Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Infantinos svar till Eriksson: "Kom till Qatar!"

VM 2022

DOHA. Magdalena Eriksson vill inte åka till Qatar där homosexualitet är olagligt.
Nu svarar Fifa-presidenten Gianni Infantino den svenska landslagsstjärnan.
- Jag ber alla om att komma hit. Engagera er, prata, övertala. Saker förändras inte om vi bara stannar hemma och kritiserar, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: TV4/Bildbyrån.

Se Infantinos svar till Eriksson i spelaren ovan.

2:52
Infantino bemöter Erikssons utspel: ”Alla är välkomna till Qatar”
29:25
Stor intervju med Qatars VM-chef: "Du skapar falska tankar i folks huvuden"
3:18
Qatar-representant bemöter uppgifter om norskt tv-team
2:21
Lundh: "Det är skakande - helt obegripligt"

Nyligen skrev svenska landslagets och Chelseas Magdalena Eriksson en kolumn hos brittiska Inews om det faktum att Qatar står som värd för herr-VM om ett år. Eriksson vill se mer diskussion kring det hårt kritiserade mästerskapet och skrev bland annat att hon inte vill åka till landet på semester.

"Som homosexuell skulle jag aldrig välja att åka till ett land som Qatar på semester, där homosexualitet är olagligt", markerade landslagsstjärnan.

Nu får svenskan svar av det internationella fotbollsförbundet, Fifa, och presidenten Gianni Infantino. Fotbollskanalen träffade Infantino i Doha under måndagen och tog då upp Erikssons kommentar med honom. Hans uppmaning till henne: Åk till Qatar!

Annons

På frågan om hur kommer det sig att VM spelas i ett land där homosexualitet är olagligt svarar Fifa-basen:
- Det finns många situationer i många delar av världen som är annorlunda. Det jag kan säga till vem som helst i världen är att alla är välkomna till Qatar. Alla kan komma till Qatar. Alla kan komma hit och fira. 

- Qatar och VM kommer handla om inkludering. Det är vad Fifa handlar om också. Fifa har 211 medlemsländer, 211 olika länder. Alla är inte likadana. Vi måste respektera att det finns skillnader och vi måste försöka få till positiva förändringar. Det sker bara om man engagerar folket.

Infantino fortsätter:

- Jag ber alla om att komma hit och engagera sig, att prata och övertala. För förändringar sker även i Europa, och det bara genom tid och för att folk engagerat sig i diskussioner. Vi kan inte tro att saker och ting förändras om vi bara stannar hemma och kritiserar. 

Annons

- Saker och ting har förbättrats, och kommer fortsätta förbättras. Alla kommer vara välkomna hit till Qatar. Jag vet inte i hur många länder folk hade blivit välkomnade så som de kommer bli välkomnade här.

Vidare säger han:

- Vi måste engagera oss i Qatar, i regionen och i arabvärlden. Vi måste visa att vi alla kan leva tillsammans. Vi måste förstå varandra och var vi kommer ifrån. Vi måste jobba tillsammans. Jag tror den här VM-turneringen kommer bli en unik möjlighet för det här.

- Det finns ingen plats för diskriminering i fotbollen. Det finns ingen plats för diskriminering i vår värld. Med en positiv attityd måste vi se till att få igenom de här förändringarna.

Om den brist på mänskliga rättigheter som Qatar kritiseras för säger Infantino:

- Mycket har sagts om mänskliga rättigheter. Det är viktiga ämnen att fokusera på. Vi måste se att det kan göras mer och att det kommer göras mer, men också att mycket har gjorts. Utan att media riktat ljus mot VM hade de här förändringarna inte skett. Allt är inte perfekt här, det är det inte i något land i världen. Men vi tror på styrkan i fotbollen, att den kan ge positiva saker och förändringar.

Annons

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. I landet är homosexualitet förbjudet, pressfriheten ytterst begränsad och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer. Dessutom har tusentals gästarbetare dött i landet under 2010-talet.

Nyligen släppte människorättsorganisationen Amnesty en ny rapport som bland annat säger att arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar inte förbättrats trots flera reformer i landet. 

I rapporten framgår det att arbetsgivare i praktiken fortfarande hindrar arbetare från att byta jobb och att problem med löner som inte betalas ut i tid - eller inte alls - fortsatt existerar. Därför har Amnesty uppmanat qatariska myndigheter att vidta brådskande åtgärder.

Annons

- Klockan tickar men det är inte för sent att förvalda bläcket på pappret till verklig handling. Nu är det dags för Qatars myndigheter att vara modiga och fullt ut omfamna sitt program för arbetsreformer, sa Amnestys Mark Dummett i ett pressmeddelande när rapporten släpptes.

- Alla framsteg som hittills har gjorts kommer att vara bortkastade om Qatar nöjer sig med en svag implementering av politiken och misslyckas med att ställa missbrukande arbetsgivare till svars.

Publicerad 2021-11-22 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS