De senaste åren har fotbollen infiltrerats av kriminella gäng. Detta har gett upphov till olaglig penningtvätt i fotbollen, enligt EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani. Därför ska det nu röstas om en ny lag i EU-parlamentet – som bland annat ska göra det lättare att upptäcka olagliga transaktioner i fotbollens värld. Lagen har i grunden lagts fram för att skydda medborgare och EU:s finansiella system mot pengatvätt och finansiering av terrorism - men fotbollsklubbar kommer alltså också påverkas.
- I hela EU har vi haft problem med pengatvätt och olagliga transaktioner. Sen så är det ju mycket stora pengar i rörelse i fotbollsvärlden, och vi vill försäkra oss om att den klicken med män, den högsta toppen som tror sig vara onåbara, ställs till svars. Man vill även att alla fotbollsklubbar i EU ska ha samma regler att gå efter, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) till Fotbollskanalen.
Hon har varit med och tagit fram lagen som med största sannolikhet kommer röstas igenom i vår. Att hålla organiserad brottslighet utanför fotbollen är viktigt för Abir.
- Jag är en fotbollsmorsa, alla mina barn spelar och min make har spelat i allsvenskan. Jag vet att fotbollen är en älskad folksport, och därför är det viktigt för mig att hålla den ren.
Vad kommer lagen innebära rent praktiskt?
- Den innebär att alla fotbollsklubbar i EU som omsätter fem miljoner euro (cirka 56 miljoner kronor) under en tvåårsperiod kommer behöva redovisa sina transaktioner. Alltså varifrån pengarna kommer, hur de kommer in och till vem pengarna går.
Så har det inte varit innan alltså?
- Nej, idag behöver man inte redovisa allt. Man har tidigare inte sett fotbollen som en riskbransch för olovliga finansiella transaktioner. Men nu har många oligarker och kriminella gäng köpt in sig i fotbollen för att överföra olagliga pengar. Därför har detta seglat upp på vår horisont, säger hon och fortsätter:
- Till exempel ser vi i skuggan av kriget i Ukraina hur pengar i fotbollen kringgår sanktionerna mot Ryssland. Jag känner som lagstiftare och folkvald att detta inte får fortsätta.
EU inrättar en ny myndighet i samband ned att denna lag antas, AMLA. Den kommer att ha det övergripande ansvaret, så klubbarna kan komma att få redovisa transaktionerna till den nya myndigheten.
Det är framförallt riskbaserade transaktioner och transaktioner av intresse som kommer utredas av den nya myndigheten. Det kan vara allt från spelarövergångar, ägarbyten, omstruktureringar av en klubb där det kommer in nytt kapital, investeringar av större slag - till exempel bygge av ny arena - och sponsorpengar. Men som det ser ut nu kommer EU:s medlemsstater kunna undanta vissa klubbar och övergångar från kontroller för penningtvätt om man anser att risken för oegentligheter inte finns.
Kommer detta påverka svenska fotbollsklubbar?
- Ja, svenska klubbar har tillräckligt med pengar för att behöva förhålla sig till lagen. Det handlar om alla lag i allsvenskan, säger hon.
En rapport från 2022 som går under namnet "Hur mår svensk elitfotboll?" visar att alla dåvarande klubbar i allsvenskan hade en nettoomsättning på över 50 miljoner kronor årligen, och eftersom gränsen sätts vid en omsättning på fem miljoner euro över två år - cirka 29 miljoner årligen - kommer med största sannolikhet alla lag i allsvenskan omfattas.
Även klubbar i superettan som omsätter tillräckligt kan omfattas av lagen.
- I Sverige ser vi hur fotbollsspelare från de utsatta orterna hamnar i klorna hos agenter från den kriminella världen, och då blir inte ens fotbollen en fredad arena, säger Abir.
Förhandlingen om lagen blev precis klar, så nu återstår bara en omröstning innan lagen träder i kraft. Sedan har fotbollsklubbarna fem år på sig att ställa om till det nya sättet att redovisa utgifter och intäkter. Men Abir Al-Sahlani är inte hundra procent nöjd med femårsperioden.
- Jag hade velat se att de bara fick tre år på sig, säger hon.
Tror du att lagen kommer hjälpa?
- Ja, tack vare detta kommer många olagliga transaktioner hindras, både i Sverige och internationellt. Vi vill komma åt den organiserade brottsligheten och oligarkerna som den senaste tiden har infiltrerat fotbollen. Det finns ingen fotbollsälskare i världen som vill att diktaturer ska fortsätta förtrycket och styra pengarna. Ingen vill heller att kriminella gäng ska påverka sporten.
Svante Samuelsson är sportchef på Svensk Elitfotboll. Han ser positivt på lagen, men menar samtidigt att det inte får bli för byråkratiskt.
- Utan att kunna detaljerna tror jag detta är bra. Det är bra att kontrollera transaktionerna, och jag hoppas att fotbollen inte har något att dölja. Sen hoppas man att det inte blir för byråkratiskt, säger han till Fotbollskanalen, och fortsätter:
- Det är nog principiellt bra att få en sådan här typ av stämpel på fotbollen för att hålla den ren.
Vad tycker du om att svenska klubbar kommer behöva förhålla sig till lagen?
- Man är ju uppvuxen med svensk fotboll som har rötter långt ifrån detta, så det känns främmande på ett sätt. Men totalt sett är det nog bra för fotbollen generellt, som världens största sport. Ifall regelverken hjälper att kontrollera och få bukt med problematiken tycker jag det är bra.
Är en omställningsfas på fem år för klubbarna rimlig?
- Det är svårt att bedöma. Man får anta att de som jobbat med förslaget har gjort en korrekt bedömning. De har bedömt att det krävs fem år, och jag utgår från att de tänkt igenom det.