Januariturnén för det svenska herrlandslaget är igång i Qatar, landet som ska arrangera VM 2022. Sverige är här främst för att de anser att de sportsliga förutsättningarna är bäst i Doha, men SvFF menar också att de försöker påverka situationen i landet genom att vara på plats.
- Vi försöker använda tiden fram till VM att påverka och här nere har vi planerat in ett antal möten. Vi har redan träffat ambassaden och vi kommer träffa ILO som är FN:s fristående arbetsorganisation, som jobbar med just arbetsrättsfrågor. Vi kommer träffa Byggnads (fackförbund) och försöka komma ut för att träffa (gäst)arbetare, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.
- Ska vi uppnå förändringar så krävs det många gånger att människor pratar med varandra. Ju fler som kan lyfta de här frågorna, så att vi för kritiska diskussioner kring situationen, tror jag är viktigt. Det tar ofta tid med förändringar. Sen tycker vi själva att det tar för lång tid.
Han utvecklar:
- Vi försöker påverka. Man kan välja att isolera, tysta ner och bojkotta. Eller så väljer man att försöka engagera sig. Men det ställer också en hel del krav på arbete runt omkring. Vi har valt att engagera oss och försöka lyfta på locket. Jag tror det är viktigt att vi på alla möjliga sätt lyfter problemen som finns här. För det är uppenbart att det finns, vad gäller mänskliga rättigheter.
Flera nationer har valt att inte åka till Qatar, däribland Norge och Finland.
- Det hade kanske varit enklare att inte åka hit. Men vi tror det är viktigt att just följa upp och vi är trots allt ett fotbollsförbund. Så det är med utgångspunkt i att vi sysslar med fotboll också, och att vi då kan ha en trovärdighet i de frågor vi lyfter. Vi har även möten med organisationen här nere som ska arrangera VM. Vi för fram frågorna på ett kritiskt sätt och för en dialog.
- Det kan vara lättare att åka någon annanstans. För det krävs ett omfattande arbete runt omkring, med massa möten och man behöver föra en dialog. På det sättet skulle det vara enklare att åka någon annanstans. Men jag tror det är viktigt att vi gemensamt försöker använda fönstret fram till VM till att utöva påtryckningar för att få till förändringar. Vi försöker göra det vi kan, utifrån våra förutsättningar.
Samtidigt blir det här ett verktyg för Qatar, det är ju positivt för Qatar att ett lag som spelat VM-kvartsfinal 2018 kommer hit. Hur ser du på det?
- Men då är det viktigt att vi är fler som höjer rösten och verkligen lyfter upp de problem som finns för att få till förändringar.
Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. Landet beskrivs som en ”absolut monarki” av utrikesdepartementet. I Qatar är homosexualitet förbjudet, pressfriheten är ytterst begränsat och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer. De senaste åren, kopplat till VM 2022, har det också rapporterats mycket om situationen för Qatars omkring två miljoner gästarbetare. Långt ifrån alla jobbar med byggen av VM-arenor, men mästerskapet kräver också att annan infrastruktur i landet förbättras och indirekt jobbar många för att säkerställa att man kan arrangera turneringen. Rapporter om att gästarbetares levnadsvillkor är horribla finns det många av. Det handlar bland annat om deras löner kan vara väldigt låga (och lägre än vad som först utlovats), att arbetare tvingas betala stora summor till rekryteringsagenter i sitt hemland för att få jobb i Qatar och därigenom hamnar i en skuld som gör att de blir beroende av arbetet, att arbetsgivare beslagtar pass eller inte ger utresetillstånd, att arbetsdagarna kan vara så långa som tolv timmar, att boenden i arbetsläger inte håller någon som helst standard och att leden av underentreprenörer blir alldeles för långa.