Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

MFF-supportrar i Baku uppmanas undvika regimkritik

Europa League

Runt 70 Malmö FF-supportrar har rest till Baku i Azerbajdzjan.
Fansen uppmanas vara försiktiga med politiska budskap.

- Det är Europas mest repressiva diktatur. Den är tuffare än både Ryssland, Belarus och Iran, säger Rasmus Canbäck, journalist och författare som rapporterat om konflikten i Nagorno-Karabach.

26:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan enligt Lundh och von Knorring, senaste avsnittet.

Malmö FF - IFK Värnamo
Malmö FF
IFK Värnamo
STREAMA IMORGON

Azerbajdzjan ligger sedan slutet av 80-talet i en aktiv konflikt med Armenien om regionen Nagorno-Karabach. Som "vanlig turist" behöver man dock inte vara orolig för att vistas i landets huvudstad, förklarar Rasmus Canbäck.

Skulle man däremot planera att genomföra en politisk manifestation om situationen i Nagorno-Karabach, skulle läget kunna bli mer prekärt.

- Det skulle kunna vara farligt. Det är ju en jättekänslig fråga och personer som har en avvikande åsikt från den statliga riskerar ju förföljelse och fängelse i Azerbajdzjan. Så det skulle kunna väcka starka känslor helt enkelt, säger Rasmus Canbäck och tillägger:

Annons

- Att gå in på en arena i Azerbajdzjan med en banderoll som skulle säga att vi fördömer er för hur ni agerar i Nagorno-Karabach kan väcka väldigt starka reaktioner från såväl publik som diktaturens företrädare.

Tillgrep regnbågsflagga under EM 2021

I Azerbajdzjan har olika idrottsevenemang vid flertalet tillfällen använts för att tvätta diktaturens nedsolkade rykte. Utöver årliga Formel 1-arrangemang så spelades det under EM 2021, fyra matcher i Baku, med "sportwashing" som syfte. I samband med en av matcherna tillgreps en dansk regnbågsflagga.

- Det tydligaste exemplet vi har är när en dansk supporter i EM 2021 visade upp en regnbågsflagga vid en fotbollsmatch. Den rycktes direkt ner av vakter på arenan.

Men en HBTQ-flagga är ingenting mot ett budskap som motsätter sig Azerbajdzjans agerande i Nagorno-Karabach, menar Rasmus.

Annons

Europas mest repressiva diktatur

2023 genomförde Azerbajdzjan en blixtoffensiv i regionen och fördrev cirka 100 000 etniska armenier från sina hem. Landet klassas av olika humanitära organisationer som en diktatur.

- Enligt Freedom House är det Europas mest repressiva diktatur. Den är tuffare än både Ryssland, Belarus och Iran. Det är ett land där oliktänkande förföljs och det eskalerar den här situationen. Det är en väldigt tuff situation i landet.

Med bakgrund mot det, borde Qarabaq överhuvudtaget tillåtas att vara med i en UEFA-turnering?
- Azerbajdzjan har diplomatiska relationer med västvärlden. Det har inte Belarus och Ryssland. Utifrån det perspektivet tror jag att Uefa anser att deras lag får spela fotboll i Europa och delta i turneringarna, svarar Rasmus Canbäck.

- Det som blir klurigt är att Azerbajdzjan så tydligt genom fotbollen exporterar vad man får säga och inte får säga på läktarna. Det ser vi exempel på nu. Man har krävt att Malmö exporter måste redovisa sina banderoller innan de går in på arenan, tillägger han.

Annons

Malmö-supportern Tobias Karlsson befinner sig på väg till arenan i en buss abonnerad av MFF. Han förklarar att det tar tid att ta sig dit och att det råder trafikkaos.

– Vi kom i tisdags kväll och åker hem imorgon förmiddag, berättar han.

Hittills har han hunnit ägna sig åt sightseeing, ätit mat och hängt ute på stan.

– Det känns som en väldigt europeisk stad trots att det är så långt borta.

Det jublas i bakgrunden och Tobias förklarar att bussen precis passerat spelarnas hotell.

– Vi är främst här för att stötta MFF och har inga planer på att försöka lösa politiken i Europa. Det är klart att man skulle kunna ha en skylt där det står "presidenten dödar armenier med ena handen och torkar sig i röven med andra", men det vill vi inte.

Hittills har supportrarna bara mötts av glada hejarop när de berättat att de kommer från Malmö och Sverige. Vid en möjlig Malmö-seger öppnar han dock för en möjlig scenförändring.

Annons

Matchen sparkas igång 18.45 (20.45 lokal tid) på Tofiq Bahramov-stadion i Baku.

Olof Axelsson

FAKTA

Konflikten i Nagorno-Karabach

Konflikten mellan de kaukasiska staterna Armenien och Azerbajdzjan har under de senaste åren primärt handlat om Nagorno-Karabach, ett omstritt bergsområde inom Azerbajdzjans gränser som under lång tid var en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Ländernas konflikt har nationalistiska och religiösa förtecken. Bägge gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach och andra områden längs med en slingrig gräns och vid mängder av stora och små exklaver. Tvister mellan kristna armenier och muslimska turkfolk har ägt rum där i långt längre än ett sekel, oavsett statsgränser.

Dagens splittrade gränsdragning gjordes under Sovjetledaren Josef Stalin på 1920-talet. När Sovjetunionen senare föll samman hamnade Armenien och Azerbajdzjan i ett krig där omkring 30 000 människor dödades.

Ett fyradagarskrig 2016 följdes av ett sexveckorskrig 2020. Azerbajdzjan tog där kontroll över stora områden i och kring Nagorno-Karabach och i några gränsområden.

Den 19 september 2023 gick Azerbajdzjan in i Nagorno-Karabach i en blixtoffensiv och det armeniska självstyret upplöstes. Fler än 100 000 etniska armenier fördrevs från sina hem och sökte sig till Armenien.

Publicerad 2024-10-03 kl 15:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS