Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ungdomstränarna lämnade Sverige för FCK: "Bättre förutsättningar i Danmark"

Europa League

MALMÖ. FC Köpenhamn ställs mot Malmö FF i Europa Leagues sista gruppspelsomgång. Men redan i lördags fick klubbarnas talanger mäta krafterna.
- Vi har en ambition att vi vill spela mot de bästa i världen, så vi mäter oss inte med MFF, säger svenske FCK-tränaren Alfred Johansson efter 6–1-vinsten.

Foto: Bildbyrån.

Det efterlängtade Öresundsderbyt i Köpenhamn har fått en närmast perfekt dramaturgisk uppbyggnad. Det blir en finalmatch mellan två skandinaviska rivaler om äran att (förmodligen) få sällskapa Dynamo Kiev till Europa Leagues slutspelsfas.

Det är Malmökaptenen Markus Rosenbergs avslutningsmatch i karriären. Det är en hett emotsedd match för tusentals malmöiter som för första gången sedan det tumultartade Royal League-mötet 2005 får återvända till Parken. Med bara 38 kilometer mellan den arenan och Stadion i Malmö är mötet den Uefa-match med kortast avstånd mellan lag från två grannländer någonsin.

Annons

Det ekonomiska gapet mellan klubbarna är väldokumenterat. Men hur ser skillnaderna ut längre ner i pyramiden? En hint om dagsförhållandet mellan FC Köpenhamn och Malmö FF fick vi på en av Stadionområdets alla fotbollsplaner i lördags.

Klubbarnas U17-lag gick en träningskamp mot varandra i en olidlig skånsk snålblåst som gästerna bäst behärskade. En 3–0-ledning i första halvlek fylldes på med tre nya mål efter paus och ett MFF-tröstmål där emellan.

Trots att det inte handlade om några fullvuxna spelare såg FC Köpenhamn ut att vara fysiskt bättre förberedda och mer löpstarka. Ett kollektivt presspel av danskarna matchen igenom förstörde dagen för MFF-laget som gång på gång fastnade i den egna uppspelsfasen.

29-årige Alfred Johansson från Enköping är huvudtränare för detta FCK-lag. Han är inne på sin andra vända i FC Köpenhamns ungdomsorganisation efter att ha värvats från AIK:s U17-lag i somras. När Fotbollskanalen frågar om Malmö FF är en värdemätare blickar tränaren ovan det skandinaviska perspektivet.

Annons

- Vi har en ambition att vi vill spela mot de bästa i världen i FCK, så vi mäter oss inte med MFF, säger Alfred Johansson efter 6–1-vinsten.

Det talas en del om spelarna födda runt millennieskiftet som den talangfullaste generation Sverige fått fram sedan 90-talets framgångar, ja i modern tid rentav. I smyg kan dock grannlandet i sydväst vara på väg om och förbi.

- Danskarna har kommit längre i att organisera sin ungdomsfotboll. Alla de stora klubbarna är bättre på att använda pengar i sin ungdomsfotboll istället för att ge mer till A-laget för att köpa större stjärnor och sådana saker. Det gör att det blir bättre förutsättningar i ungdomsfotbollen i Danmark överlag. Så det handlar väl om resurser i slutändan, att man valt att prioritera detta. Och då blir det bra, säger FCK-tränaren.

Alfred Johansson rabblar upp den stora staben som är knuten till hans lag. Det finns en målvaktstränare, en fysioterapeut som bara jobbar med laget, en fystränare, och en idrottspsykologisk rådgivare. Hans assisterande tränare var inte ens i Malmö, utan iväg på en tränarutbildning.

Annons

I kullen ovanför deras U17-trupp finns en annan svensk som tagit den kortare vägen över sundet. 32-årige Robin Asterhed lämnade i augusti Malmö FF:s organisation efter tolv år. Han tränade U17-laget ihop med Andreas Georgson ett år, 37-åringen som var assisterande till Uwe Rösler och numera tillhör tränarstaben i Championshiplaget Brentford.

Robin Asterhed talar om ett stort beslut att lämna föreningen han älskat sedan barnsben för att försöka komma längre som fotbollstränare. Som assisterande i FC Köpenhamns U19-trupp jobbar han heltid med laget, behöver inte sköta sidosysslor som i MFF utan kan koncentrera sig på att göra spelarna bättre.

- Här får jag mer dedikerad tid till laget. Mer tid till videoanalyser, extraträning, och att ge individuell feedback, säger Robin Asterhed.

Han berättar om dilemmat med träningsplaner som Malmö FF och kommunen har. På Stadionområdet finns två konstgräsplaner medan FC Köpenhamn har tillgång till elva sådana. Ändå ser han inga större skillnader mellan träningstruppen i FCK jämfört med spelarna han hade i MFF.

Annons

- De är ganska lika skicklighetsmässigt, i mentaliteten, dedikationen och viljan att träna extra. Ingen skillnad individuellt alltså. Däremot de lagen vi möter är skickliga taktiskt, kan ändra sin spelmodell och klarar av att justera den under matchen. De är ganska bra på att ändra sitt arbetssätt och gör det kanske bättre än svenska ungdomslag, säger Robin Asterhed.

Svensken nämner att den danska U19-serien bara består av 13 lag. I Sverige har både pojkallsvenskan både en norr- och söderdivision med 28 lag som deltar. Det är bara 7–8 år sedan den var uppdelad i tre olika serier.

Geografiska anledningar spelar förstås in att danska ungdomsspelare får möta de bästa i ålderskullen fler gånger per år. Men frågan kvarstår: har vi i Sverige blivit bekväma efter 10-talets olika medaljer?

Robin Asterhed funderar på hur analysen gjordes efter mästerskapsframgångarna och hur djupt den gick.

Annons

- Den enskilda matchen betyder något på kort sikt och är inte viktig för att ungdomarna ska bli bra A-lagsspelare. Risken är stor att resultatet i en enskilda match får för stor kortsiktig betydelse, då misstag och brister där ofta medför att den långsiktiga riktningen ändras, istället för att fokusera på hur man tog sig an uppgiften och hur man ska lära sig vidare.

- Det känns som att vi inte ger spelare chansen hela vägen på grund av det. Det tar tid, misstag och bolltapp ska inte göra så att man slutar att försöka. Det måste gå att riskera att misslyckas kortsiktigt men att ha fokus på hur spelaren blir så bra som möjligt på lång sikt. säger Robin Asterhed.

Alfred Johansson har receptet klart för att Sverige fortsatt ska stå sig i konkurrensen.

- Jag hade velat att klubbarna tog ett större ansvar för att utveckla fotbollsspelare. Det handlar för mig att man tar strategiska beslut om att ungdomsverksamheten är en del av klubben, att det är något man behöver lägga precis lika mycket resurser på som A-laget.

Annons

- Även om man inte kan lägga lika mycket pengar där så kan man lägga mer, och mer pengar leder till att du utbildar fler tränare, du kan se till att få fler resurser runt spelarna som gör att de blir bättre varje dag. U17- och U19-lagen kan få resa utomlands och spela fler tuffa matcher. Allt för att strategiskt göra så att ungdomsspelarna blir bättre och inte bara tänka att man ska ha en ungdomsverksamhet för att det är bra. Utan försök gör det så gott som möjligt, säger tränaren i FC Köpenhamn.

Inför kvällens avgörande betonar tränarkollegan Robin Asterhed hur viktigt det är för FC Köpenhamns självbild som en återkommande Europadeltagare att gå vidare till slutspelsfasen. Det skulle inte rimma helt rätt att åka ur, dessutom mot en konkurrent på den lokala marknaden.

Men inte ens en MFF-vinst ikväll skulle ändra synen som många FCK-fans har gentemot den mer traditionstyngda klubben från Skåne.

Annons

- Enligt FCK så är alla andra småbröder. Men så är också ambitionen här att mäta sig med alla i världen på A-lags- och ungdomsnivå, avslutar Robin Asterhed.

Publicerad 2019-12-12 kl 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS