I juni i år publicerade Fotbollskanalen och GP en granskning rörande en framgångsrik svensk agent, Snapchatagenten. Granskningen byggde bland annat på en stor mängd vittnesmål, som rör händelser från 2000-talet fram till nutid, från personer som menar att de blivit utsatta för sexuellt olämpliga handlingar av mannen.
Dels larmade ett 20-tal elitspelare om opassande beteenden som de som klienter till agenten säger sig ha fått utstå. Exempelvis vittnade spelare om att mannen bett om intima bilder och till och med krävt "dick pics" i utbyte mot övergångar.
Dels vittnade ett stort antal människor om att mannen stått för ett likartat beteende, innehållande sexuellt oönskade handlingar mot spelare, även innan han blev agent. Då var han aktiv inom olika klubbar.
Efter att granskningen publicerats slog flera allsvenska klubbar, som på olika vis haft med honom att göra, fast att de inte kommer göra affärer med Snapchatagenten igen. Ligaorganisationen Svensk Elitfotboll följde också upp saken med sina medlemsklubbar, föreningarna i allsvenskan och superettan.
Sportchefen Svante Samuelsson berättar nu att man tog en ”intern diskussion” rörande Snapchatagenten och att klubbarna som hade något form av samröre med honom framförde att de skulle kapa de banden.
- Det var min bild, säger Samuelsson.
Men den senaste tiden har Fotbollskanalen och GP nåtts av uppgifter om att Snapchatagenten fortsatt är aktiv inom branschen. Att han exempelvis försöker förmedla olika spelare till klubbar. Hur framgångsrik han är vad gäller att slutföra affärer med klubbar framgår inte av uppgifterna.
Nu uppmärksammas dock Snapchatagenten i utländska medier och rapporteringen rör delvis att han fortsatt är aktiv i det berörda landet. En klubb bekräftar nämligen att man samarbetar med honom och att mannen föreslår spelare att värva.
Men medierna presenterar också nya, allvarliga, uppgifter om Snapchatagenten. Uppgifterna gäller tvivel kring mannens läkarexamen, som han hävdar att han har och som han enligt medierna använt som förklaring till varför han behövt röra vid unga spelares kroppar.
- Han sa ju att han var läkare. Han sa att han behövde känna på insidan av ljumsken, för där kunde han känna om du var stark eller inte. Han duschade med oss spelare. Vi var nakna i duschen och då kände han på insidan av ljumsken, säger en källa till de berörda medierna.
Även under tiden som Fotbollskanalen och GP granskade Snapchatagenten framkom vittnesmål om att mannen vid tillfällen hänvisat till sina läkarkunskaper när de utsattes för vad de ansåg som opassande beröring.
De utländska medierna kan via dokumentation från myndigheter i landet avslöja att Snapchatagenten bedömdes ha misskött sig så kraftigt under tiden som han gjorde vad man i Sverige kallar för AT-tjänst (krävs för att få läkarlegitimation) att han blev underkänd och därmed aldrig fullföljde den praktiska delen av utbildningen. Sjukhuset som mannen jobbade på såg så pass stora brister i Snapchatagentens kompetens att man till och med tvivlade på om han faktiskt genomfört läkarutbildningen som gjorde att han kunde ansöka om AT-tjänsten.
Fotbollskanalen och GP har tagit del av dokument som visar hur en myndighet i landet, å sjukhusets vägnar, undersökt om Snapchatagentens läkarprogramsdiplom från landet som han utbildade sig i är äkta eller inte. Sjukhuset hade redan fattat beslut om att underkänna mannen och bad alltså om att få saken kollad i efterhand.
Det berörda sjukhusets kommunikationschef uppger följande för de utländska medier som avslöjat saken:
"Svaret vi fick var att det (mannens diplom, reds. anm) var äkta. Det är inte vanligt att be om sådan dokumentation om det inte uppstår speciella saker som gör att vi värderar att det är nödvändigt att undersöka. Det gjorde det i det här ärendet".
Vidare uppger kommunikationschefen:
"Mot bakgrund av erfarenheterna med (Snapchatagenten) blev vi osäkra på om han hade den nödvändiga kompetensen".
Att Snapchatagenten inte klarade den praktiska delen av läkarutbildningen i det berörda landet är något som han hållit hemligt utåt. Han har nämligen, i olika mediala sammanhang, felaktigt uppgett att han jobbat som läkare i landet under perioder efter det att han underkändes och sjukhustjänsten upphörde.
Av handlingar från sjukhuset framgår att Snapchatagenten fick den medicinska delen av "AT-tjänsten" godkänd trots "omständigheter som inte var acceptabla". Därefter underkändes han både vad gäller den kirurgiska och ortopediska delen.
I dokumentationen från myndigheterna rörande mannen beskrivs det på vilket sätt han misskötte sig på sjukhuset och det pekas bland annat på följande brister:
* Otillfredsställande undersökningar av patienter och journalföring.
* Otillfredsställande medicinsk kunskap utifrån vad som förväntas.
* Att han undvek dagliga arbetsuppgifter och att han gått hem från jobbet innan arbetsdagen var över, vilket resulterade i att andra läkare behövde göra hans jobb.
* Att han ofta sa att han bara behövde gå på toaletten men i själva verket lämnade arbetsplatsen och att han dessutom kunde sätta sig i ett rum ensam för att hålla på med sin mobiltelefon.
* Brist på tillit från kollegor och andra samarbetspartners.
Det framgår dessutom att Snapchatagenten vid ett tillfälle tog med sig en då omyndig närstående till ett skift på akutmottagningen och att han lät personen ha på sig sjukhuskläder samt läsa i patientjournaler, vilket rapporterades in till avdelningschefen. När mannen konfronterades förnekade han att den närstående fick läsa i journaler men inledningsvis tyckte han inte att hans agerande var ett problem. Senare medgav han att han stått för ett "allvarligt fel".
Vidare står det i dokumentationen att Snapchatagenten under tiden på sjukhuset blev av med sitt körkort efter att ha kört i 170 kilometer i timmen på grund av att han hade bråttom in till ett arbetspass. Därefter ska han ha bett sjukhuset om att ordna fram en skriftlig bekräftelse på att det rörde sig om en utryckning, trots att det inte gjorde det.
Bara veckor innan hans tjänst avslutades försökte Snapchatagenten framföra sin syn på vad som hände på sjukhuset, i hopp om att beslutet om ett underkännande skulle ändras. I en skrivelse som Fotbollskanalen och GP tagit del av går det att läsa att han hävdar att han inte brast yrkesmässigt eller haft samarbetssvårigheter med kollegor.
Mannen pekade på att det inte fanns några närvarolistor som bevisar att han uteblivit från arbete och hävdade att man internt inte alltid haft koll på vilken avdelning han skulle jobba på. Han framförde att han varit på plats "varje dag" och exempelvis "inte missat ett enda morgonmöte". Enligt Snapchatagentens skrivelse handlar de påstådda bristerna om att några enstaka personer på sjukhuset ogillade honom och att det var tal om en "personlig vendetta". Mannen påstod att han aldrig jobbat ett enda skift tillsammans med sin handledare och att dennes bedömning av honom påverkades av en person som motarbetade honom.
De utländska medierna som nu uppmärksammar Snapchatagenten har sökt mannen vid upprepade tillfällen innan publicering, via telefon, sms, e-mail och sociala medier. De har ställt en rad konkreta frågor och presenterat uppgifter för honom, men utan att få svar.
Snapchatagenten tillbakavisade alla anklagelser i Fotbollskanalen och GP:s granskning i somras. Han hävdade då att han var utsatt för en "smutskastningskampanj" av ett antal personer. Via ett ombud medgav han att han "bett om fotografier på spelare" men att de "varit en del i uppföljning och motivering inom ramen för hans uppdrag" som "rådgivare". Vidare uppgav ombudet följande:
"Min klient har aldrig bett om sk. "dick pics", skickat några sådana, bett om sexvideos, bett om nakenbilder eller vidrört fotbollsspelare i syfte att kränka deras sexuella integritet".