Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hollands straff - ett moment 22

Lorenzo Medici 2014-06-30 01:22

Arjen Robben föll och domaren blåste straff. Holland gick vidare och Mexiko åkte ut. Straffen blev sedan ett hett diskussionsämne. Men hur man än vrider och vänder på det blir det ett moment 22.

Först och främst är det svårt att anklaga domaren för att ha tagit rätt eller fel beslut då vi själva behövde flertalet repriser och ändå tycka olika.

Rafael Marquez såg ut att trampa på Robben, men frågan var hur mycket? Stortån?

Det finns även en, för mig märklig åsikt, att om det finns kontakt så är det straff. Men är det så enkelt? Kontakt i sig kan inte nödvändigtvis betyda straff. Men blir man trampad kan man ju också säga att man blir stoppad, för någonstans måste det vara det viktiga.

Sedan finns det ett problem till. Arjen Robben själv. Få spelare flyger så teatraliskt av att ha blivit trampad på stortån (om han ens blev det). Det är det som upprör och det är mycket det som gör att Robben alltid kommer vara lite av en ful ankunge trots att han är så duktig fotbollsspelare.

Annons

Som om det inte var nog så finns det ett problem till. Om du blir trampad och inte förstärker är chansen betydligt mindre att domaren kommer blåsa.

Situationen hamnar i ett moment 22 om och om igen.

På ett sätt var Mexiko förtjänta av att gå vidare och på ett annat sätt inte. Jag tyckte “El Tri” var bättre än Holland i femtio minuter, spelade bättre och skapade mer. De spelade som ett lag.

Holland levde mest på att Robben skulle komma loss och skapa något.

Men Mexiko backade hem för tidigt, blev för bekymrade av att hålla ledningen och det straffade sig. Holland skapade ett större och större tryck. Och Robben kom ju loss till sist.

Och föll.

Nu finns det stor chans att vi kommer ha Brasilien, Colombia, Tyskland och Frankrike på den ena sidan och Holland, Costa Rica, Argentina och Belgien på den andra.

Annons

Slutspelsträdet är en liten besvikelse.

***
Det Grekland och Costa Rica inte har i kvalité har de ersatt med disciplin, moral och ett jäkla stort hjärta.

Costa Rica drog det längsta strået till slut och kanske var det rätt med tanke på den straff de skulle haft när Torosidis tog med handen i straffområdet. Och visst kan de tacka Keylor Navas för avancemanget.

Han är VM:s bästa målvakt.

***

Matchbetyg:

HOLLAND-MEXIKO 2-1
0-1 Dos Santos 1-1 Sneijder 2-1 Huntelaar (str)

Holland:
Cillesen 5,5, Verhaegh 5, Vlaar 6, De Vrij 6, Blind 6, Kuyt 6, Wiljnaldum 5,5, De Jong i.b, Sneijder 7, Robben 7, Van Persie 5.
(Avb: Indi Martins 5,5, Depay 6, Huntelaar 6,5)

Mexiko:
Ochoa 6,5 Layun 6, Moreno 6,5, Marquez 5,5, Rodriguez 6, Aguilar 6, Salcido 6, Herrera 6,5, Guardado 6, Peralta 6,5, Dos Santos 7.
(Avb: Reyes 6, Aquino 6, Chicharito 5,5.)

Annons

COSTA RICA- GREKLAND 1-1 (6-4 eft straffar)
1-0 Ruiz 1-1 Sokratis

Costa Rica:
Navas 8,5, Gamboa 6, Gonzlaez 6,5, Duarte 5, Umana 7, Diaz 6, Ruiz 7, Borges 6,5, Tejeda 6, Bolanos 6,5, Campbell 6,5.
(Avb: Brenes 6,5, Cubero 6, Acosta 5,5)

Grekland:
Karnezis 6, Torosidis 6,5, Sokratis 7, Manolas 6,5 Holebas 6,5, Karagounis 6,5, Maniatis 5,5, Lazaros 7, Samaris 6, Salpingidis 5,5 Samaras 5,5.
(Avb: Mitroglu 6,5, Gekas 6, Katsouranis 6)

Lorenzo Medici

Kung James och Kejsar Julio

Lorenzo Medici 2014-06-29 11:24

Julio Cesars tårar sa mer en tusen ord. Han som var otröstlig efter att ha fått skulden för att Brasilien åkte ut mot Holland för fyra år sedan.

Den här gången var det glädjetårar som inte kunde hållas tillbaka ur den brasilianska målvaktens ögon. Han och Brasilien hade precis rymt undan den tusenfaldiga ångest som en eventuell utslagning skulle ha inneburit.

För visst var det nära att Brasilien åkte ut.

Chile var inte bara bra, det var ohyggligt bra. De spelade sitt spel och de skakade hemmanationen. Vidal och Medel var krigare med själ och Alexis Sanchez var en ständig tagg i det brasilianska försvaret.

Hos brassarna hade Neymar lite svårare än tidigare, Oscar var osynlig igen, men Hulk var mer pigg än innan.

Det var jämnt, det var sevärt och det var ohyggligt spännande. Chile var en hårsmån från att avgöra i matchens allra sista sekunder när Pinilla sköt i ribban.

Annons

En hel nation darrade.

Det var så mycket press som vilade på de brasilianska spelarna att man undrar hur de överhuvudtaget kunde kliva fram vid straffsparksavgörandet. Men fram klev de.

Och framför allt klev en 34-årig målvakt från Rio de Janeiro fram. Och fick sin efterlängtade revansch. Var det någon jag unnade att vli matchvinnare igår så var det Julio Cesar.

Chile kan inte annat vara en oerhört stolta över sin insats. De slog Spanien och var så väldigt nära att skaka guldfavoriten Brasilien. Och de gjorde det med en härlig fotboll.

De kan åka hem i vetskapen av att de kan vinna över vilket lag som helst. Brasilien däremot klarade sig undan med hjärtat i halsgropen.

Men drömmen om guld lever vidare.

***

Det är inte Lionel Messi eller Neymar som är VM-kung. Det är James Rodriguez.

Den delikatess han bjöd på mot Uruguay kan man se om och om igen. Sedan slog han till igen. Men den gången var det hela uppbyggnaden av målet som var de vackra.

Annons

Ta bort Luis Suarez från Uruguay och du har ett lag utan större kreativitet. Det är klart att det märktes att han inte var med. Jag trodde nog ändå att Uruguay skulle varit ännu mer aggressivt, ännu mer laddade än vad de var.

Men detta Colombia var helt enkelt mycket bättre och är ett komplett lag som närt en superstjärna under detta VM.

Kung James.

***

Matchbetyg:

BRASILIEN-CHILE 1-1
1-0 David Luiz 1-1 Sanchez

Brasilien:

Julio Cesar 8, Dani Alves 6, Thiago Silva 6,5, David Luiz 6,5 Marcelo 6, Luis Gustavo 6, Fernandinho 5,5, Oscar 5, Neymar 6,5, Hulk 6,5, Fred 5.
(Avb: Jo 5, Ramires 6, Willian 6)

Chile:
Bravo 7,5, Silva 6, Medel 7, Jara 5,5, Isla 6,5, Mena 6,5, Diaz 6,5, Aranguiz 6,5, Vidal 7, Vargas 6, Sanchez 7,5,
(Avb: Pinilla 6,5, Guiterrez 6, Rojas 6)

COLOMBIA-URUGUAY 2-0
1-0 Rodriguez 2-0 Rodriguez

Annons

Colombia:
Ospina 7,5, Zuniga 6,5, Yepes 7,5, Zapata 6,5 Armero 7, Aguilar 7, Sanchez 6,5, Rodriguez 9, Cuadrado 7, Martinez 6,5, Guiterrez 5,5.
(Avb: Meija 6, Guarin i.b, Ramos i.b)

Uruguay:
Muslera 6, M. Pereira 6, Godin 6,5, Gimenez 6, Caceres 6, A. Pereira 6, Arevalo 6,5, C. Rodriguez 6,5, Gonzalez 6, Forlan 5,5 Cavani 6.
(Avb; Ramirez 6, Stuani 6, A. Hernandez 5,5)

Lorenzo Medici

Ikväll börjar VM spotta drama kring sig

Lorenzo Medici 2014-06-28 12:17

Nu har gruppspelet lagt sig och “slutspelet” är på väg att vakna ur sin väntan. Förlängningar, straffsparkar, dramatik. Ögonblick som ska förverkligas.

Än så länge har vi haft ett spektakulärt världsmästerskap med mycket mål, spänning, överraskningar och riktigt bra fotboll. Kanske det bästa mästerskapet på mycket länge.

Mycket har hänt och jag tänkte titta lite i backspegeln.

Självklart har mycket i media handlat om Luis Suarez. Hans bett och hans avstängning.

Dels tycker jag att Uruguays bemötande har varit lite väl larvigt. Att det står bakom Suarez är en sak, men att de låtsas som inget hade hänt eller kanske snarare att det är sådant som kan hända på en fotbollsplan är att överdriva martyrskapet.

Jag vet inte om det är någon slags machokultur som gör att tycker att man kan göra vad som helst för att vinna.

Annons

Men jag tycker också att Suarez avstängning är oerhört överdriven. För mig hade det räckt att han blivit utvisad och avstängd i ett par matcher precis som som man skulle blivit av en riktigt vårdslös tackling eller en skallning.

Förseelsen är i sig inte värre. Möjligen ett par extra matcher eftersom Suarez är så kallad “återfallsförbrytare”. Men inte mer än så.

Kanske försöker FIFA ta chansen att plocka billiga poäng med att ge ut dela ett hårt straff, kanske försöker de bara öka chanserna till de lag som gynnar turneringen ekonomiskt.

Det är svårt att ta FIFA på allvar när man vet vilken korrupt organisation det är. Suarez straff är inte proportionerligt. Det finns spelare som åkt fast i spelskandaler som fått lindrigare straff.

Till och med Giorgio Chiellini, som själv är god vän med tjuv och rackarspel, har gått ut och sagt att han tycker att straffet är något hårt.

Annons

Uruguay är såklart avrustat inför matchen mot Colombia utan Suarez, men de kommer att knyta näven som aldrig förr. Nu är det dem mot resten av världen och då kommer Colombia att få det svettigt.

***

En annan spelare som haft det svettigt efter VM är Mario Balotelli.

Jag har redan skrivit en hel del om det, men kan inte låta bli att fortsätta tycka att italiensk media är alldeles för hård mot honom.

Det är just media som blåst upp Balotelli till någon som skulle föra Italien till VM-guld, vilket från början kändes omöjligt. Italiensk media har knappt tagit upp någonting om de andra spelarnas misslyckanden.

Varför är det ingen som tar upp att Andrea Pirlo var mycket svag både mot Costa Rica och Uruguay? Det var ju trots allt han som var Italiens nyckelspelare nummer ett. Det är ingen som pratar om Marchisios utvisning som förändrade matchbilden.

Annons

Det är få som pratar om att Balotelli överhuvudtaget fick några vettiga bollar att jobba med. Det är ingen som nämner att Ciro Immobile var lika usel som Balotelli mot Uruguay. Det är ändå en spelare som precis värvats för ca 20 miljoner euro.

Italiens misslyckade faller mycket på Cesare Prandelli. Jag tycker han förrådde sig själv. Han lämnade den ideologi som han trott på och som han lyckats så bra med. Han hade fått Italien att spela en offensiv fotboll. Men nu blev han precis som många av hans företrädare, för defensiv i sin uppställning när det gällde som mest.

Han hattade med spelsystemen, han valde av någon anledning att inte ta med Giuseppe Rossi, han valde felaktigt att ta med Antonio Cassano och han valde att inte satsa på Alessio Cerci.

Nu kommer antingen Allegri, Mancini eller någon annan att ta över. Det blir ett tufft jobb att ta över ett splittrat och desillusionerat italienskt landslag.

Annons

Mino Raiola gick såklart ut till försvar mot Balotelli i en rak och ärlig intervju i Gazzetta dello Sport. Man kan tycka vad man vill om Raiola men ofta vågar han säga sanningar andra duckar för.

Några utdrag ur intervjun med Raiola:

“De italienska presidenterna har förlorat en massa år med att bråka om TV-avtal”.

“Abete har under sex år aldrig kommit med ett projekt för att lyfta den italienska fotbollen”

“Det finns ingen som tar ansvar. Inget har förändrats på Coverciano på flera år. Ungdomstränarna vill bara vinna, det finns ingen som formar de unga spelarna.”

“ I Tyskland har man valt en väg att gå och vi kan se resultaten. I Italien tänker man bara sin egen “fåtölj”.”

“ I Premier League finns det en linje oberoende av förbundet. Det krävs en övergripande plan med konkreta innovationer.

Annons

Kanske borde vi inte vara så förvånade att ett Italienskt landslag misslyckas i ett världsmästerskap. 

***
Varje VM får man ju några favoritlag och favoritspelare.

Mexiko

Mitt favoritlag nummer ett. Mexiko har ett grymt försvar med Moreno-Marquez-Rodriguez, yttrar som orkar löpa, lille playmakern Vazquez, allt-i-allo-Guardado, fenomenale Hector Herrera och tre anfallare med olika egenskaper i Peralta, Chicharito och Dos Santos.

Och jag kan inte tänka mig att man inte går till semifinal med en tränare som Miguel Herrera
https://twitter.com/MiguelHerreraDT/status/471439816916082689/photo/1

True Legend.

Colombia

Jose Pekermans landslag har så många vapen att ta till. James Rodriguez sublima teknik, Jackson Martinez kraft och dynamik, Teo Guiterrez anfalls-smartness eller Juan “Boogie” Cuadrados snabbhet och dribblingsskicklighet.

Annons

Dessutom är det så väl kombinerat med bollvinnaren Carlos Sanchez och spelfördelaren Abel Aguilar på mitten. Sedan finns massaor av potential att plocka av bland annat Quintero, Ibarbo, Bacca och Balanta.

Har man dessutom en smått legendarisk Mario Yepes som överpresterat i sitt stora mästerskap är det svårt att inte bli förälskad i detta landslag.

Algeriet

Spelar kanske ingen spektakulär fotboll, men är härligt organiserade och har samtidigt lirare som Brahimi och Feghouli. Sedan är det svårt att inte gilla de galna fansen, Slimanis kombination av fysik och teknik och Refik Halliches fysik och skägg.

***

Om Italien kan få svårt att resa sig efter VM , tror jag Spanien kommer ha det betydligt lättare. Titta bara på den här tänkbara elvan:

Valdes, Carvajal, Ramos, Martinez, Jordi Alba, Koke, Busquets, Thiago Alacantra, Iniesta, Morata, Isco.

Annons
(Avb: Delofeu, David Silva, A.Moreno, Bartra, Bernat, Munain, Jese, Mata mfl.)

***
Nu när detta blivit Latinamerikas VM, känns det som att Tyskland smyger med lite i skymundan. De har sett stabila och vassa ut i gruppspelet och har få brister.

***

Sydkorea och Japan lider av samma problem de haft tidigare. De har snabba och tekniska spelare och lirar en bitvis sevärd fotboll. Men de kan inte göra mål. De känns som om de skulle kunnat spela 25 000 timmar i detta VM utan att få bollen i mål mer än fem gånger.

Även Portugal har i decennier haft samma bekymmer. Ingen vettig striker. Tänk om de haft en Didier Drogba längst fram. Nu har de fått hanka sig fram med otekniske (och skadade) Almeida, osynlige (och skadade) Postiga eller fullkomligt usle Eder längst fram.

Jag säger inte att de skulle vinna VM med en vass målskytt, men det fylla ett enormt stort hål i Portugisisk landslagsfotboll.

Annons

***
Under detta VM har jag blivit väldigt förtjust i….

Jose Holebas  (Grekland) och Fabian Johnsons (USA) underbara kantspel.

Mexikos Hector Herrera. Jag tyckte han varit okej i Benfica när jag sett honom, men under detta VM har jag förstått vilken komplett och fenomenal mittfältare han är.

James Rodriguez var tvåa på min genombrotts-lista innan VM. Han skulle naturligtvis varit etta. Nu vill alla storklubbar ha honom och även om han riskerar att bli övervärderad nu, går det liksom inte att bluda för hans härliga teknik, smöriga passningar och flinka rörelsemönster.

Jag har även fastnat för Marco Rojos tuffa och frejdiga försvarsspel och Charles Aranguiz förmåga att vara överallt på plan. Jag twittrade ut att det var mysigt för Udinese att slänga ut Aranguiz-kortet i höst. Helt fel. Internacional har ju köpt loss honom från den italienska klubben.

Annons

Med Diego Lugano släppte man int tre mål mot Costa Rica. Med unge Jose Maria Gimenez har man släppt in ett enda mål på två matcher. Som jag skrev innan VM – Gimenez är Uruguays näste storback. Atletico Madrid har gjort det igen (och kommer göra det igen och igen….Angel Correa!!).

Sedan kommer Rapahel Varane och Antoine Griezmann alltid vara stora personliga favoriter.

Jag har däremot blivit lite besviken på….

Kroatiens Ivan Rakitic. Visst, har har varit fenomenalt bra i Sevilla, men jag tycker inte riktigt att han värd alla de pengar Barcelona lagt på honom.

Romelu Lukaku har varit en stor besvikelse. Han har sett tung och orörligt ut. Enligt Wilmots handlar det om självförtroende. Återstår att se om han får spela mot USA och om han i så fall får det att lossna.

Nicolas N´Koulou är en spelare som ofta ryktas vara på väg till stora klubbar. Jag har alltid haft lite svårt att förstå varför. Hans insatser i VM har inte direkt fått mig att ändra åsikt.

Annons

Sergio Aguero. Var det någon som ens såg honom innan han blev skadad? Kanske är det svårt att lyfta i skuggan av Messi.

Kanske är det också snart dags att börja ifrågasätta varför så få spelare bredvid Messi verkar bättre med honom än utan. Neymar, Aguero, Higuain, Villa, Zlatan….

Sedan har vi en trio brassar som jag förväntat mig mer av. Jag är förvisso lite ambivalent till Oscar då jag har lite svårt för hans struttande spelstil (lite som Robben), men i sina bästa stunder är han ju en mycket talangfull spelare. Men efter matchen mot Kroatien har han varit rätt osynlig.

Två spelare som Brasilien måste få igång (eller peta) är Paulinho och Hulk. Två spelare med stor potential, men som hittills inte lyckats få ut det bästa av sig själva. Med tanke på Fernandinhos fina inhopp sist borde han ligga bra till att starta ikväll mot Chile.

Annons

Det går dock bra för två spelare jag hade högt upp på min talanglista i våras. Divock Origi och Memphis Depay har båda visat sina “skills” under den lilla speltid de fått. Två lirare med stora framtider framför sig.

***

Ikväll kommer inte “slutspelet” bara ha vaknat ur sin väntan, den kommer springa runt i sin adrenalin, spotta drama kring sig och skapa hjältar och syndabockar till höger och vänster.

Ikväll börjar kampen om den där guldklimpen till pokal på allvar.

På riktigt allvar.

Lorenzo Medici

Ranking av alla åttondelslagen

Lorenzo Medici 2014-06-27 11:41

16. Costa Rica
Det känns som om de redan fått ut maximalt av sitt lag, men samtidigt har man ett starkt försvarsspel precis som sina blivande motståndare Grekland och kan ta sig vidare från åttondelen. Därefter är det i så fall stopp.

15. Algeriet
Gjort ett sensationellt bra VM hittills. Känns stabila bakåt och har matchvinnare framåt i Slimani och Feghouli. Tyskland känns för svårt dock.

14. USA
Har egentligen bara imponerat mot Portugal, men amerikanarna har hög moral och ger aldrig upp. Belgien är ingen omöjlig uppgift. Fabian Johnson och Clint Dempsey är de största utropstecknen.

13. Nigeria
Började svagt mot Iran men har successivt blivit bättre och bättre i turneringen. Är inte helt slagna mot Frankrike, men känslan är att Nigeria saknar viss spets för att ta sig långt.

12. Grekland
Tog sig vidare i sista sekunden mot Elfenbenskusten, men har ett starkt försvarsspel och är vassa i omställningsfasen. Samaras, Holebas och Manolas har imponerat på mig.

Annons

11. Chile
Rivstartade mot Australien och toppade sin form Spanien. Såg svagare ut mot Holland och Brasilien i åttondelen lär bli för svårt.

10. Schweiz
Åkte på stortorsk mot Frankrike och försvaret är inte pålitligt, men man har tagit sig vidare och formen pekar uppåt. Har Shaqiri ännu mer att visa mot Argentina?

9. Uruguay
Gick vidare efter stor hjälp av domaren mot Italien. Suarez är avstängd vilket naturligtvis är ett avbräck. Är ett sämre lag än Colombia men Uruguay kan komma att knyta näven nu med en “vi mot resten av världen” inställning. Går inte att räkna bort.

8.Belgien
Har inte imponerat på det sätt jag trodde. Offensiven har hackat, men samtidigt har man varit svårslagna och alltid löst situationerna. Om Hazard, Mertens och Lukaku höjer sig ett snäpp kan man ta sig till semifinal. Har mer att bevisa.

Annons

7. Mexiko
Miguel Herreras bygge har imponerat. Man jobbar som ett lag, försvaret är stabilt, Hector Herrera är en mittfältsdynamo och anfallet är smart och vasst. Tar man sig förbi Holland kan man nå en semifinal. Kan bli VM:s stora överraskning i slutändan.

6. Colombia
Dansat sig fram till åttondelfinal med tre raka segrar. Laget ser mycket homogent ut spetsat med James Rodriguez och Juan Cuadrados fart och teknik. Har dock en tuff resa med först Uruguay och sedan eventuellt Brasilien.

5. Holland
Louis Van Gaal har gjort ett suveränt jobb med att få till försvarsspelet. Framåt har Robben och Van Persie löst det mesta. Holland har större spets än Mexiko, räcker det?

4. Frankrike
Har sett oväntat starka ut. Benzema och Valbuena har växt i Riberys frånvaro, Matuidi har varit lysande på mitten och försvaret har agerat säkert. Men hur långt räcker det när det bli riktigt tufft?

Annons

3. Tyskland
Ser ut att vara det bästa europeiska laget. Man har få brister och massor av matchvinnare i laget. Den stora frågan är om man äntligen kan plocka fram vinnarskallarna i en eventuell semifinal mot Brasilien?

2. Argentina
Messi har levt upp till förväntningarna som offensiv alfahanne och man har en bekväm lottning i slutspelet. Mycket tyder på en final. Men försvaret är ännu inte riktigt prövat.

1. Brasilien
Fortfarande mina guldfavoriter. Försvaret har inte sett så säkert ut som jag trodde och Paulinho och Hulk har inte hittat formen. Men Neymar är i sitt livs form och man ser ut att växa desto mer turneringen går. Laget att slå.

***
Matchbetyg:

ALGERIET-RYSSLAND 1-1
0-1 Kokorin 1-1 Slimani

Algeriet:
M’Bohli 6,5, Mandi 6, Belkalem 6,5, Halliche 6,5, Mesbah 6, Medjani 6,5, Bentaleb 6, Feghouli 6,5, Brahimi 6,5, Djabou 6,5, Slimani 7.

Annons
(Avb: Yebda 6, Ghilas i.b Soudani i.b)

Ryssland:
Akinfeev 4,5, Kozlov 5,5, Ignashevich 6, Berezutski 5,5, Kombarov 6, Fayzullin 6, Glushakov 5,5, Samedov 6,5, Kokorin 6,5 Shatov 6, Kerzhakov 6.
(Avb: Denisov 5,5, Dzagoev 5,5, Kanunnikov i.b)

SYDKOREA-BELGIEN 0-1
0-1 Vertonghen

Sydkorea:
Kim Seung 5,5, Lee yong 6, Hong 6, Kim Young 6, Yun 6,5, Han 5, Ki 6, Lee Chung 5, Koo 5, Son 5, Kim Shin 5,5.
(Avb: Kim Bo 5,5, Lee Keun 6 Ji i.b)

Belgien:
Courtois 7, Vandenborre 6, Van Buyten 6,5 Lombaerts 6, Vertonghen 7, Fellaini 6,5, Defour 4, Dembele 5,5, Mertens 6, Mirallas 6, Januzaj 5,5.
(Avb: Origi 6,5, Chadli 6, Hazard i.b)

TYSKLAND-USA
1-0 Muller

Tyskland:
Neuer 6, Boateng 6, Mertesacker 6, Hummels 6, Höwedes 5,5, Lahm 7, Schweinsteiger 6,5 Özil 6, Kroos 6, Podolski 5,5, Muller 7.
(Avb: Klose 6, Götze i.b, Scurrle i.b)

Annons

USA:
Howard 6,5 Johnson 6,5 Gonzalez 7, Besler 5,5, Beasley 6, Jones 5,5, Beckerman 6, Bradley 6, Davis 5, Zusi 5,5, Dempsey 6.
(Avb: Bedoya 5,5 Yedlin i.b)

PORTUGAL- GHANA 2-1
1-0 Självmål 1-1 Gyan 2-1 C. Ronaldo

Portugal:
Beto 6,5, Pereira 6, Pepe 6,5, B. Alves 6, Veloso 6, A.Almeida 5,5 Carvalho 6,5, Moutinho 6,5, C. Ronaldo 6,5, Eder 4, Nani 5,5.
(Avb: Varela 5, Eduardo i.b Vierinha 6)

Ghana:
Dauda 6, Afful 5,5, Boye 4,5, Mensah 5,5, Asamoah 6, Atsu 6, Rabiu 5,5, Badu 5,5, A. Ayew 5,5, Gyan 7, Waris 5.
(Avb: J.Ayew 5,5, Acquah i.b Wakaso i.b)

NIGERIA-ARGENTINA 2-3
1-0 Messi 1-1 Musa 1-2 Messi 2-2 Musa 2-3 Rojo

Nigeria:
Enyeama 6, Ambrose 6, Yobo 5,5 Omeruo 6, Oshaniwa 5,5, Obi Mikel 6, Onazi 5,5, Odemwingie 6, Babatunde 6, Musa 7,5, Emenike 6.
(Avb: Uchebo 6,Nwofor i.b)

Argentina:
Romero 6, Zabaleta 6,5, Fernadez 5,5 Garay 6, Rojo 6,5, Gago 6, Mascherano 6,5 Di Maria 7, Messi 8, Higuain 6, Aguero 5,5.

Annons
(Avb: Alvarez 6, Lavezzi 6,5, Biglia i.b).

BOSNIEN-IRAN  3-1
1-0 Dzeko 2-0 Pjanic 2-1 Ghoochannejad 3-1 Vrsajevic

Bosnien:
Begovic 6,5, Vrsajevic 6,5, Spahic 6, Sunjic 6, Kolasinac 6,5, Hadzic 6, Besic 6,5, Susic 6, Pjanic 7, Dzeko 7, Ibisevic 5,5.
(Avb: Vranjes 6, Salihovic i.b, Visca i.b).

Iran:
Haghighi 5,5, Montazeri 5, Hosseini 5,5, Sadeghi 5,5, Pooladi 6, Teymourian 6, Nekounam 6, Shojaei 5,5, Hajsafi 5,5, Dejagah 6, Ghoochannejad 6,5.
(Avb: Heydari 5, Jahanbakhsh 6, Ansarifard i.b).

ECUADOR-FRANKRIKE 0-0

Ecuador:
Dominguez 7, Paredes 6, Guagua 6,5, Erazo 6,5, Ayovi 6, Minda 5,5, Noboa 5,5, A. Valencia 4, Montero 5, Arroyo 5,5, E. Valencia 6,5.
(Avb: Ibarra 6,5, Achilier i.b, Caicedo i.b).

Frankrike:
Lloris 6,5, Sagna 6,5 Koscielny 6,5, Sakho 6, Digne 6, Pogba 6, Schneiderlin 5,5, Matuidi 6,5, Sissoko 6, Benzema 5,5, Griezmann 6,5.

Annons
(Avb: Varane 6, Giroud 6)

HONDURAS-SCHWEIZ 0-3
0-1 Shaqiri 0-2 Shaqiri 0-3 Shaqiri

Honduras:
Valladares 6, Beckeles 5, Bernardez 5, Figueroa 5, J.Garcia 5,5, B.Garcia 5, Claros 5, W.Palacios 6, Espinoza 5, Bengtson 5,5, Costly 5,5.
(Avb: J. Palacios 6, Chavez 6,5, Najar 6).

Schweiz:
Benaglio 6,5, Lichtsteiner 6,5, Djourou 5,5, Schar 6,5, Rodriguez 7, Behrami 6,5, Inler 6, Xhaka 6, Shaqiri 8, Mehmedi 6, Drmic 7.
(AVB: Seferovic 5,5, Lang i.b Dzemaili i.b)

Lorenzo Medici

Balotelli kan inte fly sitt öde

Lorenzo Medici 2014-06-26 11:33

Mario Balotelli hade precis fört Italien till EM-final och visat världen vilken talang han besitter. Jag var glad för hans skull. Jag var glad för Italiens skull.

Symbolvärdet i Balotellis succé gick inte att underskatta för ett land som har problem med rasism.

Nu, två år senare står han i centrum igen. Den här gången är det tvärtom. Det är han som får bära det största ansvaret för att Italien har åkt ur gruppspelet i VM i Brasilien.

Och kanske går det inte att fly sitt öde.

Mario Balotelli är född i Italien och känner sig italiensk. Och ändå inte. Däri ligger mycket av Super-Marios problematik.

Han övergavs av sina ghananska föräldrar vid tidig ålder och hela sitt liv haft att förhålla sig till det.

I sitt försvarstal efteråt menade han att afrikaner aldrig skulle överge någon på det sätt han känner att hans italienska landslagskamrater har gjort.

Annons

Det är förmodligen en överdrift att tror att det skulle förhålla sig så, mer troligt är att när en grupp befinner sig i minoritet har man en tendens att sluta samman på ett annat sätt.

Men det är en tydlig bild av hur Balotelli känner. Och den känslan kan nog inte hans italienska landslagskamrater sätta sig in i, hur mycket de skulle vilja.

Det finns inget konstigt i att många av de italienska spelarna tröttnat på Balotellis fasoner och det var även det som fick många att reagera i halvtid mot Uruguay när han ska ha käftat emot Prandelli.

Det är svårt att fly sina rötter, sitt öde och den man är.

Att Mario Balotelli är den han är har inte bara med honom själv att göra. Det har också med det italienska samhället att göra.

Skulle du placera honom i t ex det franska landslaget skulle han inte synas alls lika mycket. Inte hamna i fokus på samma sätt. För i det franska landslaget finns det fler mörkhyade spelare. I det italienska landslaget är han ensam om sin attityd och sin hudfärg.

Annons

Jag kan tänka mig att Milan-anfallaren nu väljer att inte representera det italienska landslaget framöver. Cirkusen och pressen kring honom har blivit för stor och för infekterad.

Italien behöver Balotelli och Balotelli behöver Italien. Men Italien är inte redo för Balotelli och Balotelli är inte redo för Italien.

Det gör mig ledsen och nedstämd.

Lorenzo Medici

"I See a Darkness"

Lorenzo Medici 2014-06-25 10:24

Den mexikanska domaren sänkte Italien. Utvisningen på Marchisio var helt felaktig och han missade att en uruguayansk spelare med noll självkontroll bet Chiellini i axeln.

Allt det var hemskt att se. Men allt det spelade också mindre roll för italiensk fotboll om man ser det hela i det större perspektivet.

Italien går nämligen en svår tid till mötes. Efter matchen försvann Mario Balotelli ut i spelarbussen, medan hans lagkamrater satt kvar i omklädningsrummet och skulle lyssna på Pirlos avskedstal.

Det är ganska typiskt Balotelli. Det finns garanterat många spelare i den italienska landslagstruppen som inte helt oväntat irriterar sig över honom. Buffon och De Rossi nämnde inga namn efteråt, men deras kritik pekade bara åt ett håll. Trötta på att vänta på att han ska växa upp.

Annons

Kanske är det också därför Balotelli sätter sig i en spelarbuss ensam. För att de inte förstår honom och för att han gör saker som är svåra att förstå. För att han främst tänker på sig själv.

För att han känner sig ensam.

Saker man kanske gör när man är uppvuxen bland rasism och där man alltid haft rollen som “outcast”.

Efter matchen var det nästan ingen i media som pratade om Immobiles lika usla anfallsinsats, ingen som pratade om att Bonucci missade markeringen på Godin, eller att anfallarna fick i stort sett noll uppbackning av mittfältarna.

Utan mest om Balotellis misslyckande.

Super-Marios attityd är självklart ett problem som alltid ligger och lurpassar och är ett ständigt ett minfält för hans lagkamrater. Så har det hittills alltid varit och så är det fortfarande.

Men framför allt misslyckades nog Italien i detta VM för att Cesare Prandelli aldrig visste vilket spelsystem han skulle välja och vilka spelare som skulle starta.

Annons

Jag skrev innan VM att detta skulle kunna bli Italiens fall och det blev det också.

Montolivos skada var viktigare än folk tror, Rossi skulle naturligtvis varit den bästa lösningen bredvid Balotelli, Cassano var meningslös och övertron på Immobile var för stor medan Cerci skulle ha använts mer.

Jag är inte säker på vem som tar över efter Cesare Prandelli, jag är säker på att vi inte kommer se någon axla Pirlos mantel ordentligt och jag är osäker på när vi får se Balotelli i landslaget igen.

Jag tror heller inte att den nya unga generationen ännu är tillräckligt bra eller redo att ta över.

När jag försöker skönja det italienska landslagets närmsta framtid spelas Bonnie Prince Billys låt om och om igen inuti mitt huvud.

“ I See a Darkness”.

***
Elfenbenskusten hade de bättre spelarna, men Grekland hade det bättre laget.

Annons

***
James Rodriguez är fotbollsgodis. Glad att jag hade med honom på min lista över VM:s genombrott.

***

ITALIEN-URUGUAY 0-1
0-1 Godin

Italien:
Buffon 6,5, Barzagli 6, Bonucci 5, Chiellini 6, Darmian 5, Marchisio 4,5, Pirlo 6, Verratti 6,5, De Sciglio 5, Balotelli 4,5, Immobile 4,5.
(Avb: Parolo 5,5, Cassano 5, Thiago Motta i.b)

Uruguay:
Muslera 6,5, Caceres 6,5, Godin 7,5, Gimenez 7,  A.Pereira 6,5, C.Rodriguez 7, Arevalo 6, Gonzalez 6, Lodeiro 6, Suarez 3, Cavani 5,5.
(M.Pereira 6, Stuani 6, Ramirez i.b)

COSTARICA-ENGLAND 0-0

Costa Rica:
Navas 6, Gamboa 6,5, Duarte 6,5, Gonzalez 6,5, Miller 6, Diaz 6,5, Ruiz 6,5, Borges 6, Tejeda 5,5, Campbell 5,  Brenes 5,5.
(Avb: Urena 5,5, Bolanos 6, Barrantes i.b).

England:
Foster 6,5 Jones 5,5, Cahill 6,5, Smalling 6,  Shaw 5,5, Lampard 6, Milner 5, Barkley 6, Wilshere 5,5, Lallana 6, Sturridge 5,5.

Annons
(Avb: Sterling 6, Gerrard 5,5  Rooney i.b).

GREKLAND-ELFENBENSKUSTEN 2-1
1-0 Samaris 1-1 Bony 2-1 Samaras (Str)

Grekland:
Karnezis 6, Torosidis 6, Sokratis 6, Manolas 6,5, Holebas 7, Kone i.b Lazaros 6,5, Maniatis 6,5,Karagounis 7, Salpingidis 6, Samaras 7,5.
(Avb: Samaris 7, Glykos 6, Gekas i.b)

Elfenbenskusten:
Barry 5,5, Aurier 6,5 K.Touré 6, Bamba 5,5, Noka 5,5, Tioté 5,5, Y. Touré 7, Serey Dié 5,5, Kalou 5,5, Drogba 5,5, Gervinho 6,5.
(Avb: Bony 6,5, Diomande i. b Sio 5).

JAPAN-COLOMBIA 1-4

Japan:
Kawashima 5, Uchida 6, Konno 4,5, Yoshida 5, Nagatomo 6,5 Hasebe 5,5, Aoyama 5, Kagawa 6, Honda 7, Okazaki 6,5, Okubo 6.
(Avb: Kakitani 6, Yamaguchi 5,5, Kiyotake i.b)

Colombia:
Ospina 6,5 Arias 6, Valdes 5,5, Balanta 6, Armero 6, Cuadrado 6,5, Guarin 6, Meija 6, Quintero 5,5, Ramos 6, Martinez 7.
(Avb: Carbonero 6, Rodriguez 7,5 Mondragon i.b)

Annons
Lorenzo Medici

Neymar och den gröna vågen flyger fram

Lorenzo Medici 2014-06-24 11:20

Varje VM fångar några lag mitt öga extra mycket. Mexiko är ett av dem. De har gått obesegrade genom gruppspelet, bara släppt in ett mål och imponerat med sitt skickliga spel.

Tränare Herrera har verkligen lyckats göra ett lag av detta Mexiko. Försvaret är solid med rutinerade Marquez som härförare och kanterna upptas av Aguilar och Layun som inte ger något syre till sina motståndare.

Mittfältet är välkomponerat med lille Vazquez som låg playmaker, fenomenale tvåvägsspelaren Herrera och ettrige Guardado som är lite överallt.

Längst fram har man smarte Peralta tillsammans med teknikern Giovani Dos Santos. Dessutom har man Chchiarito att slänga in på topp när det behövs.

Man försvarar sig väl och attackerar i rätt lägen och med fart. Man spelar både smart och underhållande.

Annons

På många sätt ett perfekt ihopsatt lag. Det är möjligt att Mexiko faller i åttondelsfinalen mot Holland, men jag tycker att de har varit ett av VM:s mest positiva inslag hittills.

Den gröna vågen har sköljt över mig med all sin härlighet.

***
Neymar ser ut att gilla ansvaret, att vara lagets stjärna. Han pallar inte bara för trycket, han lyfter av det. Igår var han fenomenal mot Kamerun. Han gjorde inte bara två mål av yppersta klass, han jobbar hårt och bjuder publiken på det där lilla extra.

Det finns alltför få spelare som gått i Ronaldinhos fotspår, som trixar och gör fotbollen roligare att se. Neymar lyckas vara en sådan spelare utan att förlora sin konkreta sida.

Neymar flyger fram mot superstatus.

Som jag skrivit tidigare tyckte jag att Scolari skulle ge Fernandinho mer speltid. Igår fick han det och tog chansen. Hans andra halvlek var oerhört bra och kan ha spelat till sig en plats i startelvan.

Annons

***
Spanien avslutade med flaggan i topp. Visst är det tidiga utåget svårt att förbise, men det var nog ändå skönt för dem att avsluta med en seger.

Möjligen lämnade matchen mot Australien en del frågetecken. Borde David Villa fått mer speltid? Hade det varit bättre att satsa på Torres än Diego Costa? Frågor vi aldrig kommer få svar på.

Men Spanien kommer komma igen. Spelarmaterialet är för bra för att de inte ska det.

***
Det kändes lite som om Chile hade gjort slut på det mesta av sin energi. Holland gjorde ingen glimrande match, men spelade lite smartare och tog bättre vara på sina chanser.

***
Åttondelar att se fram emot:

Brasilien-Chile
Brassarnas form är på väg upp och Chile har nog lite för stor respekt för sina motståndare. Jag tror Brasilien går vidare.

Holland-Mexiko
Helt öppen match. Mexiko har en perekt lagmaskin, medan Holland har större spets och matchvinnare i Robben och Van Persie. Kan gå till straffar.

Annons

***

HOLLAND-CHILE 2-0

1-0 Fer 2-0 Depay

Holland:
Cillesen 6, Blind 5,5, Vlaar 6,5 De Vrij 6, Janmaat 6,5, Wijnaldum 6, De Jong 6,5, Sneijder 6, Kuyt 5,5, Robben 6,5, Lens 5.
(Avb: Depay 6,5, Fer 6,5,

Chile:
Bravo 6,5, Silva 6, Medel 5,5, Jara 5,5, Isla 5,5, Aranguiz 6, Diaz 5, Mena 6, Sanchez 6,5, Guiterrez 6, Vargas 5.
(Avb: Beausejour 5,5, Valdivia 5,5, Pinilla i.b)

AUSTRALIEN-SPANIEN 0-3
0-1 Villa 0-2 Torres

Australien:
Ryan 5,5, Davidson 5, Wilkinson 5,5, Spiranovic 5, McGowan 4,5, Bozanic 5, Jedinak 5, McKay 5, Leckie 5,5, Oar 5, Taggart 5.
(Avb: Troisi 5, Halloran 5,5, Bresciano i.b)

Spanien:
Reina 6, Juanfran 6,5, Albiol 6, Ramos 6, Jordi Alba 6,5, Koke 6, Xabi Alonso 5,5, Iniesta 7, Cazorla 5,5, Villa 7, Torres 7.
(Avb: David Silva 6, Mata 6,5 Fabregas 6.)

KROATIEN-MEXIKO 1-3
0-1 Marquez 0-2 Guardado 0-3 Chicharito 1-3 Perisic

Annons

Kroatien:
Pletikosa 5, Vrsaljko 5, Corluka 5,5, Lovren 5,5, Srna 5,5, Rakitic 5,5, Modric 6, Pranjic 5,5, Mandzukic 4,5, Perisic 6,5, Olic 5,5.
(Avb: Rebic 5,5, Kovacic 5,5, Jelavic i.b)

Mexiko:
Ocha 6,5, Aguilar 6,5, Moreno 6,5, Marquez 7, Rodriguez 6,5, Layun 6,5, Vazquez 6,5, Herrera 7, Guardado 7, Dos Santos 6, Peralta 6,5.
(Avb: Chicharito 7, Pena i.b Fabian i.b).

KAMERUN-BRASILIEN 1-4
0-1 Neymar 1-1 Matip 1-2 Nemar 1-3 Fred 1-4 Fernandinho

Kamerun:
Itandje 5,5, Nyom 6,5, N’Koulou 5, Matip 6, Bedimo 5,5, Enoh 5,5 N’Guemo 5, Moukandjo 5,5, M`Bia 6, Choupo-Mouting 6, Aboubakar 6.
(Avb: Salli 5,5 Webo i.b Makoun i.b)

Brasilien:
Julio Cesar 6, Dani Alves 5,5 Thiago Silva 6, David Luiz 6, Marcelo 6, Luis Gustavo 7 Paulinho 6, Hulk 6, Oscar 6, Neymar 8,5 Fred 6,5.
(Avb: Fernandinho 7, Ramires 6, Willian i.b)

Annons
Lorenzo Medici

Cristiano Ronaldos och Portugals VM-äventyr hänger på en skör tråd

Lorenzo Medici 2014-06-23 02:54

Det syntes att Cristano Ronaldo inte var hundra procent. Självklarheten, speeden och skärpan var inte på topp.

Det hade Portugal behövt mot USA. För detta portugisiska lag saknar pusselbitar. De saknas en striker av god kvalité och det saknas friska ytterbackar.

Veloso håller inte riktigt måttet och Moutinho underpresterade. Det räcker inte att Ricardo Costa ersatte Pepe på ett mycket bra sätt och att Nani ser ut som i gamla goda dagar.

Portugal började bäst, Nani pangade in 1-0 och de såg ut att gå mot en seger. Men man kan inte räkna ut detta Klinsmann-närda amerikanska lag. USA attackerade och de jobbade hårt. Och de kom tillbaka på ett imponerande sätt.

Jermaine Jones skruvade in kvitteringen och lysande Clint Dempsey bröstade in vad som såg ut att bli segermålet. För USA höll nästan hela vägen fram. Nästan.

Annons

Det var då Cristiano Ronaldo klev fram, slog ett perfekt inlägg till Varela som språngnickade in ett kvitteringsmål som räddade kvar Portugal i turneringen.

Men de ska nog inte inbilla sig för mycket. För visst är det troligt att USA och Tyskland samsas om poängen i sista omgången och visst är det otroligt att Portugal ska vinna med tre, fyra mål mot Ghana.

Cristiano Ronaldo och Portugals fortsatta VM-äventyr hänger på en skör, skör tråd.

BELGIEN-RYSSLAND 1-0
1-0 Origi

Belgien:
Courtois 6, Alderwereild 5,5, Kompany 6, Van Buyten 6,5 Vermaelen 6, Witsel 6, Fellaini 6, Mertens 6,5, De Bruyne 6, Hazard 6,5 Lukaku 5.
(Avb: Origi 7, Mirallas 6,5 Verronghen 5,5)

Ryssland:
Akinfeev 6, Kozlov 6,5, Ignaschevich 6, Berezutski 6, Kombarov 6, Fayzullin 6,5, Glusjakov 6,5, Samedov 5, Shatov 6,5, Kokorin 5,5, Kanunnikov 6.

Annons
(Avb: Eshjenko 5,5, Kersjakov i.b, Dzagojev i.b)

SYDKOREA-ALGERIET 2-4
0-1 Slimani 0-2 Halliche 0-3 Djabou 1-3 Son 1-4 Brahimi 2-4 Han

Sydkorea:
Jung 4,5, Lee Yong 5, Kim Young 4,5, Hong 4, Yun 5, Han 5, Ki 5,5, Lee Chung 5, Koo 5,5, Son 6,5, Park Chu 4,5.
(Avb: Kim Shin 6, Lee Keun 6 Ji i.b)

Algeriet:
M’Bohli 6, Mandi 6,5, Bougherra 6, Halliche 7, Mesbah 6,5, Medjani 6,5, Feghouli 6,5, Brahimi 7, Bentaleb 6, Djabou 6,5, Slimani 7,5.
(Avb: Ghilas 6,5, Lacen i.b Belkalem i.b)

USA-PORTUGAL 2-2
0-1 Nani 1-1 Jones 2-1 Dempsey 2-2 Varela

USA:
Howard 6,5 Johnson 7,5, Besler 6, Cameron 5,5, Beasley 6, Bradley 5,5, Beckerman 6, Bedoya 5,5, Jones 7, Zusi 6, Dempsey 7.
(Avb: Yedlin 6,5)

Portugal:
Beto 6, Pereira 5,5, Costa 6,5, Bruno Alves 5,5, A. Almeida 4,5, Moutinho 6, Veloso 5,5, Meireles 5,5, C. Ronaldo 6, Postiga i.b, Nani 7

Annons
(Avb: Eder 5, William Carvalho 5,5, Varela 6,5)
Lorenzo Medici

Messi prickade rätt, Dzeko missade och Ghana återuppstod

Lorenzo Medici 2014-06-22 12:17

Bosniens VM-dröm är inte över, men däremot försvann chanserna att ta sig vidare igår. Förlusten mot Nigeria var säkerligen bitter.

Det skulle bli den storvuxne anfallaren Edin Dzeko som skulle hamna i centrum. City-anfallaren gjorde ett mål som felaktigt dömdes bort för offside, han hade flertalet halvbra chanser och när han hade matchen allra bästa chans på övertid så fick han felträff.

En felträff som höll på att gå via Enyeamas fot och in i mål. Men träffade stolpen istället. Det fanns en gnutta oflyt i det, men främst oskärpa.

Matchen mellan Bosnien och Nigeria var en fartfyllt drabbning, där Bosnien ofta var bra på att snickra sig fram till den sista tredjedelen, men väl där saknade man konkretism och den rätta skärpan.

Annons

Nigerias anfall gick snabbare och rakare och ofta också med lite mer övertygelse. Emenike skapade ofta stort kaos med sin snabbhet, men även kompanjonerna Musa, Babatunde och Odemwingie var småluriga.

Nigeria kändes lite mer rutinerade, men visst förtjänade nog Bosnien en oavgjort resultat. Men även om man nu inte kan ta sig vidare blir matchen mot Iran ändå betydelsefull.

För vi ska inte glömma bort det faktum att bara det att Bosnien är här i Brasilien är en stor seger.

Det kan ingen assisterande domare från Nya Zeeland ta ifrån dem.

***
Ghana gjorde en fantastisk insats mot Tyskland. Jag trodde inte att vi skulle få se de “Black Stars” återuppstå så vackert efter den snöpliga förlusten mot USA.

Muntari och Asamoah var kraft och dynamik, Gyan och Ayew var snabbhet och flärd och Mensah och Boye var heroiska i försvaret.

Annons

Men Tyskland hade Klose. Den unike anfallare hoppade in och kvitterade och gick upp sida vid sida med Ronaldo.

Det här har verkligen varit Syd- och Mellanamerikas VM, men också de mindre nationernas VM. Nästan alla de “stora nationerna” har fått känna på styrkan hos de “mindre” lagen.

***
Matchen mellan Argentina och Iran var inte helt olik Italiens match mot Costa Rica. Iran ställde upp ultradefensiven, stod rätt och kontrade vasst ett par gånger och skulle även troligen haft en straff. Argentina hade svårt att hitta lösningar, Aguero och Higuain satte på sig osynlighetsmantlarna och farten uteblev.

Länge och väl såg Iran ut att ta en hjältepoäng. Kanske hade också varit värda det. Men Lionel Messi klev fram när det behövdes som mest.

Som en mästare ska.

***

Matchbetyg:

ARGENTINA-IRAN 1-0
1-0 Messi.

Annons

Argentina:
Romero 6,5 Zabaleta 5,5, Fernandez 5,5,, Garay 6, Rojo 6,5, Mascherano 5,5, Gago 5, Di Maria 6,5, Aguero 5, Higuain 5, Messi 7.
(Avb: Palacio i.b, Lavezzi i.b Biglia i.b)

Iran:
Haghighi 6,5, Montazeri 6,5, Hosseini 6,5, Amirhossein 6,5, Mehrdad, 6,5, Masoud 7, Andranik 7, Nekounam 6,5, Haji Safi 6, Dejagah 7,Ghoochannejhad 7.
(Avb: R. Haghighi i.b Jahanbakhsh i.b Keydari i.b)

TYSKLAND-GHANA 2-2
1-0 Götze 1-1 A. Ayew 1-2 Gyan 2-2 Klose

Tyskland:
Neuer 6,5, J. Boateng 5,5, Hummels 6, Mertesacker 5,5 Höwedes 6, Lahm 6, Khedira 5,5, Kroos 5,5, Götze 6,5 Özil 6,5, Muller 6.
(Avb: Klose 7, Mustafi 5,5, Schweinsteiger 6)

Ghana:
Dauda 6,5, Afful 6,5, Mensah 6,5 Boye 6,5, Asamoah 6,5, Muntari 7, Rabiu 6, Atsu 6,5, K.Boateng 5,5, A.Ayew 7, Gyan 7.
(Avb: J. Ayew 6,5, Badu i.b, Wakaso i.b)

NIGERIA-BOSNIEN 1-0

Annons

Nigeria:
Enyeama 7, Ambrose, 6,5, Yobo 7, Omeruo 7,5, Oshaniwa 6, Mikel 6,5, Onazi 7, Odemwingie 6,5, Babatunde 6,5 Musa 6,5, Emenike 7,5.
(Avb: Ameobi 6, Uzoenyi i.b).

Bosnien:
Begovic 6,5 Lulic 6, Spahic 5, Sunjic 6, Mujdza 5,5, Besic 6,5 Medunjanin 5,5, Pjanic 6,5, Hajrovic 5,5, Misimovic 6 Dzeko 6.
(Avb: Ibisevic 5,5, Salihovic 5,5, Susic 5,5.)

Lorenzo Medici

Världens sämsta Italien, världens bästa Frankrike

Lorenzo Medici 2014-06-21 10:39

Italien spelade som om de hade ätit hallucinogena svampar. De spelade slow-motion fotboll kryddat med ett fjuttigt passningsspel.

Balotelli missade chanser, mittfältet var fast i kvicksand, anfallet bjöd på offside-fyrverkeri och försvaret var virrigt fastän Costa Rica sällan attackerade med mer än två, tre man.

Prandelli försökte förändra först med Cassano, sedan med Insigne och till slut även med Cerci. Men de var lika bedrövliga som alla andra.

Det vi såg var världens sämsta Italien. I vilket fall den mest bedrövliga Italienska landslagsinstats sedan Cesare Prandelli tog över.

Jag vet inte hur mycket värmen spelade in, men det går liksom inte att bara skylla på den. Det går inte att bara ställa sig i skuggan och använda det som alibi. Den här insatsen var liksom värre än så.

Annons

Nu väntar ödesmatch mot Uruguay och är det någonting vi vet, så är det att vi inte vet vilket Italien som kommer dyka upp.

Vi ska dock inte förringa Costa Ricas insats. De har nu slagit Uruguay och Italien. Detta Costa Rica som var uträknade innan VM är nu klara för åttondelsfinal efter två matcher.

De har försvarat sig suveränt med disciplin och fysik. De har också tagit vara på de chanser de fått. De har fått ut maximalt utifrån deras förutsättningar.

Nuförtiden är de mindre nationerna betydligt bättre än vad vi kanske luras att tro. Blåbärsnationerna blir färre och färre.

Dödens grupp stora giganter heter Costa Rica.

Vem tusan hade trott det?

***

Denna midsommarfredag gick verkligen från den ena extremen till den andra. Från Italiens ökenvandring till Frankrikes fotbolls-karneval.

Världens bästa Frankrike bjöd på en förförisk anfallsfotboll som detroniserade Schweiz till fullo. Det var en fotbolls-massaker.

Annons

Benzema och Giroud fungerar utmärkt tillsammans och mittfältet är både löpstarkt och kreativt. Frankrike har ytterbackar som springer i båda riktningar och mittbackar som blockerar skott på löpande band. Laget känns flexibelt och komplett.

Frankrikes två inledande matcher har gjort att de svävat upp som en ny guldkandidat. Jag har svårt att tro att de ska kunna nå en final, men detta VM har ju inte direkt följt det mönster man trodde.

***

Matchbetyg:

ITALIEN-COSTA RICA 0-1
0-1 Ruiz

Italien:
Buffon 6, Darmian 5,5, Chiellini 4,5, Barzagli 5,5, Abate 4,5, Pirlo 5,5, De Rossi 5, Marchisio 4,5, Motta 4, Candreva 4, Balotelli 4,5.
(Avb: Cassano 4, Insigne 4,5, Cerci 5)

Costa Rica:
Navas 6,5, Gamboa 6,5 Duarte 6,5, Gonzalez 7, Umana 6,5 Diaz 7,5, Ruiz 7, Borges 6,5 Tejeda 6,5, Bolanos 7,5, Campbell 6,5.
(Avb: Cubero 6, Urena i.b, Brenes i.b)

Annons

SCHWEIZ-FRANKRIKE 2-5
0-1 Giroud, 0-2 Matuidi 0-3 Valbuena 0-4 Benzema 0-5 Sissoko 1-5 Dzemaili 2-5 Xhaka

Schweiz:
Benaglio 5,5, Lichtsteiner 5, Von Bergen i,b, Djourou 4,5 Rodriguez 5, Inler 5,5, Xhaka 6, Behrami 4, Mehmedi 4,5, Shaqiri 4,5, Seferovic 5.
(Avb: Senderos 4,5 Drmic 5, Dzemaili 5,5.)

Frankrike:
Lloris 6, Debuchy 6,5 Varane 7,5, Sakho 6,5, Evra 6,5, Matuidi 7,5 Cabaye 7, Sissoko 7, Benzema 8, Giroud 7,5 Valbuena 7.
(Avb: Pogba 7, Koscielny 6, Griezmann i.b)

HONDURAS-ECUADOR 1-2
1-0 Costly 1-1 E. Valencia 1-2 E. Valencia

Honduras:
Valladares 6, Beckeles 5,5, Bernardez 6, Figueroa 5, Izaguirre 5,5, Garcia Boniek 6, Garrido 6, Claros 5,5, Espinoza 6,5, Bengtson 6,5, Costly 7.
(Avb: Martinez 5,5, Garcia 5,5, Chavez i.b)

Ecuador:
Dominguez 6, Paredes 6,5, Guagua 5, Erazo 5,5, Ayovi 6,5 A. Valencia 6,5, Minda 6, Noboa 6, Montero 6, Caicedo 6, E. Valencia 7,5.

Annons
(Avb: Mendez i.b Achillier i.b Gruezo i.b).
Lorenzo Medici

A vision from God

Lorenzo Medici 2014-06-20 12:13

“Ricko” och “Franciskus” är i normala fall inte speciellt intresserade av fotboll. De visste inte ens vem Neymar var innan VM började. De ser nog på sin höjd, tre, fyra matcher per år. Under VM är det annorlunda.

Nu spenderar de timmar med att ta reda på fakta, statistik och det senaste kring matcherna. Att vara med i ett internt VM-tips kräver sin energi, Inte minst om man som “Ricko” och “Franciskus, ligger i den absoluta toppen.

Jag ligger betydligt längre ner. Närmare bestämt på plats 67 av 120. Inte speciellt bra. Inför England-Uruguay hade jag bestämt mig för Englands-seger.

Att Sterling och Sturridge är för snabba för Uruguays backlinje. 2-1 kanske. Eller kanske chansa med 3-2 för att bli mer ensam om det rätta matchresultatet.

Men i bilen upp till Hälsingland händer något.

Plötsligt ser jag ju det framför mig. Jag har tippat fel. England kommer inte alls att vinna. Uruguay kommer att vinna med 2-1. Jag får panik.

Annons

Det är bara en timme kvar till avspark och jag sitter i en bil och kan inte ändra mitt tips. Jag ber min fru stanna bilen så att jag kan springa in på en restaurang för att försöka koppla upp mig.

Ingen lycka. Paniken sprider sig ännu mer.

Har man fått “A vision from god” måste man fanimig ändra sitt tips. Jag börjar ge upp, när min fru säger: varför kopplar du inte upp dig via din telefon?  Självklart.

England har mer ungdomlig entusiasm, lite mer fart i sitt spel. Men de saknar framför allt en sak. Äkta spets. Sturridge, Sterling och Rooney har alla hyfsade spetskvalitéer. Men inte äkta spets.

Det har Uruguay.

Luis Suarez gör sin första match sedan knäoperationen. Det syns tydligt att det dallrar något kilo för mycket under den tighta ljusblåa tröjan och hans löpsteg är inte riktigt som det ska vara.

Annons

Det spelar ingen roll. En Suarez på åttio procent har mer spets än hela det engelska laget tillsammans.

Först nickar han elegant in Cavanis millimeterpassning och sedan när det behövdes som mest så klev han fram och dundrade in 2-1 med bara fem minuter kvar. Suarez har gjort Garrincha Stadium till sitt kungarike.

Suarez är skillnaden mellan fiasko och succé.

Väl framme i Hälsingland har jag, “Ricko”, Franciskus”, Soma och “Troppan” suttit klistrade framför TV:n. Jag var den enda som hade 2-1 till Uruguay.  Jag var den enda som hade fått fotbolls-gudarnas tecken.

Eller så var det bara vetskapen om att Suarez skulle starta matchen.

***

Matchbetyg:

COLOMBIA-ELFENBENSKUSTEN 2-1
1-0 Rodriguez 1-1 Gervinho 2-1 Quintero

Colombia:
Ospina 6, Zuniga 6, Zapata 6, Yepes 7, Armero 6, Cuadrado 7,5, Aguilar 6, Sanchez 6,5, Rodriguez 8, Guiterrez 6, Ibarbo 5,5

Annons
(Avb: Quintero 7, Meija, Arias 5,5,)

Elfenbenskusten:
Barry 5,5, Aurier 6,5 Zokora 5,5, Bamba 6, Boka 5,5, Serey Dié 5, Y.Touré 6,5, Tioté 6, Gervinho 7, Bony 5, Gradel 5,
(Avb: Kalou 5,5, Drogba 6, Bolly i.b)

ENGLAND-URUGUAY 1-2
0-1 Suarez 1-1 Rooney 1-2 Suarez

England:
Hart 5,5, Johnson 6,5, Cahill 5,5, Jagielka 5, Baines 6, Gerrard 5, Henderson 5, Sterling 5,5, Rooney 6,5 Sturridge 6,5 Welbeck 5,5.
(Avb: Barkley 5,5, Lallana i.b, Lambert i.b)

Uruguay:
Muslera 7, Caceres 6, Gimenez 6,5, Godin 6,5, A.Pereira 6, Arevalo 6,5, Gonzalez 6, Lodeiro 5,5, C. Rodriguez 6,5, Cavani 7, Suarez 8,5
(Avb: Stuani 6, Fucile i.b Coates i.b)

JAPAN-GREKLAND 0-0

Japan:
Kawashima 6,5, Uchida 7, Konno 6, Yoshida 6, Nagatomo 6,5, Hasebe 5,5, Yamaguchi 5,5, Honda 6, Okubo 6, Osako 6, Okazaki 5.
(Avb; Endo 6, Kagawa 6,5)

Grekland:

Annons
Karnezis 6,5, Holebas 6,5 Sokratis 6,5, Manolas 7, Torosidis 6, Kone 6,5, Maniatis 6, Katsouranis 4, Fetfasidis 5,5, Mitroglu 5,5, Samaras 6.
(Avb: Gekas 5,5, Karagounis 6,5, Salpingidis i.b)
Lorenzo Medici

Det spanska fotbollsherraväldet är förbi

Lorenzo Medici 2014-06-19 09:29

En era är över. Det spanska fotbollsherraväldet är förbi. Detta är nog sista gången som Xavi, Xabi Alonso, Casillas, Villa och kanske även Torres är med i ett stort mästerskap. De har skrivit stor fotbollshistoria och de är även med i den svansång som spelades upp igår.

Att Spanien skulle ha 1-7 i målskillnad och vara utslagna efter två spelade matcher var det nog ingen som trodde. Men det är nu den verklighet som de vaknar upp till idag.

Spanien är u-t-s-l-a-g-n-a.

Det känns märkligt men det är kanske ändå logiskt. Cykler varar inte förevigt, inte minst om man inte vågar förändra sig tillsammans med tiden.

Spanien vill försöka spela sitt passningsbetonade spel. Det är inget fel med det, men kanske måste man också försöka lägga till nya nyanser till spel emellanåt. Framför allt måste man nog inse att fart är viktigare än någonsin. Spaniens spel gick alldeles för långsamt mot Chile igår.

Annons

Kanske försökte Spanien och Del Bosque att förändra sitt spel en aning med Diego Costas inträde. Men kanske försökte man inte tillräckligt, eller så måste man förändra sitt spel mer grundligt.

Det har vilat något ångestfylld över Diego Costa i den spanska tröjan. Som att han visste att han representerade en annan typ av fortboll och sprang runt i skuld över det. Att han var tvungen att leverera dubbelt för att bli accepterad.

Till skillnad från Spanien kan Chile spela på olika sätt.  Press, mod och energi är alltid tre starka inslag i deras spel men man kan spela med både bollinnehav eller med snabba omställningar. Mer likt den fotboll som blir alltmer framgångsrik idag. De förivrade sig aldrig, blev aldrig stressade och lät Spanien trilla boll för att sätta kniven i dem när de fick chansen.

Annons

Sanchez, Aranguiz och Vargas var snabba, ettriga men också konkreta när chansen gavs. Men det krävs också spelare som t ex Arturo Vidal och Gary Medel och deras kämpaglöd för att skapa ett vinnande lag.

Chile gjorde en stor inats och deras VM-dröm lever vidare.

Spaniens dröm dog igår. Jag vet inte ens om de hade några drömmar kvar. Kanske var hungern på nya framgångar borta. Kanske borde Del Bosque injicerat mer nytt blod.

Spanien har ny fin generation spelare att bygga vidare kring. Men det kommer kanske också krävas ett lite nyare sätt att se och tänka fotboll på.

Igår gick en era i graven.

***
Matchbetyg:

AUSTRALIEN-HOLLAND 2-3
0-1 Robben 1-1 Cahill 2-1 Jedinak 2-2 Van Persie 2-3 Depay

Australien:
Ryan 4,5, Davidson 5,5, Spiranovic 6, Wilkinson 5,5, McGowan 5,5, Leckie 7, McKay 6,5, Jedinak 6,5 Bresciano 6,5 Oar 6, Cahill 7.

Annons
(Avb: Bozanic 6,5 Halloran 6, Taggart i.b)

Holland:
Cillesen 6, Indi Martins 5,5, Vlaar 5,5, De Vrij 6, Blind 6, De Jong 6,5 De Guzman 6, Janmaat 5,5, Sneijder 6,5, Robben 7, Van Persie 7.
(Avb: Depay 7, Wijnaldum i.b, Lens i.b).

SPANIEN-CHILE 0-2
0-1 Vargas 0-2 Aranguiz

Spanien:
Casillas 5, Jordi Alba 5,5, Martinez 5 Ramos 5, Azpilicueta 5,5; Xabi Alonso 4,5, Iniesta 5,5, Busquets 4,5, Pedro 5, Diego Costa 4,5, David Silva 5,5.
(Avb: Koke 5,5, Torres 5, Cazorla i.b)

Chile:
Bravo 7, Isla 6,5, Medel 7, Jara 6,5, Silva 6, Mena 6,5, Diaz 6, Aranguiz 7,5, Vidal 7, Sanchez 7,5, Vargas 7.
(Avb: Guiterrez 6, Carmona i.b Valdivia i.b).

KAMERUN-KROATIEN 0-4
0-1 Olic 0-2 Perisic 0-3 Mandzukic 0-4 Mandzukic

Kamerun:
Itandje 5, M’Bia 5,Chedjou 5, N’Koulou 5, Assaou-Ekotto 5, Matip 5, Song 3, Enoh 5, Choupo-Mouting 5, Aboubakar 6, Moukandjo 5,5.

Annons
(Avb: Nounkeno 5, Webo i.b Salli i.b)

Kroatien:
Pletikosa 6, Srna 6,5, Corluka 6,5, Lovren 6, Pranjic 6,5, Perisic 7,5, Modric 6,5, Rakticic 6,5, Sammir 6, Olic 7, Mandzukic 7.
(Avb: Eduardo 6,5 Kovacic i.b, Rebic i.b).

Lorenzo Medici

"The Ochoa factor"

Lorenzo Medici 2014-06-18 13:04

Brasilien trodde nog att de skulle vinna över Mexiko. Men de hade nog inte räknat med “The Ochoa factor”. Den mexikanska målvakten stoppade det möjliga och det omöjliga igår.

Men även om Ochoa räddade en poäng åt sitt lag, så kamouflerade det inte Brasiliens problem. Visst, brassarna hade de bästa chanserna igår, men spelet fungerade inte.

Mittfältet var ofta tvåa på bollen, Fred var helt meningslös längst fram och man saknade konstruktivitet och kreativitet i offensiven.

Brassarna kan nog komma att växa med turneringens gång, men tränare Scolari har en del att fundera över. Ett problem som kanske inte går att åtgärda är att det faktiskt inte finns så mycket kvalitet att hämta från bänken.

När Fred var usel fanns bara Jo att sätta in och Bernard var inte lösningen där Ramires misslyckades.

Annons

Kanske måste Scolari satsa mer på Fernandinho och Willian, men framför allt behövs det en skadefri och formstark Hulk.

Mexiko däremot gjorde en lysande insats. Ingen i laget föll ur ramen, man spelade disciplinerat och med fart. Man spelade som ett lag. Tränare Herrera har verkligen lyckats bra med detta Mexiko på kort tid.

Brasilien lär säkert vinna över Kamerun och därmed kanske även gruppen, men om man ska kunna ta sig hela vägen krävs mycket mer än vad de visade igår.

***
Man skulle kunna hävda att Belgiens seger över Algeriet var en coachseger då bytena av Mertens och Fellaini i halvtid banade väg för vändningen.

Jag hävdar motsatsen. Marc Wilmots förändrade inget i spelsystemet utan det var Mertens och Fellainis individuella kvalitéer (Mertens med sin rörlighet och teknik och Fellaini med sin fysik och styrka i luftrummet) som förändrade matchen.

Annons

De skulle naturligtvis ha spelat från start istället för Dembele och Chadli.

Belgiens första halvlek var en uppvisning i orörlighet och fantasilöshet. Lukaku blev en staty, De Bruyne, Chadli och Hazard agerade statister,Witsel och Dembele klädde inte i playmaker-rollerna och Vertonghen var en försvarskatastrof.

Algeriet backade hem, stod rätt och fick Belgien att göra det förutsägbara. Fellaini, Mertens och Origi hoppade in anadra halvlek och Belgien fick bättre rörlighet och blev mer svårlästa för Algeriet. Det var ingen slump att inhopparna stod för målskyttet.

Nästa gång förutsätter jag att Mertens och Fellaini inte behöver vänta till andra halvlek för att försöka avgöra.

Eller hur Wilmots?

***
Ryssland och Sydkorea bekräftade med sin 1-1-match att Grupp H troligen är VM:s svagaste grupp.

Capellos färglösa Ryssland bjöd inte på någon större grannlåt, men blev väldigt mycket bättre när Kerzjakov coh Dzagoev kom in. De lär spela från start nästa gång.

Annons

Sydkorea spelade med fart och teknik, men det kändes som om de behövde anstränga sig ofantligt mycket varje gång de skulle bygga uppe ett anfall och inte så sällan blev det lite för omständigt.

Det känns även som om de saknar riktiga målskyttar och det krävdes ett stort misstag för Akinfeev för att de överhuvudtaget skulle få in en boll.

Inget av lagen i Grupp H kändes tillräckligt starka för att man ska kunna gissa vilka lag som kommer ta sig vidare.

***
Efter en full omgång av VM är jag mycket nöjd. Visst, har det funnit en och annan halvtråkig match, men över lag har det varit spännande, överraskande och väldigt bra matcher.

VM i Brasilien har levt upp till förväntningarna och det känns som om man vill att det ska fortsätta i alla evighet.

***

Matchbetyg:

BELGIEN-ALGERIET 2-1
0-1 Feghouli (str) 1-1 Fellaini 2-1 Mertens

Annons

Belgien:
Cortouis 6, Alderwereild 6, Kompany 6,5, Van Buyten 5,5, Vertonghen 4,5, Dembele 5, Witsel 5,5, De Bruyne 6, Chadli 4,5, Hazard 6, Lukaku 4,5.
(Avb: Mertens 7, Fellaini 7, Origi 6,5).

Algeriet:
M’Bohli 7, Ghoulam 6, Bougherra 6,5, Halliche 5,5, Mostefa 5,5, Medjani 6, Bentaleb 5,5, Mahrez 6, Taider 6, Feghouli 6,5, Soudani 6.
(Avb: Lacen 6, Slimani 5,5 Ghilas i.b).

BRASILIEN-MEXIKO 0-0

Brasilien:
Julio Cesar 6,5, Marcelo 6, Thiago Silva 6,5, David Luiz 6,5 Dani Alves 5,5, Paulinho 5, Luis Gustavo 5,5, Ramires 5, Oscar 5,5, Neymar 6,5, Fred 4,5.
(Avb: Bernard 5,5, Jo 5,5, Willian i.b).

Mexiko:
Ochoa 8, Rodriguez 7, Marquez 6,5, Moreno 6,5, Layun 6,5, Vazquez 6,5, Herrera 7, Guardado 7, Aguilar 6,5, Dos Santos 6, Peralta 6.
(Avb: Chicharito 6, Jimenez i.b, Fabian i.b).

RYSSLAND-SYDKOREA 1-1
0-1 Lee Keun-Ho 1-1 Kerzjakov.

Annons

Ryssland:
Akinfejev 4, Jesjtjenko 6, Ignasjevtitj 6,5, Berezutskij 6, Kombarov 6, Fajzulin 5,5, Glusjakov 5, Zhirkov 5,5, Samedov 5,5, Shatov 5, Kokorin 6.
(Avb: Kerzjakov 7, Denisov 5,5, Dzagoev 6,5).

Sydkorea:
Jung Sung Ryong 5,5, Lee Yong 6, Kim Yong Gwon 5,5, Hong Jeong-Ho 6,5, Yun Suk-Young 6, Lee Chung-Young 6,5, Ki  Sung-Yueng 6,5, Han Kook-Young 6, Koo Ja-Cheoul 6,5, Park Chu-Young 5,5, Son Heung-Min 6.
(Avb: Lee Keun-Ho 6,5, Kim Bo-Kyung i.b, Hwang Seok-Ho i.b).

Lorenzo Medici

Tyskland vill vara med och leka om guldet

Lorenzo Medici 2014-06-17 09:16

Thomas Muller dansade trams-dans och Pepe gick in i sin egen fälla och stängde efter sig.

Den portugisiske försvararens hand träffade den tyske anfallaren, inte speciellt hårt, men tydligen tillräckligt för att Muller skulle överdriva träffen rejält.

Det var det Pepe lackade ur på. Men istället för att hålla sig lugn, tappade han huvudet och satte sedan densamma emot Mullers panna.

Det var inte speciellt hårt. Och kanske hade ett gult kort räckt. Men rött var väl inte fel enligt regelboken.

Men det är med spelare som Muller som man vinner. Lurig, smart, rörlig och målfarlig. En spelare som är lätt att inte gilla, men svår att inte vilja ha i sitt lag.

Pepes utvisning dödade Portuglas chanser till att komma ikapp. För fram till utvisningen hade Tyskland hunnit hitta rätt två gånger. Först hade Muller gjort mål på straff efter att Götze rivits ner av Pereira (rätt dömd enligt mig) och sedan hade Hummels nickat in tvåan.

Annons

Det var en rätt märklig match. Tyskland började inte särskilt bra, Lahm slarvade och Portugal skakade fram en del bra chanser. Det var jämnt.

Men Portugals försvar svek. Pepe svek. Sedan gick Coentrao sönder. Och Tyskland öste på. Muller fortsatte att leka kurragömma med portugisiska försvarare i straffområdet och Portugal var tömda på tro.

Min finalkandidat Portugal går nu ett ovisst öde till mötes i detta VM. Tysklands öde ser däremot ut att kunna gå samma väg som de två tidigare VM-slutspelen, nämligen mot semifinal.

Matchbetyg:

TYSKLAND-PORTUGAL 4-0
1-0 Muller (str) 2-0 Hummels 3-0 Muller 4-0 Muller

Tyskland:
Neuer 6,5 Boateng 6,5 Mertesacker 6, Hummels 7, Höwedes 6, Lahm 5,5, Khedira 6,5, Kroos 7, Özil 6,5 ,Götze 7, Muller 7,5.
(Avb: Mustafi 6, Schurrle 6,5 Podolski i.b)

Portugal:
Patricio 4,5, Pereira 4,5, Alves 5, Pepe 4, Coentrao 6, Meireles 5,5, Veloso 5, Moutinho 5,5, C. Ronaldo 6, H.Almeida 5,5, Nani 6.5

Annons
(Avb: A.Almeida 5,5  Costa 5,5 Eder 5).

IRAN-NIGERIA 0-0

Iran:
Haghighi 6,5, Hosseini 6,5, Sadeghi 6, Montazeri 6,5, Pooladi 6,5, Heydari 6,5, Nekounam 6, Teymourian 6,5, Dejagah 6, Ghoochannejad 6,5, Hajsafi 6.
(Avb: Jahanbakhsh i.b Shojaei i.b)

Nigeria:
Enyeama 6,5, Ambrose 5,5, Omeruo 6,5 Oboabona 6, Oshaniwa 5,5, Onazi 6, Obi Mikel 5,5, Azeez 5,5, Musa 5,5, Emenike 5,5, Moses 4,5
(Avb: Ameobi 6,5, Odemwingie 6,5 Yobo 6)

GHANA-USA 1-2

0-1 Dempsey 1-1 A. Ayew 1-2 Brooks

Ghana:
Kwarasey 5,5, Opare 6, Mensah 5,5, Boye 5, Rabiu 5, Asamoah 5,5, Muntari 5,5, A. Ayew 6,5, J.Ayew 5, Atsu 6,5,  Gyan 6,5
(Avb: Boateng 6, Essien 5 Adomah i.b).

Usa:
Howard 6,5 Johnson 6,5, Besler 6, Cameron 7, Beasley 6,5 Bedoya 6,5 Jones 6,5, Bradley 6,5, Beckerman 6,5 Dempsey 7, Altidore 6.
(Avb: Johannsson 6, Brooks 7, Zusi 6.)

Annons

Betygskala:
3= Fullständig katastrof
4=Usel
5=Dålig
6=Godkänd
7=Mycket bra
8=Fullständigt lysande
9=Världsklass
10= En match för decenniet

Lorenzo Medici

Messi tog kål på VM-demonerna

Lorenzo Medici 2014-06-16 12:11

Messi hade problem. Messi fortsatte att försöka. Messi lyckades.

Lionel Messi anlände till Brasilien med ett tungt ansvar och stora förväntningar vilandes på sina axlar. Det är ju han, likt Maradona 1986, som ska föra Argentina till VM-Guld. Han som bara gjort ett enda VM-mål, han som alltid varit så bra i klubblaget men aldrig lika bra i landslaget.

Argentina klev in i turneringen mot ett stolt och hungrigt Bosnien och fick en pangstart. Kolasinac styrde in en argentinsk frispark i eget mål efter bara tre minuter.

Men efter det fick Argentina och Messi problem. Den baktunga elva som Sabella hade slängt ut på plan kunde inte riktigt styra spelet, utan det var Bosnien som hade det mesta av bollinnehavet och de som behärskade det mesta av spelet.

Annons

Messi kom långt ner i plan för att hämta boll, men hade svårt att bryta igenom. De bosniska spelarna bröt hans intentioner gång på gång.

Men Sabella insåg sitt misstag. Efter paus ändrade den argentinske tränaren spelsystem, skickade in Higuain och Gago och matchbilden förändrades. Argentina fick plötsligt mer tyngd framåt och Bosnien fick svårare att skapa egna attacker.

Och så Messi då. Om den lille über-kvicke argentinaren får komma rättvänd med fart tio gånger under en match så sitter den till slut.

Efter 65 minuter drog  Messi upp farten till ljushastighet, lämnade de bosniska spelarna efter sig som fallande käglor och skickade in bollen i mål. Han bröt isen. Han tog kål på sina VM-demoner och gjorde sitt efterlängtade mål.

Även om Messi hade svårt att lyckas under stora delar av matchen så såg man att han har ett stort mästerskap i sig.

Annons

Frågan är hur stort.

***
Bosnien kan vara stolta över sin insats igår. Långa stunder spelade man jämnt med en av VM:s favoriter och detta utan att deras två största stjärnor (Dzeko och Pjanic) var speciellt bra. Där har man stort sparkapital att plocka av i de två resterande matcherna.

***
Schweiz-Ecuador var ingen höjdarmatch, men till slut blev det dramatiskt värre när Haris Seferovic avgjorde i sista sekunden.

Sällan kan man hitta så många viktiga detaljer i ett mål som i Schweiz segermål. Michael Arroyo var den stora syndabocken för Ecuador när han fick en ett fint läge att avgöra matchen, men höll inne avslutet alldeles för länge så att Behrami tilläts erövra bollen.

Hade han bara fått iväg ett skott, på mål, utanför, till inspark, VART SOM HELST, så hade det gått annorlunda. Istället kunde Behrami starta en kontring mot ett Ecuador som flyttat upp alldeles för mycket folk.

Annons

Nu kommer detalj nummer två. Behrami dras ner men tar sig upp och fortsätter att löpa. Domare Irmatov visade stor spelförståelse när han lät spelet fortsätta istället för att blåsa frispark. Förmodligen räddade det domslutet Schweizs blivande mål.

Behrami slår ut bollen till Rodriguez som slår ett lågt inlägg till mot mål. Medan Ecuadors försvar oförklarligt står och sover dyker Seferovic upp och pangar in segermålet.

Inte vilket segermål som helst. Utan förmodligen ett som tar dem vidare från gruppen.

***
Frankrike hade inga större problem med ett hårt spelande Honduras. Franska ribbträffar och målchanser avlöste varandra, men det var inte förrän Wilson Palacios något korkat knuffat Pogba i straffområdet som Frankrike kunde få hål på Honduras.

Benzema satte straffen och skulle sedan ligga bakom ett digitalt mål och även göra sitt andra mål för kvällen och Frankrikes tredje.

Annons

Jag nämnde för ett par dagar sedan. Någon eller några i Frankrike kommer kliva fram i Riberys frånvaro.

Valbuena var en. Karim Benzema var definitivt en annan. Hans insats igår lovar gott för ett spännande franskt lag.

Matchebetyg:

SCHWEIZ-ECUADOR 2-1
0-1 Valencia 1-1 Mehmedi 2-1 Seferovic

Schweiz:
Benaglio 6,5 Lichtsteiner 5,5 Von Bergen 6, Djourou 5,5, Rodriguez 7, Inler 6, Behrami 6,5, Shaqiri 6,5, Xhaka 5,5, Stocker 5, Drmic 5,5.
(Avb: Mehemdi 6,5 Seferovic 7.)

Ecuador:
Dominguez 6, Paredes 6, Guaga 6 Erzazo 6 Ayovi 6,5,  A.Valencia 6, Noboa 6, Gruezo 5,5, Montero 7, E. Valencia 6,5, Caicedo 6.
(Avb: Arroyo 5, Rojas i.b)

FRANKRIKE-HONDURAS 3-0
1-0 Benzema (str) 2-0 Självmål 3-0 Benzema

Frankrike:
Lloris 6, Evra 6, Varane 6,5, Sakho 6,5 Debuchy 7, Matuidi 6,5, Pogba 6,5, Cabaye 6,5 Valbuena 7, Benzema 7,5, Griezmann 6,5.

Annons
(Avb: Mavuba 6, Sissoko 6, Giroud i.b)

Honduras:
Valladares 6, Beckeles 5,5 Bernardez 6, Figueroa 5,5 Izaguirre 5,5 Najar 5,5 Palacios 4, Garrido 5,5 Espinoza 5, Bengtsson 5, Costly 5,5.
(Avb: Garcia Boniek 5,5 Claros 5,5 Chavez 5)

ARGENTINA-BOSNIEN 2-1
1-0 självmål 2-0 Messi 2-1 Ibisevic

Argentina:
Romero 6, Zabaleta 6,5 Fernandez 5,5 Garay 6,5, Campagnaro 6, Rojo 6, Mascherano 6, Rodriguez 4,5, Di Maria 6,5, Aguero 6, Messi 7.
(Avb: Higuain 6, Gago 6).

Bosnien:
Begovic 6, Kolasinac 6, Spahic 6,5, Bicakcic 5,5, Mujdza 6,5 Pjanic 6, Misimovic 6,5, Besic 6 Hajrovic 6, Lulic 6, Dzeko 5,5.
(Avb: Medjuanin 6, Ibisevic 6,5, Visca i.b).

Lorenzo Medici

Drömteater i djungeln

Lorenzo Medici 2014-06-15 11:24

Det var drömteater i djungeln.

Italiens spel böljade fram och tillbaka med vackert passningsspel likt ett blått hav och England spelade med härlig fart i sina attacker.

Andrea Pirlo gled fram på planen som den största mittfältskonstnären och smekte passningar hit och dit med sin sublima teknik. Åt andra hållet hotade Raheem Sterling och Dean Sturridge det italienska försvaret med sin speed och sina kvicka fötter.

En första halvlek där vi fick se stor fotboll.

En halvlek där vi fick se ett vackert italienskt mål av Marchisio, där Pirlos överhoppning var ett litet härligt bonusgodis, och vi fick se ett rasande snyggt omställningsmål av England där Raheem Sterling satte kniven i Italiens försvarshjärta med en skärande passning till Rooney som snyggt hittade Sturridge.

Annons

Drömteater i djungeln.

Efter en halvlek som bjudit på två fina mål ville man bara ha mer. Och mer fick vi. Båda lagen trotsade värmen och fuktigheten på bästa sätt och fortsatte att bjuda på fin fotboll.

Prandellis taktik hade fungerat. Verratti och De Rossi frigjorde Pirlo på mitten och Candreva och Marchisio lyckades både vara nyttiga i defensiven och samtidigt lyckas stödja Balotelli längst fram. Och det skulle just vara kombinationen Candreva/Balotelli som skulle låsa upp försvarskoden i England.

Candreva attackerade, Baines sålde sig, och Lazio-mittfältarens inlägg satt perfekt på Super-Marios panna.

2-1 till Italien.

England och främst Sterling fortsatte att hota italienarna, men sällan ledde det till några riktiga farligheter. Personligen tyckte jag att det var VM:s mest välspelade match hittills och den italienska segern sätter “Gli Azzurri”  i ett otroligt bra utgångsläge.

Annons

För Englands del väntar nu en ohyggligt spännande ödesmatch mot Uruguay. Det är något att se fram emot. Men just njuter jag mest av att se bakåt…..på drömteater i djungeln.

***

Uruguay utan Luis Suarez är ett lag utan kreativitet och fantasi. Ett mittfält fullt med trubbighet, löplunga och halvdåliga fötter.

Detta kunde vi ana. Men förmodligen inte att Costa Rica var så fulla av spring och att Joel Campbell skulle massakrera Uruguay med sin fart och skicklighet (Arsenal gnuggar händerna).

När Maxi Pereira tappade huvudet och grisade ner sin insats med att sparka ner Campbell förstod man att Uruguay var ett slaget lag, ett frustrerat lag och kanske även ett överskattad lag.

Costa Rica däremot är ett jäkligt underskattad lag.

***
Colombias 3-0-seger över Grekland ljög lite grann, inte minst då Gekas nickade i ribban strax  innan Colombia gjorde sitt tredje mål. Men visst var man det bättre laget.

Annons

Mario Yepes höll ihop försvaret, Armero såg pigg ut och offensiven var ofta fartfylld. James Rodriguez var ofta svårstoppad med sin fina teknik och fick kröna sin insats med att göra Colombias sista mål.

Colombia ser bra ut.

***
Enligt mig är Japans största problem Alberto Zaccheroni. Japan mår bäst av att ha boll, röra sig och spela med fart. Mot Elfenbenskusten backade man hem för mycket och försökte ställa om på kontring. Keisuke Hondas vackra mål fick japanerna att backa hem ännu mer.

Men ivorianernas tränare Sabri Lamouchi imponerade inte han heller. Han hade av någon anledning valt att sätta Drogba på bänken och visst var det inte förrän han hoppade in som man fick ordenligt tryck på Japan.

För medan Yaya Touré fortsätter att underprestera i landslaget visade Didier Drogba när han hoppade in att det är han som är lagets ledare.

Annons

Elfenbenskusten var de som vill mest och försökte mest. De förtjänade segern. Japan kan mycket bättre. Men svångremmarna måste lossas.

Matchbetyg:

Colombia-Grekland 3-0
1-0 Armero 2-0 Guiterrez 3-0 Rodriguez

Colombia:
Ospina 6,5, Armero 7, Yepes 7, Zapata 6,5, Zuniga 6, Cuadrado 7, Aguilar 6,5 Sanchez 6,5, Ibarbo 6,5, Guiterrez 6,5, Rodriguez 7.
(Avb: Meija 6 Arias i.b Martinez i.b)

Grekland:
Karnezis 5,5 Torosidis 6,5, Papastathopoulos 6, Manolas 6,5, Holebas 5,5 Maniatis 5, Kone 5,5, Katsouranis 5, Samaras 6, Salpingidis 5,5, Gekas 5.
(Avb: Fetfazidis 6, Mitroglu 5,5 Karagounis i.b)

URUGUAY-COSTA RICA 1-3
1-0 Cavani (str) 1-1 Campbell 1-2 Duarte 1-3 Urena

Uruguay:
Muslera 5,5 Caceres 5,5, Godin 5, Lugano 5, M. Pereira 3, Stuani 5, Arevalo 5, Gargano 5, C.Rodriguez 5, Forlan 5,5 Cavani 6.
(Avb: Gonzalez 5, Lodeiro 5, Hernandez i.b)

Annons

Costa Rica:
Navas 7,5, Gamboa 7, Duarte 7,5, Gonzalez 7, Umana 6,5 Diaz 6, Ruiz 6,5 Borges 6,5 Tejeda 6,5, Bolanos 7, Campbell 8.
(Avb: Cubero i.b Urena 7, Barrantes i.b)

ITALIEN-ENGLAND 2-1
1-0 Marchiso, 1-1 Sturridge 2-1 Balotelli.

Italien:
Sirigu 7, Darmian 7 Barzagli 6,5 Paletta 5, Chiellini 6, De Rossi 6,5 Pirlo 7,5 Verratti 6 Candreva 7, Marchisio 7, Balotelli 7.
(Avb: Immobile i.b Parolo i.b)

England:
Hart 5,5 Johnson 6, Cahill 5,5 Jagielka 6,5, Baines 5, Henderson 6 Gerrard 5,5 Welbeck 6, Rooney 6,5 Sturridge 7, Sterling 7.
(Avb: Barkley 6 Wilshere 5,5 Lallana 5,5)

ELFENBENSKUSTEN-JAPAN 2-1
0-1 Honda 1-1 Bony 2-1 Gervinho

Elfenbenskusten:
Barry 6, Aurier 7, Zokora 6, Bamba 5,5 Boka 6, Tioté 6, Y.Touré 5,5, Dié 6, Gervinho 6,5, Bony 6,5, Kalou 6.
(Avb: Drogba 7 Djakpa i.b Ya Konan i.b).

Japan:
Kawashima 6, Uchida 6,5 Yoshida 6 Morishige 5,5, Nagatomo 6, Hasebe 6, Yamaguchi 6, Osako 5, Honda 7, Kagawa 5,5 Okazaki 6.

Annons
(Avb: Endo 5,5 Okubo 5,5 Kakitani i.b)

Betygskala:
3= Fullständig katastrof
4=Usel
5=Dålig
6=Godkänd
7=Mycket bra
8=Fullständigt lysande
9=Världsklass
10= En match för decenniet

Lorenzo Medici

Förnedrade världsmästare

Lorenzo Medici 2014-06-14 08:31

Allt började enligt den spanska planen. Bollinnehav och ledningsmål. Andres Iniesta dominerade och den utbuade brasse-spanjoren, Diego Costa, fixade straff som Xabi Alonso satte. Allt verkade normalt.

Men det här var ingen normal match. Det här var kvällen då Holland skulle riva sönder den spanska stoltheten i bitar.

Louis Van Gaal hade gjort sin läxa. Det var tydligt att han sagt åt sitt lag att slå bollar bakom det spanska mittlåset Pique/Ramos. Och Daley Blind hade lyssnat.

Den holländska yttern slog en lång boll mot boll en flygande Van Persie som lobbnickade vackert in kvitteringen och det var precis vad han gjorde när hans boll nådde fram till Robben som iskallt satte Hollands ledningsmål.

Sedan kom det spanska raset. Casillas både missbedömde och blev aningen störd (skulle kanske haft en frispark där) på Sneijders inlägg som De Vrij pteade in och sedan bekräftade den spanska målvakten sin nedgång med att bjuda Van Persie på det fjärde holländska målet.

Annons

Robben punkterade sedan förnedringen med sitt andra mål för kvällen.

Chock.

Arjen Robben och Robin Van Persie var monumentala för Holland, medan det spanska försvaret havererade totalt. Van Gaal taktiska triumf var ett faktum.

Precis som tidigare bemästrar man det spanska spelsättet bäst med snabba och vassa omställningar. Men kanske fanns det även andra orsaker till Spaniens totala misslyckande. Jag är inte så säker på att Diego Costas inträde i laget bara är bra.

Han passar utmärkt i det mer cyniska spelande Atletico Madrid (och lär pass bra i Mourinhos Chelsea), men för det spanska landslaget innebär det en omställning. Med Costa vill man spela lite rakare, lite mer på djupet. Något man kanske ännu inte behärskar, något som kanske förvirrar.

Holland och Van Gaal blottade Spanien och nu blir Grupp B sensationellt intressant. Del Bosques mannar måste vinna de två närmsta matcherna, annars kan det vara adjö innan åttondelarna har börjat.

Annons

Och även om de vinner båda matcherna är risken stor att man får möta Brasilien i åttondelen. De regerande världsmästarna har satt sig i en svår sits.

***
Gruppens andra medlemmar drabbade samman någon timme senare. Chile startade med blixt och dunder. Med extrem press och frenesi bjöd chilenarna på stor underhållning.

Väggpassningar, smånätt och vackert. Det var som en snabbare och rakare variant av det spanska tiki-taka. Sanchez dansade och Valdivia och Aranguiz var lite överallt.

I trettio minuter spelade man fantastisk fotboll. Men efter det att Tim Cahill nickat in reduceringen förändrades matchbilden.

Chile blev räddare och därmed avtog deras höga press. Australien fick nytt självförtroende och vågade plötsligt mer. Leckie löpte som en vettvilling och Cahill var alltid ett orosmoment.

Men trots att Australien gjorde en hedersvärd insats kom de aldrig ikapp. Chile visade upp en extremt hög högstanivå, men också tydliga brister. Man är mycket sårbara i luftrummet och när man var under press darrade man en aning.

Annons

Men den här gruppen ser ut att bli något alldeles extra.

***

Mexiko
var lite bättre än vad jag väntat. Kamerun var så dåliga som jag befarade. Hector Herrera var fantastisk på mitten och Dos Santos var full av spring. Den mexikanska segern var fullt välförtjänt.

Mexiko vs Kroatien kommer bli en mycket spännande match och förmodligen avgörande för vilket lag som tar sig vidare.

***

Matchbetyg:

MEXIKO-KAMERUN 1-0
1-0 Peralta

Mexiko:
Ochoa 6,5; Rodriguez 6,5, Marquez 6,5, Moreno 6, Layun 6,5 Vazquez 6,5  Herrera 7,5  Guardado 6, Aguilar 6, Dos Santos 7,  Peralta 6,5
(Avb: Fabian 6,5 Chicharito 6 Salcido i.b)

Kamerun:
Itandje 6,5,  Assou-Ekotto 6,5,  N’Koulou 6, Chedjou 5,5  Djeugoue 5, Enoh 5,  Song 5, M’Bia 6,5, Moukandjo 5,5,  Etoo 6, Choup-Mouting 5.
(Avb: Nounkeu 6 Webo i.b)

SPANIEN-HOLLAND 1-5
1-0 Xabi Alonso (str) 1-1 Van Persie 1-2 Robben 1-3 De Vrij 1-4 Van Persie 1-5 Robben

Annons

Spanien:
Casillas 4, Jordi Alba 5, Pique 4, Ramos 4,5,  Azpilicueta 5,  Busquets 5,  Xavi 5,5,  Xabi Alonso 5,5, Iniesta 6,5, David Silva 5,5, Diego Costa 5,5.
(Avb: Pedro 5, Torres 5,5, Fabregas ib)

Holland:
Cillelssen 6,5,  Janmaat 7, De Vrij 7, Vlaar 7,5, Indi Martins 6, Blind 7,5, De Jong 6,5, De Guzman 6, Sneijder 7,5, Van Persie 8,5, Robben 9.
(Avb: Wijnaldum 6,5 Veltman i.b, Lens i.b)

CHILE-AUSTRALIEN 3-1
1-0 Sanchez 2-0 Valdivia 2-1 Cahill 3-1 Beausejour

Chile:
Bravo 6, Mena 6, Medel 5,5, Jara 6, Diaz 6, Isla 6, Aranguiz 7, Vidal 6, Valdivia 7, Vargas 5,5,  Sanchez 7,5.
(Avb: Guiterrez 6 Beausejour 6,5, Pinilla ib)

Australien:
Ryan 5,5, Davidson 6,5, Spiranovic 5,5, Wilkinson 5,5,  Franjic 6, Oar 5,5 Jedinak 5,5,  Bresciano 6, Milligan 6, Leckie 7, Cahill 7.
(Avb: McGowan 5,5, Halloran 6, Troisi i.b)

Annons

Betygskala:
3= Fullständig katastrof
4=Usel
5=Dålig
6=Godkänd
7=Mycket bra
8=Fullständigt lysande
9=Världsklass
10= En match för decenniet

Lorenzo Medici

Fred fuskaren och Neymar vinnaren

Lorenzo Medici 2014-06-13 10:07

Det är klart att det kommer skrikas om den japanska domarens insats. Att han rånade Kroatien på poäng. Det är klart att Kroatiens tränare Niko Kovac var förbannad efter matchen. Med all rätt.

Men jag tycker att kritiken är för obalanserad. Domare Nishimura föll för trycket när han blåste en obefintlig straff för Brasilien. I ett läge där Kroatien stod upp bra mot hemmanationen. I ett läge där det stod 1-1. Domaren gjorde helt enkelt en usel insats och kommer troligen få betala för det.

Men Fred kommer undan. Man menar att det han gjorde “är en del av fotbollen”, “det är något alla gör”. Men vad är det alla gör egentligen? Jo, fuskar. Det ska väl inte vara en del av fotbollen? Det ska väl inte vara något alla gör?

Varför kräver ingen större moral hos spelarna? Varför kan man inte stänga av en spelare som så tydligt fuskar i efterhand? Skulle man börja göra det skulle spelarna akta sig för att falla med flit.

Annons

Om Fred hade tydligt blivit dragen i tröjan och han lagt sig ner för att påvisa domaren att ett regelbrott skett, hade jag aldrig klagat. Men här fanns inget regelbrott, bara en lätt hand på Freds axel. Den brasilianska anfallaren var ute efter att luras. Och den japanska domaren lätt sig luras.

Men vi borde kanske inte vara så förvånade. Dåliga domarinsatser och fuskande spelare i VM är inget ovanligt. Skillnaden var att det kom på en gång den här gången.

Matchens avgörande moment hade annars föregåtts av en första halvlek i ett mediokert tempo, där Marcelo skarvat in ett baklängesmål i egen kasse, där kroaterna backade hem och ofta låg rätt i positionerna.

En första halvlek där Neymar tog ansvar, hämtade boll och även gjorde kvitteringen. Men det var också Oscar som stod för mycket av det positiva. Som när han var med och byggde upp Neymars mål.

Annons

I andra halvlek sprang han om Neymar och var Brasiliens giftigaste spelare. Det var han som skapade farligheterna och det blev han som fick punktera matchen när han tåpajade hem segern.

En seger där Neymar visade att han kunde bära Brasilien på sina axlar och där Kroatien förtjänade en poäng.

Matchbetyg:

Brasilien
Julio Cesar 6, Marcelo 5,5 David Luiz 6,5 Thiago Silva 6, Dani Alves 5,5 Paulinho 5,5 Luis Gustavo 6,5, Hulk 5, Oscar 7,5  Neymar 7,5 Fred 5,5.
(Avb: Hernanes 6 Bernard 6,5)

Kroatien:
Pletikosa 6, Vrsaljko 6, Lovren 6,5 Corluka 6, Srna 6, Modric 7, Rakitic 6,5 Kovacic 5,5, Olic 6,5 Perisic 6, Jelavic 5,5.
(Avb: Brozovic 6, Rebic 6)

Betygskala:
3= Fullständig katastrof
4=Usel
5=Dålig
6=Godkänd
7=Mycket bra
8=Sensationell
9=Fullständigt lysande
10= En match för decenniet

Lorenzo Medici

Neymar - Den nya kungen

Lorenzo Medici 2014-06-12 10:21

Nu startar fotbollsfesten. Nya mål ska göras och nya historiska ögonblick ska skrivas medan världen tittar på.

Kanske är detta det sista “riktiga” världsmästerskapet. För när strålkastarljusen slocknat på de brasilianska arenorna väntar VM i Ryssland och Qatar. Två VM som svettas av misstänkt korruption.

De senaste åren har fotbollsvärlden fyllts av rika ägare från just Ryssland och Qatar. De har kastat in miljarder i fotbollscirkusen. Är det verkligen en slump att de fått arrangera de nästkommande världsmästerskapen?

FIFA-maffian gör vad den vill.

Medan Sepp Blatter dansar och yrar om VM i rymden vill han fortsätta som FIFA-boss. Makten och lyxen är ett beroendeframkallande drivkrafter.

Det gäller att försöka förtränga Blatters aura när den första avsparken går av stapeln ikväll.

Annons

Festen får inte förstöras.

***
Igår presenterade jag mina finallag. Att Portugal ska ta sig till final är givetvis en chansning, men det är inte ovanligt att minst ett överraskningslag tar sig till minst semifinal.

De senaste tre åren har alla bjudit på den sanningen. Holland och Uruguay 2010, Italien 2006, Sydkorea och Turkiet 2006 är bra exempel på att man kan ta sig riktigt långt fastän man inte tillhör de största förhandsfavoriterna.

Brasilien-Spanien hade varit min logiska final, men jag litar till Cristiano Ronaldos briljans, William Carvalhos genombrott, Pepes elakhet, Coentraos flygande ytterbacksfart, Nanis comeback, Meireles kämpaglöd, Joao Moutinhos trippande fötter och till Almeidas mustasch.

Om ni såg matchen mot Irland så såg ni att Nani spelade som att han hade en oplockad gås med världen, vilket är precis vad han behöver. Vi såg också att Almeida kan bli nyttig med sin styrka i luftrummet.

Annons

Portugal kan ta sig till final.

***
De senaste dagarna har min magkänsla för Elfenbenskusten ökat. Kanske är det äntligen dags för dem att inte underprestera. Drogba, Gervinho och Yaya är en vass trio. Men jag litar fortfarande inte till tränare Lamouchi och till lagandan.

Ett annat afrikanskt lag kliver in turneringen med stort självförtroende. Nämligen Ghana. Segern med 4-0 Sydkorea har pumpat upp “Black Stars”. Men jag är inte säker på att det bara är en bra sak.

När jag hör Boateng prata om VM-guld anar jag visst övermod.

***
De senaste dagarna har jag även börjat vackla kring England. Jag är naivt förtjust i deras nya generation av spelare och det är möjligt att det spelar mig ett spratt. Rooney är inte i toppslag och laget är ungt. Jag vet inte hur många gånger jag har ändrat mitt tips kring vilka lag som går vidare från grupp D.

Annons

Ett av de lagen är Italien. Den italienska pressen har redan börjat hetsa kring att Immobile ska starta tillsammans med Insigne på bekostnad av Balotelli. Jag vet inte om den hårda konkurrensen är bra eller inte.

Italien har en enorm spännvidd. De kan åka i gruppen och de kan ta sig till final.

***

Kroatiens mittfältstrio med Raktitic, Modric och Kovacic är en våt fotbollsdröm. Något att hålla ögonen på ikväll.

***
Chile måste vara ett av VM:s mest oroliga lag. Vidals knä ligger som stor svart skugga och spökar. Kommer han att kunna spela? Hans närvaro kan vara helt avgörande för chilenarna.

Däremot tror jag inte att Franck Riberys frånvaro behöver vara så avgörande för Frankrike. Valbuena och Griezmann är mer än redo att kliva fram i rampljuset. Dessutom tror jag att det kan betyda mer plats och ansvar för Karim Benzema.

Annons

Just Benzema måste vara en VM:s mest underskattade spelare. Det känns som han alltid ryktas vara på väg bort från Real Madrid, att de alltid söker efter en bättre spelare än fransmannen, men han har ju knappast varit dålig. Kanske blir detta VM hans “In your face”.

***
För ett halvår sedan var jag initiativtagare och ansvarig för Fotbollskanalens hundra bästa spelare. Insamlingen av röstningen var spännande att följa.

Det fanns ett tydligt mönster när det gäller Neymar. De yngre på redaktionen hade honom ofta högt upp på sina listor medan den äldre generationen hade honom klart längre ner på sin ranking.

Jag upptäckte Cristiano Ronaldo för första gången i en liten notis i Gazzetta dello Sport 2001 och tre år senare jag såg Lionel Messi göra debut i långt hår på TV.

Sedan kom Youtube och förändrade fotbollsvärlden.

Annons

Första gången jag såg Neymar var just på webben och youtube. Han tillhör den nya generation där mediokra spelare kan se ut som superstjärnor paketerade i highlights-form på nätet.

Men Neymar är på riktigt. Ibland önskar jag att vi i den äldre generationen skulle sätta på oss “kidsens” ögon lite oftare. Låta oss bländas av ren talang. Titta lite mindre på det taktiska.  Hos kidsen är Neymar kung.

Ikväll klockan 22.00 ska han visa varför.

Lorenzo Medici

Och VM-guldet går till……

Lorenzo Medici 2014-06-11 08:28

Om du suttit vaken på nätterna och undrat hur VM kommer att sluta så behöver du inte längre göra det. Här är facit ända fram till final.

Eller så går det helt annorlunda. Men det är en annan historia.

ÅTTONDELSFINALER:

BRASILIEN-HOLLAND 3-1
1-0 Paulinho (27) 2-0 Hulk (62) 3-0 Willian (76) 3-1 Robben (83)

Hit men inte längre för Holland. Försvaret hänger inte med när Neymar och kompani och drar upp farten. Hulk är bäst på plan och Willian hoppar in istället för en blek Oscar och gör ett drömmål.

COLOMBIA-URUGUAY 1-0 (eft förlängning)
1-0 Rodriguez (114)

Colombia är det mer offensiva laget, medan Uruguay försöker kontra med Suarez och Cavani. Suarez känner av sitt knä, men spelar vidare på halvfart. Colombia får till slut utdelning i förlängningen när James Rodriguez prickar rätt.

Annons

SPANIEN-KROATIEN 1-0
1-0 Villa (72)

Kroatien gör en mycket bra match och spelar jämnt med spanjorenra, men Ramos och Pique är storspelar i försvaret och släpper inte till några större chanser. Villa hoppar in och avgör.

ENGLAND-JAPAN 3-1
1-0 Sturridge (30) 1-1 Honda (53)  2-1 Sturridge (68) 3-1 Sturridge (79)

Småtrevlig match med många chanser åt båda håll. England dock vassare i slutändan. Sturridge gör sin bästa match i en England-tröja och gör tre mål.

SCHWEIZ-BOSNIEN 2-1 (eft förlängning)
0-1 Dzeko (42) 1-1 Shaqiri (63) 2-1 Seferovic (112)

Jämn batalj som går till förlängning. Väl där öppnar Bosniens försvar upp sig när tröttheten tar ut sin rätt. Sociedads anfallare Seferovic hoppar in och blir hjälte.

TYSKLAND-RYSSLAND 3-0
1-0 Muller (6) 2-0 Götze (18)  3-0 Schweinsteiger (73)

Tyskland punkterar matchen efter dryga tjugo minuter. Hit men inte längre för Capellos mannar. Tyskland imponerar.

Annons

ARGENTINA-FRANKRIKE 5-6 ( eft straffar)
1-0 Aguero (22) 1-1 Matuidi (65) 1-2 Pogba (104) 2-2 Higuain (112)

Argentina öppnar bäst, men när Romero tabbar sig i målet och Messi tvingas kliva efter att ha kräkts fem minuter senare förändras matchbilden. I förlängningen blir det dramatiskt. Pogba dundrar in ledningsmålet, men Higuain kvitterar åtta minuter senare och matchen går till straffar. Higuain går dock från hjälte till syndabock när han missar den avgörande straffen. Rysarmatch.

BELGIEN-PORTUGAL 0-1 (eft förlängning)
1-1 C. Ronaldo (98)

Efter mållösa nittio minuter avgör Cristiano Ronaldo på frispark.

KVARTSFINALER:

TYSKLAND-SCHWEIZ 2-0
1-0 Mertesacker (28) 2-0 Klose (71)

Tysklands enkla resa fortsätter. Schweiz lider av mindervärdeskompex och hotar aldrig Löws mannar. Mertesacker nickar in ledningsmålet och Klose går om Ronaldo i VM-historien.

Annons

BRASILIEN-COLOMBIA 3-1
1-0 Marcelo (20) 1-1 Martinez (30)  2-1 Fred (42) 3-1 Neymar (65)

Brasilien gör sin bästa match i turneringen vilket får Colombias mittlås med Yepes och Perea att svaja. Colombia åker hem med hedern i behåll, medan brassarna fortsätter att drömma om VM-guld.

FRANKRIKE-PORTUGAL 1-2
0-1 Almeida (27) 1-1 Benzema (59) Varela (74)

Jämn tillställning där det är dags för andra spelare än Ronaldo att kliva fram. Almeida nickar in ett mål och Varela (som petat Nani) gör sitt första mål för turneringen.

SPANIEN-ENGLAND 2-0
1-0 Diego Costa (32)  2-0 Diego Costa (64)

Diego Costa som lidit av måltorka genom hela turneringen får det äntligen att lossna. Hans två mål sänker ett skadedrabbat England.

SEMIFINALER:

TYSKLAND-BRASILIEN 0-1
0-1 Fred (63)

Återigen visar sig Tyskland sakna den rätta vinnarinstinkten när det drar ihop sig. Spelmässigt matchar man brassarna mycket bra genom hela matchen, men Thiago Silva och David Luiz är i toppslag och håller undan. Fred petar in segermålet efter en fin framspelning av Neymar.

Annons

PORTUGAL-SPANIEN 5-4 (eft straffar)
0-1 Ramos (56)  1-1 Cristiano Ronaldo (71)

Spanien har massvis med bollinnehav men har svårt att skapa chanser. Portugal däremot är giftiga i sina omställningar. Matchen går till straffar. Villa och Pique missar sina straffar vilket tar Portugal till sensationell final.

MATCH OM TREDJE PRIS:

TYSKLAND-SPANIEN 3-2
1-0 Muller (7)  1-1 Pedro (25) 2-1 Schurrle (38) 2-2 Koke (65) 3-2 Kroos (77)

Som vanligt blir matchen om tredje pris en målrik historia. Tyskland mer motiverade och tar bronset.

FINAL:

BRASILIEN-PORTUGAL 1-0 
1-0 Neymar (50)

Cristiano Ronaldos Portugal mot Neymars Brasilien i final. Hemmanationen mot sin forna kolonialmakt. Matchen blir dock ingen spektakulär tillställning. Rädslan att förlora är större än viljan att vinna, inte minst för Portugal. Men i början av andra halvlek får Neymar sin chans i straffområdet och hittar rätt bakom Patricio. Brasilien håller undan och tar sitt sjätte VM-guld.

Annons

Ni vet var ni läste det först.

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp H

Lorenzo Medici 2014-06-10 07:49

GRUPP F (Algeriet, Belgien, Ryssland, Sydkorea)

ALGERIET

Jag var bara 12 år när Rabah Madjer klackade in det avgörande målet mot Bayern Munchen i Europacupfinalen i en Porto-tröja. Men jag minns det tydligt än idag.

Madjer skulle sedan ha gått till Inter. Han var presenterad och klar, men klarade inte de medicinska testen. Det har alltid stört mig att jag aldrig fick se honom i Serie A. Sedan dess har det algeriska landslaget mest handlat om Ligue 1-doldisar som Abldehafid Tasafout och Rafik Saifi.

Idag är fotbollen mer globaliserad än någonsin. De flesta länder har numera spelare av relativt hög klass. Även så Algeriet.

Sofiane Feghouli är en härlig lirare som varit bra i Valencia, Granadas Yacine Brahimi har mycket boll i sig, Tottenham Nabil Bentaleb kan komma att starta trots sin unga ålder, Faouzi Ghuolam gjorde en mycket bra vår i Napoli på sin vänsterkant och i backlinjen finns tuffingar som Bougherra och Medjani.

Annons

Jag tror att det finns tillräckligt med stoff för att Algeriet ska kunna göra hyfsat ifrån sig. Men det mest troliga är att de inte tar sig vidare från gruppen.

För visst saknas det fortfarande en spelare av Rabah Madjers klass.

Nyckelspelaren:

Sofiane Feghouli
Algeriets mest tekniskt begåvade spelare måste göra ett bra VM om de vill ta sig vidare från gruppen. Väldigt sevärd spelare.

Håll ögonen på:

Nabil Bentaleb
Tottenham-talangen spelar moget långt över sin ålder. Förmodligen för bra för att hållas utanför startelvan.

Missing in action:

Ishak Belfodil
Den 22-årige anfallarens svaga säsong i Serie A betydde att han petades ur truppen till slut.

Tänkbar uppställning:
Zemmamouche, Mesbah, Bogherra, Medjani, Ghoulam, Taider, Bentaleb, Yebda; Feghouli, Soudani, Slimani.

BELGIEN

För mer än fyra år sedan satt jag i en soffa i Webb-TV för sajten Svenska Fans. Mitt första och enda framträdande blev nog inte jättelyckat, men jag hinna pipa ur mig att jag trodde att Belgien skulle ta sig till EM och bli en sensation. Det var nog få som lyssnade och Belgien tog sig aldrig till något Europamästerskap den gången.

Annons

Men jag hade ju noterat något. Att ett litet land inklämt mellan Holland Frankrike, mest känt för sin choklad och en kissande staty, plötsligt börjat ploppa ur sig fina spelare.

Idag har Belgiens fotbollslandslag blivit mainstream och nästan allas favorit-outsider. De har blivit poplaget nummer ett. De har till och med hunnit bli så haussade att folk börjar tro att de kan komma att misslyckas av den anledningen.

Lilla Belgien har idag ett lika vasst lag på papperet som Frankrike och producerar fram nästan lika många talanger som Holland. Så fort några av ungdomarna växt upp lite till så kanske de till och med kan börja jabbas med Tyskland på allvar.

Man har två av världens bästa spelare på sina respektive positioner i Vincent Kompany och Thibaut Courtois, vilket är en stor trygghet. Då man dessutom kan ackompanjera dem med blixtrande talang som, Hazard, Lukaku, Mertens, Januzaj framåt, ja då har man plötsligt ett på papperet världens mest sevärda lag.

Annons

Kan man även hitta ett sätt att väcka liv i Fellaini och dölja sin brist på naturliga ytterbackar, ja då kan man kan man gå riktigt långt.

Jag har en känsla av att Belgien kommer få oss att älska dem när de briljerar i gruppspelet. Jag har också en känsla av att de kommer få oss att gråta när de åker ut i kvartsfinalen med uddamålet.

Men vänta bara tills de röda djävlarna drar nytta av den lärdomen till EM om två år.

För kanske inte förrän ett upphaussat har fallit, så kan de resa sig och bita ifrån på riktigt.

Nyckelspelare:

Vincent Kompany
Ingen i Belgien är så viktig som Kompany. Det är han som är ledaren på och utanför planen och det är han som ska hålla ihop försvaret.

Håll ögonen på:

Dries Mertens
Efter en fin säsong i Napoli är Mertens redo att presentera sig för den stora publiken utanför de italienska gränserna. Hans kvickhet och fina teknik kommer nog vinna honom många nya fans.

Annons

Missing in action:

Radja Nainggolan
Fellaini har haft en svag säsong, Witsel är lite överskattad och Defour är medioker. Kanske hade det inte varit fel med en Nainggolan i truppen. Eller i startelvan för den delen.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1);
Courtois, Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen; Fellaini, Witsel; De Bruyne, Mertens, Hazard, Lukaku.

RYSSLAND

Ryssland har gått från Zen-Master Hiddinks frejdiga spel till ett Capellofierat landslag som satsar mer på omställningar än på bollinnehav. Ryssland version 2014 är helt enkelt tråkigare än för sex år sedan.

Capello har i avsaknad av kreativa spelare istället fått lita till organisation och snabba omställningar. För även om det inte finns mycket till fantasi i laget så finns det hyfsad speed i t ex Shatov, Samedov och Zhirkov.

Försvarslinjen styrs av samspelta duon Ignashevich och Berezutski och även om de indviduellt sett inte är några större spelare, så är deras rutin och följsamhet mycket viktiga för laget.

Annons

På ren talang borde nog egentligen Ryssland inte ta sig vidare från gruppen, men känslan är att Capello hittar ett sätt att göra det.

Nyckelspelaren:

Igor Akinfeev
Gjort nästan sjuttio landskamper för det ryska landslaget och kommer nog behöva vara på topp om man vill ta sig vidare från gruppen.

Håll ögonen på:

Oleg Shatov
Snabb och duktig med boll. Zenit-yttern känns som ett av Rysslands farligaste vapen.

Missing in action:

Roman Shirokov
Den frispråkige och skicklige mittfältaren missar VM på grund av skada. Hans passnings-skicklighet kommer saknas.

Tänkbar uppställning (4-1-4-1):
Akinfeev, Yeschenko, Ignashevich, Berezutski, Kombarov; Glushakov; Samedov, Shatov, Fayzulin; Zhirkov; Kokorin.

SYDKOREA

Det finns en gemensam nämnare med Sydkorea och Ryssland. Nämligen Guus Hiddinik. Den holländska tränaren har skapat guld av grus hos båda landslagen. Sydkorea har försökt plantera vidare på de frön Hiddink sådde 2002.

Annons

Den nuvarande förbundskaptenen Hong Myung-Bo spelade under Hiddink 2002 och vill bedriva en liknande fotboll. En sorts sydkoreansk totalfotboll. Han har också bra material för att göra det.

Premier League-lirarna Ki Sung-Yeung (Swansea/Sunderland), Lee Chung-Yong (Bolton), Kim Bo Kyoung (Cardiff) och Leverkusens Son Heung-min är alla mycket begåvade spelare som kan komma att lyfta när de sätter på sig landslagströjan.

Sydkorea har snabbheten, tekniken och rörligheten, frågan är om de också har styrkan, stabiliteten bakåt och någon som kan sätta bollarna i nät. Jag tror inte det.

Nyckelspelare:

Kim Young-gwon
Den Lippi-hyllade mittbacken måste hålla ihop en en rätt skör backlinje. Klarar han det har han förbättrat Sydkoreas läge rejält.

Håll ögonen på:

Son Heung-min
Snabb och relativt målfarlig. Kan komma att göra succé.

Annons

Missing in action:

Ingen särskild.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Jung Sung-ryung, Lee Yong, Kim Young-gwon, Honh Jeong-ho, Kim Jin-soo; Park Jung-woo, Ki Sung-yeung; Lee Chung yong, Kim Bo-kyoung, Son Heung-min; Park Chu young.

Så går det i gruppen:

Belgien-Algeriet 2-1
1-0 Hazard (10) 1-1 Feghouli (64) 2-1 Mertens (77)

Sydkorea-Ryssland 1-1
0-1 Kokorin (23) 1-1 Park Chu Young (77)

Belgien-Ryssland 1-1
0-1 Zhirkov (42) 1-1 Kompany (72)

Sydkorea-Algeriet 2-2
0-1 Slimani (19) 1-1 Ki Sung-Yeung (29) 2-1 Kim Bo-kyoung (67) 2-2 Brahimi (80)

Belgien-Sydkorea 3-2
0-1 Son Heung-min (6) 1-1 De Bruyne (13) 2-1 Lukaku (28) 2-2 Son Heung-min (65) 3-2 Lukaku 84)

Algeriet-Ryssland 0-1
0-1 Shatov (70)

Slutställning:
1. Belgien 2. Ryssland 3. Sydkorea 4. Algeriet

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp G

Lorenzo Medici 2014-06-09 08:52

Grupp G (Ghana, Portugal, Tyskland, USA)

GHANA

Ghana kommer till Brasilien med samma stomme som gjorde så bra ifrån sig i VM 2010. Gyan, Boateng, Ayew och Asamoah är nyckelspelare som måste lyckas för att Ghana ska kunna återupprepa succén från fyra år sedan.

Nu har man dock hamnat i en svår grupp och försvaret ser inte speciellt starkt ut på papperet. Det gäller att de unga backarna Opare, Mensah och Inkoom kliver fram och är bättre än väntat.

Ett annat problem är att Essien, Boateng, Muntari Gyan och Ayew inte känns bättre nu än för fyra år sedan, vilket innebär att t ex Udineses Badu, Vitesse-mittfältaren Atsu och före detta Häcken anfallaren Waris kanske måste kliva fram med ny energi.

Annons

Ghana har dock ett lag som känns som atletiskt och kompakt, men frågan är om spetsen verkligen räcker till mot Tyskland och Portugal.

Jag är tveksam.

Nyckelspelare:

Gyan Asamoah
Var både stor succéman och syndabock för fyra år sedan och är fortfarande viktig för Ghanas offensiv. Gyan måste leverera framåt för att Ghana ska kunna lyckas ta sig vidare från gruppen.

Håll ögonen på:

Abdul Majeed Waris
Den hypersnabbe före detta Häcken-anfallaren kan komma att starta bredvid Gyan och kanske är det hans speed som är den nya dimensionen som Ghana behöver.

Missing in action:

Richmond Boyake
Juventus-ägda Boyake kanske borde fått följa med till Brasilien då Ghana inte har speciellt många anfalls-äss i rockärmen, men tränare Kwesi Appiah tyckte inte det.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Dauda, Opare, Mensah, Akaminko, Afful; Essien, Muntari; A.Ayew, Boateng, Asamoah; Gyan.

Annons

PORTUGAL

Portugal är det man varit i dryga tjugo år. Ett välspelande kortpassningsspelande lag med ett tufft försvar, några superstjärnor och ingen striker till sitt förfogande.

Pepe och Alves står för tuffheten längst bak och ingen av Postiga eller Almeida känns speciellt skräckinjagande som nummer nio. Man kan ju undra hur bra Portugal hade kunnat vara i alla dessa år om de haft en centertank likt Drogba eller Diego Costa längst fram.

Ett annat problem är att Veloso, Meireles och Nani karriärer känns på väg ner när de hade behövt vara på väg upp.

Men man har ju i vilket fall världens bästa spelare till hands. Portugal kommer nog ta sig så långt som Cristiano Ronaldo kan ta dem, att han kan avgöra på egen hand är t ex Sverige mycket väl medvetna om.

I övrigt är Joao Moutinho viktig på mitten med sina kvicka tekniska ben, William Carvalho kan bli en överraskning och Coentrao och Pereira lär säkert vara frejdiga på sina kanter.

Annons

Med ett bra försvar och med Cristiano Ronaldo kan man nog ta sig en bra bit i turneringen, men för att ta sig riktigt långt måste fler spelare kliva fram och prestera på topp.

Nyckelspelare:

Cristiano Ronaldo
Är han bara på helt skadefri finns det stora chanser att hans briljans kommer att ta Portugal vidare från gruppen. Mer nyckelspelare än vad Cristiano Ronaldo är för sitt Portugal kan man inte vara.

Håll ögonen på:

William Carvalho
Den här storvuxne mittfältaren har en stor framtid framför sig. Tränare Bento kan dock behöva honom redan nu.

Missing in action:

Ricardo Quaresma
Gjorde en fin comeback i Porto under våren, men det räckte inte till att komma med i VM-truppen.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Patricio, Pereira, Alves, Pepe, Coentrao; Veloso, Moutinho, Amorim; C. Ronaldo, Postiga, Nani.

TYSKLAND

Annons

Tyskland startar turneringen som ett av få hopp till att bli det första europeiska lag att vinna VM i Sydamerika. Med tanke på den enormt fina trupp som tränare Löw har till sitt förfogande är de höga förväntningarna på sin plats.

Tyskland har en handfull härliga lirare som kan dyrka upp vilket försvar som helst. Özil, Götze, Schurrle, Kroos, Muller, Klose och Podolski är alla högkvalitativa spelare.

Ett namn som saknas är dock Reus. Det här hade verkligen kunnat bli hans mästerskap. Reus magnifika säsong i Dortmund hade säkerligen spillt över till detta VM om han inte skadat sig illa i en träningsmatch mot Armenien.

Även om det är ett tungt avbräck så har Tyskland dock många goda ersättare. Inte omöjligt att det öppnar upp för Schurrle.

Vi ska heller inte glömma bort nyckelspelarna Phillip Lahm och Bastian Schweinsteiger som båda är mycket viktiga för laget.

Annons

Om Tyskland har någon akilleshäl, så är det försvaret. Hummels är kanske inte på topp, Mertesacker måste visa att han klarar av att hänga med när farten skruvas upp och Boateng har ännu inte visat att han håller när i stora landslagsammanhang.

Jag räknar med att Tyskland spelar sin sedvanliga ljuvliga fotboll, men frågan är om man kan plocka fram de vinnarskallar man saknat de senaste mästerskapen?

Nyckelspelare:

Bastian Schweinsteiger
Motorn på mitten med sin kompletta spelstil. “Schweini” är helt enkelt ren klass. Ledare.

Håll ögonen på:

Mario Götze
Özils form känns osäker och kanske blir detta istället Götzes VM. 22-åringen har sublim teknik och suverän spelförståelse.

Missing in action:

Marco Reus
Hade kunnat ge Tyskland så mycket fart och klass. Istället dog hans VM-dröm i samband med sin skada mot Armenien.

Annons

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Neuer, Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes; Schweinsteiger, Lahm; Kroos, Götze, Schurrle, Muller.

USA

Jurgen Klinsmann håller på att föryngra och förändra det amerikanska landslaget. Petningen av Landon Donovan var en tydlig indikation på det. Jag tror att Klinsmann kommer lyckas på sikt. Det finns en drös spännande unga amerikanska spelare för framtiden.

USA har imponerat i sina träningsmatcher inför VM och kommer till Brasilien med självförtroende.

Michael Bradley, Clint Dempsey och Jozy Altidore är tre spelare som ska leda laget till framgång. De är alla mycket viktiga för om USA ska lyckas eller inte.

Jag tror att Klinsmann kommer kunna få det amerikanska landslaget att överprestera, men samtidigt har de hamnat i en mycket svår grupp som kan bli övermäktig att ta sig vidare ifrån.

Annons

Men USA och Klinsmann har något på gång.

Nyckelspelare:

Michael Bradley
Den före detta Roma-spelaren är mycket viktig i landslaget med sin rutin, passningsskicklighet och sina ledaregenskaper.

Håll ögonen på:

Julian Green
Den snabbe och kvicke Bayern Munchen-anfallaren är framtidens stjärna. Kan få speltid redan nu.

Missing in action:

Landon Donovan
USA:s största stjärna de senaste femton åren petades något överraskande ur truppen. Återstår att se om det var rätt eller inte.

Tänkbar uppställning (4-4-1-1):
Howard, Beasley, Gonzalez, Besler, Johnson; Beckerman, Jones, Bradley, Bedoya; Dempsey; Altidore.

Så går det i gruppen:

Tyskland-Portugal 2-1
1-0 Muller (56) 1-1 Pepe (70) 2-1 Schurrle (76)

Ghana-USA 1-1
1-0 A.Ayew ( 60) 1-1 Bradley (71)

Tyskland-Ghana 3-1
1-0 Kroos (14) 1-1 Asamoah (27)  2-1 Muller (43) 3-1 Götze (67)

Annons

USA-Portugal 2-2
0-1 C. Ronaldo (9) 1-1 Altidore (30) 1-2 Joao Moutinho (59) 2-2 Dempsey (78)

USA-Tyskland 1-1
1-0 Dempsey (55) 1-1 Klose (79)

Ghana-Portugal 1-2
1-0 Badu (34) 1-1 C.Ronaldo (42) 1-2 C. Ronaldo (85)

Slutställning:
1. Tyskland 2. Portugal 3. USA 4. Ghana

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp F

Lorenzo Medici 2014-06-08 07:57

Grupp F (Argentina, Bosnien Hercegovina, Iran, Nigeria)

ARGENTINA

Få länder kan mäta sig med Argentina när det gäller offensiv kraft och antal anfallsstjärnor. Lionel Messi är självklart grädden på den blåvita kakan.

Med spelare som Messi, Higuain, Aguero, Lavezzi och Palacio sätter man skräck i de flesta försvar i världen. Men fotboll är mer komplext än så. Dels så gäller det för tränare Sabella att få spelarna att fungera tillsammans och dels ett sätt att få Messi att lyfta till de höjder han når i Barcelona.

Sedan var det här med balansen. Javier Mascherano kommer få dra ett enormt lass defensivt då Gago inte är vad han varit och Di Maria är offensivt lagd. Möjligen kan Sabella komma att ackompanjera Mascherano med Biglia för att få mer muskler på mitten.

Annons

Om anfallet är hypervasst, känns försvaret något vanskligt. Garay är en magnifik back, men bredvid honom känns varken Fernandez eller Demichelis som några säkra kort. Dessutom är målvakts-positionen ett frågetecken då Romero är alltför god vän med misstag.

Argentina har ett lag som mycket väl kan gå hela vägen i sommar, men det finns också fallgropar som man kalla ramla ner i.

Jag skulle inte bli förvånad om man ser ut som VM-kungar i gruppspelet, för att sedan falla någonstans på vägen mot VM-guld för att laget är något för obalanserat eller på grund av något individuellt misstag längre bak i planen.

Nyckelspelare:

Lionel Messi
I Barcelona är han den okrönte konungen, men i Argentina har fortfarande en del kvar att bevisa. Meningen är att det är nu han, likt Maradona tidigare, ska leda Argentina till VM-guld. Upp till bevis, Messi.

Annons

Håll ögonen på:

Angel Di Maria
Aguero, Messi och Higuain är alla briljanta spelare i sina bästa stunder, men att skåda Di Marias löpvillighet och förmåga att utmana sina motståndare är inte mycket mindre sevärt.

Missing in action:

Carlos Tevez
Tevez och tränare Sabellas fejd har lett till att Juve-anfallaren petats ur VM-truppen. Visserligen har Argentina anfallsstjärnor så det räcker och blir över, men visst hade han platsat i den här truppen.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Romero, Zabaleta, Fernandez, Garay, Rojo; Mascherano, Biglia, Di Maria; Aguero, Higuain, Messi.

BOSNIEN-HERCEGOVINA

Bosnien gör sitt första VM någonsin, men de kommer kliva ut stolta och orädda den 15 juni när de ska möta Argentina. Få länder i detta VM brinner för sin nation som Bosnien. Den energin kan bli viktig då man ska försöka ta sig vidare från gruppen.

Annons

Bosnien spelar en modig och offensiv fotboll, där man ibland lämnar försvaret lite väl öppet, men det är ju längre fram i planen som lagets största krafter finns.

Magnifike artisten Miralem Pjanic och storvuxne anfallaren Edin Dzeko är de två största huvudfigurerna, men även yttern Senad Lulic, opportunistiske anfallaren Ibisevic, och oförutsägbare Hajrovic är mycket bra spelare.

Defensivt blir rutinerade, men något långsamme, Emir Spahic, väldigt viktig för om Bosnien ska lyckas i detta VM.

Trots att Argentina och Nigeria är två tuffa motståndare tror jag Bosniens energi, spelglädje och vassa spets kan ta dem vidare från gruppen.

Nyckelspelare:

Edin Dzeko
Om Bosnien ska kunna ta sig vidare krävs det att Dzeko sätter sina chanser. Blir mycket viktig.

Håll ögonen på:

Miralem Pjanic
Den lille Roma-liraren lär bjuda på mittfältsfantasi på hög nivå. Missa inte det.

Annons

Missing in action:

Elvir Rahimic
CSKA Moskva-mittfältaren Rahimic har gjort fyrtio landskamper, men tränare Susic petade honom på grund av hans ålder (38) och begränsad speltid i det ryska laget.

Tänkbar uppställning (4-1-3-2):
Begovic, Mudjza, Spahic, Bicakcic, Kolasinac; Salihovic; Misimovic, Pjanic, Lulic; Ibisevic, Dzeko

IRAN

Iran är naturligtvis nederlagstippade i denna tuffa grupp och inte heller jag tror att de har någon större chans att ta sig vidare.

Den före detta Real Madrid-tränaren, Carlos Queiroz, har dock fått laget att spela en disciplinerad fotboll och vi kan nog räkna med att Iran kommer försöka täta till försvaret för att sedan försöka ställa om till anfall när det finns lägen.

Truppen består av många inhemska spelare, men det är nog främst “proffsen” som är nyckelspelarna i laget. Den före detta Osasuna-mittfältaren Javad Nekounam kommer få dra ett stort lass på mitttfältet, Fulham-spelaren Ashkan Dejagah ska står för kreativiteten och Charlton-anfallaren Reza Ghoochannejad ska göra målen.

Annons

Iran har inget att förlora, men lär å anda sidan med största sannolikhet att göra det.

Nyckelspelare:

Javad Nekounam
Börjar bli till åren och har lämnat Primera Division för spel i Kuwait. Men Nekounam var lagets viktigaste spelare i VM-kvalet och är det även nu i slutspelet med sina ledaregenskaper och passningsskicklighet.

Håll ögonen på:

Ashkan Dejagah
Har tidigare representerat Tyskland, men har sedan två år tillbaka valt att spela för sitt hemland. Även om han inte varit någon större succé i Fulham så är han i sina bästa stunder en skicklig spelare som kan skapa oro för motståndarförsvaren.

Missing in action:

Mojtaba Jabari
Missade VM 2006 på grund av skada och bekräftade i april att han slutar i landslaget vilket innebar att han återigen missar VM.

Tänkbar uppställning (4-4-1-1):
Davari, Heydari, Montazeri, Hosseini, Beikzadeh; Shojaei, Nekounam, Teymourian, Dejagah; Jahanbakhsh; Ghoochannejad.

Annons

NIGERIA

Nigeria vann något överraskande Afrikanska mästerskapen med ett relativt ungt lag. Stommen i det laget ska nu försöka sig på nya framgångar i VM.

Laget leds av Chelseas mittfältare John Obi Mikel och bredvid honom blir Lazios slitstarke och dynamiske mittfältare Onazi viktig.

Framåt hoppas man att Fenerbache-anfallaren Emenike ska stå för målskyttet och att Musa, Odemwingie och Moses ska bli svårstoppade med sin snabbhet. De tre sistnämnda är är ojämna men har hög högstanivå.

Nigeria känns dock svajigt i försvaret. Unge Omeruo är talangfull men orutinerad, Yobo rutinerad men är inte längre den han varit, Obabona, Ambrose är fysiskt starka men är också något ovårdade i sitt spel ibland. Jag tror att Nigerias försvar kan få stora problem med Argentinas och Bosniens vassa offensiv.

Då kanske det inte ens räcker att man kan titulera sig regerande afrikanska mästare.

Annons

Nyckelspelare:

John Obi Mikel
Är Nigerias största stjärna och den som ska vara ledargestalten. Viktig med sin fysik och rutin från stora sammanhang.
Håll ögonen på:

Ahmed Musa
Trixig med boll och snabb. Kan bli en obehaglig överraskning för motståndarförsvaren.

Missing in action:

Nnamdi Oudamadi
Milan-spelaren Oudamadi, som senast var utlånad till Varese, petades i sista stund.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Enyeama, Ambrose, Omeruo, Oboabona, Elderson; Onazi, Mikel; Musa, Moses, Uchebo; Emenike.

Så går det i gruppen:

Argentina-Bosnien 3-1
0-1 Pjanic (19) 1-1 Messi (25) 2-1 Higuain (36) 3-1 Palacio (77)

Iran-Nigeria 0-1
0-1 Emenike (62)

Argentina-Iran 4-0
1-0 Aguero (2) 2-0 Messi (15) 3-0 Garay (35) 4-0 Messi (66)

Nigeria-Bosnien 2-3
0-1 Dzeko (20) 1-1 Mikel (39) 1-2 Dzeko (47) 2-2 Onazi (65) 2-3 Dzeko (78)

Annons

Nigeria-Argentina 1-2
0-1 Di Maria (30) 0-2 Lavezzi (59) 1-2 Odemwingie (80)

Bosnien-Iran 2-1
0-1 Nekounam (42) 1-1 Ibisevic (65) 2-1 Hajrovic (86)

Slutställning:
1- Argentina 2. Bosnien 3. Nigeria 4. Iran

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp E

Lorenzo Medici 2014-06-07 09:07

GRUPP E (Ecuador, Frankrike, Honduras, Schweiz)

ECUADOR

Ecuador är kanske, det på papperet, sydamerikanska land med minst chans att ta sig vidare från gruppspelet. Man kvalificerade sig mycket tack vare den höga höjden på hemmaplan, vilket man inte kan bygga sina framgångar på i Brasilien.

Men man har kapabla spelare i skicklige Antonio Valencia, starke Felipe Caicedo, snabbe Enner Valencia och flamboyante Jefferson Montero och dessutom säkerligen en del lite mindre kända inhemska spelare som kan överraska.

Laget är byggt mycket på kraft och dynamik och har ett självförtroende som gör att man inte känner sig slagna på förhand mot någon.

Rent taktiskt känns man dock något oorganiserade och försvaret är en akilleshäl. Jag tror att Ecuador kan bli en tuff nöt att knäcka för Frankrike och Schweiz, men att de ändå inte räcker till i slutändan.

Annons

Nyckelspelare:

Antonio Valencia
Har kraft och teknik och trots att han inte imponerat i United den senaste tiden är han Ecuadors bästa och troligen viktigaste spelare.

Håll ögonen på:

Jefferson Montero
Ecuadors ytter är mycket sevärd med sin fina teknik och dribblingsskicklighet. Floppade i Villarreal, men är ofta bra i landslaget.

Missing in action:

Christian Benitez
Avled tragiskt förra sommaren efter hjärtstillestånd. Den snabbe anfallaren hade behövts nu. Vila i frid, Benitez.


Tänkbar uppställning (4-4-2):

Dominguez, Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi; A. Valencia, Noboa, Mendez, Montero; E. Valencia, Caicedo.

FRANKRIKE

Tanken är att Frankrike ska lägga polemiken från VM-2010 bakom sig och starta en ny stark era. Det känns som att man är en bra bit på väg.

Didier Descahmps har lotsat in unga spelare som Raphael Varane, Paul Pogba, Eliaquim Mangala och Antoine Griezmann, men har samtidigt kvar stjärnor som Franck Ribery, Karim Benzema och Blaise Matuidi som nyckelspelare.

Annons

Mixen känns spännande och det franska landslaget har potentialen att göra bra ifrån sig. Men det finns några orosmoment. Försvaret är något oprövat och så var det här med Franck Riberys rygg. Den höll inte.

Frankrikes bästa spelare missar alltså VM. Med Ribery  försvinner det där lilla extra som behövs för att nå långt i ett världsmästerskap. Förvisso finns det spelare som kan växa i hans  frånvaro som Griezmann och Valbuena, men i det långa loppet hade Deschamps behövt en frisk Ribery.

Hur det än går i detta VM så har Frankrike en del fina grundbultar inför EM på hemmaplan om två år.

Nyckelspelare:

Paul Pogba
Nu när Ribery missar VM måste någon annan kliva fram. Det känns som om det är Pogba som är spelaren som kan bidra med det där lilla extra med sin kraft och dominanta spelstil.

Håll ögonen på:

Annons

Antoine Griezmann
Frankrike har dock fler skickliga ytteranfallare redo att kliva in. Griezmann är defintivt en av dem. Han kan bli en stor succé under detta VM.

Missing in action:

Samir Nasri
Petades något överraskande ur VM-truppen vilket fick Nasris fru att gå hårt åt Deschamps på Twitter. Deschamps var troligen orolig över att Nasri skulle ha en dålig inverkan på laget om han bänkades. Nu när Ribery missar mästerskapet hade City-mittfältaren kanske behövts.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Lloris, Debuchy, Varane, Koscielny, Evra; Matuidi, Pogba, Cabaye; Griezmann, Benzema, Valbuena.

HONDURAS

Många kanske tror att Honduras kommer bli en slagpåse i VM. Även om jag har väldigt svårt att tro att de ska kunna ta sig vidare från gruppen, tror jag heller inte att de kommer bli så lätta att tas med.

Rutinerade tränaren Luis Fernando Suarez har lyckats med den defensiva organisationen och använder sig ofta av två mittfältare som hjälper försvaret. I offensiven gör man det enkelt och smart för sig.

Annons

Oscar Garcia och Roger Espinoza (eller Andy Najar) ska försöka attackera längst kanterna för att hitta in till starka anfallare som t ex Carlos Costly eller Jerry Bengtson (ja han heter så). Honduras har en tydlig matchplan vilket kan ställa till större besvär för motståndarna än vad de kanske tror.

Men i slutändan lär det nog bara räcka till någon enstaka poäng.

Nyckelspelare:

Maynor Figueroa

Har haft en stabil Premier League-karriär och i landslaget är han viktig med sitt rutin och sitt defensiva kunnande.

Håll ögonen på:

Andy Najar

Anderlecht-talangen är Honduras mest lovande spelare och hans snabbhet på kanten kan bli för svår att undvara för tränare Suarez.

Missing in action:
Ingen särskild.

Tänkbar uppställning (4-4-2):
Valladares, Peralta, Bernardez, Figueroa, Izaguirre; Garcia, Garrido, Palacios, Espinoza; Costly, Bengtsson.

Annons

SCHWEIZ

Ottmar Hitzfeld som både varit framgångsrik tränare för Bayern Munchen och Borussia Dortmund ska nu försöka leda det schweiziska landslaget till framgångar i VM. Det finns mycket som talar för att den tyske tränaren kommer att lyckas.

Förutom att Hitzfeld är en skicklig taktiker så har Schweiz ett rätt välbalanserat och spännande lag. Schweiz spelar med hög press, där laget jagar jobbat frenetiskt för att skapa numerära  överlägen. Ett frågetecken är om man kommer orka göra det i värmen.

En annan fråga är mittförsvaret. Håller Djourou och Senderos måttet? Hitzfelds kanske största utmaning är att få dem att spela enkelt och tillräckligt smart. Annars kan det bli problem. Kanske är den yngre Fabian Schär en bättre lösning.

Utöver det så har man bra täckning på alla andra lagdelar. Yttrarna Lichtsteiner och Rodriguez (även om Hitzfeld kan komma att välja Ziegler) är oerhört löpvilliga och offensiva på sina kanter och är starka nycklar till Schweizs spel.

Annons

Mittfältet är starkt med spelskicklige Gökhan Inler och jordfräsaren Valon Behrami. Hitzfeld kan också komma att använda sig av Blerim Dzemaili eller Gelson Fernandes om han vill ändra taktik.

Offensiven startar mycket kring Shaqiris snabba fötter och dribblingsskicklighet, men även en spelare som Granit Xhaka har stor potential.

Längst fram finns det inget naturligt val då Seferovic, Drmic och Mehmedi alla konkurrerar om samma plats, men jag misstänker att Drmic drar det längsta strået och kan komma att göra succé.

Schweiz kan mycket väl komma att överraska i detta VM.

Nyckelspelare:

Gökhan Inler
Blir viktig med sin goda spelförståelse och fina skott. Ska dirigera spelet från mitten.

Håll ögonen på:

Xherdan Shaqiri
Den snabbe och kompakte dribblern kan få sitt stora genombrott i sommar.

Missing in action:

Annons

Pajtim Kasami
Talangfulle men ojämne Kasami petades av Hitzfeld.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Benaglio, Lichtsteiner, Djourou, Senderos, Rodriguez; Behrami, Inler; Shaqiri, Xhaka, Stocker; Drmic.

Så går det i grupp E:

Schweiz-Ecuador 1-1
1-0 Drmic (54) 1-1 Mendez (75)

Frankrike-Honduras 2-0
1-0 Griezmann (60) 2-0 Giroud (82)

Schweiz-Frankrike 1-0
1-0 Shaqiri (54)

Honduras-Ecuador 1-1
1-0 Costly (56) 1-1 Caicedo (68)

Honduras-Schweiz 1-2
0-1 Drmic (22) 0-2 Stocker (69) 1-2 Izaguirre (81)

Ecuador-Frankrike 1-2
0-1 Valbuena (8) 0-2 Cabaye (27)  1-2 E. Valencia (71)

Slutställning: 1. Schweiz 2. Frankrike 3. Ecuador 4. Honduras

Lorenzo Medici

VM: Så går det i grupp D

Lorenzo Medici 2014-06-06 10:30

Grupp D (Costa Rica, England, Italien, Uruguay)

COSTA RICA

Costa Rica gjorde ett mycket bra kvalspel och har ett rätt okej landslag på papperet. Men här har man dragit en riktig nitlott. Det finns få anledningar till att tro att grupp D inte blir något annat än ett trelagsrace.

Jag tror att Costa Ricas bästa chans är i deras första match mot Uruguay, då man fortfarande har hoppet uppe. Costa Rica saknar dock inte intressanta spelare. Förutom AIK-mittfältaren Celso Borges så visade unge Joel Campbell stundtals i Champions League att han är en stjärna i görningen och Bryan Ruiz är en skicklig släpande anfallare.

Men naturligtvis kommer det inte räcka för att Costa Rica ska kunna drömma om avancemang.

Annons

Nyckelspelare:

Bryan Ruiz
Har inte varit särskilt bra i Fulham, men är lagkapten och kanske den mest spelbegåvade spelaren i laget.

Håll ögonen på:

Joel Campbell
Snabb och oförutsägbar som han är utgör han nog det största offensiva hotet för Costa Rica.

Missing in action:

Alvaro Saborio
Att Everton-backen Bryan Oviedo missar VM på grund av skada har man anat länge, men att anfallaren Alvaro Saborio bröt foten nyligen var en missräkning.

Tänkbar uppställning (4-4-1-1):
Navas, Salvatierra, Duarte, Umana, Diaz; Bolanos, Borges, Tejeda, Wallace; Ruiz; Campbell.

ENGLAND

Det här engelska landslaget är egentligen en försmak av vad som komma skall. De har något stort på gång. Med det nya unga gardet med Sterling, Sturridge, Shaw, Barkley, Welbeck, Oxlade Chamberlain, Henderson har England en ljus framtid.

Jag menar dock att Roy Hodgons England är tillräckligt bra redan nu. Åtminstone för att ta sig ur “dödens grupp”. Om Hodgson bara vågar vara offensiv tror jag att både Uruguay och Italien kan få problem att stå emot den enorma kvalité som finns i laget. Sturridge, Rooney, Sterling och Welbeck kan nog knyta upp de flesta försvar.

Annons

Tack och lov har man även mer rutinerade spelare som Steven Gerrard och Frank Lampard att hålla i handen. Men medan vi nu börjar se frukten av Englands nya offensiva generation saknar jag en riktigt ledargestalt längst bak.

Gary Cahill är en stabil mittback, men han är ingen ny John Terry eller Rio Ferdinand. Jagielka har alltid ett stort misstag i bagaget att bjuda på och varken Smalling eller Jones är ännu tillräckligt säkra för att flankera Cahill. Försvaret kan komma att sätta krokben för England.

Men samtidigt har man så pass mycket fart och skicklighet framåt att man kan göra fler mål än man släpper in. England har tillräckligt med stoff för att bli ett av VM:s mest positiva inslag.

Nyckelspelaren:

Wayne Rooney
England har många skickliga anfallare, men det är Rooney som är den mest rutinerade och den som ska leda laget framåt.

Annons

Håll ögonen på:

Ross Barkley
Från början hade jag min personliga favorit Oxlade-Chamberlain här, men i och med hans skada lär han missa delar av VM. England har dock flera spännande spelare. En av dem är Ross Barkley. Om han får speltid kommer han visa vilken mångsidig och skicklig talang han här.

Missing in action:

Axel Oxlade-Chamberlain
Därför har jag tyvärr Oxlade-Chamberlain här istället. Hans knäskada mot Ecuador kan komma att hindra hans framfart i VM. Han hade kunnat explodera. Hoppas han hinner bli fullt återställd i tid.

Tänkbar uppställning (4-2-3-1):
Hart, Baines, Cahill, Jagielka, Johnson; Gerrard, Henderson; Welbeck, Rooney, Sterling, Sturridge.

ITALIEN

Detta är verkligen Cesare Prandellis Italien. Förbundskaptenen är inte bara en intelligent människa, utan även en fotbollsvisionär. Få har förändrat den italienska landslagsfotbollen som han har gjort. Sedan Prandellis inträde har Italien transformerats till ett mer bollskickligt och offensivt lagt lag.

Annons

Han har fått Balotelli att röra vid sin fulla potential och han vågar satsa på unga spelare. Prandelli har samvetslöst blåst ut catenaccion ur de blåa tröjorna. Samtidigt är man inte längre lika bra defensivt som man tidigare varit.

Det är dock de gamla spelarna som Italien lutar sig mycket emot i sommar. Buffon, Pirlo, Chiellini och Barzagli är alla stora nyckelspelare som laget kretsar kring.

Och så Balotelli förstås. Italien kommer ta sig så långt som Super-Mario kan ta dem. Om “Gli Azzurri” ska kunna nå långt måste Balotelli lämna divalaterna åt sidan och låta skottet och skickligheten tala. Det är han som kan göra det lilla extra. Något som ett vinnande lag i längden alltid behöver.

Det är inte helt klart hur Prandelli kommer att ställa upp laget och inte minst vilka spelare som kommer flankera Balotelli längst fram. Osäkerheten kring vilket spelsystem man ska välja är ett oroande tecken.

Annons

Om Prandelli hittar rätt formation har man potentialen att nå en kvartsfinal. Om inte, ja då kan man få åka hem innan juni gått över till juli.

Nyckelspelare:

Mario Balotelli
Det finns många viktiga spelare i Italien, men “Gli Azzurri” går så långt som Balotelli tar dem.

Håll ögonen på:

Alessio Cerci
Jag hoppas att Prandelli kommer använda Cercis snabbhet i VM. Det kommer behövas.

Missing in action:

Giuseppe Rossi
Förutom att Montolivo skadade sig i sista stund så var den stora överraskningen att Giuseppe Rossi inte kom med i truppen. Prandelli kunde tydligen inte lita till att han var i full matchform efter sin skada. Återstår att se om det var en miss eller inte.

Tänkbar uppställning (4-5-1):
Buffon, De Sciglio, Bonucci, Barzagli, Chiellini; Candreva, De Rossi, Pirlo, Verratti, Marchisio; Balotelli,

Annons

URUGUAY

Allt kretsar kring Luis Suarez kamp med tiden. Hinner han bli spelklar? När Fernando Torres fick en liknande skada tog det honom sju veckor att komma tillbaka. Suarez ska klara det på fyra, fem veckor.

Liverpool-anfallaren kommer göra allt för att spela i sommarens cirkus, men frågan är i vilket skick han kommer att vara i? För Uruguays del är hans närvaro och status helt avgörande. Utan honom tror jag att “Celeste” missar att ta sig vidare från gruppen.

Med honom (och i någorlunda form) tar de nog sig inte bara vidare utan kanske längre än så. Så bra är han och så viktig är han. Med eller utan Suarez så kommer Uruguay spela tufft där försvaret leds av formstarke Diego Godin och inte så formstarke Diego Lugano.

Ytterpositionerna är viktiga och Maxi Pereira, Alvaro Pereira och Martin Caceres garanterar löpvillighet och substans. Vore jag tränare Oscar Tabarez skulle jag dock fundera på att ackompanjera Godin med Caceres till mittlåset. Men Tabarez lär vara Lugano trogen.

Annons

Taktiskt sett lär man hoppa över mittfältet så snabbt och så mycket som möjligt då de mest består av bollerövrare och inte mycket annat som t ex Gargano, Rios och Perez. De kommer bryta ner, jaga fotleder och snabbt försöka få upp bollen till mer kreativa spelare längre upp i planen.

Längst fram finns det nämligen kvalitéer. Men även utan Suarez har Uruguay en tydlig matchplan som ger trygghet och Cavani kan flankeras av spelare som t ex Diego Forlan, Cristian Rodriguez, Gaston Ramirez och Cristian Stuani i väntan på sin stjärna. Alla tillräckligt bra för kunna ge Cavani hyfsad support.

Men förhoppningen är att Suarez kan hinna bli frisk till Englands-matchen – och gör han det – ja då har Uruguay stora chanser att gå vidare.

Nyckelspelare:

Luiz Suarez
Hans betydelse går inte att underskatta. Målskytt, framspelare och kreatör. Han måste bli frisk, åtminstone till Englands-matchen.

Annons

Håll ögonen på:

Jose Maria Gimenez
Kanske är det för tidigt ännu, men den tuffe och skicklige Gimenez är Uruguays näste storback.

Missing in action:

Andres Scotti
En Tabarez-favorit som alltid brukar få hänga med på de stora mästerskapen. Inte denna gång dock.

Tänkbar uppställning (4-4-2):
Muslera, A.Pereira, Lugano, Godin, Caceres; M, Pereira, Rios, Gargano, C.Rodriguez, Cavani, Suarez.

Så går det i grupp D:

Uruguay-Costa Rica 2-0
1-0 Cavani (33) 2-0 C. Rodriguez (79)

England-Italien 2-2
0-1 Balotelli (41) 1-1 Rooney (45)  2-1 Sturridge (65) 2-2 Pirlo (77)

Uruguay-England 1-1
0-1 Gerrard (33) 1-1 Cavani (60)

Costa Rica-Italien 1-2
1-0 Ruiz (30) 1-1 Cerci (76) 1-2 Insigne (80)

Italien-Uruguay 1-1
1-0 Balotelli (60) 1-1 Suarez (76)

England-Costa Rica 3-1
1-0 Welbeck (16) 1-1 Campbell (24) 2-1 Rooney (37)  3-1 Cahill (71)

Annons

Slutställning: 1. England 2. Uruguay 3. Italien 4. Costa Rica

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp C

Lorenzo Medici 2014-06-05 08:20

GRUPP C (Colombia, Elfenbenskusten, Grekland, Japan)

COLOMBIA

Kombinationen av att Colombia börjat producera skickliga spelare på löpande band för ungefär nio år sedan med att man anställde den argentinske tränaren José Pekerman, 2012, har lett till att man kvalificerat sig till sitt första VM-slutspel på sexton år.

Mixen mellan de colombianska spelarnas individuella skicklighet med Pekermans taktiska smartness har falllit väl ut. Nu står den argentinske tränaren troligen inför dilemmat hur han ska kunna ersätta anfallets största vapen, Falcao, på bästa sätt.

Han har många valmöjligheter. Portos Jackson Martinez kan gå rakt in och ta Falcaos plats medan Teofilo Guiterrez behåller sin plats strax bakom som “falsk nia”.

Annons

Eller så kan Pekerman välja mer rörlige Bacca (eller Adrian Ramos) och flytta in James Rodriguez (eller Fredy Guarin) som släpande anfallare.

Detta är ett bevis på hur många bra spelare Colombia har i offensiven. Även om Colombia skulle varit bättre med Falcao så tror jag inte att saknaden av Monaco-anfallaren är deras största svaghet. Det är försvaret som oroar.

Mario Yepes är 38, Luis Perea 35, Eder Balanta är orutinerad i dessa sammanhang och Zapata har inte imponerat i landslaget. Någon av dem måste kliva fram och göra ett bra mästerskap.

Inte är det bättre av att både ytterbackarna Zuniga och Armero spelat så lite den här säsongen.

Framåt kan Pekermans armé bjuda på stort fotbolls-fyrverkeri. Inte minst yttrarna James Rodriguez och Juan Cuadrado kan bli riktigt sevärda. Abel Auguilar, Carlos Sanchez eller Edwin Valencia står för stabiliteten bakåt som sittande mittfältare.

Annons

Colombia har ett av VM:s mest spännande lag och är redo att dansa vilt på den stora scenen.

Även utan sin nummer nio.

Nyckelspelare:

Mario Yepes
Ska Colombia ta sig långt i VM måste någon mittback kliva fram. Mycket av ansvaret ligger på rutinerade Yepes som gör sitt sista stora mästerskap.

Håll ögonen på:

James Rodriguez
Kan spela på flera olika offensiva positioner med sin snabbhet och teknik. Jag har en stark känsla av att han gör ett starkt mästerskap.

Missing in action:

Radamel Falcao
Colombias bäste anfallare missar VM, vilket naturligtvis är ett avbräck.

Tänkbar uppställning: (4-2-2-2, eller 4-2-3-1):
Ospina, Zuniga, Yepes, Perea, Armero; Aguilar, Sanchez; Cuadrado, Guiterrez, Rodriguez; Martinez.


ELFENBENSKUSTEN

Återväxten i ivoriansk fotboll är inte särskilt god för tillfället vilket innebär att laget känns något obalanserat.

Annons

Dels så har man super-Yaya, smarte Drogba, flinke Kalou, formstake Bony, dynamiske Aurier och snabbe Gervinho. Men resten av truppen känns något långsam och föråldrad där t ex Boka, Romaric och Kolo Toure kan hamna i startelvan för att det inte finns något bättre alternativ.

Elfenbenskustens elva är nästan uppdelad i två. Framåt har man fart, styrka och kraft och kan ställa till med problem för vilket lag som helst.

Men bakåt känns man opålitliga och något osmidiga. Ett mittbackspar med Kolo Toure och Bamba känns inte som något man håller i handen när snabba, tekniska anfallare stormar fram.

Även om Yaya Toure är kapabel att ta hand om de flesta av uppgifterna på mitten så saknar man en riktig playmaker som kan fördela bollar med ackuratess.

Det finns även frågetecken för tränaren Sabri Lamouchis förmåga att göra rätta förändringar under matchens gång. Ibland känns det som att han litar för mycket till sina stjärnors individuella kvalitéer.

Annons

Framåt har man dynamik så det räcker och blir över.

Men är det tillräckligt?

Nyckelspelaren:

Yaya Touré
Var fenomenal i City under den gångna säsongen- och om han kommer upp i den nivån under VM – ja då kan Elfenbenskusten ta sig vidare från gruppen och bortom det.

Håll ögonen på:

Serge Aurier
Yayas majestätiska mittfältsspel, Gervinhos snabbhet och Drogbas styrka framåt är ingen hemlighet. Men Serge Aurier dynamiska ytterbacksspel kan komma att bli en härlig överraskning för många. Räkna med att hans prislapp stiger i och med VM-turneringen.

Missing in action:

Emmanuel Eboue
Ytterbacken är den första ur Elfenbenskustens “gyllene generation” som blir petad. Men formmässigt känns det rätt.

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Barry, Aurier, K.Touré, Bamba, Boka; Tioté, Dié, Y. Touré; Kalou, Drogba, Gervinho.

Annons


GREKLAND

Förbundskapten Fernando Santos har behållit den defensiva styrka och taktiska disciplin som Grekland baserat sitt spel på sedan Otto Rehhagels dagar. För grekerna har det varit ett vinnande koncept. Numera missar man sällan ett stort mästerskap.

På papperet ställer Santos upp med en 4-3-3-uppställning, men laget är sällan så offensivt i verkligheten. Man håller ihop laget och jobbar alltid som en kollektiv enhet. Kanske är också spelsättet något påtvingat då man inte har tillräckligt många kreativa spelare till hands.

Mittbackarna Sokratis, Siovas och Manolas är alla mycket duktiga och ytterbackarna Torosidis och Holebas klarar sig bra i dessa sammanhang.

Mittfältet däremot känns som rena rama Jurassic Park. Karagounis, Katsouranis är fortfarande aktuella för startelvan och ingen av Tziolis, Maniatis är under 27 år.

Annons

Det största hoppet framåt är Mitroglu som lär flankeras av trotjänarna Samaras och Salpingidis. Mitroglu har haft skadebekymmer den här säsongen och det är av stor vikt att han är i form för att Grekerna ska kunna göra några mål framåt.

För inte lär det bli några större målfester när Grekland anländer till Brasiliens östra kust.

Men det har ju fungerat förr.

Nyckelspelare:

Kostas Mitroglu
Var lagets viktigaste spelare under kvalet och är det nu igen i sommar. Varit skadedrabbad under våren och måste komma i form för att grekerna ska lyckas.

Håll ögonen på:

Giannis Fetfazidis
Han kanske inte alltid är världens mest spelintelligenta anfallare, men han skapa kaos hos motståndarförsvaren med sin snabbhet. Ett vapen som tränare Santos kan komma  att dra nytta av.

Missing in action:

Kyriakos Papadopoulos
Schalke-försvararen, Kyriakos “Baby-Robo Cop” Papadopoulos är petad då han knappt spelat något den här säsongen på grund av skada.

Annons

Tänkbar uppställning (4-3-3):
Karnezis, Torosidis, Papastathopoulos, Siovas, Holebas; Tziolis, Karagounis, Maniatis; Salpingidis, Mitroglu, Samaras.

JAPAN

Det finns en stor risk att Colombia är för bra för dem, att de kommer uttråkade av grekerna, och fysiskt krossade av ivorianerna. Men det struntar jag i. Jag är en “Japan-believer”. Jag är naivt förtjust i deras spel som bygger på fart och teknik.

Jag hoppas att Nagatoma och Uchida går “bananas” på sina kanter, att Honda vaknar ur sin rödsvarta dvala, att Kagawa dammar av det djävulska bänkdammet och att japans Baggio, Kakaitani, får mycket speltid.

Laget saknar en naturlig målskytt och en del av deras nyckelspelare kommer från svaga säsonger, men jag har en känsla av att saker kommer falla på plats för japanerna i sommar. För kanske är det inte motståndarnas styrkor som man ska fokusera på utan att istället gå in i sig själva och låta sin egna förmågar låta dra det längsta strået.

Annons

“Att tänka att du måste slutföra jobbet så kommer din tid att rinna ut. Att fundera på hur många fiender du har läggs tiden på hög; i slutändan kommer du ge upp.” Hagakure – Kapitel 1.

Nyckelspelare:

Keisuke Honda
Har förvisso haft en svag säsong under våren i Milan, men kanske kommer han må bra av att få ledarrollen i landslagets miljö till VM. För japanernas framgång är det väsentligt att han prickar formen.

Håll ögonen på:

Yoichiro Kakitani
Det är långt ifrån säkert att Kakitani är en startspelare i Zaccheronis elva, men är en spelare som kan göra det oväntade med sin fina teknik.

Missing in action:

Hajime Hosogai
Hertha Berlin-mittfältaren petades något överraskande ur Zaccheronis 23-mannatrupp.

Tänkbar uppställning:
Kawashima, Uchida, Yoshida, Konno, Nagatomo; Endo, Hasebe; Okazaki, Honda, Kagawa; Kakitani.

Annons

Så går det i grupp C

Colombia-Grekland 1-1
0-1  Samaras (25) 1-1 James Rodriguez (76)

Elfenbenskusten-Japan 2-2
1-0 Drogba (36) 1-1 Kagawa (52)  2-1 Y.Toure (67)  2-2 Okazaki (79)

Colombia-Elfenbenskusten 3-2
1-0 Cuadrado (7) 1-1 Kalou (12)  2-1 Guiterrez (61) 3-1 Bacca (70) 3-2 Drogba (84)

Japan-Grekland 2-1
1-0 Nagatomo (13) 1-1 Manolas (48) 2-1 Kakitani (72)

Japan-Colombia 1-2
0-1 Yepes (42) 0-2 Martinez (66) 1-2 Endo (69)

Elfenbenskusten-Grekland 1-1
0-1 Mitroglu (29) 1-1 Gervinho (79)

Slutställning:
1. Colombia 2. Japan 3. Elfenbenskusten 3. Grekland

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp B

Lorenzo Medici 2014-06-04 08:42

GRUPP B (Australien, Chile, Holland, Spanien)

AUSTRALIEN
Det finns inte längre någon zen-master Hiddink som kan lotsa dem till åttondelsfinal. Den fina generation australiensiska spelare har heller inte ersatts med en ny. Tanken är att detta VM ska göra det australiensiska laget en erfarenhet rikare till nästa år. För det är 2015 som är det viktiga året för Australien då asiatiska mästerskapen spelas på hemmaplan.

Det finns mycket att jobba med för tränare Postecoglu. Laget saknar helt enkelt tillräckligt bra spelare och mellan de äldre spelarna som Cahill, Bresciano och Neill och de yngre som Rogic, Oar och Leckie finns en ocean av saknad kvalité.

Annons

Att man dessutom hamnat i en oerhört svår grupp gör att det känns omöjligt att Australien ska kunna överraska.

Nyckelspelare:

Tim Cahill
Även om han lämnar Premier League och hans bästa dagar är över så är Cahill lagets ledare med sin kompromisslösa spelstil.

Håll ögonen på:

Tommy Oar
Varit bra i Utrecht och har tillräckligt med talang för att sticka ut lite i detta Australien.

Missing in action:

Rhys Williams
Williams förmåga att spela på flera positioner hade behövts i VM, men då 25-åringen slet av sig hälsenan i vintras missar han mästerskapet.

Tänkbar elva (4-3-3):
Ryan, Wilkshire, McGowan, Spiranovic, Davidson; Jedinak, Milligan, Bresciano; Leckie, Cahill, Oar.

CHILE

Detta kan vara det starkaste lag som Chile ställer på fötterna i ett världsmästerskap sedan 1962. Om man var en frisk vind i VM för fyra år sedan, så har man denna gång klart större förväntningar på sig att gå långt.

Annons

Det är inte säkert att blir så lätt. Dels så gäller det att visa att man klarar pressen och dels befinner man sig i en knepig grupp med regerande världsmästarna Spanien och vice-mästarna Holland.

Nu är “Die Oranje” inte samma starka lag som för fyra år sedan men är ändå en lurig motståndare. Sedan måste man böna och be att Vidal hinner bli fullt återställd efter sin operation.

Men det chilenska laget har massor av talang i sig och lär spela en liknande fotboll som för fyra år sedan då tränare Sampaoli är en Bielsa-inspirerad taktiker. Jag gissar på sevärd fotboll från Sanchez & kompani men är för den sakens skull inte helt övertygad om att man klarar av att ta sig vidare från gruppspelet.

Nyckelspelare:

Arturo Vidal
En av världens bästa mittfältare är också Chiles största energikälla. Hans fötter måste fräsa som i Juve om Chile ska kunna ta sig vidare från gruppen.

Annons

Håll ögonen på:

Charles Aranguiz
En spelare som kanske inte är känd för den stora allmänheten då han bedrivit sin karriär i Sydamerika men Aranguiz är en all-round spelare med både lunga och skickliga fötter.

Missing in action:

Mati Fernandez
Fiorentina-mittfältaren missar VM på grund av en knäskada.

Tänkbar elva (4-3-1-2):
Bravo, Isla, Medel, M. Gonzalez, Mena; Beausejour, Diaz, Aranguiz; Vidal; Sanchez, Vargas.

HOLLAND

Holland är en alltid något nyckfull varelse när det gäller landslag och VM-turneringar. Efter Cruyff-tiden har man antingen haft interna problem, inte ens kvalificerat sig eller underpresterat.

När man som för fyra år sedan övergav sitt vanliga spelsätt och övergick till en mer pragmatisk och en mer defensiv inställning, ja då överpresterade man istället och tog sig till VM-final.

Denna upplaga är nog mer av det Holland vi är vana vid. Louis Van Gaal vill nog helst spela traditionell holländsk fotboll, men är samtidigt bakbunden på grund av bristen på kvalitativa mittbackar, vilket fått honom att börja dribbla med spelsystemen in i det sista.

Annons

Trost att Holland saknar ledargestalter i backlinjen och att det inte finns så många skickliga mittfältare till förfogande (Stroootmaaannn) är det svårt att räkna bort Holland då de har så pass vassa spelare som Robben, Sneijder och Van Persie längst fram. Dessutom känns Louis Van Gaal som en garanti för att hitta rätt lösningar.

Om den evigt arm-flaxande Robben gör det han är bra på och inte irriterar övriga lagkamrater med sitt tunnelseende, om Van Persie undviker sin tendens att underprestera i stora mästerskap och Sneijder är sig lik från 2010 har Holland en offensiv som få kan mäta sig med.

Sedan finns det många talangfulla spelare i Van Gaals bagage som t ex Depay, Clasie, Blind och Klaassen som kan slängas in i hetluften och ge energi till laget.

Det kan mycket väl vara så att denna upplaga lider för mycket av den stundande generationsväxlingen som sker och att det egentligen är om fyra år som vi ska bländas av den holländska totalfotbollen.

Annons

Men spetskvalitén kan ta dem vidare.

Nyckelspelare:

Robin Van Persie
Det är dags för Van Persie att visa att han kan leverera i ett stort mästerskap nu. För Hollands del kan det vara helt avgörande för deras öde i i sommar.

Håll ögonen på:

Memphis Depay
Om denne supertalang får chansen kan han komma att ta den. Depay är kvick och har ett giftigt skott. En riktig joker.

Missing in action:

Kevin Strootman
Skadade sig svårt tidigare i år och kommer saknas oerhört mycket på Hollands mittfält. Kanske för mycket.

Tänkbar elva (5-3-2):
Cillessen, Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Guzman, De Jong, Sneijder; Robben, Van Persie

SPANIEN

När ett lag eller en nation nått stora framgångar brukar man vilja rasa sönder det. Som att det ligger i människans natur. Det en gång så hyllade spanska tiki-taka-spelet är numera ett populärt ämne att irritera sig på. För mycket sidled, okonkret och trist att titta på. Så kan det låta.

Annons

Del Bosque kommer dock säkerligen inte släppa de melodier som man har filat på under många år och där spelare som Iniesta, Xavi, Silva och de andra mår som allra bäst, men vi kan nog också räkna med att den spanske tränaren kommer försöka få laget att spela lite rakare ibland.

Jag tror inte att den eventuella saknaden av Diego Costa behöver betyda så mycket. På papperet skulle han vara den perfekta strikern framför alla kvicka finlirare, men faktum är att han ännu inte riktigt acklimatiserat sig i laget (eller att Spanien ännu inte har acklimatiserat sitt spel till honom) och är han dessutom inte helt kurant, ja då måste man välja andra vägar. Och Del Bosuqe har ofantliga lösningar i offensiven att välja på.

Spanien har tidigare inte stått och fallit på sin nummer nio och kommer inte göra det nu heller. Man har klarat sig fint med en Torres ur form, en något äldre David Villa, eller med en Fabregas i en onaturlig roll. Om du kokar den spanska soppan med offensiva spelare som Iniesta, David Silva, Pedro, Mata (varning för honom!) och nye stjärnan Koke med ett mittlås bestående av Ramos och Pique har du nog ett vinnande koncept.

Annons

Igen.

Nyckelspelare:

Andres Iniesta
Den lille vampyren med den magiska touchen måste nog återupprepa sin genialitet från fyra år sedan om Spanien ska ta sig hela vägen tillbaka till final.

Håll ögonen på:

Koke
Haft en strålande säsong i Atletico Madrid och bli inte förvånade om han successivt under turneringen blir för svår att hålla borta från startelvan.

Missing in action:

Thiago Alcantara

Diego Costa kan komma att missa på grund av skada, Fernando Llorente kan komma att petas och Borja Valero är petad. Men den jag saknar mest är Thiago Alcantara. Brasse-spanjoren hade kunnat vara en sevärdhet under detta VM. Vänta bara till EM 2016.

Tänkbar elva:
Casillas, Azpilicueta, Sergio Ramos, Pique, Alba; Fabregas, Xavi, Busquets; Iniesta, Torres, Pedro.

Så går det i Grupp B:

Spanien-Holland 1-1
1-0 Pedro (44) 1-1 Sneijder (60)

Annons

Chile-Australien 2-0
1-0 Vidal (25) 2-0 Vargas (76)

Spanien-Chile 2-1
0-1 Sanchez (29) 1-1 Ramos (36) 2-1 Iniesta (62)

Holland-Australien 4-1
1-0 Robben (15)  2-0 Van Persie (27) 3-0 Robben (48) 3-1 Cahill (80) 4-1 Depay (90)

Spanien-Australien 3-0
1-0 Fabregas (18) 2-0 Mata (54) 3-0 Torres (85)

Chile-Holland 2-2
0-1 Van Persie (35) 1-1 Vidal (62 str) 1-2 Robben (70) 2-2 Sanchez (80)

Slutställning:
1. Spanien 2. Holland 3. Chile 4. Australien

Lorenzo Medici

VM: Så går det i Grupp A

Lorenzo Medici 2014-06-03 08:35

GRUPP A (Brasilien,Kamerun, Kroatien, Mexiko).

BRASILIEN

Brasilien har bara ett mål i sommar. Att ta kål på VM-spöket från 1950. Finalförlusten mot Uruguay på hemmaplan för 64 år sedan är ett ångestfyllt minne som fortfarande lever kvar hos de brasilianska folket. Det är nu de ska få upprättelse. Det är nu de ska ta revansch och vinna VM på hemmaplan.

Men kommer Brasilien att palla pressen? Kommer Neymar kunna leva upp till förväntningarna? Kommer Fred göra sina mål som nummer nio? Om svaren är ja på dessa frågor är Brasilien den naturliga favoriten till vinna VM på hemmaplan.

Brassarna har ju i övrigt ett relativt komplett lag med världens bästa mittbacks-uppsättning och har både skicklighet och löpstyrka på mittfältet. Det finns världsspelare på nästan alla positioner och man har en relativt lätt grupp att starta sitt äventyr ifrån.

Annons

Jag tror Brasilien vinner alla sina första tre matcher.

Nyckelspelare:

Neymar
Blott 22 år, men ändå Brasiliens största stjärna och offensiva alfahanne. Neymar måste nog lyckas om brassarna ska ta guld. Jag tror han kommer lyfta när han får vara stjärnan.

Håll ögonen på:

Hulk
Det är lätt att glömma vilken dynamisk och kraftfull spelare Hulk är då han fört en relativt anonym tillvaro till vardags i Zenit. I sommar kommer vi påminnas vilka bra spelare han är.

Missing in action:

Filipe Luis
Haft en fantastisk säsong i Atletico Madrid men plockades ändå inte ut av Felipe Scolari. Jag hade haft honom i startelvan.

Tänkbar elva (4-2-3-1):
Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Paulinho, Luis Gustavo; Hulk, Oscar, Neymar; Fred.

KAMERUN

Som vanligt är Kamerun ett relativt svårbedömt lag. Tränare Volker Finke kanske inte har det mest tekniska och fartfyllda lag som han skulle vilja, utan får lita till lagets fysik och kraft och snabba omställningar. Etoo har blivit till åren men vet fortfarande hur man tar sig förbi sina motståndare och det finns ett gäng Ligue 1-profiler som håller god klass.

Annons

Men innermittfältet känns stabbigt, försvaret något opålitligt och jag litar inte till att man kommer fungera som ett kollektiv. Insatserna kan komma att spreta åt lite olika håll. Det kan blixtra till och det kan haverera.

Jag tror Kamerun kan få det svårt.

Nyckelspelare:

Nicolas N’Koulou
Offensivt tror jag Kamerun har tillräckligt med spelare för att det ska kunna lösa sig, men om de vill ta sig vidare från gruppen gäller det att försvaret håller tätt. N’Koulou är den som främst ska se till att det blir så.

Håll ögonen på:

Eric Choupo-Moting
Hamburg-födde ytteranfallaren är snabb och bra med boll. Blir viktig för Kamerun i omställningsfasen.

Missing in action:

Pierre Webo
Skadade axeln efter sitt bicykleta-mål i träningsmatchen mot Österrike nyligen. Nu riskerar han att missa VM.

Tänkbar elva (4-3-3):

Annons
Itandje, Nyom, N’Koulou, Chedjou, Bedimo; Song, Eyong, M’Bia; Moukandjo, Etoo, Choupo-Moting.

KROATIEN

Jag gillar detta Kroatiska lag. Mittfältet har en härlig blandning mellan talang och löpstyrka där trion Modric, Rakitic, Kovacic står för energin och glansen och Perisic och Olic för substansen. Framför dem finns strikern Mandzukic redo att lassa in de bollar som spelas in till honom.

Tränare Niko Kovac lär få laget att spela disciplinerat och med snabba omställningar. När man inte har boll lär man kliva hem med en 4-5-1-uppställning för att sedan kunna attackera med många spelare när man ställer om till anfall.

Problemet är försvaret. Kanske är det på sin plats att vara orolig om farten dras upp, då mittförsvaret inte är det snabbaste.

Men visst har Kroatien en elva som kan ta dem vidare från gruppspelet.

Annons

Nyckelspelare:

Luka Modric
Har haft en fantastisk säsong bakom sig i Real Madrid och kan komma att fortsätta att imponera i VM. Kroatiens framgångar hänger mycket på Modric.

Håll ögonen på:

Mateo Kovacic
Hade en bra avslutning i Inter och kan komma att bli ett utropstecken i VM. Får han chansen kan han blomma ut bredvid Modrics, Rakticics och Olics trygga närvaro. Ett genombrott i görningen.

Missing in action:

Josip Simunic
Blev avstängd i tio matcher efter att ha ropat ut “För fosterlandet” i en mikrofon till de kroatiska supportrarna efter en match mot Island. Simunics ord härleds till den pro-nazistiska regimen i Kroatien under andra världskriget.

Tänkbar elva (4-5-1):
Pletikosa, Srna, Corluka, Lovren, Pranjic; Perisic, Modric, Kovacic, Rakitic, Olic; Mandzukic.

MEXIKO
Tränaren Miguel Herrera har skapat viss trygghet med sitt inträde och det finns bra kvalité i spelare som Hector Moreno, Hector Herrera och Oribe Peralta. Kantspelet är också en styrka.

Annons

Men det finns risk att laget kommer sakna spets. Vela har fortsatt att tacka nej till landslagsspel, Chicharito har suttit på bänken i United och riskerar därför även att få göra så i VM och Herreras spelsystem är inte perfekt anpassat till Dos Santos.

Lyckas Herrera integrera Dos Santos och Chicahrito i tid och på rätt platser? Gör han det kan de gå vidare.

Nyckelspelare:

Hector Moreno
Medan Rafa Marquez börjar bli till åren och unge Reyes är lite grön kommer det mesta av det ansvaret i försvaret ligga på duktige Moreno. 26-åringen har varit mycket bra under en längre tid i Primera Division och dragit till sig stort intresse från större klubbar.

Håll ögonen på:

Carlos Pena
Kallas för Mexikos Ruud Gullit med sitt långa hår. Penas styrka och dynamik är mycket viktig för Herreras lagbygge.

Missing in action:

Annons

Carlos Vela
Medan Vela har imponerat i Rela Sociedad har han fortsatt att tacka nej till landslaget. Anledningarna är inte helt solklara men går tillbaka ända till 2010 då han blev avstängd i sex månader efter att ha brutit mot landslagets regler. Mexiko hade behövt honom nu.

Tänkbar elva (5-3-2):
Corona, Aguilar, Reyes, Marquez, Moreno, Layun; Herrera, Medina, Pena; Dos Santos, Peralta.

Så går det i gruppspelet:

Brasilien-Kroatien 2-1
1-0 Fred (25) 1-1 Raktitic (34)  2-1 Neymar (67)

Mexiko-Kamerun 1-1
1-0 Peralta (26) 1-1 M’Bia (71)

Brasilien-Mexiko 2-0
1-0 Hulk (6) 2-0 David Luiz (57)

Kroatien-Kamerun 2-1
1-0 Mandzukic (58) 1-1 Choupo-Moting (64) 2-1 Modric (73)

Brasilien-Kamerun 5-1
1-0 Neymar (8) 2-0 Oscar (20)  3-0 Fred (42) 4-0 Neymar (68)  4-1 Etoo (80) 5-1 Dani Alves (87)

Kroatien-Mexiko 1-1

Annons
0-1 Dos Santos (54) 1-1 Lovren (82)

Slutställning:
1. Brasilien 2. Kroatien 3. Mexiko 4. Kamerun

Lorenzo Medici

VM är ögonblickens karneval

Lorenzo Medici 2014-06-02 08:01

Jag älskar att följa en hel ligasäsong där man ser lagen byggas upp under transfermarknaden och sedan följa deras uppgång och fall under nio månader.

VM är något annat. Det är ögonblickens karneval. Det är festen alla vill gå på och det är då vi lär känna spelare vi aldrig annars skulle lära känna.

Det är något magiskt som faller över fotbollen vart fjärde år.

Det här kommer bli den första gången som jag tänker skriva ner mina tankar under VM och sedan skicka iväg dem synliga för er här på bloggen.

Det här också första gången jag kommer dela VM med mina barn på allvar. Främst min numera rätt fotbollstokiga nioåring, men även min femåring kommer nog hinna snappa upp en del Cristiano Ronaldo, Neymar, Balotelli och Messi.

Mina första VM-minnen härleds nog tillbaka till 1982. Hemma på Borgmästargatan minns jag att vi hade en jättestor avlång garderob utan dörr som jag stod och sköt en liten plastboll emot. Eftersom garderoben var full av kläder längst ner så föll bollen sådär härligt mjukt ner när jag prickade “målet”.

Annons

Jag minns att jag var Paolo Rossi. Jag minns att jag var Zico. Jag minns inte jättemycket från själva matcherna på TV.

1986 var det annorlunda. Då såg jag varenda match. Nästan i vilket fall. Jag befann mig i Göteborg och Gothia Cup under semifinalerna vilket gör att jag mest minns en storbildskärm som man inte ägnade så många blickar åt. Då var det annat som lockade.

Men jag kommer ju aldrig glömma Diego Maradonas gyllene färd mot guld, hur förbannad jag var när Tyskland slog ut Mexiko (Negrete!!), Enzo Scifos fantastiska frisyr, straffdramat mellan Brasilien och Frankrike. Det fanns så mycket från 1986.

Sedan dess har jag velat att VM jämnt ska spelas i Mexiko.

1990 var fyllda av Baggios internationella födelse, Schillacis lysande ögon, Valderramas hår, Gazza, två tråkiga finallag och hur mycket jag älskade Kameruns framfart.

Annons

Jag blev äldre, men var ändå otröstlig när Italien förlorade mot Brasilien på straffar 1994. Inte var det lättare att Baggio var en av syndarna. Men Sveriges fantastiska VM i minnet gjorde sommaren lättare att leva trots allt.

Därefter försvann lite av den största nostalgin, Zidanes Frankrike-98, Ronaldos Brasilien-2002 och Materazzi-show 2006, Spaniens första VM-guld blandades med uteliv, eget fotbollsspelande och sedermera giftermål och egen familj.

Men alla VM har sina små askar fyllda av minnen. Tårar och glädje. Förhoppningar och besvikelse.

Även om jag såklart gläds lite extra åt Italienska och svenska framgångar så är jag numera inte så bunden till att heja på någon enskild nation.

Jag hoppas att Italien får en bra sommar. Men jag hoppas nästan mer att Mario Balotelli får en bra sommar. Hans symbolvärde i dagens Italien är viktigare än det Italienska landslagets framgångar.

Annons

Men annars vill jag som vanligt försöka ha ett öppet sinne och skåda alla länders försök till stordåd och fall. Låta så objektiva ögon som möjligt glimra mellan allt från Valbuenas korta armar till Paul Pogbas långa ben. Jag kommer tillåta mig falla för de lag som jag låter mig falla för.

Snart är vi där. Längst upp i fotbollens tempel.

Låt ögonblickens karneval börja.

Lorenzo Medici
ANNONS
ANNONS