Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Flera landslagsspelare har velat ha stöd - efter "Koffes" sjukdom: "Klart att man ibland tänker och känner sig ledsen"

Sverige (herr)

SOLNA. Kristoffer Olssons sjukdom har tagit hårt på spelare och ledare i Blågult.
Idrottspsykologiske rådgivaren Daniel Ekvall berättar att flera spelare har velat ha stöd under den pågående samlingen.
- Oftast sker det när man går ut till träningen eller vid lunch eller middag, säger han till Fotbollskanalen.

4:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Nyligen drabbades Kristoffer Olsson av små blodproppar i hjärnan. Han vårdades därefter i respirator, men är nu flyttad till Hammel Neurocenter, som är ett erkänt behandlingscenter specialiserat på avancerad rehabilitering av neurologiska sjukdomar. Mittfältarens klubb Midtjylland har dock meddelat att Olsson ännu inte har återhämtat sig vad gäller motorisk funktion eller verbal förmåga.

För kompisarna i svenska landslaget har Kristoffer Olssons situation varit tuff att hantera. När högerbacken Linus Wahlqvist Egnell, som också är från Norrköping och
är en nära vän till Olsson, träffade media under lördagen så blev han tårögd när han pratade om läget.

Annons

Fotbollskanalen slog sig ner med landslagets idrottspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall. Han berättar att landslagstruppen har påverkats av det som hänt med Kristoffer Olsson.

- Jag tror att det är lite olika från individ till individ, hur nära relation man har med ”Koffe”. Vissa tänker säkert lite mer och andra lite mindre. Men absolut att det har funnits med i tankarna hos en del, så är det ju, säger han och fortsätter:

- Jonas Werner (läkare i landslaget) och jag jobbar mycket ihop med det här. Vi pratar ihop oss om hur vi kan hantera det på bästa sätt. Det är en informationsdel utifrån klubbens information, så att Jonas kan uppdatera spelarna med information så att inte tankarna far iväg på massa saker, utan att de får fakta. Sedan att vi erbjuder stöd. Fördelen är ju att jag har varit med ett tag och att det finns en relation med många spelare. Då kan det bli mer informellt samtal, att man finns tillgänglig lite i vardagen så att man inte behöver boka en timme och prata om ”Koffe” utan mer att man finns nära. Så information och erbjuda stöd. Det är två nycklar i det här.

Annons

Har spelare velat ha stöd kring det?
- Ja det finns några. Men oftast sker det när man går ut till träningen eller när man är vid lunch eller middag. Så mer att man undrar lite och pratar lite. Mer den varianten än att man uttryckligen säger att man vill boka ett möte om det.

En av spelarna som är nära vän med ”Koffe” är Linus Wahlqvist, han var ju väldigt ledsen och hade svårt att prata om det här när han fick frågor av media - vilka svårigheter och utmaningar blir det för spelare att prestera på plan när de är så ledsna?
- Jag tror att det är mer kopplat till just den här tiden runt omkring match som det kanske blir tankar och känslor, eller när ni ställer frågor så blir spelarna påminda, och så blir det en stark reaktion i kroppen. Sedan kopplat till träning och match så tror jag inte att det behöver påverka så mycket utan att de skiftar om fokus till att nu är det träning och nu är det match och nu ska vi prestera.
Annons

- Sedan mer övrig tid är det klart att man ibland tänker och känner sig ledsen. Men jag misstänker att det inte behöver påverka prestation så mycket. För det är klart att de här spelarna har ju också varit med om andra saker i livet som kan påverka. Så när det är träning eller match så blir det mer prestationsläge.

Daniel Ekvall berättar att det är läkaren Jonas Werner som sköter den medicinska kontakten med Midtjylland för att få information så att man kan uppdatera landslagets spelare och ledare.

- Det är en pågående dialog och vi stöttar så mycket vi kan från vårt håll, säger Ekvall.

Tycker du att det är viktigt att spelare pratar om sina känslor och inte går runt och bär på jobbiga saker - försöker ni uppmuntra spelare till att prata?
- Det är väldigt individuellt när man tittar på forskning kring sorg och tuffa händelser, att vissa mår bra av att prata medan andra kanske mår bättre av att inte prata. Så att erbjuda möjligheten, men att inte tvinga på någon. Det tror jag är nyckeln. Att man inte tvingar alla till ett konferensrum och säger att nu ska vi prata om det. Det är bättre att säga att möjligheten finns att prata om det om man vill.

Annons

Innan torsdagens landskamp mot Portugal visade landslagsspelarna sitt stöd till Kristoffer Olsson. Efter inmarschen och nationalsången höll de upp en landslagströja där det stod: ”Vi är med dig, Koffe”.

Inför måndagens match mot Albanien har spelarna återigen planerat att visa sitt stöd på något sätt.

Daniel Ekvall tycker att det är bra att spelarna gör sådana här saker, att det kan hjälpa dem i sorgen.

- Det tror jag faktiskt, framför allt nu när det är på initiativ från spelarna, att det är genuint och att de vill komma ihop som grupp och göra någonting, att de vill visa stöd. Så absolut, att man gör någon konkret handling kan också vara ett sätt att hantera situationen. Det är bra, säger han.

Om det finns några spelare som tycker att det här med ”Koffe” är jobbigare än andra, blir förbundskapten Jon Dahl Tomasson informerad om det då?

Annons

- Nja, en stor del handlar ju om att spelarna ska känna tilltro att kunna prata med mig utan en känsla av att jag kommer att springa till förbundskaptenen. De måste ju känna tilltro och förtroende och att det är lite sekretess i att kunna prata om saker och ting. Samtidigt har vi ett nytt ledarskap med Jon och övriga ledare som efterhand kommer att sätta sig in mer och mer i vilken funktion min roll har i teamet.

För Daniel Ekvall är situationen med Kristoffer Olsson speciell. Samtidigt som han fungerar som ett stöd till andra så har han själv jobbiga känslor kring det. Ekvall har själv en relation till Olsson då de varit tillsammans i landslaget i flera år, och även att de båda är från Norrköping.

- Det är klart att det är sorgligt och tragiskt och tungt. Man blir ju såklart påverkad av det. Det finns absolut tankar och funderingar själv, säger han.

Annons

Till vardags har Daniel Ekvall samma roll, som idrottspsykologisk rådgivare, i IFK Norrköping. Kristoffer Olsson är från staden, har spelat i klubben och är kompis med flera spelare och ledare och annat folk i och runt föreningen.

Så det är inte bara i landslaget som Ekvall har varit ett stöd.

- Det är klart att det har påverkat både ledare och spelare som har en relation med ”Koffe” i Norrköping. Det var chockartade reaktioner i början. Det var såklart starkt. Så det har absolut funnits och finns där också, innan samlingen med landslaget, säger han.

Hur agerade du och ni i IFK Norrköping när det här kom ut och det blev, som du säger, chockartat?
- Det blir egentligen likvärdigt där kopplat till så mycket information man kan få reda på och dela med sig av så att inte spelare och ledare behöver fara iväg i tankarna, och sedan det här med att erbjuda stöd och att finnas tillgänglig och nära.

Annons

- För vissa kan det kännas bra bara de vet att det finns möjlighet att få stöd, och vissa kanske känner att de vill snacka lite mer. Så just det här med information och stöd är två nycklar.

Publicerad 2024-03-25 kl 09:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS