Sneijder bäst i världen
Hussfelt
23 kandidater till guldbollen är nominerade och listan domineras av spanska spelare. Spanien tog ju hem VM-guldet i en final där mycket väl Arjen Robben kunde ha avgjort då han alldeles fri, med Puyol hängande i sig, missade matchens öppnaste läge. Det var Wesley Sneijder som slog den öppnande passningen. Hade Robben satt den där så hade listan dominerats av holländare. Även Robben lär hamna i topp tre i världen i år.
Spanien gjorde sju mål på sju matcher, och precis som då Frankrike och Italien som tog sig till final 2006 så var det försvarsspelet som var avgörande. Den här gången var det Holland och Spanien som försvarade sig bäst. Spanien spelade såklart sina matcher med stort bollinnehav, men då motståndarna ställde om hade Spanien alltsomoftast ett svar. Att det skulle vara något fult med att ha ett bra försvarsspel kan väl inte vara något negativt. Eller?
Diego Milito gjorde de avgörande målen när Europas bästa lag Inter vann trippeln. I cupen, i ligan och de båda målen i CL-finalen, men det anses nog inte ‘sexigt’ nog att plocka med honom på 30 spelare. En skymf mot ‘Il Principe’ kan tyckas.
Sneijder var den som spelade fram till de där målen.
[youtubeplay id=”ilB-19oVa_Q” size=”large”]
Sneijder var den som sköt Holland hela vägen till final i VM à là Roberto Baggio ’94. Han kommer att ta hem det där priset som världens bäste 2010. Andra som förtjänar en utmärkelse är Diego Forlàn som bör bli tvåa på den här listan som VM:s bäste spelare och den som sköt Atletico till Europa League-titeln. Messis 34 mål i ligan och 4 mot Arsenal i CL bör räcka till en hög placering men han vek ju ner sig när det gällde som mest precis som Cristiano. Bastian Schweinsteiger och Thomas Müller lär alla befinna sig högt upp på listan, men hur kan Mark van Bommel saknas? Bland alla fantastiska spanjorer är det svårt att hitta en enskild. VM-guldet var en lagseger.
*****
Napoli – Milan igår kväll. Så förtollande som San Paolo var igår kväll kan ingen annan arena och ingen annan stad vara, ingen annan plats kan framkalla den stämningen som den staden kan i europeisk fotboll. Då måste du resa till Sydamerika. Du måste åka dit för att förstå. ‘Go to Naples, then die.’ Bara Rio de Janeiro och Napoli har fått mitt blod att koka på det sätt som det gör då man besöker dessa två städer. Hela kroppen känns elektrisk.
Det jag fortfarande aldrig kommer att förstå är hur vissa INTE kan älska det vi såg igår. Alltså, folk som bara kan titta på fotboll från en liga eller ett land. Min enda förklaring är att ett stort hjärta rymmer mer kärlek än ett litet och att det inte finns plats för mer. Enligt mitt sätt att se det måste det väl gå att älska all typ av fotboll så länge den är på den här nivån. Eller? Och då pratar jag inte om Allsvenskan..
Publicerad 2010-10-26 12:46