Sebastian Nanasis allsvenska rekordövergång är officiell. Den offensive mittfältaren är klar för franska Strasbourg och lämnar Malmö FF för 11 miljoner euro, motsvarande 125 miljoner kronor, enligt uppgifter. Under de senaste veckorna har också destinationer i Ligue 1 intensifierats bland kandidaterna till Kristianstadsonens signatur.
Främst genom storklubben Saint-Étiennes påstådda intresse, som fick mängder av supportrar att kärleksbomba svensken med uppmaningen att flytta. Men det blir Racing Club de Strasbourg Alsace som får åtnjuta Nanasis färdigheter.
Svenskar som bröderna Farnerud - Alexander och Pontus - har spelat i Strasbourg, dit även målvakten Karl-Johan Johnsson värvades för ett par veckor sedan. Men trots att Les Alsacians är ett av blott sex franska lag som vunnit samtliga tre inhemska titlar så är det en klubb som varit på dekis under det senaste årtiondet.
Något som kan tala för en svensksuccé menar Antonin Bardin, som är redaktör på den franskspråkiga sajten Nordiskfootball. Nanasi hamnar i ett ungt lag, han får en svensk lagkamrat och trots den betydande prislappen är Nanasi ingen jätteinvestering för Alsace-klubben.
Skåningen blir klubbens elfte sommarförvärv, där över 50 miljoner euro lagts på dessa spelare.
- Jag tror att han blir en av de bästa spelarna i laget. Någon som spelar varje helg och som får en viktig roll, säger Antonin Bardin till Fotbollskanalen.
Hur kommer hans egenskaper passa i Ligue 1?
- Allsvenskan är en väldigt fysisk liga så det passar bra med Ligue 1, eftersom den också är det. Ur den aspekten är det en bra flytt att komma till bättre liga, men som har liknande drag som allsvenskan.
- Nanasi är en teknisk spelare och jag tror att Ligue 1 blir bra för honom. Det blir inte som i La Liga eller Serie A - han kommer få mer plats att spela i. Det beror också på hans roll i Strasbourg men jag tror att det är den perfekta ligan för honom.
Luke Entwistle - The Guardian-medarbetare och journalist på sajten Get French Football News - är inne på samma linje.
- Jag tror att det kan vara rätt steg. Helt enkelt för att han kommer till en väldigt fysisk liga, med en meritlista av spelare som kommit in i ligan och som ibland utvecklats ganska snabbt, säger han och fortsätter:
- Och eftersom projektet ser ut som det gör i Strasbourg, med syftet att ge unga speltid, så innebär det att han får speltiden för att lyckas i en topp fem-liga. Saker som det fysiska och spelintelligensen kommer han få tid att utveckla.
Strasbourg hade förra säsongen den näst yngsta truppen i Ligue 1, med en medelålder på 23,9 år. Säsongen dessförinnan var den däremot tredje äldst: 27,1 år. En förklaring till den remarkabla förändringen stavas ägarskiftet under sommaren 2023.
Det var då som BlueCo köpte RC Strasbourg för 76,3 miljoner euro, motsvarande 832 miljoner kronor. Ett företag som skapades när Todd Boehlys Clearlake Capital-konsortium köpte Chelsea året tidigare.
Därefter har den franska klubben precis som Londonjätten fokuserat på att föryngra truppen. En föryngring som inleddes av presidenten Marc Keller och som kunde verkställas helt med BlueCo:s finanser.
Keller tog över presidentrollen 2012, ett år efter att klubben gått i konkurs och skickats ner till femtedivisonen. Sedan 2017/2018 spelar Strasbourg i Ligue 1, men den ökade närvaron av resursstarka ägare i ligan bidrog till att Keller letade efter nya investerare.
Övertagandet har förstås inte setts med blida ögon av alla. Karl-Johan Johnssons företrädare på målvaktsposten, 31-årige Matz Sels, såldes under janaurifönstret till Nottingham Forest efter sex år i Alsace-regionen. Det var uppenbart att belgaren ville ha en ny utmaning, men försäljningen orsakade raseri hos supportrar som anklagade BluCo för att sakna ambitioner.
I den efterföljande hemmamatchen på intima Stade Meinau vecklade klacken ut banderoller med budskapet: "Allt som vi fruktade med BluCo-projektet bekräftades i detta transferfönster". Några månader tidigare skrev grupperingen Ultra Boys '90 att "BluCo inte är välkommen och kommer aldrig att bli".
Misstanken är förstås att Strasbourg hamnat i en beroendeställning gentemot Chelsea. I skrivande stund har The Blues absurda 39 namn i A-lagstruppen, men bara två stycken i Strasbourg är utlånade från Chelsea.
Men ett exempel på hur snårigt multiklubbsägandet kan fungera är Chelseas 19-årige ytter Ângelo Gabriel, förra säsongen utlånad till Frankrike. Enligt The Athletic beordrade Chelsea Strasbourg-ledningen att inte förstärka på ytterpositionen i januari, allt för att säkra speltiden för brassen, och trots att laget brottades med svag form.
The Athletic skriver också att BluCo i andra fall hindrat Strasbourg från att värva mer erfarna spelare. Luke Entwistle menar att supportrarna fortfarande är väldigt negativa till BluCo, men att tongångarna varit lite positivare under sommaren.
- Jag tror att diskussionen ändrats något under de senaste månaderna. Det pratades om dem väldigt negativt förra året, eftersom BlueCo tog över under sommaren då, och genast inledde man det korrekta antagandet att Strasbourg bara blivit en farmarklubb till Chelsea, säger journalisten och fortsätter:
- Det bevisades verkligen i rekryteringen förra sommaren, när de ville bli av med alla deras erfarna spelare och ersätta dem med mycket yngre spelare. Spelare med hög potential som potentiellt skulle kunna flytta till Chelsea. Så verkar projektet också fortfara, särskilt eftersom Chelsea skickar fler spelare dit för att ge dem speltid.
Under sommaren har Strasbourg dock värvat namn, likt Nanasi, som eventuellt kan behöva en kortare startsträcka i klubben. Efter en 15:e- respektive 13:e-placering kan Strasbourg hoppas nå mittenskiktet i Ligue 1 och undvika bottenregionen som de befann sig i under perioder förra säsongen.
Men alla frågor kring transferstrategin och åldersstrukturen gör att Strasbourg knappast kan sikta högre än så denna säsong, menar Entwistle. Han betonar dock att Nanasi kommer ges tiden att utvecklas i rätt takt.
- De får lov att misslyckas innan de lyckas. Därför tror jag att Strasbourg ses som en bra språngbräda för spelare från lägre rankade ligor. Tack vare Chelsea-länken, men också för att projektet nästan till varje pris ger dem minuter på planen. Många Ligue 1-lag bryr sig om den aspekten, men där handlar allt om att balansera det med framgång högre upp i tabellen, säger Entwistle.
Förutom 34-årige Johnsson har Strasbourg inte värvat någon spelare äldre än 22 år i sommar.
- Jag tror inte att Strasbourg eller BlueCo är intresserade av att köpa spelare som potentiellt inte är av Chelsea-kvalitet i framtiden. Så fungerar rekryteringen. Om de köper dem så är det för att de är unga och kanske har stora utvecklingsmöjligheter. De är inte på Chelseas nivå än, men de ser potential i att spelaren kan nå den. Det är inte så att de ska dit inom 6-12 månader, men Chelsea jobbar mycket med Strasbourgs rekryterare, avslutar Entwistle.
Sebastian Nanasi har fått sin flytt till en av Europas främsta ligor. Men den existentiella frågan om vilka en klubb ska verka för kommer förbli svårbesvarad i Strasbourg.