Gothia Cup presenteras av

Sporting Lagos till final efter skräll - förtrollade arenan med hemligt vapen: "Hjul till skottkärror"

Gothia Cup

David slog Goliath när Sporting Lagos vann semifinalen mot Beyond Limits med 5-4.
Segerreceptet? Babatunde Akomolede vars långa inkast förtrollade SKF arena.
- Jag tränar med hjul till skottkärror, förklarar han i Fotbollskanalens Gothia cup-sändning.

0:48

Avbryt
Försök igen

Se Akomodeles spektakulära inkast i spelaren ovan.

FC Tokyo var klart som första finallag i Puma trophy, Gothia cups elitklass för F17 och P17, efter en 3-2-seger mot IF Brommapojkarna.

Den andra finalplatsen gjorde Beyond Limits och Sporting Lagos upp om i ett nigerianskt derby på SKF arena. Det skiljer endast sex mil mellan Ikenne, där Beyond Limits har sin bas, och Lagos där Sporting Lagos har sin.

Beyond Limits var storfavorit inför, något Sporting Lagos styrelseledamot Ekene Agu bekräftade i Fotbollskanalens Gothia cup-studio inför avspark.

- Att säga att de är favorit är en rejäl underdrift, sa Agu.

Matchens första stora chans kom när Beyond Limits vann boll högt på offensiv planhalva och ställde om snabbt. Mohammed Rawa Mohammed spelade en öppnande passning till Muyideen Olatun Olude som avancerade mot mål. Anfallet avslutades genom ett skruvat vänsterskott mot bortre stolpen som Lagos-målvakten sträckte ut sin fulla längd och avvärjde.

I den 13:e chockade sedan Sporting Lagos i derbyt och tog överraskande ledningen. Bidemi Amole löpte med en djupledsboll och kom efter en läcker soloprestation fram till bra läge. Amole försökte sig på en cut back mot straffpunkten, men innan den nått fram till någon medspelare hade Sodiq Olarewaju Lawal råkat sätta bollen i eget mål.

Men ledningen varade bara i fem minuter. För i den 18:e minuten rev Sporting Lagos kapten ner Chukwundi Anoike Isaac och domaren pekade på straffpunkten.

Sunday Ejike Ogbonnaya stegade fram till elvameterspunkten, väntade ut målvakten rejält och sköt sedan in 1-1-kvitteringen åt det andra hållet.

Sedan plockade Lagos fram sitt hemliga vapen som skulle spela en central roll i genom hel matchen. För i den 22:a minuten kastade nämligen Babatunde Akomolede ett inkast från 30 (!)  meter in i Beyond Limits straffområde, varpå Naziru Ishaq satte 2-1.

Innan halvtid hade Lagos även utökat sin ledning till 3-1 genom Bidemi Amole.

I halvtid stannade Akomolede till och pratade med Fotbollskanalens kommentatorer. Då avslöjade han hemligheten bakom sina superinkast.

- Jag har tränat länge, sedan jag var ett barm.

Hur tränar du på dem? Gör du gymövningar för bålen?
- Nej, egentligen inte. Det kommer genom min flexibilitet. Jag är flexibel och jag tränar mycket med däck, små hjul till skotttkärror.

Om den första halvleken avslutades på bästa möjliga sätt genom 3-1-målet, inleddes den andra halvleken på värsta möjliga sätt för Lagos. Först fick man se en av sina spelare bäras ut på bår efter en befarad skada i baksidan, och sedan reducerade Beyond Limits tätt efter till 2-3 i den 37:e minuten.

I den 44:e minuten hade Beyond Limits även hämtat upp sitt tvåmålsunderläge. Toheeb Olawale Jimoh visade på imponerande teknik när han läckert tog emot ett inlägg med vänsterfoten och sköt in 3-3-målet på volley med högerfoten.

Sedan slog Lagos till igen - och återigen var inkast involverat. Akomolede kastade ett bollen till den bortestolpen där en lagkamrat styrde in bollen till Lucky John, som ohotat kunde skjuta in 4-3.

Beyond Limits kvitterade till 4-4 med fem minuter kvar genom ett klassmål. Man kombinerade fram genom Sporting Lagos backlinje med ett läckert klapp klapp-spel, innan Kparobo Nathaniel Ariehi stötte in bollen i öppet mål.

Kan någon gissa vad som hände sedan?
Tog Lagos ledningen igen? Ja. Föranledde ett långt inkast målet? Absolut!

Med två minuter kvar kastade Akomolede återigen ett långt inkast och träffade pannan på Naziru Ishaq - som nickade in det avgörande 5-4-målet.

David slog Goliath - och man gjorde det genom ett hemligt vapen som förtrollade SKF arena. Vid varje långt inkast kunde tv-bilder visa åskådare som plockat upp telefonerna för att filma inkasten.

Nu väntar FC Tokyo i final. Matchen spelas 15:00 och du ser den på Fotbollskanalen. Studio drar i gång 13:00.

Här hittar du allt material från Gothia Cup.

Publicerad 2024-07-19 kl 19:05