Efter 12 mål på 14 allsvenska matcher blev BK Häckens anfallsjuvel Bénie Traore, 20, i tisdags såld till Premier League och Sheffield United. Affären uppges vara värd mellan 53 och 65 miljoner, vilket är en ny rekordaffär för Häcken.
Men hur fick man egentligen upp ögonen för - och värvade - ivorianen?
Allt tog sin början sommaren 2017.
Den då 14-årige Bénie Traore var på plats i Göteborg med den framgångsrika ivorianska akademin ASEC Mimosas för att spela Gothia Cup. Scouterna på läktarna var många. Alla ute efter samma sak: hitta nästa storstjärna att värva till just sin klubb.
- ASEC Mimosas har alltid varit bra. De har inte vunnit, men har varit i semifinal. Bénie var grym här, men här är det så extremt många (spelare). Det är klart att han blev noterad, men samtidigt är de för unga när de är här. Bara 15-16 år. Då får man inte värva dem, berättar BK Häckens chefsscout Hampus Andersson för Fotbollskanalen.
Sommaren därpå var ASEC Mimosas och Bénie Traore på plats på Gothia Cups planer igen. BK Häcken likaså. Klubben ville se Traore på nytt - och man imponerades över vad man fick se.
- Han stack ut med sin snabbhet. Då gick han lite mer på högerkanten. Han satt ju på en speed som var något annat.
15-årige Traore var fortfarande alldeles för ung för att skriva på ett kontrakt med BK Häcken, men han hade redan fångat klubbens intresse. Två år senare - 2020 - reste Hampus Andersson ner till Elfenbenskusten för att på nära håll studera Traore i hans hemmiljö.
- Det var strax innan han fyllde 18. Han utmärkte sig även då, så när han fyllde 18 valde vi att gå för honom. Det var under pandemin, så allt var väldigt stökigt. Men med facit i hand var det väldigt bra att han kom.
Flera europeiska storklubbar ville värva Bénie Traore vid samma tillfälle. Franska RC Strasbourg och belgiska Club Brügge var två av intressenterna, men Traore ville till BK Häcken. Sedan Gothia Cup-åren 2017 och 2018 hade ivorianen lärt känna Göteborg och redan träffat nya vänner i staden.
Enligt uppgifter till Fotbollskanalen betalade BK Häcken omkring 1,5 miljoner kronor för att köpa loss 18-åringen från ASEC Mimosas. Han kom till Sverige inför säsongen 2021 tillsammans med klubbkamraten Yannick Adjoumani, som i samma veva skrev på ett låneavtal med BK Häcken.
Hur lyckades ni värva Traore?
- Det var många som hörde av sig och frågade hur vi kunde få honom. Han var på många klubbars radar. Det var bara att vi var snabba och hade en fin relation med Mimosas. Vi hade en bra relation med dem och var på hugget, säger Hampus Andersson.
Anfallaren, eller högeryttern, som han var vid den tidpunkten, var en hajpad talang när han anlände till Sverige. Första säsongen, 2021, gick bra - och Bénie Traore noterades för tre mål och tre assist på 27 allsvenska framträdanden.
Året därpå spåddes han få sitt stora genombrott, men då hände det som inte fick hända. Redan i svenska cupen utspelade sig läskiga scener på Tele2 arena när Traore bröt benet borta mot Hammarby och fick föras till sjukhus. Det blev inget mer spel under 2022.
- Jag har varit med på hela den resan. Från att vi hittade honom, till att han flög direkt första säsongen - till rätt ner i botten. Jag var med honom fem dagar på sjukhuset i Stockholm direkt när han hade brutit benet.
- 1,5 år senare är han såld för en rekordsumma. Det blir lite cirkelslutning, så det är superkul för honom.
På de brittiska öarna har Traore skrivit på ett fyraårskontrakt med Sheffield United. För BK Häcken kommer välkomna miljoner in på kontot.
- Det är ju kul för Häcken, men framför allt för Bénie. Det är en liga som de ser upp till mycket där nere. Sedan är det en fjäder i hatten för Häcken att kunna sälja till Premier League. Det är många som kan vara stolta.
För Hampus Andersson tar äventyret i BK Häcken snart slut och ett nytt kapitel som sportchef i norska Sarpsborg tar vid. Men för Hisingsklubben fortsätter arbetet med att scouta fram nästa stortalang i Gothia Cup.
- När jag blickar ut över läktaren så ser jag ju folk från väldigt många andra klubbar också, men jag hoppas att vi någonstans kan få första tjing på de här talangerna. Men det är svårt och ibland är det de som betalar mest som får spelarna. Gothia har verkligen blivit en plats dit scouter från hela Sverige kommer, avslutar Hampus Andersson.
Här hittar du allt material från Gothia Cup under veckan.