Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Amnesty slår larm inför VM 2030 och 2034: "Det är upp till bevis"

Fifa

Amnesty slår larm inför VM 2030 och 2034.
Människorättsorganisationen vill se Fifa ta ansvar - och radar upp risker i de förväntade värdnationerna.
- Det är upp till bevis, säger Maja Åberg, på Amnesty, till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Inför och under Qatar-VM 2022 var det, vid sidan om fotbollen, stort fokus på värdlandets brist på mänskliga rättigheter, och horribla arbetsförhållanden för migrantarbetare.

Nu slår människorättsorganisationen Amnesty larm, i en ny rapport, inför två kommande världsmästerskap. Det gäller mästerskapet 2030, som kommer att spelas i Marocko, Portugal och Spanien, där Uruguay, Paraguay och Argentina får varsin öppningsmatch, samt turneringen 2034, där Saudiarabien är ensam kandidat kvar om att få vara värd.

Amnesty skriver i rapporten att Fifa måste säkerställa att de kommande arrangörerna "följer mänskliga rättigheter" och att alla anbud om att få vara arrangör "som riskerar att leda till människorättskränkningar och fläckar ner världens största idrottsevenemang måste avslås".

Annons

Maja Åberg, som är sakkunnig/lobbysamordnare på Amnesty, berättar om bakgrunden till den nya rapporten.

- Det är en del av vårt långsiktiga arbete, som handlar om sport och mänskliga rättigheter inom ramen för den "sportswashing" som vissa länder ägnar sig åt, framför allt länder som har stora problem med mänskliga rättigheter och satsar på olika typer av "sportswashing" för att rikta världens blickar bort från det, säger Åberg till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Vi har tidigare följt andra stora sportevenemang, som flera OS och VM i Qatar, vilket var ett stort mästerskap, där Amnesty följde mänskliga rättigheter och försökte pusha på för förbättringar. Man kan se den här rapporten i ljuset av det, och att Fifa, efter kritiken som framfördes av Amnesty och många andra, nu har tagit in mänskliga rättighetskriterier som länder som ger anbud på att vara värdländer ska leva upp till. Vi har tittat på vad Fifa bör göra och vilket ansvar de har, men också gjort en analys av länderna för 2030 och 2034, som det ser ut nu.

Annons

Amnesty har alltså analyserat risken för kränkningar i samtliga länder, som väntas arrangera VM 2030 och 2034, och det rör sig inte om någon munter läsning.

Vad gäller Marocko, Portugal, Spanien, Uruguay, Paraguay och Argentina ser Amnesty främst risker relaterat till arbetsrätt, diskriminering, yttrande- och mötesfrihet, polisarbete, integritet och rätten till bostad. I Marocko finns det bland annat problem med tvångsvräkningar, samtidigt som det i alla tre huvudvärdländer finns problem med att migrantarbetare riskerar att utnyttjas och utsättas för andra övergrepp, inklusive trafficking.

I Marocko begränsas samtidigt också yttrandefrihet genom kriminalisering av kritik mot islam, monarkin, statliga institutioner, militären och statens territoriella integritet. 

- Det kan resultera i att människor fängslas. Många journalister och människorättsförsvarare har blivit trakasserade, misshandlade och fängslade i Marocko för att de har gjort det här. Det är också något som personer från andra länder kan råka ut för. Det är även olagligt i Marocko att ha sex utanför äktenskap, vilket också kan bli ett problem för tillresta fans. Det kan ofta stoppa kvinnor från att anmäla övergrepp. Om man blir våldtagen kanske man inte vill anmäla det, för då kanske man själv blir anklagad för att ha haft sex utanför äktenskap. 

Annons

Amnesty nämner vidare att överdriven användning av polisvåld är en bevisad risk i alla tre huvudvärdländer 2030, både i samband med fotboll och i andra sammanhang, inklusive användning av gummikulor. Åberg ser att det finns en risk att supportrar blir drabbade. 

- Jag tycker att det är något man ska vara medveten om. Sedan får man verkligen hoppas att det är något som länderna tar till sig. Om man blir värdland behöver man se till att polisen inte använder en överdriven våldsanvändning. Det kommer inte vara bra för någon, och inte heller länderna. Man behöver planera hur man ska hantera stora folksamlingar och fotbollsfans, så man gör det i enlighet med mänskliga rättigheter.

Vidare menar Åberg att Saudiarabien "spelar i en liga för sig" vad gäller brist på mänskliga rättigheter. Amnesty beskriver det som att diskriminering är djupt rotad i landets lagstiftning och praxis kan drabba supportrar, anställda, spelare och journalister. Kvinnor riskerar orättvisa och oproportionerliga åtal enligt lagar som kriminaliserar sex utanför äktenskap, samtidigt som det inte finns något juridiskt skydd för hbtqi-personer. 

Annons

Vidare är all offentlig utövning av andra religioner än islam förbjuden, samtidigt som det råder liten eller ingen yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet. Inga oberoende människorättsorganisationer, politiska partier eller fackföreningar tillåts och det har förekommit omfattande arresteringar och fängslanden av journalister, människorättsförsvarare och politiska aktivister. Dödsstraff används också, och utländska medborgare utgjorde 39 procent av de personer som avrättades mellan 2010 och 2021. Under 2023 registrerade Amnesty även att Saudiarabien avrättade 172 personer, från minst 13 olika starter, däribland sex kvinnor.

Åberg menar att Fifa nu behöver leva upp till sitt ord inför det potentiella mästerskapet i Saudiarabien - och även inför VM 2030. Fifa bör, enligt organisationen, genomföra oberoende riskbedömningar för mänskliga rättigheter för varje bud, samt säkerställa bindande åtaganden från värdnationerna för att förhindra människorättskränkningar. 

Annons

- Det är upp till bevis nu för Fifa, för att se om de lever upp till det de utlovat med att ta större hänsyn till mänskliga rättigheter, men också för Saudiarabien vad gäller att förbättra människorättssituationen. Det är uppenbart att Saudiarabien har haft en stor sportswashing-satsning för att försöka få omvärlden att fokusera på andra saker än brist på mänskliga rättigheter, då det är viktigt för landet, säger Åberg och fortsätter:

- Man har infört en del reformer om att kvinnor får köra bil och titta på sport på arenor, vilket Saudiarabien vill lyfta fram. Samtidigt kan Amnesty konstatera att kvinnor döms till jättelånga fängelsestraff för att de exempelvis twittrat något om kvinnors rättigheter. Det är skillnad på vad man säger och vad som sker i praktiken. 

I onsdags meddelade även det internationella bygg- och träfacket BWI att en klagan gjorts hos LO, FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, i syfte att "sätta press på både Fifa och Saudiarabien att få till stånd en rad förbättringar för migrantarbetarna, innan VM-byggnationerna startar". 

Annons

- Vi kan bevisa att det pågår modernt slaveri och brott mot mänskliga rättigheter i landet. Hur kommer situationen att bli när 14 arenor ska byggas inför VM, tillsammans med infrastruktur, hotell med mera? säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande i Byggnads, som är medlem i BWI, i ett pressmeddelande. 

Publicerad 2024-06-06 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS