Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Patienten är inte död, men allvarligt sjuk

Lorenzo Medici

Juventus firade sin femte scudetto med att ro hem en 2-0 seger över Carpi. En seger hemma på moderna Juventus Stadium som ofta är mer eller mindre fullsatt under årens gång.

Men så ser det inte ut på de flesta arenor i Italien. För om ni möjligen zappade in matchen mellan Lazio och Inter gav det en bättre inblick i den italienska fotbollens tillstånd.

Patienten är kanske inte död, men allvarligt sjuk.

Stadio Olimpico ekade tomt och man skulle kunna tro att man befann sig på en träningsmatch mellan två lag i division tre om man blundade.

Rom-klubbarna bojkottar, Milano-klubbarna är på dekis, Renzo Barbera kokar inte i motgång, Artemio Franchi är irriterade på sina ägare och klubbar som Chievo och Sassuolo är välskötta men har ganska nyfödda supporterskaror som inte direkt skapar någon ljudkuliss att tala om.

Visst finns det där skaror av supporter-grupper som gör sitt bästa som t ex Sampdorias, Torinos, Genoas och Bolognas, men det känns som om de snart är en utdöende art.

Att Serie A står där de står idag med en produkt som är svårsåld går att härledas ungefär tjugo år tillbaka. Då när Serie A kanske var den bästa ligan i världen. Men ingen ville heller våga se framåt. Det fanns inget nytänkande, ingen som kunde tänka långsiktigt och det fanns framför allt för många ägare som bara såg till sitt eget hus och inte till ligan som helhet.

En naiv tro om att man skulle få EM 2016 och på så sätt bygga arenor var ett bakslag, men det fanns heller ingen B-plan. Och medan alla presidenter bara tänkte på sitt eget hus ruttnade marken i landet Serie A.

Som om det inte var nog började det visa sig att marken inte bara var rutten, utan förgiftad när Calciopoli och spelskandaler ploppade fram som giftiga svampar.

Och när presidenter och klubbarna inte lyssnade på sina supportar, inte hängde med i utvecklingen och trodde att Serie A:s glans skulle vara för evigt började ligan successivt tappa i kraft och status.

Det är här vi står idag. Med arenor som öppna sår, en devalverad TV-rättighet och trupper som skriker efter stjärnor från förr. Det finns fortfarande inte tillräckligt med vilja att förändra på riktigt, för mycket som skelett i garderoben man inte kan få bort och för många clowner på höga poster.

Och så länge det är så kommer arenorna eka tomma och framgångarna utebli.


Annons
Publicerad 2016-05-02 09:03

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto