Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spelarföreningens idé: "Gör transfersummor, löner och arvoden offentliga"

Allsvenskan

Spelarföreningens Magnus Erlingmark är väl insatt i problematiken kring agentbranschen i Sverige.
Nu vill generalsekreteraren se mer öppenhet.
- Det hade varit bra med mer transparens när det gäller övergångssummor, löner och utbetalningar till agenter, säger Erlingmark till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I måndags sändes Kalla faktas avsnitt "Fotbollssyndikatet", som gjordes i samarbete med Fotbollskanalen. Det handlar om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll, bland annat genom hot och matchfixning.

Magnus Erlingmark, Spelarföreningens generalsekreterare, har sett programmet och är sedan tidigare väl insatt i hur agentbranschen i Sverige fungerar.

- Jag är inte jätteförvånad av det som kom fram, säger Erlingmark nu till Fotbollskanalen.

- Men det är bra att det här diskuteras och att man pratar om det, så att spelare och föräldrar tänker till innan man väljer att anlita en förmedlare. Det är bra att det kommer lite ljus på det.

Annons

Generalsekreteraren berättar att Spelarföreningen, som är spelarnas röst och fackförbund, försöker att prata om bland annat matchfixning när de är ute och besöker klubbar. Kopplingen mellan agenter och matchfixning är dock något som kommit upp först i år för Erlingmark.

- Det blir intressant att se vad den här utredningen (kring uppskjutna mötet mellan IFK Göteborg och AIK) visar. För oss handlar det om att vara tydliga med att man vet vem man tar hjälp av. Det är viktigt att det är folk som håller sig till regelverket, att man inte riskerar att anlita någon förmedlare som också är inblandad i matchfixning. Spelarna ska aldrig ta emot gåvor eller pengar från någon som vill bli deras agent.

Det Spelarföreningen försöker förmedla till sina medlemmar när det gäller spelaraffärer är att de först och främst själva ska betala agenten för det jobb hen utför i samband med förhandlingar.

Annons

- Det viktigaste är: betala agenten själv. Då vet du hur mycket agenten får betalt, för ofta skrivs ju avtal mellan spelare och agent. Då tar han pengarna av dig. Ibland säger ju agenten: "Vi tar betalt av klubben istället". Men då har spelaren ingen aning om hur mycket agenten tar. I slutändan har ju klubbarna en viss summa att lägga på transfern och lönen för spelaren, så när man inte vet vad som skärs emellan när agenterna tar betalt direkt från klubben är risken att agenten får mycket mer pengar. Det finns också en risk för spelaren att bli upptaxerad i efterhand, om skattemyndigheten menar att agenten jobbat för spelaren. Om det som klubben betalar i arvode till agenten är det som spelaren ska ha betalat kan spelaren bli upptaxerad med motsvarande summa.

Magnus Erlingmark bedömer agenternas makt inom fotbollen som "väldigt stor" och är oroad över hur stora pengar som hamnar i förmedlarnas fickor.

Annons

- 25 procent försvinner ut från fotbollen till agenter, av alla transfersummor, säger han.

- Fifa-reglementet rekommenderar ju att en spelare ska betala ut tre procent till sin agent.

Den 1 april 2015 slopades agentlicensen, efter beslut av Fifa. Systemet med licensen, som agenter tilldelades efter att ha klarat ett speciellt prov och dessutom betalat en avgift, hade då funnits sedan 1995. Numera kan vem som helst agera förmedlare, som agenter benämns som i dag, i en förhandling.

Fifa beslutade att det är upp till varje enskilt nationsförbund att sätta upp ett regelverk gällande agenter, vilket alltså ger Svenska Fotbollförbundet möjligheten att skärpa reglerna om de vill. Under de två första åren har SvFF valt att lägga sig på en miniminivå i frågan och de har alltså kopierat Fifas riktlinjer. Men ett nytt regelverk i Sverige är på gång.

Annons

Förbundsstyrelsen har skickat ut ett förslag, som just nu är på remiss hos klubbarna och andra instanser. SvFF hoppas att det nya systemet ska vara på plats till sommarfönstret 2018. Förslaget går ut på att samtliga agenter ska registrera sig hos och bli godkända av Svenska Fotbollförbundet, som då kan samla alla på en lista. Dessutom ska man ge agenterna möjligheten att genomföra en utbildning och ett test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts frivillig kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

Spelarföreningen är en av remissinstanserna och ser positivt på att en förändring sker, men köper inte förslaget rakt av. Till exempel vill Spelarföreningen att förmedlarna som vill bli "SvFF-certifierada" varje år ska behöva gå utbildningen som krävs för att bli certifierade. Inte var femte år, som förbundet föreslagit.

Annons

- Förhoppningen är att man behöver gå utbildningen årligen, så att man kan diskutera och informera varandra och att SvFF kan informera. Där är vi gärna också med och bidrar.

Men förbundet har sagt var femte år hittills?
- Ja, det har de sagt. Men jag ser ingen anledning till det, för jag antar att de ändå kommer ha utbildning varje år. Då kan man lika gärna bjuda in alla som vill vara certifierade. Vi får se vad det utmynnar i. 

Erlingmark är överlag kritisk till hur liten insyn det finns i fotbollens värld.

- Allt så fördolt. Det hade varit bra om det fanns mer transparens och öppenhet när det gäller övergångssummor, löner och utbetalningar till agenter. Då hade man kunnat följa de strömningarna.

Hade du velat se att man presenterar de siffrorna som du pratar om öppet?
- Ja, varför inte? Då får man till en öppenhet och det blir svårare att gömma undan pengar. Då skulle det komma fram för klubbar, förbund, spelare och media vilka pengar det handlar om. Sen är frågan hur öppet det ska vara, men jag tror alla vinner på att det inte mörkas som det verkar göras i dag.

Annons

Vem är det som har något att förlora på att det blir offentligt? För det är ju inte så i dag och då tänker jag att det är på grund av att några känner att de har saker att förlora på det.
- Man vill ju mörka lite, man vill väl att det ska vara en affärsuppgörelse som stannar mellan parterna på något sätt. I USA tänker man ju annorlunda till exempel (löner i proffsligan MLS är offentliga), säger Erlingmark.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-04 kl 13:03
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS