Malmö FF tar under torsdagskvällen emot HSK Zrinjski Mostar hemma på Stadion i tredje kvalomgången i Europa League. Det är på många sätt och vis ett speciellt motstånd. Zrinjski Mostar är en kroatisk klubb som kommer från Mostar i Bosnien och Hercegovina. Det är en klubb med en historia och en rivalitet med lokalkonkurrenten FK Velez som symboliserar både en krigshärjad och etniskt uppdelad stad.
Mostar blev en delad stad efter de jugoslaviska krigens slut i landet 1995. Tidigare symboliserade staden samlevnad mellan bosniaker, bosnienkroater och bosnienserber, men inbördeskriget drabbade den multietniska staden hårt. Efter att bosniaker och bosnienkroater först stred på samma sida, så vände sig styrkorna mot varandra med resultatet att det blev en splittrad stad, samtidigt som den tidigare bosnienserbiska befolkningen i huvudsak flydde från staden.
När världsarvet och den då 427 år gamla bron Stari Most, som sträcker sig över floden Neretva som skär genom centrum, sprängdes i november 1993, blev det en symbol för stadens uppdelning med katolska bosnienkroater på västra sidan av staden och bosniakiska muslimer på östra sidan av staden. Även om bron byggdes upp igen och återinvigdes under 2004, så är uppdelningen, om än inte lika tydlig, kvar i staden 2019. Det var lättare att bygga upp en bro än att bygga upp relationer mellan människor igen.
Det var två saker av det mesta i staden - universitet, sjukhus och förstås fotbollsklubbar.
HSK (Hrvatski sportski klub) Zrinjski Mostar, eller Kroatiska sportklubben Zrinjski Mostar bildades, av kroatiska ungdomar, 1905. Klubben har kroatiska färgerna rött, blått och vitt i klubbmärke och på matchställ och hör, precis som majoriteten av bosnienkroaterna i staden, hemma på västra sidan av Mostar med spel på rivalen FK Velez tidigare arena Stadion pod Bijelim Brijegom.
Den kroatiska identiteten är stark i klubben. Efter att Zrinjski var avstängt från ligapspel mellan 1945 och 1992 för att ha deltagit i den kroatiska ligan och för att vara en nationalistisk klubb, återuppstod klubben som ett svar på att nationalism växte i landet och som ett försök att åter ge klubbar kroatisk identitet.
Rivalen Velez, som bildades 1922, var under perioden som Zrinjski var avstängt en multietnisk klubb. Det var hela Mostars lag och både bosniaker, bosnienkroater och bosnienserber följde laget. Men efter krigets slut förändrades det. Numera kan Velez snarare beskrivas som en bosniakisk klubb som har säte på den östra sidan av Mostar, precis som majoriteten av de bosniakiska muslimerna i Mostar.
Rivaliteten mellan Zrinjski och Velez är därmed präglad av en etnisk uppdelning i staden, två klubbar på olika sidor av ett krig. Det handlar lika mycket om politik som om idrott och människor i båda delar av staden har en varsin klubb att leva genom. Även om klubbarnas A-trupper numera har flera olika nationaliteter, så speglar klubbarnas akademier uppdelningen i staden. I Zrinjskis akademi är de flesta av ungdomarna av bosnienkroatisk härkomst, medan det i Velez akademi främst är ungdomar av bosniakisk härkomst. Barn väljer lag utifrån etnicitet, en följd av en splittrad stad.
Zrinjski är på senare år både stadens och landets klart mest framgångsrika förening. Zrinjski har vunnit den bosniska högstaligan fyra av de sex senaste säsongerna och blev i fjol tvåa, medan Velez, som var mest framgångsrikt under 1970- och 1980-talet när Zrinjski var avstängt, under samma säsong blev uppflyttat till högstaligan igen.
Däremot har Zrinjski, genom åren, inte lyckats lika bra i Europa. I fjol blev det uttåg mot Spartak Trnava i första kvalomgången till Champions Leagues gruppspel och senare förlust mot Ludogorets Razgard i tredje kvalomgången till Europa Leagues gruppspel. Året innan åkte laget ut i andra CL-kvalomgången mot Maribor. Senast Zrinjski mötte ett svenskt lag i en tävlingsmatch blev det också förlust, sommaren 2000 över två möten med Västra Frölunda i Intertotocupen.
Västra Frölunda vann hemma med 1-0 och föll sedan borta med 2-1, vilket gjorde att laget gick vidare i turneringen. En spelare som var med och spelade matcherna var Fredrik Björck, som har en bakgrund i flera svenska klubbar så som AIK, Helsingborg, Elfsborg, Häcken och Örgryte.
Björck, som efter säsongen 2017 avslutade sin karriär i Örgryte, minns tillbaka till en speciell bortaresa till Mostar. Den sticker än i dag ut bland de bortaresor han gjort i karriären.
- Jag tänker på den resan någon gång då och då. Vi landade på någon liten militärflygplats och störtdök ner, då Nato hade testskjutningar i det området. Det började på det sättet och sedan fortsatte det. Det var lite som att: "Nu vet vi vad vi har att vänta oss", säger han till Fotbollskanalen.
Björck berättar vidare:
- Det var sedan otroligt speciellt att komma till hotellet och se skotthål överallt. Det var uppbyggt efter kriget, men det var stålgardiner i stället för persienner och där var det fullt med skotthål. Det var på det sättet en bisarr upplevelse.
Efter en natt på hotell skulle dubbelmötet spelas klart. Björck minns att det var hätsk stämning på läktaren och att han blev skrämd av ett knallskott.
- Det var rätt hård stämning på läktaren under matchen och polisen stod som i en ring runt oss spelare när vi gick ut på planen till andra halvlek för vi skulle vara säkra. Det var egentligen första gången man var med om det pådraget. Annars var det inga problem under matchen, men det var något knallskott på läktaren som gjorde att man höll på att skita ner sig.
Samtidigt blev det också ett bisarrt slut på matchen. Zrinjski missförstod bortamålsregeln och trodde lagets 2-1-ledning räckte för avancemang, vilket inte var fallet, då Västra Frölunda vann med 1-0 på hemmaplan och därmed vann dubbelmötet på fler gjorda bortamål.
- De hade nog räknat fel på bortamål och förstod sedan att det var vi som gick vidare. Det var en massa strul och vi trodde på en anstormning från dem, men den kom aldrig, så därför var det lite speciellt vid avblåsningen.
Hur var det att åka hem efter det slutet av matchen?
- Ja, vi fick höra från polisen att det bara var att duscha och åka därifrån till flygplatsen. Då hängde polisen ut genom bilarna i farten och slog med batonger mot supportrar för att de skulle flytta på sig. Alla flyttade på sig, men de tyckte nog inte att det var tillräckligt.
Hur rankar du bortaresan till Mostar gentemot andra Europa-matcher du spelat?
- Det var väldigt speciellt och nog första gången för mig, men det var kanske inte den värsta jag haft, även om det definitivt är en av dem. Partizan Belgrad var väl snäppet värre, då säkerhetsläget heller inte var skitbra den gången. Men visst, den är med där.