Fotboll och gemenskap i världens största flyktingläger
Fotbollsgalan
Ganska ofta brukar legendariske Liverpooltränaren Bill Shanklys citat om att ”fotboll inte är på liv och död – det är viktigare än så” lite skämtsamt användas för att illustrera hur mycket fotbollen betyder för någon. Men ibland är det faktiskt på allvar, ibland är fotbollen nästan bokstavligen livsviktig. Till exempel i Kakuma, ett av världens största flyktingläger.
Se inslaget från Kakuma i spelaren ovan.
För barn och ungdomar på flykt betyder fotbollen glädje, gemenskap och hopp i en vardag av oro och utsatthet. Act Svenska kyrkan stödjer fritidsaktiviteter för tjejer och killar i flyktingläger världen om, och har varit med och arbetat i Kakuma i Kenya, sedan det grundades 1992.
Kakuma är ett av världens största flyktingläger där det bor 191 000 människor, varav 120 000 är barn och ungdomar. En del av arbetet bygger på lägerinvånarnas egna aktiva deltagande och inflytande i olika aktiviteter. De interna fotbollsligorna i Kakumas flyktingläger, ”Kakuma Premier League” och ”Divas League” har initierats av ungdomarna själva och har genomförts med stöd av Act Svenska kyrkan.
Genom samarbetet och gemenskapen som det innebär att vara med i ett fotbollslag lär de känna varandra, vilket motverkar konflikter som kan uppstå, och en aktiv fritid för flickor leder till ett mer jämställt samhälle.
TV4:s Anna Brolin reste tillsammans med en fotograf Kakuma där hon bland annat träffade Bella, som också kallas för ”Mama Sport”. Bella driver fotbollsverksamheten för flickor och kvinnor i lägret och hon berättade om fotbollens positiva effekter och vad den betyder för alla i lägret.
Publicerad 2019-11-11 kl 20:35