Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har tidigare varit på plats i Doha, Qatar då han ingår i en delegation från Uefa som utsetts för att arbeta med frågor som rör mänskliga och arbetsrättsliga rättigheter kopplat till Qatar-VM 2022.
Tidigare i veckan samlades Uefa-delegationen igen, men då hade SvFF inte någon representant på plats på grund av sjukdom. I stället deltog man digital.
Tobias Tibell, förbundets chefsjurist, har också varit med på resorna. För Fotbollskanalen berättar han om mötet med ansvariga på Fifa och makthavare i Qatar.
- En av huvudpunkterna på agendan var uppföljning och diskussion kring förslaget om ett arbetscenter för migrantarbetare, något som Uefas arbetsgrupp länge har framhållit som en väldigt god sak. Inte minst för migrantarbetarna som skulle kunna få legal rådgivning, hjälp med översättning av dokument till ett språk de behärskar för att kunna framhäva sina rättigheter i praktiken, allmän information och kunskapsöverföring om vilka rättigheter de har. Det är ett center som skulle hjälpa migrantarbetarna, säger Tibell till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Det är viktigt att det blir ett center som är fristående från qatariska myndigheter för trovärdigheten. Det finns utmaningar, vilka togs upp på mötet. Men arbetsgruppen var tydlig med att det skulle vara en stor besvikelse om centret inte blir av. Framförallt för framtiden.
Vilka utmaningar finns?
- En utmaning är att centret ska finansieras av en tredje part men bli del av myndighetsstrukturen i landet, då finns det utmaningar med den nationella lagstiftningen. Man måste införa det på ett klokt sätt så att det kan tjäna syftet det är till för. Men det finns också ett värde i att alla ska vara "on board" på ett sådant projekt för att det ska vara beständigt och få rejäla effekter över tid, inte bara vara en korttidslösning och att problemen sedan lever kvar efter VM.
Vad blev utfallet?
- Vi framförde argument kring varför centret är en bra idé. Supremekommittén och Fifa har löpande diskussioner med qatariska myndigheter för att hitta formerna kring hur det ska bli verklighet. Vi var tydliga med att vi vill ha löpande återkoppling kring hur det arbetet fortskrider, och blev lovande att arbetsgruppen ska hållas underrättad.
De internationella människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch har nyligen ställt krav att Fifa borde match prispengarna i Qatar-VM till att kompensera ett kompensationsprogram riktat till migrantarbetare som drabbats av bristande mänskliga rättigheter.
Organisationerna menar att 440 miljoner dollar, motsvarande drygt 4,5 miljarder kronor, minst skulle behövas för att täcka kompensationskostnader samt stödja initiativ för att skydda framtida migrantarbetare i landet. Pengarna skulle bland annat gå till återbetalning av obetalda löner, kompensation för ockerpriser och ersättning för skador samt dödsfall.
Tobias Tibell vill inte svara på om Svenska Fotbollförbundet är redo att stötta Amnestys och Human Right Watchs ekonomiska krav på Fifa.
- Vi tycker självklart att principen om att den som blir skadad eller förolyckad på sitt arbete ska ha ersättning för det. Det är en princip som ska gälla i alla länder. Modellen som är föreslagen diskuterades under dagarna. Fifa tittar just nu på förslaget och analyserar hur det i praktiken skulle kunna fungera, säger Tibell.
- När man plockar ner det i mindre biståndsdelar är det många definitionsfrågor och saker som behöver komma på plats för att det ska fungera i praktiken. Fifa har sagt att de ska återkoppla till organisationerna som har kommit med förslaget inom tre veckor. Arbetsgruppen vill vara informerad om vilken återkoppling som ges. Sen får vi ta ställning till det när förslaget har gåtts igenom djupare.
Hur ställer sig SvFF till att stötta kravet på Fifa?
- Vi tycker att principen är en självklarhet, sen behöver man titta djupare på hur det är genomförbart. Där får vi avvakta.
Varför vill ni avvakta?
- Det gäller formen för ersättningen. Vi behöver mer information om hur det ska fungera i praktiken. Det finns ersättningsmekanismer på plats men en fråga som behöver redas ut är hur systemen ska fungera. Det finns en rad detaljer här som behöver tittas djupare på, och därför avvaktar vi. Men principen om ersättning är självklar för oss.