Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Journalister greps i Qatar - nu tillbaka i Europa: "Vi har haft det svårt"

Fifa-VM

Två NRK-journalister blev gripna i Qatar.
Nu är de släppta och är tillbaka i Europa.
- Vi har haft det svårt, säger journalisten Halvor Ekeland till VG.

Foto: Bildbyrån

Se en stor intervju med Qatars VM-chef i spelaren ovan.

29:25
Stor intervju med Qatars VM-chef: "Du skapar falska tankar i folks huvuden"
2:21
Lundh: "Det är skakande - helt obegripligt"

Två NRK-journalister - reportern Halvor Ekeland och fotografen Lokman Gharban - greps i söndags i Doha, Qatar. Journalisterna förhördes sedan av polis och satt inlåsta i 32 timmar - utan att få ha kontakt med sin arbetsplats.

Detta hände bara en vecka efter att regimkritikern och den tidigare VM-medarbetaren Abdullah Ibhais arresterats i Qatar. För norska magasinet Josimar har Ibais uppgett att han tror att han arresterades på grund av en inbokad intervju med NRK. 

Journalisterna släpptes under tisdagen och lämnade Qatar, men utan mobiltelefoner, datorer och kamerautrustning. Nu är de tillbaka i Europa.

Annons

Ekeland berättar, i en intervju med VG, att han är omskakad av det som hänt.

- Vi greps på hotellet i söndags kväll. Vi fördes till polisstationen och där blev vi kvar i flera timmar, säger Ekeland till VG och fortsätter:

- Vi har blivit förhörda, men vi är först och främst glada över att vara tillbaka i Europa. Vi har haft det svårt. Vi kommer att ha ett antal möten med NRK och ta reda på en del saker, och återkomma med kommentarer så småningom.

Journalisternas utrustning är fortfarande beslagtagen i Qatar.

- Den finns kvar på polisstationen, vad jag vet. Vi har i alla fall inte fått med oss ​​den hem, säger Ekeland.

VG skriver vidare att Ekeland inte vill berätta om de har gjort något som de har blivit tillsagda att inte göra. Han säger dock, till tidningen, att de har rest runt och försökt se det som de tycker är viktigt att se, däribland hur VM-arenorna ser ut och hur gästarbetare behandlas i landet.

Annons

Sändningschefen Thor Gjermund Eriksen:

- Vi har inte en fullständig överblick över allt, men de beslagtog en PC och mobil och annan utrustning och det finns mycket material. Vi har redan spelat över mycket av det till NRK, så vi har inte en fullständig överblick. Men det är också en mycket allvarlig attack mot en journalist, att polisen går in och beslagtar opublicerat material

Ami Hedenborg, som är pressansvarig och talesperson för Amnesty International Sverige, sa under tisdagen så här om pressfriheten i Qatar:

- När det gäller yttrandefriheten och pressfriheten i Qatar är den faktiskt närmast obefintlig. Ganska nyligen kom det även en ny lag, ytterligare en begränsning som säger att du inte får ge partisk information - vad det nu är för någonting. Om du bedöms göra det kan du dömas till fängelse i fem år. Det är såklart oerhört problematiskt, inte minst när det finns så mycket problem i landet vad gäller kränkningar av mänskliga rättigheter som journalister behöver kunna lyfta fram och undersöka. Det är stora problem vad gäller det.  

Annons

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.  

Människorättsorganisationen Amnesty slog i förra veckan, i en ny rapport, fast att arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar inte förbättrats den senaste tiden trots flera reformer i landet. Snarare har utvecklingen gått bakåt. 

Publicerad 2021-11-24 kl 08:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS