Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fackförbundet: "Bojkotta Qatar-VM inte rätt medicin"

VM 2022

Nästa år ska det kritiserade världsmästerskapet spelas i Qatar.
Det svenska fackförbundet Byggnads Johan Lindholm tror inte att bojkott är rätt väg.
- Det behövs något annat, säger Johan Lindholm i ett reportage av Blankspot-journalisten Martin Schibbye.

Foto: Bildbyrån

Vintern 2010 tilldelades Qatar fotbolls-VM 2022. Dåvarande presidenten Sepp Blatter och en rad andra företrädare för Fifa har i efterhand gripits, och misstänkts för såväl mutbrott (bland annat i samband med röstningen för VM 2022) som andra ekonomiska brott och korruption. Han har också stängts av från fotbollen av Fifa. 

Men trots det står arrangörskapet fast och Qatar ser ut att anordna VM nästa år. Röster har höjts för en bojkott, och fler länder uppmanar nu till bojkott. Under VM-kvalet tidigare i vår tog Norges landslag tydlig ställning i frågan och använde tröjor med budskapet om mänskliga rättigheter. Vid lunchtid i dag tar norsk fotboll beslut huruvida de ska bojkotta VM i Qatar 2022.

Annons

Det svenska fotbollsförbundet har hållit en mer neutral ställning i frågan, och menar inte att bojkott är rätt väg fram. Men Karl-Erik Nilsson har tidigare berättat för Fotbollskanalen att de kommer diskutera frågan med Fifa, och hoppas att de ska sätta press på Qatar.

Den största kritiken mot landet är villkoren som de gästarbetare som är med och bygger upp den infrastrukturen som krävs för att arrangera VM. Flertalet organisationer för mänskliga rättigheter har rapporterat om slavliknande villkor för de människor som jobbar i landet. De flesta är från fattiga länder som Nepal, Filippinerna, Indien och Bangladesh.

I februari rapporterade The Guardian att fler än 6 500 gästarbetare dött sedan Qatar tilldelades mästerskapet. Det svenska fackförbundet Byggnads har tillsammans med andra internationella fackförbund har flertalet gånger besökt landet för att driva på för bättre villkor för arbetarna. Fackförbund är förbjudet i Qatar och arbetare som strejkat eller protesterat har gripits och deporterats.

Annons

Men det har också skett framsteg. 2014 avskaffades det kritiserade kafalasystemet. Ett system där arbetsgivarna hade total kontroll på sina arbetare, som inte fick byta pass eller lämna landet utan deras tillstånd. Men det krävs fortsatt arbete.

- Qatar vet att de har världens ögon på sig nu. De skulle i så fall bli det första landet i regionen som erkänner de rättigheterna och det skulle kunna bli en potentiell murbräcka. Då finns det en grund för migrantarbetarna själva att långsiktigt kunna kräva sina egna rättigheter, säger Johan Lindholm till blankspot och fortsätter.

- De har pressats att stifta nya lagar och de tillåter nu ILO (FN:s internationella arbetsorganisation) att öppna ett kontor i landet. De har pressats till ramavtal om inspektioner och skyddsombud, så det är bättre idag än när vi startade, men de har ju ännu inte ratificerat konventionerna. 

Annons

På Djurgården fotbolls årsmöte röstade medlemmarna för att den allsvenska klubben ska verka för en bojkott av mästerskapet. Men det är inte rätt väg menar Johan Lindholm.

- Vi ser nu att länder ropar efter en bojkott och jag förstår frustrationen men vi som varit med ser att det behövs något annat. Migranternas högsta dröm är att bo kvar i landet och starta ett nytt liv.

Byggnads ska ha nya möten med Qatar, och har nu också startat ett samarbete med det svenska fotbollsförbundet.

Fotbolls-VM i Qatar spelar i november och december nästa år.

Publicerad 2021-06-20 kl 08:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS