Papua Nya Guinea är beläget i västra Stilla Havet. Landet utgörs av den östra halvan av ön Nya Guinea samt ett antal mindre öar. Här har människor levt sedan forntiden men det dröjde ända till 1975 innan det blev självständigt.
Det finns hundratals folkgrupper bland de 5,6 miljoner invånarna och det talas över 850 språk. Den som lyckas ta sig hela vägen till Papua Nya Guinea kommer få uppleva en berikad kultur, förströ sig med fågelskådning och dykning eller på annat sätt uppleva den fantastiska naturen. Men som turist är man även utsatt för en hel del risker, något som svenska UD varnar för på sin hemsida.
Det finns nämligen en mörk sida av landet. Trots en stark ekonomisk tillväxt lever 40 procent av invånarna i fattigdom och kriminaliteten är utbredd.
Många människorättsorganisationer flaggar särskilt för kvinnornas situation. Papua Nya Guinea anses vara ett av de farligaste länderna i världen för kvinnor att leva i, med sexuellt våld som ett ständigt hot. Det är svårt att hitta exakta siffror från tillförlitliga källor, men i en studie från landets medicinska forskningsinstitut 1994 angav 55 procent av kvinnorna att de tvingats ha sex mot sin vilja, oftast av män de känner. Hälften av kvinnorna som var gifta sa att deras män slog eller hotade dem till att ha sex och 60 procent av männen angav att de deltagit i gruppvåldtäkter.
På dessa tjugo år sedan studien gjordes är det inte mycket som har förändrats enligt Hanna Broberg som arbetar för Läkare Utan Gränser. Hon besökte landet sommaren 2014 och menar att problemen fortfarande är mycket allvarliga.
- Vi anser att nivån av sexuellt våld är av så höga nivåer att det måste ses som en humanitär kris, säger Broberg.
Framförallt saknas det stödfunktioner i landet som kan hjälpa utsatta kvinnor. Att det finns ett stort problem inom lag och ordning överlag bidrar också till de horribla siffrorna.
⁃ Det är svårt för kvinnor att söka hjälp och i det område jag jobbade i hade ingen dömts för våldtäkt någonsin så som jag förstod det.
Här ska de svenska U20-damerna spela VM i november. När Fifa i mars 2015 deklarerade att Papua Nya Guinea vunnit kampen med Sverige om mästerskapet väcktes en del reaktioner. Men beslutet hamnade ändå i skuggan, mycket på grund av att fokus redan låg på andra kontroversiella värdländer. Ryssland och Qatar, som ska arrangera VM 2018 respektive 2022, har dragit uppmärksamheten från Stilla Havsöarna och de stora protesterna har uteblivit.
Innan Hanna Broberg besökte Papua Nya Guinea var hon inte speciellt upplyst kring situationen i landet.
- Men när man väl är där blir det tydligt hur pass lite vi i Sverige rapporterar om och pratar om den delen av världen, säger hon.
Andrew Jennings är inne på en liknande linje gällande det kommande mästerskapet. Han har granskat Fifa i över 20 år och var den journalist som samarbetade med FBI och avslöjade korruptionen inom organisationen vilket ledde fram till gripanden 2015.
Jennings menar att kritiken uteblev eftersom allmänintresset helt enkelt var för lågt.
- Alldeles för få bryr sig. Det som kvinnor utsätts för i Papua Nya Guinea spelar ingen roll för Europa eller resten av världen, förklarar han.
- Fifa påstår att fotboll och politik inte hör ihop och visst är det enkelt att skylla på det? De vill inte uttala sig kring sådant som sker utanför fotbollsplanen för de tycker inte att det är relevant. Därför förblir det tyst.
I våras publicerade Harvard-professorn John Ruggie en rapport som hade arbetats fram på Fifas egen begäran. Fotbollsorganet ville få reda på hur de kunde komma på banan efter korruptionsskandalen - den som Jennings låg bakom och som bland annat ledde till presidenten Sepp Blatters avgång.
Ruggie kom fram till att det enklaste Fifa kunde göra för att undvika framtida korruption var att inte ge VM-värdskap till länder som misslyckas med att uppfylla FN:s krav kring mänskliga rättigheter. I rapporten tar han Papua Nya Guinea som ett exempel och kritiserar valet med tanke på att ”det är känt som en av världens värsta platser för sexuellt våld mot kvinnor där poliser ofta är gärningsmännen”.
Att Papua Nya Guinea överhuvudtaget tilldelades mästerskapet tros ha starka kopplingar till just korruptionshärvan. Hösten 2015 berättade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson hur hela proceduren gått till: Sverige blev tillfrågat av Fifa att söka U20-VM sedan Sydafrika dragit sig ur men trots detta tilldelades i slutändan Papua Nya Guinea mästerskapet.
SvFF-ordföranden trodde att det kunde handla om röstfiske från Sepp Blatters sida, som då stod anklagad för korruption och sedermera fick lämna organisationen helt.
Ett år senare har Nilsson fortfarande inte fått någon närmare redogörelse från Fifa kring vad som egentligen hände.
- Nej det har jag inte, men jag är i princip lika övertygad i den frågan som jag var för ett år sedan. Jag har inte haft någon anledning att ompröva mina misstankar om man säger så, säger Karl-Erik Nilsson.
Även damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage är kritisk till valet av värdnation.
Vad vann Blatter på att ge mästerskapet till Papua Nya Guinea? Förklaringen är egentligen relativt logisk. Trots att landet är en liten fotbollsnation och har ett av de sämsta herrlandslagen i världen sett till Fifas ranking så är dess förbunds röst lika mycket värd som något annat lands. Att vinna över de mindre nationerna var en lyckad strategi som Blatter länge hade använt sig av och som höll honom kvar vid tronen i 17 år.
Idag har SvFF och dess ordförande valt att lägga händelsen bakom sig.
- Det är klart att vi naturligtvis fortfarande är irriterade på tillvägagångssättet men nu blickar vi framåt och fokuserar på det sportsliga, säger Karl-Erik Nilsson.
I slutändan tror han kanske att mästerskapet kan föra något gott med sig, i alla fall för invånarna i Papua Nya Guinea.
- För deras del så innebär det ju att man får bättre förutsättningar att bedriva sin fotboll och kanske då också bättre förutsättningar för tjejer som spelar fotboll i landet. Sedan är det klart att det hade kunnat göra ännu mer nytta om det hade varit en annan arrangör och då tänker jag inte främst på Sverige, säger Nilsson och tillägger:
- Givetvis är det viktigt att man genom evenemang möjliggör för fotbollen att utvecklas i många delar av världen. Så det är inte alls fel att det läggs utanför länder som redan är etablerade.
Den här aspekten är helst den som Fifa själv lyfter fram. Vid frågor gällande Papua Nya Guinea undviker organisationen de obekväma och pekar hellre på de projekt som man nyligen startat i landet. ”Live your Goals” drog igång i somras och syftar till att få fler kvinnor att börja spela fotboll.
I en intervju på Fifas hemsida säger nationens förbundsordförande David Chung följande:
- Damfotbollen är på snabb uppgång och det här programmet ger tjejer en gyllene chans att utveckla en hälsosam livstil och att delta i sporten. Man kan förutspå att kvinnor i Papua Nya Guinea kommer bli inspirerade att ta upp kampen och tackla könsdiskriminering genom att vi arrangerar Fifa U20-VM.
Det är ett argument som inte bara förekommer i debatten kring Papua Nya Guinea. En del pekar på att det kan vara positivt att tilldela värdskap till denna typ av länder eftersom ämnen, så som de undermåliga förhållandena för gästarbetare i Qatar, då lyfts upp i ljuset.
Men detta är inte ett hållbart argument enligt Andrew Jennings. Snarare anser han att det är en taktik från Fifa och dess anhängare för att lätt kunna sopa problem under mattan.
- Det där är rent ut sagt skitsnack och oftast sägs det bara av människor av ren solidaritet till Fifa, de som vill ta sig in i Zürich, säger han.
Trots att Blatter och flera andra högt uppsatta idag har försvunnit tror inte Jennings att mycket kommer förändras under den nuvarande Fifa-presidenten Gianni Infantinos styre.
- När det kommer till Qatar har han duckat hittills och inte antytt att man skulle frånta dem mästerskapet. ”Låt oss fokusera på idrotten” resonerar Fifa och de kommer fortsätta titta bort, säger Jennings och tillägger:
- Jag tror att mer kommer att komma upp till ytan inom en snar framtid.
Förutom Fifas eget ansvar anser Jennings att media spelar en viktig roll om man vill få bukt med problemet. Så länge journalister bara nickar och håller med kommer det aldrig ske någon konkret förbättring, menar han.
- Rapporteringen från Zürich idag är alldeles för tam. Man måste våga ställa de obekväma frågorna och inte bara fokusera på det som händer på fotbollsplanen, säger Andrew Jennings.
U20-VM 2016 kommer att genomföras. Om det så småningom förstärker levnadssituationen för kvinnor i Papua Nya Guinea är givetvis omöjligt att svara på.
Hanna Broberg på Läkare Utan Gränser vill inte spekulera i om en fotbollsturnering kan förändra ett helt land. Dock hoppas hon att staten ska agera mer i framtiden och att kvinnornas situation ska börja uppmärksammas runt om i världen.
⁃ Det här är ett oerhört stort problem och förhoppningen är att det är ett problem som kommer tas på allvar, säger hon.