Gothia Cup presenteras av

Storstjärnan Maloy skickade Minnesota till semifinal - målrik kvartsfinal mot Stabaek

Gothia Cup

Minnesota är klart för semifinal i Gothia cup efter en målrik tillställning mot Stabaek.
Det kan man tacka storstjärnan Jenna Maloy för som klev fram med två mål.
Amerikanskorna vann till slut med 4-3.

0:43

Avbryt
Försök igen

Se Maloys 3-2-mål i spelaren ovan.

Norska Stabaek ställdes under torsdagen mot amerikanska Minnesota Thunder Academy i kvartsfinal i Gothia cup på SKF arena. Stabaek kvalificerade sig till kvartsfinalen som grupptvåa i grupp fyra, bakom ettan BK Häcken, medan Minnesota vann grupp 1 framför tvåan Hammarby IF.

I kvartsfinalen bjöd bägge lagen på underhållande fotboll direkt från avspark – och det dröjde inte länge innan ett öppningsmål var inskrivet i protokollet.

På en Minnesota-hörna i den sjunde minuten var Brianna Finnegan vaken i andra våg och var först på ett rensningsförsök från Stabaek. Finnegan hittade tillbaka ut till hörnläggaren Matigann Vixavong - som drog till från en snäv vinkel till och satte 1-0.

- För mig är det där en målvaktstabbe. Målvakten Stenmark-Nylaender ska ha den där, säger Fotbollskanalens expertkommentator Marcelo Fernández i sändningen.

Stabaek var nära att kvittera bara minuten senare. Roseline Bui Andersen stod för en läcker soloräd och tog ett tungt avslut från distans. Amerikanskorna hade dock änglavakt i form av den högra stolpen som stod i vägen.

Men Stabaek skulle kvittera - och det skulle vara Bui Andersen som stod för kvitteringen.

Norskan stegade fram för att förvalta en frispark tätt utanför Minnesotas straffområde, och det gjorde hon på föredömligt sätt. Bui Andersen skruvade frisparken över den amerikanska muren in till 1-1.

- Det är ett klassavslut! Det där är ett svårt tekniskt nummer. Bra kraft i avslutet samtidigt som hon får den att gå över muren, säger Fernández.

I den första minuten av matchens andra akt återtog Minnesota ledningen, och det efter en ny tabbe från Stabaeks målvakt som släppte in ett skott i mitten utav målet.

- Ny målvaktstabbe. Det där ser ut som ett avslut som hon ska ha. Avslutet går mitt i målet, säger Fernández.

Likt vid 1-0-målet kvitterade Stabaek även snabbt efter 2-0-målet. På en hörna i den 33:e minuten knoppade Henriette De Lange in kvitteringen till 2-2.

I samband med 2-2-målet hyllades det norska laget av expertkommentator Fernández:

- Bra karaktär på det här norska laget. Underläge två gånger och har båda gångerna varit ganska snabba på att kvittera.

Men efter ytterligare en snabb Stabaek-kvittering tröttnade Minnesotas storstjärna Jenna Maloy och satte ner foten.

I den 43:e minuten dök mittfältaren upp omarkerad och ohotad vid straffpunkten på ett inspel från högerbacken Josie Seehafer, och placerade säkert in 3-2 intill den bortre stolproten. Och i den 51:a minuten kämpade hon sig fram genom norskornas straffområde, tvåfotade sig förbi målvakten, för att sedan peta in 4-2 för Minnesota.

Stabaek fick in en reducering med fem minuter kvar att spela genom Bui Andersen - men Minnesota försvarade därefter hem ett 4-3-resultat.

Minnesota är således klart för semifinal mot japanska Cerezo Osaka.

Här hittar du allt material från Gothia Cup.

Publicerad 2024-07-18 kl 17:13