mot dalsländska Brålanda nästa vecka kan innebära lika många logistiska utmaningar som ett besök i Sivas, djupt inne i Turkiets inland.  

Annons

För spelare och ledare däremot handlar allt om spel och återhämtning. MFF:s reseutgifter har därför ökat, och inte bara för att de i regel når ett europeiskt gruppspel varje år. Flygmarknaden har blivit dyrare sedan pandemin - samtidigt är spelarnas återhämtning högsta prioritet och skälet till att MFF chartrat flyg till Sundsvall och Uppsala för att spara tid under sommaren.  

Interimtränaren Andreas Georgson citerade sportdirektören Daniel Andersson som på tiden som MFF-spelare kunde ta bussen till Örebro på morgonen, vinna matchen och sedan åka de 50 milen hem samma dag. Ett sådant upplägg är uteslutet nu.  

- Jag skulle nog säga att ett par timmar är hanterbart. Går man upp mot längre tid än så är det inte så lyckat. Man hör ofta uttrycket att de “satt kvar i bussen” när de kommer i underläge i en bortamatch med 0-2 efter 20 minuter. Det är nog lite typiskt, det är inget bra sätt att förbereda sig på med för långa resor.   

Annons

De sociala rutinerna är inkörda för spelarna. Högeryttern Jo Inge Berget säger att han som yngre var mån om att hänga med lagkamraterna. Nu vill den 32-årige småbarnsföräldern mest slappa och kolla på Netflix efter middagarna med laget. Berget säger att många andra i MFF är i samma sits och jämt borta från sina barn och partners.  

- Det är klart att man blir borta mycket, så det är jobbigt för dem där hemma att pappa alltid är borta. För barnen och för frugan inte minst. För mig blir det väl att man får hämta in lite sömn och ha gjort lite sådana grejer. Det är lite både och. Det är klart att inte vill vara borta mycket, men samtidigt så får man utnyttja den tiden till att sova de extra timmarna man kanske inte får sova hemma längre, säger Jo Inge Berget.  

Handlar reseupplägget generellt om att fördriva tid?  

Annons
- Ja, det blir lite så. Det är klart att det är skönt på ett sätt att inte göra någonting, men samtidigt blir det tråkigt efter ett tag. Det gäller att hitta en balans där, men det blir lite att gå och vänta. Det händer mer när man har en hemmamatch. 

Den åtta år yngre Dennis Hadzikadunic har inte samma behov av egentid under resorna.  

- Jag brukar skämta lite, prata, spela lite spel. Jag och Patriot (Sejdiu) brukar spela mycket spel. Ibland också kolla lite serier på Netflix. Försöker döda tiden så mycket som möjligt, säger mittbacken.  

För Hadzikadunics del kan det bli spel på padda, kortspel eller ett parti Ludo. Eller vad som faller in när rastlösheten är som störst efter en flygresa.  

- Jag gillar inte att flyga långt, så jag vill att man ska göra något så att det ska gå snabbt. Jag kan inte bara stirra ut, det är tråkigt, säger Hadzikadunic.  

Annons

Är det jobbigast med bortaresorna? 
- Att sitta still. Jag gillar inte det.  

Har du gjort någon långresa?  
- Nej. Jag vill inte uppleva det heller (skratt). 

Hadzikadunic är utlånad från FK Rostov och behövde aldrig flyga längre än högst några timmar inom Ryssland, i kontrast till Bergets säsong i New York City FC 2018. Det kommer knappast bli någon utflykt i Sivas i dag, men under Bergets MLS-tid tillät de långa avstånden spelarna att se städerna de besökte. Norrmannen är förmodligen en av få i MFF-truppen som kan utnämna Portland som en pärla på USA:s västkust 

- Det var några långa resor, med en tidsskillnad också. Åkte man från kust till kust kunde vi åka på en torsdag om vi spelade på en söndag. Då blev det lite mer att man gick ut och käkade på fredagen med några lagkompisar och gjorde lite det man ville. Det var inte på samma sätt att det blev dagen innan match, och då blev det ofta att man var borta flera dagar åt gången. Det var lite jobbigt hemma för man var borta länge, men samtidigt fick man uppleva och se mycket mer av städerna man var i. På det sättet gjorde man lite mer när man var på de riktigt långa resorna, säger Berget.  

Annons

Under Westerbergs långa karriär har han bara märkt en mindre förändring i spelarnas resebeteende. De kommer inte med förfrågningar och det är numera lättare att hålla dem fokuserade, bland annat tack vare kommuniceringsmedlen som en smartphone tillåter.

Tidigare kunde ett lag leta efter luckor för att få in sociala aktiviteter eller planera in något utflyktsmål. I dag kan Berget vara nöjd med att få se Buckingham Palace och Big Ben när MFF inte behöver flyga direkt efter matchen, som fallet var efter det senaste bortamötet med Chelsea i London.

Westerberg avslutar:  

- Jag har varit verksam så länge att resor var mer äventyr för 30 år sedan. Dagens fotbollsspelare är så pass vana vid att resa och fostrade i en annan mentalitet. Jag tycker att man i dag har ett mycket mer naturligt förhållningssätt till resandet och till livet man har när man är i väg. Det känns odramatiskt att resa med ett fotbollslag i dag. Det har väl aldrig varit särskilt dramatiskt, men jag menar att det kunde hända lite mer förr. De är generellt sätt väldigt skötsamma och professionella. Det är väl ytterst sällan det uppstår några problem på det sättet. De är vana vid att ta hand om sig själv och man har en närhet i kommunikationen med dem.   

Annons
Publicerad 2022-08-25 kl 13:37
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS