Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fifas transferregler strider mot EU-rätten: "Revolutionerande"

Fifa

Det uppmärksammade Lassana Diarra-fallet är avgjort och det strider mot EU-rätten.
Vad det innebär för fotbollen?
- Man kan säga att domen är revolutionerande, säger fotbollsjuristen David Mikhail. 

Foto: Bildbyrån.

Lassana Diarra.

Lassana Diarra-fallet har beskrivits som "Bosman 2.0", det vill säga bosman-fall där spelare kan lämna gratis för en annan klubb när ett kontrakt löper ut.  

Fallet har sin början år 2014 när den tidigare Chelsea- och Real Madrid-spelaren var i Lokomotiv Moskva. Den ryska klubben hävdade att Lassana Diarra hade begått kontraktsbrott och därför sades avtalet upp av klubben, vilket mittfältaren bestred. I Fifas tvistenämnd föll domen att Diarra skulle betala 10,5 miljoner euro plus ränta till Lokomotiv Moskva. Beslutet fastställdes sedan av idrottens skiljedomstol, Cas.  

Enligt Fifas regelverk blir spelarens nästa klubb solidariskt betalningsansvarig att betala ersättning till spelarens tidigare klubb på grund av kontraktsbrott.

Annons

Kort efter att den landslagsmeriterade fransmannen hade lämnat Lokomotiv Moskva presenterade belgiska Charleroi ett kontraktsförslag till Diarra med förbehållet att Fifa och belgiska fotbollsförbundet skulle garantera att klubben inte blev solidariskt betalningsvarig.

Men ingen sådan garanti gavs, enligt The Guardian, och Reuters uppger att Fifa vägrade att utfärda ett internationellt transfercertifikat, en så kallad ITC.

Men Diarra, som haft uppbackning av internationella spelarfacket Fifipro, valde att stämma såväl Fifa som belgiska fotbollsförbundet på 6 miljoner euro i skadestånd för att förfarandet utgjorde en begränsning i den fria rörligheten och ett brott mot den europeiska arbetsrätten. Han hävdade helt enkelt att han inte kunde utföra sitt arbete. 

Enligt Reuters vände sig belgiska fotbollsförbundet till EU-domstolen för vägledning och i dag, fredag, har fallet avgjorts. Domstolen skriver i ett sammanfattande pressmeddelande att vissa av Fifas transferregler strider mot EU-rätten.

Annons

Vad innebär utfallet? Fotbollsjuristen David Mikhail reder ut:

- Kort och koncist handlar det om att RSTP (Fifas transferregelverk, reds. anm) strider mot EU-rätten. För att man ska veta exakt vad konsekvenserna blir behöver vi domskälen. Just i dag kan man inte säga så mycket om hur det kommer att påverka fotbollsvärlden, men man kan säga att domen är revolutionerande. Det är en "bosman 2.0"-dom. Man kommer prata om domen som man gör om bosman. Det strider mot EU-rätten och det handlar om "restriction from free competition", säger han till Fotbollskanalen.

Ännu så länge är det bara ett pressmeddelande som publicerats efter Diarra-beskedet. Mikhail, som inväntar domskälen, spår dock att fallet kommer att leda till att transfersystemet förändras.

- Vi kan konstatera att det är väldigt troligt att transfersystemet som det är nu inte kommer att fortsätta som det är.

Annons

Vad tror du kommer att hända?
- Det är svårt att säga exakt hur systemet kommer att formas. Det enda man på rak arm kan säga är att det inte kommer att se ut som det gör nu, för de reglerna strider mot EU-rätten. Det kommer att ändras, men det är svårt att säga exakt utan domskälen, avslutar Mikhail.

EU-domstolens besked ska ses som en form av "råd" till det belgiska rättssystemet, där Diarras anspråk på 6 miljoner euro i skadestånd (mot bakgrund om att han inte kunde utföra sitt arbete) ska tas beslut om. Det fallet är pågående. 

Enligt The Independent-journalisten Miguel Delaney är det troligt att Fifa kommer att behöva skriva om två artiklar, bland annat den 17:e. Artikel 17 handlar om uppsagda kontrakt "utan skälig grund".

"Fifa har tagit del av domen som idag utfärdades i EU-domstolen i fallet med spelaren Lassana Diarra. FIFA är övertygat om att lagligheten av nyckelprinciperna för transfersystemet har bekräftats på nytt i dagens dom. Domen ifrågasätter bara två paragrafer i två artiklar i FIFA:s RSTP (Fifas transferregelverk, reds. anm), som den nationella domstolen nu får se över. Fifa kommer att analysera beslutet tillsammans med andra intressenter innan vidare kommenterar", skriver Fifa i ett uttalande om domen.

Annons

Det internationella spelarfacket Fifpro kommenterar senare under fredagen EU-domstolens besked, och poängterar att det slår fast att centrala delar av Fifas regler vad gäller övergångar för spelare är oförenliga med EU-lagar. 

"I synnerhet har EU-domstolen slagit fast att beräkningen av den ersättning som ska betalas av en spelare som säger upp ett kontrakt 'utan skälig anledning' - och ansvaret för att spelarens nya klubb ska vara solidariskt ansvarig för sådan ersättning - inte kan motiveras", skriver spelarfacket i ett pressmeddelande. 

"De här klausulerna i artikel 17 i Fifas regler är grunden för det nuvarande transfersystemet och har avskräckt många spelare från att säga upp sina kontrakt ensidigt och söka nya arbetsgivare. Eu-domstolen gjorde också klart att en spelares karriär är kort och att det här missbrukssystemet kan leda till att en spelares karriär slutar i förtid. Domstolen menar att de nuvarande reglerna inte bidrar till skydd av deras rättigheter som arbetstagare". 

Annons

Fifpro väljer även att hylla Diarra, som tog strid mot Fifa.

"Vi berömmer Lassana Diarra för att han tog sig an den här utmaningen som har varit krävande. Fifpro är stolt över att ha stöttat honom. Lassana Diarra - liksom Jean-Marc Bosman före honom - har sett till att tusentals spelare världen över kommer kunna dra nytta av ett nytt system som måste garantera respekt för deras anställningsrättigheter. Domen är inte bara viktig för Lassana Diarra utan för alla spelare, både aktiva och pensionerade. Fifpro kommer att fortsätta att analysera vad domen faktiskt betyder för alla dessa spelare".

Diarra, som i dag är 39 år, avslutade sin spelarkarriär år 2019. 

Publicerad 2024-10-04 kl 12:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS