IF Elfsborg
Hammarby IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Hösten 2013 spelade Elfsborg i Europa League. Elva år senare fanns chansen igen. Detta då norska Molde väntade i playoffreturen.

Elfsborg vann bortamötet med 1-0 - vilket öppnade upp för stor dramatik på Borås arena under torsdagskvällen.

Lagen kände på varandra under de första tio minuterna, innan matchens första målchans dök upp i den elfte minuten. Och det var en stor sådan.

Efter ett finfint anfall fick Michael Baidoo bollen i ett kalasläge mitt framför mål, men lyckades inte avsluta bättre än att träffa bortamålvakten Albert Posiadala.I den 16:e minuten var det nära ett hemmamål igen. Den här gången på hörna, där Terry Yegbe nådde högst men Posiadala kunde rädda återigen.

Elfsborg fortsatte att trycka på för ett ledningsmål efter de dubbla chanserna, men Molde stod pall länge och väl.Gästernas första målchans kom med 40 minuter spelat, då mittfältsstjärnan Emil Breivik testade utifrån. Men då stod Isak Pettersson emot.

Minuten senare fick Mats Möller Daehli ett jätteläge framför mål, men sköt i stället en bit över mål.

- Det är en tuff match mot ett bra lag, och det visste vi innan. Men det är en härlig tillställning, sa Besfort Zeneli i Aftonbladets sändning i paus.

- Vi kom ut starkt, men de biter sig in i matchen och får momentum mot slutet. Men det känns ändå kontrollerat.

Zeneli åkte på ett gult kort till följd av att han klagade på domaren efter 26 spelade minuter.

Om situationen sade han följande:

-Jag frågade om första situationen med Jalal (Abdullai), det är en solklar frispark. Men man får inte prata, man får kort direkt. Nu får vi tänka efter lite extra. Men vi kommer inte backa undan, vi ska fortsätta spela vårt spel.

Molde inledde bättre efter paus, men Elfsborg var samtidigt inte långtifrån ett ledningsmål på kontring efter 52 minuter. Till boråsarnas besvikelse blev Abdullais passning mot Qasem däremot aningen för brant.

Moldes jakt på mål öppnade upp för en klart svängigare historia efter paus, där bägge lagen skapade sina lägen för ett ledningsmål.

I minut 62 gjorde Molde ett dubbelbyte, där bland annat den förre Hammarby-anfallaren Veton Berisha klev in på planen. Vilket skulle visa sig få stor betydelse på matchen.

Berisha hann nämligen inte ens vara på planen i en minut innan han gav Molde ledningen i matchen - och jämnade ut dubbelmötet till 1-1 - efter ett vackert anfall.

Norrmännen var nära ett nytt mål med knappa 20 minuter kvar, men då stod Pettersson för en ny vass räddning. Den här gången på inbytte Frederik Ihlers avslut.Elfsborg var samtidigt inte ofarligt framåt när matchen fortsatt böljade fram och tillbaka.

I minut 84 tvingades matchens då ende målskytt, Veton Berisha, att byta efter skadebekymmer.Minuten efter fick Niklas Hult ett kalasläge för Elfsborg, men wingbacken sköt just utanför mål från nära håll.Elfsborg fortsatte att trycka på för ett segermål i dubbelmötet, men bollen ville inte in och returen på Borås arena gick till förlängning.

I den första förlängningskvarten var Elfsborg åter det bättre laget, där bland annat Michael Baidoo höll på att bli hjälte med en konstspark, men Molde lyckades hålla sin målnolla intakt.

I den andra förlängningskvarten var spelet jämnare - och det hela fick slutligen avgöras med en högdramatisk straffläggning.I straffläggningen drog Elfsborg det längsta strået. Man är således vidare till Europa League.

8. Niklas Hult (Ellfsborg) - mål

I och med att Elfsborg nu avancerat till ligaspelet i Europa League har man säkrat intäkter från Uefa på åtminstone runt 60 miljoner kronor. Det är i alla fall vad bloggaren Uefaranken estimerat sett till vad platsen i ligaspelet ger och vad tv-potten samt den så kallade ”tioårspotten” borde innebära. Exakt hur mycket de två sistnämnda potterna ger är inte möjligt att förutspå i förväg.Varje seger i det kommande ligaspelet kommer säkra minst 5,2 miljoner kronor för Elfsborg. Ett kryss ger drygt 1,7 miljoner kronor. Skulle Borås-laget placera sig bland de 16 bästa lagen i ligaspelet väntar också en bonus från Uefa på minst 3,2 miljoner.

Lottningen till Europa League äger rum under fredagen. Då kan Elfsborg bland annat ställas mot jättar som Roma, Manchester United och Tottenham.

Oscar Hiljemarkvar lyrisk efter triumfen.

- Vi gör en extremt väl genomfört fotbollsmatch. Min känsla är att vi i första halvlek sitter helt i förarsätet. De har två chanser och vi har X antal som bör förvaltas. I andra justerar de lite saker och står för ett briljant anfall där de gör mål. Ibland måste man bara säga “well done”.

Han fortsätter:

- Efter det gör Isak (Pettersson) två extremt viktiga räddningar. Sen får vi inte dit bollen på våra lägen. Vi behövde tänka på risk kontra reward hela tiden, vilket jag tycker att spelarna hanterade väldigt bra.

- Det är imponerande hur väl spelarna och inte minst Isak (Pettersson) hanterar straffarna. Jag är extremt stolt över att sitta här i kväll.

Elfsborg: Pettersson - Holmén (Henriksson 115), Buhari (Thomasen 120), Yegbe - Hedlund, Ouma, B. Zeneli, Hult - Qasem (A. Zeneli 91), Baidoo, Abdullai (Holten 91).

Molde: Posiadala - Haugan, Hagelskjaer (Lund 106), Öyvann - Stenevik (Linnes 100), Enggård (Ihler 62), Daehli, Breivik (Berisha 62, Kaasa 84), Lövik - Wolff Eikrem (Hestad 104), Eriksen.

Publicerad 2024-08-29 kl 21:43