Fotbollskanalen har granskat antalet herr- och damlag (A- och B-lag) i landets olika distrikt mellan åren 1986 och 2016.
Siffrorna talar sitt tydliga språk och i samtliga av landets förbund (fyra har inte återkommit med svar) minskar antalet A- och B-lag kraftigt, både på herr- och damsidan. 1986 fanns det 5399 lag och 30 år senare 3336, en minskning på runt 38 procent.
Antingen har klubbarna i fråga tvingats slå sig samman med lokalkonkurrenten eller så har man helt enkelt fått stryka sitt representationslag ur seriesystemet.
Som exempel kan nämnas Göteborg som för drygt 30 år sedan hade 418 registrerade herrlag och 112 registrerade damlag. 2016 var samma siffra 135 respektive 35. En minskning med 283 lag på herrsidan och 77 på damsidan.
- I Göteborg hade vi ner till division tio 1986, i dag är division sju den lägsta serien. Visst fattas det rejält mycket, konstaterar Bert Andersson, ordförande i Göteborgs Fotbollförbund.
Andersson är inte förvånad över de dystra siffrorna och menar att utvecklingen inom fotboll speglar samhället i stort.
- Det är inte lika många som vill idrotta och vara igång under organiserad form utan man tränar ofta individuellt. Gym fanns inte ens på den tiden. Sedan är det naturligtvis en tråkig utveckling. Det vi brukar klamra oss fast vid är att det fortfarande inte har krympt jättemycket bland de yngsta. Många har ungdomar i den utsträckning vi hade tidigare, men de stannar kortare än vad de gjorde tidigare. Tillflödet är bra, nu måste vi jobba för att få fler att spela längre och det är också ett projekt som Svenska Fotbollförbundet har.
En annan förklaring, förutom att människor tränar mer på egen hand och slutar spelar vid tidigare ålder, är att Korpen fått en annan funktion.
- Förut var det bara relaterat till företagen. I dag spelar båda mina svärsöner i Korpen trots att jag hotar med arv och allt möjligt om de inte spelar sina vanliga klubbar, säger han och skrattar.
Är du orolig för den här utvecklingen?
- Vi kan konstatera att den toppnivå som var 86-89, dit kommer vi aldrig igen och det ska vi inte sträva efter. Men vi måste bromsa utflödet och vi ska helst vända det. Vi tittar nu på lite enklare spelformer med bland annat en motionsfotbollsserie i Göteborg där vi tror att det på några års sikt kan bli ganska bra. Då ska du kunna stanna kvar i din fotbollsförening även om du är motionär.
Även i Skåne har antalet lag minskat, men dock i en betydligt mindre omfattning. 1968 var siffrorna 613 herrlag respektive 214 damlag. I dag är samma siffror 522 respektive 159.
- Jag har egentligen inget direkt svar på den frågan mer än att det möjligen kan bero på att inflyttningen från andra länder förmodligen är större i Skåne än i många andra ställen i landet. Det bildas en hel del olika nya föreningar eller så blir det tillskott i de existerande föreningarna. Skåne är även i övrigt en ”inflyttningsregion” i Sverige. Om man kunde jämföra fotbollssiffrorna med befolkningssiffrorna så tror jag man skulle hitta någon sorts symbios i detta, säger Ulf Larsson, kanslichef på Skånes Fotbollförbund.
Enligt Larsson är det en högt prioriterad fråga för distrikten och något som diskuteras i princip hela tiden.
- Ständigt. Var dag, 365 dagar om året och diskuterar vi inte dem så funderar vi i alla fall. Den kanske största frågan som finns i svensk fotboll är att vi måste förändra vår verksamhet till att motsvara förväntningar och krav för 2017. Inte som vi bedrev den 1962. Världen ser annorlunda ut än vad den gjorde 25-30 år sedan. Det är en fråga som är ständigt på dagordningen.