När Malmö FF i dag möter Bnei Yehuda i sista kvalomgången i EL så är det inte Ismaila Soro, som de har nobbat ett högt mångmiljonbud på, som är den stora stjärnan. De har inte heller någon egen Markus Rosenberg, eller dyra nyförvärv som ska ersätta spelarna som har flyttat till större israeliska klubbar.
Lagets frontfigur är tränaren Yossi Abukasis, som i vintras tackade nej till större israeliska klubbar och som förra året skrevs samman med förbundskaptensjobbet för Israel.
”Vad Yossi gör med Bnei Yehuda är värt att lära ut på alla tränarkurser” skriver Ynet, och Haaretz går vidare med att ”även med Israels bästa tränare så är Bnei Yehudas framgångar något som krossar all logik”. Trots allt detta har han blivit kvar i Bnei Yehuda och skrev förra året på ett femårsavtal.
Anledningarna till att han har stannat kvar inkluderar att han känner ägarens förtroende, och att han gillar att jobba med unga spelare.
- Ibland finns det viktigare saker än pengar, ska han ha sagt enligt Sport5.
- Och jag är van vid att sälja spelare. Jag oroar mig inte över det. Det finns andra spelare i de lägre ligorna och jag är alltid redo för en utmaning.
48-åringen Abukasis vann cuptiteln i våras, och åkte ut med bara ett måls marginal mot Zenit St. Petersburg (totalt 1-2) i EL för ett par år sedan. Förra säsongen hade de israeliska ligans näst bästa defensiv, och var det enda laget som vann i ligan mot totalt överlägsna Maccabi Tel Aviv. En supporter tar ibland med sig tuppar till matcherna, varav en såklart är döpt efter uppskattade Abukasis.
Bnei Yehuda är långt ifrån en av de största klubbarna i Israel, utan varje säsong får de bygga en ny trupp efter att ha tappat flera av startspelarna. Av laget som spelade under säsongen 2017/2018 så har 15 av 23 spelare lämnat för rikare israeliska klubbar eller rikare utländska klubbar.
Även i ett kortare tidsperspektiv har många saker hänt. Tolv av 18 spelare i senaste EL-matchen var nya jämfört med laget som avslutade förra säsongen. Ersättarna har ofta varit spelare som få känner till. När de slog ut Neftchi Baku så startade spelare som Shay Mazor, Amir Rustum, och Avishai Cohen.
Mazor värvades som 25-åring från ett mittenlag i tredjedivisionen. Rustum kom i somras från ett lag som åkte ut andradivisionen. Cohen hade varit klubblös i ett halvår och innan det hade han knappast imponerat som utlånad i andradivisionen, innan hans karriär tog fart igen i Bnei Yehuda på en ny position. Hur funkar det då?
Abukasis, en tränare som brukar visa temperament i intervjuer och på sidlinjen, har gång på gång skapat lag där alla spelare vet exakt vad de ska göra.
- Disciplinerade och smarta spelare kan dölja många svagheter. Om spelare inte följer instruktioner så slängs allt bort, då är det inte värt någonting, har han tidigare sagt till Sport1.
Även MFF:s tränare Uwe Rösler varnade för Bnei Yehuda på onsdagens presskonferens.
- Med all respekt, de är inte Falkenberg. De sitter djupt, men de är väldigt välskolade och riktigt välorganiserade. Det kommer bli väldigt svårt att skapa bra chanser, men vi kommer att få de chanserna så då gäller det att se hur effektiva vi är, säger Rösler.
De spelar oftast med en 5-3-2 eller 5-4-1. Rösler säger att om man slår bort passningar på ett enkelt sätt, då sårar de ofta motståndarna trots att de anfaller med max fyra spelare.
Enligt CIES var det inget lag i israeliska ligan som slog färre passningar än Bnei Yehuda under förra säsongen. Det var bara två lag som hade lägre bollinnehav procentuellt sett, och bara två lag som slog färre passningar i sista tredjedelen.
- Men de anfaller väldigt snabbt. Karaktären på laget är att när de kontrar, då passar de inte runt. De springer istället med bollen.
- De har dribblers, de kan springa, de kan ta med sig bollen 30-40-50 meter och vara effektiva.
- Så fort de vinner bollen så är det en tydlig strategi kring hur de ska anfalla. Vem som går var, och vem som är första kontringsspelaren. Jag är imponerad av deras defensiv och hur snabbt de anfaller.