Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så används storstjärnor för att stärka Qatar - Eto'o går i försvar: "Förvånande…"

VM 2022

DOHA. För Qatar är VM viktigt för att stärka sitt anseende som nation.
Nu försöker tidigare storspelare hjälpa landet och Fifa att bygga turneringen.
- Jag är inte här för att döma, säger Samuel Eto'o till Fotbollskanalen.

Foto: TV4

Se ett inslag om superstjärnornas Qatar-kopplingar i spelaren ovan.

De senaste åren har en rad olika stora namn marknadsfört Qatar inför VM 2022. Exempelvis har förre storspelaren och nuvarande stjärntränaren Zinedine Zidane fått betalt för att öppet stötta turneringen.

I samband med en ceremoni under helgen som markerade att det är ett år kvar till mästerskapet var ett antal tidigare storspelare på plats i Qatar, inbjudna som celebriteter. En av dem: Peter Schmeichel, som gjorde en internationellt omskriven intervju med Fotbollskanalen om fotbollens ansvar i frågan om värdnationens brist på mänskliga rättigheter och kritiserade arbetsvillkor för gästarbetare.

Även superstjärnan David Beckham, tidigare i spelare i bland annat Manchester United och Real Madrid, var på plats. Nyligen uppgav flera brittiska tidningar, däribland Daily Mirror, att han skrivit på ett tioårsavtal värt 1,8 miljarder svenska kronor för att marknadsföra Qatar-VM.

Annons

En annan som minglade runt i Doha är kameruanen Samuel Eto’o. Han är officiell VM-ambassadör. Och den förre Barcelona-forwarden vill inte rikta ljus mot Qatars problem - utan andra länders brister.

- Jag är inte här för att döma. Jag konstaterar bara att när man inte har direkta intressen i en sak så tittar man bort, säger Eto’o till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Jag tycker att ni ska titta på vad som sker i Afrika. Men också bo i Qatar ett tag och se vilka framsteg de har gjort där. 

Eto’o tycks inte uppskatta kritik mot turneringen och värdnationen. Han säger vidare:

- Här har vi ett antal västländer som befinner sig långt från Qatar och vissa saker (som sägs) är verkligen förvånande… Men sådan är världen, fotbollen är full av åsikter och vi respekterar folks åsikter.

Människorättsorganisationen Amnesty slog i förra veckan, i en ny rapport, fast att arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar inte förbättrats trots flera reformer i landet. Snarare har utvecklingen gått bakåt.

Annons

Tidigare har Amnesty kritiserat Qatar för att man rutinmässigt klassar gästarbetares dödsfall som "naturliga" istället för att utreda dödsorsaken.

I den nya rapporten framgår det att arbetsgivare i praktiken fortfarande hindrar arbetare från att byta jobb och att problem med löner som inte betalas ut i tid - eller inte alls - fortsatt existerar. Därför har Amnesty uppmanat qatariska myndigheter att vidta brådskande åtgärder. 

- Klockan tickar men det är inte för sent att förvalda bläcket på pappret till verklig handling. Nu är det dags för Qatars myndigheter att vara modiga och fullt ut omfamna sitt program för arbetsreformer, sa Amnestys Mark Dummett i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.

- Alla framsteg som hittills har gjorts kommer att vara bortkastade om Qatar nöjer sig med en svag implementering av politiken och misslyckas med att ställa missbrukande arbetsgivare till svars.

Annons

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer.

Publicerad 2021-11-23 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS