Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: Janne Andersson vill inte bojkotta VM: "Skulle jag ha väldigt svårt för"

Sverige (herr)

DOHA. Sverige är på plats i Qatar.
Här spelas VM 2022, och Janne Andersson tror inte på bojkott av mästerskapet.
- Att bojkotta ett VM vi kvalificerat oss till skulle jag ha väldigt svårt för, säger förbundskaptenen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Se Anderssons presskonferens i spelaren ovan.

Under lördagen inleddes januariturnén för Sveriges herrlandslag genom att förbundskaptenen Janne Andersson höll i en presskonferens. Fotbollskanalen är, hittills, enda media på plats i Qatar. Här ska VM 2022 spelas, ett beslut från Fifa som fått stark kritik från många olika håll de senaste åren.

Röster om att mästerskapet borde bojkottas har höjts, men det vill Sveriges förbundskapten inte göra.

- Att bojkotta ett VM som vi kvalificerat oss till skulle jag ha väldigt svårt för att göra rent sportsligt. Sen kan man ju fundera kring hur man resonerade när man fattade beslutet för tio år sen att lägga VM här. När ett beslut väl är taget får man förhålla sig till det. Det är väldigt svårt att göra något åt det. Hur mycket jag än sparkar och skriker så tror jag inte att man kommer ändra beslutet. Man får förhålla sig till beslutet. Sen kan man verkligen fundera över hur de resonerat, säger Andersson.

Annons

Hur Andersson känner för att återigen åka till Qatar, som nationer som Finland och Norge valt att rata i år, för ett läger? Han lägger först och främst fokus på det sportsliga.

- Grundinställningen är att vi tittar på de sportsliga förutsättningar, sen finns det saker som definitivt inte är bra här. Det ska vi vara helt på det klara med. Senast i går hade vi folk från ambassaden här som hade en dragning för spelare och ledare. De beskrev läget. Det finns saker i det här landet som inte funkar och där har Svenska Fotbollförbundet valt en linje att man inte bojkottar utan att man vill vara på plats och på så sätt kunna vara med och påverka. Det beslutet stöttar jag. Jag tror att om man kan vara på plats och träffa folk och sådär så tror jag det belyses på ett annat sätt. Men vi är helt på det klara med att allt i det här landet inte är som det ska vara, vad gäller de värderingar och det demokratiska synsätt som jag och vi har.

Annons

Tycker du det här är svårt? Just att folk har synpunkter på att ni åker till Qatar och så vidare?
- Det är ju i samband med samlingar och presskonferenser som frågorna kommer upp. Sen är det inte så många som pratar med mig om det. Jag tycker att det är roligare att prata fotboll och spelare, men samtidigt har jag full respekt för att frågan kommer upp. Det är fullständigt naturligt att ställa frågan. Men mitt förhållningssätt är som jag sagt tidigare, att jag stöttar förbundets syn på att det är bättre att vara här och försöka påverka än att bojkotta. När vi pratar om det nu så belyser man ju frågan, det aktualiseras och folk blir förhoppningsvis medvetna om hur det fungerar här nere.

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. Landet beskrivs som en ”absolut monarki” av utrikesdepartementet. I Qatar är homosexualitet förbjudet, pressfriheten är ytterst begränsat och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer. De senaste åren, kopplat till VM 2022, har det också rapporterats mycket om situationen för Qatars omkring två miljoner gästarbetare. Långt ifrån alla jobbar med byggen av VM-arenor, men mästerskapet kräver också att annan infrastruktur i landet förbättras och indirekt jobbar många för att säkerställa att man kan arrangera turneringen. Rapporter om att gästarbetares levnadsvillkor är horribla finns det många av. Det handlar bland annat om deras löner kan vara väldigt låga (och lägre än vad som först utlovats), att arbetare tvingas betala stora summor till rekryteringsagenter i sitt hemland för att få jobb i Qatar och därigenom hamnar i en skuld som gör att de blir beroende av arbetet, att arbetsgivare beslagtar pass eller inte ger utresetillstånd, att arbetsdagarna kan vara så långa som tolv timmar, att boenden i arbetsläger inte håller någon som helst standard och att leden av underentreprenörer blir alldeles för långa. 

Annons

Under lägret i Qatar kommer SvFF-ledningen på plats, bland annat generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, att träffa fackförbundet Byggnads och tillsammans med representanter därifrån försöka åka ut till gästarbetare för att själva få en bild av situationen som råder.

Det är inte inplanerat att spelare eller ledare i laget ska åka med på en sådan resa, men Janne Andersson har själv flaggat för att han vill följa med.

- Jag har anmält mitt intresse för att få hänga med och se hur verkligheten är här ute. Sen får vi se hur det fungerar med planeringen i övrigt, för mitt huvuduppdrag är så klart att sköta det sportsliga. Men jag har anmält att jag väldigt gärna vill vara med. Sen hoppas jag att vi löser det.

Reflekterar du över hur fotbollsindustrin och världspolitiken hänger ihop?
- Det går ju inte komma ifrån att vi är en del av samhället. Runt elitfotbollen är det ett så pass stort intresse att frågorna kommer. Och jag har inga problem med att uttrycka mina personliga uppfattningar, till en viss del. Men ytterst för mig är det sportsliga ansvaret. Jag är ingen politiker, så jag kan inte vara insatt på ett sätt som en politiker ska vara i vissa frågor. Men jag har full respekt och förståelse för att frågorna kommer och att folk funderar kring det här. Det är självklart, säger Andersson.

Annons
Publicerad 2020-01-04 kl 13:12
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS