Lecce - Parma
Lecce
Parma

Efter 38 omgångar slutade Spezia och Hellas Verona på samma poäng.

Spezia på 17:e plats och Verona på 18:e men en regeländring i Italien till i år gör att man om man slutar på samma poäng och det antingen handlar om ligatiteln eller nedflyttning så spelas en play-off match.

Under söndagen ställdes Spezia mot Hellas Verona på neutral mark, Mapei Stadium.

Och det var Hellas Verona som fick en smakstart på "finalen". Davide Faraoni satte dit 1-0 efter blott fem minuter efter att Ethan Ampadu misslyckats med att rensa bollen på mållinjen.

- Det ska han (Ampadu) så klart göra bättre, sa C Mores kommentator Christoffer Svanemar i sändningen.

Men svaret skulle komma från Spezia som kollektiv och från Ethan Ampadu som individ. Walesaren dunkade på utanför straffområdet och öppnade upp målkontot för säsongen 2022/2023 fram till 1-1.

- Vilken revansch, den tar på både en och två Hellas-ben men det tror jag att han struntar i. Det är en härlig träff med vristen.

Glädjen blev dock kortvarig för Spezia för efter 26 minuters spel var det Hellas-ledning igen efter att Cyril Ngonge slagit till. Värre skulle det blir för Spezia redan innan paus. Ngonge blev tvåmålsskytt och Spezia hade ett berg att bestiga inför den andra halvleken.

Men det skulle komma till att bli högdramatiskt under den andra halvleken. Eldor Shomurodov rann igenom och lyfte bollen över Montipo i Veronas mål. Bollen studsade, på väg in mot mål men Davide Faraoni hann först och rensade bort den på mållinjen.

Problemet?

Han använde händerna för att ta bort bollen och Daniele Orsate plockade direkt upp det röda kortet och pekade på straffpunkten. Mbala Nzola tog hand om straffen men Montipo vann den duellen och det var alltjämt 3-1 med 20 minuter kvar att spela.

Med en man mer låg Spezia på för både reducering och kvittering men Lorenzo Montipò storspelade i målet och stod emot i princip allt.

Hellas Verona vann med 3-1 och säkrade därmed spel i Serie A nästa säsong.

Spezia är därmed klart för spel i Serie B kommande säsong och svenskarna Emil Holm och Albin Ekdal kan nu lämna klubben. Emil Holm imponerade stort under framförallt hösten i Serie A och har kopplats ihop med en flytt till Inter och Juve i italiensk media. Ytterbacken har kontrakt fram till sommaren 2026.

För Albin Ekdal återstår ett år kvar på kontraktet. Mittfältsveteranen har tidigare kopplats samman med en flytt hem till svensk fotboll där Djurgården ska vara det hetaste spåret. Det återstår att se om de ryktena tar ny fart när Spezia nu är klart för spel i Serie B.

Spezias supportrar visade under matchens slutskede sitt tydliga missnöje och kastade in bengaler på plan som gjorde att domare, Orsato fick stoppa matchen ett par gånger om innan den var över.

På annat håll i Italien tog Cagliari steget tillbaka till Serie A efter att ha avgjort borta mot Bari i 94:e minuten.

Spezia: Dragowski - Ferrer, Wisniewski, Ampadu, Nikolaou, Reca - Bourabia, Esposito, Zurkowski - Nzola, Shomurodov.

Hellas Verona: Montipo - Faraoni, Magnani, Hien, Dawidowicz, Depaoli - Tameze, Sulemana - Ngonge, Lazovic - Djuric.

Publicerad 2023-06-11 kl 22:40