Skandalen startade i maj 2015.
Schweizisk polis utförde då en razzia mot ett lyxhotell i Zürich för att gripa sex högt uppsatta höjdare under internationella fotbollförbundet Fifas årliga möte. Därefter har det fortsatt. Bland annat blev den tidigare Fifa-ordföranden Sepp Blatter och den tidigare Uefa-ordföranden Michel Platini avstängda i åtta år då de båda mottagit mutor. Fifa konstaterade då bland annat att båda ordförandena hade missbrukat sina ställningar och att Platini misslyckats med att agera trovärdigt och med integritet.
Sedan dess har soppan fortsatt.
Franska åklagare undersökte 2017 möjligheten att det förekommit mutor när Ryssland och Qatar tilldelades sina världsmästerskap för 2018 respektive 2022. Bland annat erkände Rafael Salguero, tidigare medlem i Fifas exekutivkommitté, sig skyldig till mutbrott efter att ha blivit erbjuden hundratusentals dollar för att rösta på ett land för värdskapet av VM 2018. Salguero hävdade då att han blev uppsökt av en person på ett flyg mellan Mexiko och Guatemala och att de två hade flera möten efter det för att diskutera mutan.
Salguero, som stängdes av från Fifa i sju år, är en av 42 anklagade personer och företag i korruptionsskandalen inom Fifa, där de misstänkta anklagas för 92 brott och för att ha tagit emot 200 miljoner dollar i mutor.
I dag, april 2020, har USA:s justitiedepartement slagit fast i ett nytt åtal att både Ryssland och Qatar betalade mutor för att få VM 2018 respektive 2022, skriver amerikanska tidningen The New York Times.
I åtalet framkommer det bland annat att Ryssland ska ha betalat Fifas före detta viceordförande, Jack Warner, fem miljoner dollar, omkring 50 miljoner kronor för att han skulle lägga sin röst på Ryssland. Dessutom ska Rafael Salguero ha erbjudits en miljon dollar, omkring 10 miljoner kronor, för att även han skulle lägga sin röst på VM i Ryssland 2018.
I åtalet nämns även det brasilianska fotbollsförbundet tidigare ordförande, Ricardo Teixeira, då han ska ha tagit emot mutor från Qatar för att lägga sin röst på landet för VM 2022. Även Julio Grondona, tidigare i Fifas exekutivkommitté och ordförande i det argentinska fotbollsförbundet, ska också ha tagit emot mutor från Qatar.
I det nya åtalet som kom ut under måndagen avslöjades det även nya uppgifter.
Två tidigare ledande befattningsinnehavare, Hernan Lopez (chef för Fox International Channels) och Carlos Martinez (chef för Fox Latin America), på amerikanska tv-sändningsbolaget 21st Century Fox har åtalats i samband med mutskandalen kring VM i Ryssland 2018 samt VM i Qatar 2022. De tidigare Fox-cheferna har bland annat åtalats för bedrägeri och penningtvätt. I åtalet påstås det att Lopez och Martinez "förlitade sig på lojalitet som säkerställs genom betalning av mutor" för att "främja företagets affärsintresse" och för att erhålla "konfidentiell budinformation" för att vinna sändningsrättigheterna till VM 2018 och VM 2022. Sändningsrättigheter som Fox sedermera vann.
De före detta Fox-cheferna anklagas också för att ha legat bakom betalningen av årliga mutor till Conmebols (Sydamerikas fotbollsförbund) tjänstemän för att säkra sändningsrättigheter till Copa Libertadores, Sydamerikas största klubbtävling.
Lopez och Martinez väntas ställas inför domstol i Brooklyn den 9 april och riskerar att få upp till 20 års fängelse.
"Åtalet som öppnades i dag speglar vår byrås fortsatta engagemang för att motverka korruption på den högsta internationella nivån inom fotbollen och när det kommer till affärerna gällande sändningar av sport", säger Richard P Donoghue, advokat för New Yorks östra distrikt.