Lassana Diarra-fallet, som beskrivits som "Bosman 2.0" har satt fotbollsvärlden i gungning.
Fallet började 2014 när Lassana Diarra anklagades för kontraktsbrott av Lokomotiv Moskva.
Efter en tvist med klubbens tränare Leonid Kuchuk, påstod Lokomotiv att Diarra vägrade att dyka upp på träning eller acceptera en lägre lön och avskedade honom tre år innan hans avtal skulle löpa ut.
Två år senare dömde Fifa, uppbackad av skiljedomstolen Cas - Diarra som ansvarig för kontraktsbrott och beordrade honom att betala 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner kronor till Lokomotiv. Diarra stängdes också av från professionell fotboll i 15 månader. Enligt Fifas dåvarande regler blev också Diarras nästa klubb i karriären betalningsansvarig.
När belgiska Charleroi senare ville värva Diarra krävde klubben garantier för att slippa betalningsansvar, men Fifa vägrade utfärda ett transfercertifikat. Diarra stämde sedermera Fifa och det belgiska fotbollsförbundet, med stöd av spelarfacket Fifpro, och hävdade att reglerna hindrade honom från att arbeta fritt och därmed bröt mot EU:s arbetsrätt.
EU-domstolen fastslog tidigare i höstas att vissa av Fifas:s transferregler de facto strider mot EU-lagstiftningen.
Som en konsekvens meddelade Fifa i veckan, två månader efter EU-domen, att organisationen pausar alla ärenden som rör dessa transferreglerna i Diarra-fallet och avbryter alla disciplinära åtgärder mot spelare och tränare som tidigare brutit mot sina kontrakt.
Enligt fotbollsjuristen David Mikhail, som också är professionell fotbollsspelare i finska Lahti, innebär detta stora förändringar för transfermarknaden. Han beskriver situationen som mycket osäker och förklarar varför Fifa inte vågar döma ärenden utifrån regler som anses olagliga inom EU.
- Fifa skjuter upp de här målen för att man inte vågar ta den stora risken som det innebär att fortsätta döma målen med hjälp av reglerna som har ansetts vara EU-stridiga, man vill inte att parter i framtiden ska kunna stämma Fifa på skadestånd, säger Mikhail till Fotbollskanalen.
Är det många ärenden som behandlas i nuläget som påverkas av beslutet?
- Ja, det är det. Det finns otroligt många sådana här tvister. Det som sker nu är att man börjar se hur Diarra-fallet kommer forma transfervärlden.
Beslutet innebär att spelare som bryter sina kontrakt inte längre riskerar några sportsliga påföljder, som avstängningar, och även de ekonomiska konsekvenserna blir betydligt lindrigare. Detta kan enligt Mikhail leda till en helt ny verklighet för klubbar och spelare.
- Spelare som bryter sina kontrakt kommer inte längre att straffas sportsligt. Det är ett minne blott. Samtidigt blir de ekonomiska straffen mycket mildare än tidigare. Om det någonsin funnits en tid för spelare att våga bryta sitt kontrakt och byta klubb, så är det nu under detta vinterfönster, säger han.
Kan man säga lite att det är som ett vakuum nu innan Fifas transferregler anspassar sig till EU-reglerna?
- Ja, det kan man säga. Helt klart. Regelverket är satt ur spel och det kommer vara väldigt osäkert under det här vinterfönstret. Det som vi känner till kring spelarförsäljningar och truppvärde kommer att få en mycket minskad betydelse.
När spelare inte längre kan bli sportsligt straffade för kontraktsbrott tror Mikhail att det kommer rita om kartan för hur klubbar förhåller sig till sina spelare.
- De som kommer lyckas bäst i framtiden kommer vara de som kan skapa de bästa förutsättningarna för sina spelare. Om en spelare inte är nöjd, kan han enkelt häva sitt avtal och gå vidare. I sin nya klubb kan han till och med få en sign-on-bonus som täcker de kostnader han eventuellt får betala till sin tidigare klubb. Det gör också att klubbar kommer våga anställa spelare som har tvister med sina tidigare klubbar, säger Mikhail.
Enligt Mikhail är Fifa nu under press att snabbt anpassa sitt regelverk till EU:s lagstiftning och menar att spelarfackförbund och andra aktörer redan driver på för förändring.
- Trycket på Fifa är enormt just nu. Spelarnas fackförbund har ett starkt förhandlingsläge, och Fifa måste leverera ett nytt regelverk som stämmer överens med EU-rätten. Vi kan förvänta oss att transfermarknaden blir friare, men exakt hur fri den kommer bli är svårt att säga, säger han.
Osäkerheten som nu råder kan få långtgående konsekvenser för hela transfermarknaden enligt fotbollsjuristen. Mikhail avslutar med att understryka att januari-fönstret på grund av vakumet i regelverket kan bli ett av de mest händelserika på länge.
- Det vi känner till kring spelarförsäljningar och värderingar av trupper kommer få minskad betydelse. Vi står inför ett helt nytt landskap. Transfermarknaden kommer att förändras, och det här vinterfönstret har potential att bli något utöver det vanliga, säger han.