Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF om kryphålet för agenten: "Inte alls bra"

GRANSKNING

Ordföranden Fredrik Reinfeldt ställer inte upp på en intervju om Snapchatagenten.
Men via Tobias Tibell framför SvFF att man tagit del av Fotbollskanalens och GP:s granskning med "bedrövelse".
- Vi står till förfogande för spelarna (som utsatts), säger chefsjuristen.

1:40
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman

Efter ligaorganisationen Svensk Elitfotbolls markering under tisdagen reagerar nu även Svenska Fotbollförbundet på Fotbollskanalens och GP:s granskning av Snapchatagenten. Och det starkt.

SvFF:s chefsjurist Tobias Tibell förklarar att förbundet tagit del av innehållet med "bedrövelse".

- Det är hemskt att ta del av de här berättelserna som återges i granskningen.  Det är dessutom försvårande att spelarna som berättar om vad de blivit utsatta för befunnit sig i en slags beroendeställning i förhållande till den utpekade personen, säger Tibell.

Granskningen innehåller bland annat en stor mängd vittnesmål från elitspelare om att agenten under flera års tid utsatt klienter för oönskat sexuellt beteende.

Annons

Fotbollskanalen och GP har bett om att få en intervju med SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt men förbundet har meddelat att han inte är tillgänglig för att ge en kommentar om granskningen. Istället har SvFF hänvisat alla frågor till just nämnde Tibell.

Chefsjuristen menar att det är svårt för förbundet att agera på det som framkommit och medger att nuvarande system vad gäller agenter för med sig "utmaningar". Snapchatagenten håller sig utanför det och blir därför svåråtkomlig, förklarar Tibell.

- De här händelserna så som de återges i er granskning har ju varit okända för oss. Vi har inte känt till att det här har förekommit. Det har inte kommit någon information till oss här på förbundet. Sen har vi en utmaning i att det, utifrån vad ni återger, är en person som satt i system att verka utanför de regelverk som fotbollen gemensamt kommit fram till ska gälla kopplat till den här typen av förmedlarverksamhet.

Annons

- Fotbollens gräns kring vad vi kan agera på vad gäller bestraffningsanmälningar sträcker sig till de personerna som är en del av fotbollsrörelsen i formell mening. Det finns en utmaning kring det kopplat till det här scenariot.

Snapchatagenten är inte registrerad som agent i Sverige och har samarbetspartners som formellt företräder spelare.

Hur är det möjligt att agenten kunnat vara involverad i övergångar under så många år utan att vara registrerad?
- Det är ju inte alls bra. Vårt regelverk är supertydligt med att det finns ett bindande krav om att man ska registrera sig om man ska verka på den svenska marknaden. Här verkar det som att det är tal om en målvaktskonstruktion som satts upp. Det har säkert funnits fördelar för flera av de inblandade aktörerna att upprätthålla den konstruktionen och inte berätta om den, säger Tibell.

Annons

- Det är svårt med informationsgivningen. Skapas den typen av konstruktion och de som är inblandade upplever att det finns fördelar kring det finns det ju heller inget intresse för att berätta om det för omvärlden. Inte på ett sätt som gör att man kan leda i bevisning att man avsiktligen kringgått de bestämmelser som gäller.

SvFF hoppas att det nya agentregelverket som träder i kraft senare i år ska vara ett steg på vägen mot en lösning på ovan nämnda utmaning och dessutom berättar Tibell att förbundet får utökade resurser kring agentfrågor framöver.

- Vi gör en satsning på integritetsfrågorna i ett större perspektiv. Sedan en tid tillbaka har vi anställt en person som kommer vara utbildare för Svenska Fotbollförbundets räkning i integritetsfrågor. Han börjar den 1 oktober. Han kommer jobba ganska brett men en av anledningarna till varför han anställs är de utmaningar vi ser på agentmarknaden. Vi vill ha en utbildnings- och informationsresurs som kan förse föreningar och spelare med all den kunskap som de behöver.

Annons

Vad tänker ni om agerandet från de agenter som varit registrerade och samarbetat med honom, de som varit de formella representanterna?
- Det är helt oacceptabelt om det är på det sättet. Det är ju också en skyldighet man har när man registrerar sig som agent, att man ser till att regelverken efterlevs. Det har man definitivt brutit mot om det är så att man avsiktligen bistått någon som har som syfte att verka utanför regelverket. 

Kan ni vidta åtgärder mot de agenterna?
- Om vi kan leda i bevis att det finns registrerade agenter som avsiktligen bistått den här personen för att han ska kunna agera utanför regelverkets ramar. Då skulle det kunna finnas möjligheter att agera mot de personerna. Men då räcker det inte bara med ett påstående. Det behöver stöttas upp med någon form av stödbevisning, säger Tibell.

Annons

Sedan i våras finns en arbetsgrupp med medlemmar från SvFF och Svensk Elitfotboll som jobbar med just agentfrågor. Tibell tror att det är jätteviktigt att ha ett mer formaliserat forum där man återkommande pratar om ämnet, och han påpekar att klubbarnas perspektiv, som förbundet får via Sef, är "enormt viktigt". 

Hur långt sträcker sig de enskilda klubbarnas och spelarnas ansvar vad gäller att ha ett samröre med en agent som inte är registrerad?
- Ansvaret för spelarna och föreningarna är att så långt möjligt förvissa sig om att de man samarbetar med inom ramen för agentverksamhet är personer som är behöriga att göra det. Den kontrollen tycker jag man måste göra. Sen är det självklart så att de kan bli förledda av olika aktörer som har andra agendor. Det kan man aldrig bli immun mot.

Vad vill ni säga till alla spelare och andra som drabbats?

Annons
- Det är förskräckliga berättelser och det måste ha varit fruktansvärda upplevelser för de här spelarna. Vi känner givetvis en stor sympati med de personerna. Om fotbollsförbundet på något sätt kan bistå de här spelarna nu så står vi givetvis till förfogande att hjälpa till, avslutar Tibell.

Snapchatagenten tillbakavisar alla anklagelser.

Publicerad 2023-06-28 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS