Sydkorea och Australien kryssade - efter dråpliga självmål

VM-kval Asien

Australien och Japan fick dela på poängen när Asiens stormakter drabbade samman i Saitama. Detta efter två dråpliga självmål i varsin målbur.

Det var ett riktigt toppmöte som väntade när Japan tog emot Australien i det asiatiska VM-kvalet. Matchen spelades på Saitama Stadium, samma arena där Sverige spelade 1-1 mot England i VM 2002.

Matchens första 45 minuter var mållösa men i andra halvlek skulle de omkring 60 000 åskådarna få se mål i vardera målbur. Båda gångerna var det dock i form av självmål.

Först tog bortalaget Australien ledningen när Shogo Taniguchi styrde in Lewis Millers inlägg bakom den japanska målvakten Zion Suzuki.

Knappt 20 minuter senare var det Cameron Burgess tur att vara olycklig målskytt. Keito Nakamura tog sig runt på vänsterkanten och skickade in ett inspel. Burgess försökte rensa men fick felträff och stötte bollen i nät bakom den egna målvakten Joe Gauci.

1-1 blev slutresultat likt i Sveriges VM-match 2002. Resultatet innebär att Japan fortsatt har ett järngrepp om en av kvalgruppens två direktplatser till VM 2026. Japan har spelat sju raka VM-turneringar sedan 1998.

Australien har enbart skramlat ihop fem poäng på fyra matcher. Just nu innehar landet andraplatsen som innebär direktkvalifikation i en haltande tabell där nationer som Saudiarabien, Bahrain och Indonesien utmanar.

Skulle Australien missa VM är det första gången sedan 2002 som landet inte medverkar.

Publicerad 2024-10-15 kl 17:02