Följer

    Populära lag

      Populära spelare

        Populära ligor

          Spanska spelarna öppnar upp om turbulensen: "Vi ville inte komma - vi tvingades"

          EM-kval (dam) 16 månader

          GÖTEBORG/STOCKHOLM. Det spanska landslaget har varit i ett öppet krig med sitt förbund.
          Nu öppnar spelarna för första gången upp om de senaste dagarnas turbulens.
          - Vi ville inte komma, vi tvingades hit och vi var arga, säger Irene Paredes på en presskonferens.  

          3:12
          Nästa

          Avbryt
          Försök igen

          Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen ; Bildbyrån/Reuters

          Se ett inslag med Olof Lundh i spelaren ovan.

          Det har stormat rejält kring det spanska landslaget och dess förbund efter VM-finalen i somras och det historiska guldet. Konflikten är djupare än en kyss som skedde mot Jennifer Hermosos vilja – men kyssen från förbundsordföranden Luis Rubiales förändrade allt.  

          De spanska spelarna har varit tydliga – de kommer inte att representera sitt landslag om det inte sker strukturella förändringar. Visst, Rubiales och förbundskapten Jorge Vilda är inte längre kvar på sina poster men det var inte tillräckligt, ansåg spelarna.  

          Bojkotten fortsatte och kallelsen till landslaget sköts upp. Sedan kom den, trots att flera av de bojkottande spelarna inte gjort sig tillgängliga kallades de upp – för att sedan hotas. Hade man inte dykt upp riskerade man dryga böter och att få sin spelarlicens indragen.  

          Annons

          Nu för första gången sedan kyssen den 20 augusti talar de spanska spelarna ut.  

          - Vi har krävt att vi ska bli hörda ett bra tag nu. Under flera decennier har kvinnor systematiskt diskriminerats. Vi fick kämpa för att bli hörda. Under finalen hände något oacceptabelt som blev startskottet. Det får inte hända, vi har en nolltolerans, för henne (Hermoso reds anm), oss själva och samhället, säger Alexia Putellas på en presskonferens.  

          Hon fortsätter:  

          - Vi kommer att försöka förklara så gott vi kan, men vi måste vara tydliga med att det just nu pågår en rättsprocess och att det finns ett offer, som varken har samtyckt eller orsakat något som hänt henne. Vi kommer att stötta henne.  

          Under måndagen ska CSD (Spaniens motsvarighet till svenska Riksidrottsförbundet) varit medlare i ett möte mellan spelare och förbund. Där ska man ha kommit nått någon typ av överenskommelse.  

          Annons

          - Det som sas är så klart privat. Men jag skulle säga att det innehöll två olika delar, en del där vi fokuserade på Jenni (Hermoso) och fördömde systemet, förbundet och de misslyckade protokollen. Det gick en hel månad och ingen pratade på ett sätt som gynnade Jenni, de gjorde ett uttalande mot henne, säger hon.  

          Lagkaptenen höll ett brandtal där hon också tryckte på ansvaret som fotbollsspelare har gentemot samhället och att det är en av anledningarna till att man tar kampen. Inte bara för de som spelar nu, utan för de som kommer efter och de som kanske aldrig plockar upp en fotboll.  

          - Överenskommelsen kommer att göra fotbollen, idrotten och samhället mycket bättre. Det vi har bett om är att förbundet, som tillhör alla spanjorer, har nolltolerans mot förtryck och systematisk diskrimination. Jag har hört det förut och jag håller med, fotbollen är en återspegling av samhället, och en av anledningarna till att vi fortsätter att kämpa är för att vi har nolltolerans och vi vill inte att det här ska hända i samhället, säger Putellas.  

          Annons

          Under tisdagen anlände spelarna till landslagssamlingen, vissa redan i Madrid medan andra anslöt i Valencia dit landslaget flyttade i ett tappert försök att undvika media.  

          - Vi ville inte komma. Vi tvingades till att komma och vi var arga. Men vi gick med på att delta under några möten och efter det beslutade vi oss för att stanna. Där kom vi också överens om att vi inte skulle straffas om vi bestämde oss för att lämna, säger Irene Paredes. 

          Barcelona-backen berättar vidare om just varför de bestämde sig för att stanna.  

          - Vi stannade för att hade en tro om att vi behövde vara där för att göra framsteg. Men vi stannade också för att vi kände ett ansvar till att skydda U-23 spelarna, hade vi inte gjort det så hade vi skickat vidare en bomb till spelare med mindre erfarenhet, säger Irene Paredes på en presskonferens.  

          Annons

          Hon fortsätter:  

          - Ett åtagande gjordes för förändring och vi tror på det som sagts, för vi kan se att det redan börjat hända.  

          På frågan om spelarna är trötta svarar Paredes:  

          - Vi har sovit väldigt lite på flera veckor, tränat och försökt att prestera. Vi vill kunna vara bara fotbollsspelare men villkoren var inte rätt och sedan finalen har det varit omöjligt. Vi vill bidra till en förändring så att spelare kan dedikera sig till att spela.  

          Putellas håller med sin lagkamrat.  

          - Vi vill kunna vara bara fotbollsspelare, men det har inte varit möjligt. Vi var arga när vi blev kallade och vi ville inte vara där. Men det kommer att finnas ett före och efter detta möte.  

          Sverige ställs mot Spanien i Nations League under fredagen.  

          Publicerad 2023-09-21 kl 19:21
          ANNONS
          next recommended article
          Nästa
          ANNONS