Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ÖFK-basen sitter på flera stolar - medger: "Min makt är enorm"

Allsvenskan

Daniel Kindberg styr Östersunds FK med järnhand.
Nu medger han att diskussionen om hans dubbla stolar är "korrekt".
- Den ska lyftas upp, säger Kindberg i podcasten Lundh.

Foto: Bildbyrån.

Sedan många år tillbaka är han Östersunds FK:s starke man. Daniel Kindberg har på många olika sätt varit involverad i och runt klubben, och de många stolar som ordföranden sitter på eller har suttit på har rört upp känslor.

I Fotbollskanalens podcast Lundh erkänner han nu att hans position i ÖFK är oerhört stark och att han inte skulle kunna gå in i en storklubb som AIK eller IFK Göteborg, använda samma metod och nå liknande framgångar som med Östersund.

- Man kan ifrågasätta den makten jag har, den är enorm i Östersunds Fotbollsklubb, absolut. Jag har ett stort inflytande och ett starkt ledarskap, jag bestämmer, säger Kindberg bland annat i intervjun med Olof Lundh.

Annons

Samtidigt som Daniel Kindberg är ordförande för Östersunds FK har han via sitt bolag DAKI AB investerat omkring 16,5 miljoner kronor i ÖFK. Kindberg skrev ett tioårigt tredjepartsavtal med klubben (tredjepartsägande är i dag förbjudet men var det ej vid tillfället) som gav honom optioner i spelartruppen. Podcastintervjun med Olof Lundh fick dock ordföranden och ÖFK att fatta beslutet att Kindbergs ägande avslutas. Nu ska Kindberg, som fram till intervjun gjordes inte säger sig ha sett några problem med att både vara ordförande och investerare som tjänar pengar på eventuella spelarförsäljningar, få tillbaka de pengar som klubben fortfarande inte återbetalat till honom.

- Det ska inte kunna få föreligga några dubier om att jag alltid sätter ÖFK:s intresse i första rummet. Ingen ska få eller kunna misstänka att jag beslutar om försäljningar av spelare för egen vinning. Jag är glad och stolt över de investeringar jag gjort men nu är det skönt att vi som förening rensar ut tredjepartsägandet, sa Kindberg i ett pressmeddelande under söndagen och förklarade att det är podcastintervjun med Olof Lundh som ligger bakom beslutet:

Annons

- Jag vill i sammanhanget tacka Olof Lundh för de uppriktiga och direkta samtal vi haft både under intervjuer och på sidan av intervjuerna, det har hjälpt mig i min reflektion och gör mig till en bättre ledare.

Men det är inte bara investerare i ÖFK som Kindberg varit genom åren. Han är nämligen också vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem AB, som i sin tur började sponsra ÖFK efter att Kindberg klivit in i företaget. Vidare var Kindberg, innan han började jobba för Östersundshem, vd för Fältjägaren Fastigheter AB som var byggherre när hemmaarenan Jämtkraft Arena byggdes och då ägde även företaget 33 procent av arenan.

Tidigare var Kindberg också ordförande i det ÖFK-ägda bolaget Driftaren AB, som tidigare ansvarade för driften av Jämtkraft Arena med hjälp av ett årligt miljonstöd från Östersunds kommun.

Annons

I podcasten Lundh bemöter Daniel Kindberg de frågetecken som finns kring hans dubbla stolar och de röster som hävdar att det rör sig om en kommunal doping av ÖFK när Östersundshem där Kindberg är vd sponsrar klubben.

- Jag tycker att diskussionen är korrekt och riktig. Jag tycker att den ska lyftas upp. Men i sammanhanget missar man en dimension i den diskussionen. På ett seminarium som jag var på i Jönköping beskrev jag exakt hur det var. Vi har funnits i 21 år och har fått kommunal sponsring de senaste fem åren. Totalt sett har det uppgått till 2,35 miljoner under de fem åren, exakt, från kommunen. Det är 465 000 i snitt per år. Det är det som vi har fått, säger Kindberg.

Men ni har fått av det kommunala bostadsbolaget också.
- De senaste tre åren…

Ja, men det måste ju läggas på.
- Absolut, men då ska vi lägga till alla de andra också. Så är det ju. Det är 350 000 eller 400 000 per år nu. Det är vad vi ger, per år. I sammanhanget om man ser till sponsringssummor på den här nivån så är det oerhört lite. Jag skulle vilja säga att förmodligen, utan att exakt veta, så tror jag att vi fått absolut minst under vår tid som elitförening än vad någon annan har fått.

Annons

Jag tror inte Stockholmsklubbarna får särskilt mycket. Men det är ju äpplen och päron. Man kan få stöd via arenan och liknande…
- Men det får inte vi.

Du hävdar det…
- Jag vet det. Det är en parameter, för jag tycker att det är viktigt att vi förhåller oss till fakta och tittar på avtal. Jag har inget problem med att visa sådana saker, det är helt öppet. Dels är vi en förening, även om vi nu har bolagiserat elitverksamheten. Vi är helt öppna med de här uppgifterna. Det enda som vi inte är öppna med är när det pågår förhandlingar under övergångsfönster. Vi är öppna när affären sedan är klar. Men det handlar också om journalister. Man måste ställa rätt frågor. Det är lite grann det som jag saknar.

Men det har det väl gjorts?
- Nej.

Det kan du ju inte säga.
- Jo.

Folk upplever ju att de inte har fått svar. Man kan ju läsa Östersunds-Posten, där ställs en massa frågor. Man kan läsa Offside, där det är ett långt reportage där det ställs en massa frågor. Så du kan inte säga att det har passerat igenom helt utan att det har ställts frågor.

Annons
- Men alla frågor som har ställts har alltid givits ett svar. Man har alltid fått svar på sina frågor. Det är samma sak när vi nu har fått 2,35 miljoner under fem år…

Plus det som ni får av det kommunala bolaget, som jag flikar in.
- Ja. Men då måste vi titta på vad vi ger i form av avgifter tillbaka, och skatt tillbaka rätt till kommunen. Då räknar jag inte med allt det andra som de får av den marknadsinsatsen som vi gör för kommunen… Under samma fem år genererar vi 32 miljoner direkt från klubben i avgifter och skatter, direkt till kommunen, i förhållande till 2,35. Det kan jag köpa. Det är en faktor på tio.

Kan det vara så att ni är dåliga på att berätta det här? Jag kan känna att klubbar generellt är dåliga på att berätta på vad de bidrar med till samhället.
- Absolut, det är helt korrekt. Men det gäller också att hamna i de samtalen. När jag var i Jönköping för ett par veckor sedan ställdes de här frågorna, och då tog jag upp det här och sa: ”så här är det”. Det är samma sak när folk säger att vi dopas via arenan. Det är en föreställning av lokala journalister som har hittat på saker som inte hänt. Det har vi bevisat många, många gånger, exempelvis i Offsides reportage. Om du och jag går igenom varje rad rakt igenom där så kan jag säga att det är 15 direkt felaktigheter och minst fem-tio direkta osanningar. Det kan jag naturligtvis bekräfta och bevisa, vilket jag också gjort i varje enskilt fall. Man blandar ihop det där. För mig blir det tråkigt…

Annons

Man blandar inte ihop - tyvärr är det så att det ibland kan vara svårt att klarlägga att det som du upplever som ett fel inte alltid upplevs så av andra. Det är lite svåra parametrar som man rör sig med när man bygger en arena och det är ett samkör mellan kommun, näringsliv och klubb. Man har inte full inblick, och det är också svårt att värdesätta hur mycket marken är värd. Det är klart att du säger att arenan borde vara värld 160 miljoner i dag, men samtidigt är den kanske bara värd det om det finns en elitklubb som vill spela där. Det är inte vetenskap, det är inte en röntgenplåt där alla kan se att det är ett ben som är brutet.
- Absolut inte, så är det ju. Det är subjektiva delar och kunskap om du räknar på avkastningsvärden och andra saker, som man oftast inte gör. Men vi är väldigt trygga och vet att vi inte har något att dölja över huvud taget. Sedan måste vi också respektera att det finns ett drama kring en person som mig som sitter på många olika stolar, privata bolag… Det är naturligtvis jättespännande och intressant. Att göra affärer på olika sätt. Det vill man belysa, och jag tycker att det är fine. Det är också spännande för mig att motbevisa, för det har ju visat sig att varje detalj, speciellt nu i efterhand, var rätt.

Annons

Kindberg är en kontroversiell personlighet som genom åren hamnat i många öppna konflikter med andra parter och personer. ÖFK-basen erkänner att han ibland framstår som en "treåring som bråkar i sandlådan".

- Det är också rätt. Det är helt korrekt. Mycket har att göra med min intensitet och impulsivitet. Jag fick en massa papper till mig och så kom ett SVT-reportageteam in. Jag fick ett utbrott, rev sönder pappret och slängde det i papperskorgen för att det var så absurt. Det är klart att det var treåringsmässigt. Jag försöker att tygla mig när jag börjar närma mig 50, men det tillstår jag gärna. Jag har och har haft ett hett temperament.

Förstår du då att folk kan bli rädda? Du sitter i kommunala bostadsbolaget och har egna intressen (vid intervjutillfället), du är ordförande i fotbollsklubben… I en stad med 65 000 invånare är det klart att du är en maktfaktor. Dessutom då kolerisk, eller vad man nu ska klassificera det som. Hur ska folk närma sig dig med kritik, eftersom din reaktion blir att riva sönder papper?

Annons
- Jag förstår det absolut. Jag försöker lära mig. Jag har många gånger suttit och skrivit och försökt skicka iväg något, och på senaste tid har jag hållit mig tillbaka.

Men du kan tillstå att det blir problematiskt att du som vd för Östersundshem också är sponsor till Östersunds Fotbollsklubb där du sitter som ordförande? Och dessutom via privat bolag, dock i AB, satt pengar (vid intervjutillfället). Du sitter på en hel rad av stolar.
- Absolut. Det gör jag. Men man måste då skilja rollerna och uppgifterna.

Men det går ju inte när det är samma person?
- Jo, absolut. Men det tror jag att man måste göra. Det är ju inte första gången i världshistorien som en vd sitter på dubbla stolar.

Nej, men två fel blir aldrig ett rätt.
- Absolut inte. Det är helt korrekt. Men det är inte säkert att det är fel. Det är ju en föreningsfrihet i Sverige. Varför ska inte jag som vd i ett kommunalt bolag kunna vara ordförande för Östersunds Fotbollsklubb, eller om det vore Ope eller vad som helst.

Annons

Det är klart att du kan, men du måste också kunna se problematiken med att ni (Östersundshem AB) är sponsorer till klubben är du är ordförande.
- Absolut. Men vi är ju helt transparanta med det. Det finns ingen som försöker mygla eller gömma undan något. Vi är helt transparanta.

Men kan du förstå att det är svårt för något att ifrågasätta dig med tanke på din makt?
- Nej, det ser jag inte. Medierna är ju inte påverkade av det. En journalist, vilken det än må vara, kan ställa de frågorna när som helst och begära ut de handlingarna. Det känner jag inte. Jag kan förstå att människan som är på gatan inte gärna går fram till mig och ifrågasätter, att man kan känna ett avstånd.

Media har sin roll, men det borde även förekomma inom Östersundshem eller kommunen? Att man drar sig för att ta upp det med dig för att man är rädd för att stöta sig med dig och kanske inte få biljetter eller så?

Annons
- Det som ligger i det här sammanhanget är att när jag rekryterades för det här jobbet (på Östersundshem) hösten 2013 så redovisade jag alla mina privata äganden och alla mina privata innehav. Jag redovisade också vilka uppdrag jag hade. Det var i Östersunds Fotbollsklubb, men jag satt också i ishockeyn i styrelsen, och några andra, mindre sammankomster. Jag redovisade allt på ett papper som sedermera blev en bilaga. Jag sade då att det var det som jag ägde och var aktiv i och att det var det paketet som gällde om jag skulle fortsätta att jobba med dem. ”Jag måste få äga det jag äger och jag måste få ha de engagemang som jag har, men jag kommer att sälja av vissa tillgångar, eftersom att det ligger i min plan i alla fall”. Jag var helt transparent då. När styrelsen som sökte upp mig fattade beslut om att anställa mig så visste man exakt allt som jag hade, ägde och gjorde. I skenet av det tycker jag att det var modigt och ansvarsfullt av dem, och det var helt transparent. Det kanske vi skulle ha informerat om på ett mycket tydligare sätt, så är det. De kanske skulle ha sagt: ”vi har anställt honom ändå”. Att man mer offensivt är transparent och öppen, det tror jag att jag har lärt mig av. Hiva upp alla kort på bordet direkt, även om du själv inte tycker att det någon betydelse vad du äger. Visa det då, för det kan ha betydelse.
Annons

En annan aspekt som gör att Kindbergs makt i klubben är stor är det faktum att Östersunds FK:s styrelse endast består av tre personer. Utöver Kindberg sitter Hasse Carlsson och Maj-Britt Ringvall i styrelsen. I våras slutade Maria Svensson Wiklander, även om hennes namn fortfarande står uppsatt på ÖFK:s hemsida.

- Vi ska vara fyra - två kvinnor och två män. Nu hoppade Maria av för att hon fick barn. Men ambitionen är att vi ska få in en till, säger Kindberg.

Hur kan ni vara en så liten styrelse?
- Det är ju kanon.

Jag förstår att det är det för dig, men…
- Det är bra för alla egentligen. Man kan vara sex eller tre eller fyra…

Är det allsvenskans minsta styrelse?
- Ja, och mest effektiva per krona, tycker vi.

”Tycker vi”. Du är väldigt kraftfull, man får inte riktigt känslan av att det är demokrati. Det är bilden som jag upplever utifrån. Du är både finansiär (vid intervjutillfället), sponsor och en tung spelare i kommunen och näringslivet.

Annons
- Jag är en klassisk ”maktpamp”. Det är en korrekt beskrivning, absolut.

Vad talar för att de ska våga ifrågasätta dig? Ni hade dessutom rakt emot era stadgar även er klubbchef med i styrelsen.
- Ja, vår kansliansvarige. Det är rätt. Det upptäckte vi var helt fel, så vi fick byta ut. Det var ett misstag från oss, helt enkelt.

När du då föreslår att du ska gå in med X antal miljoner, vem är det då som går emot dig? Min bild är att om det ska vara högt i tak och öppet att man kanske ska ha lite motstånd?
- Ja, så är det säkert. I det läget var det inga negativa röster. Lasse var med då, som var kanslichef…

Ja, men han var din anställd på något sätt.
- Ja, absolut, men han var också med i styrelsen och har stark integritet. Det var inte så mycket diskussion över huvud taget.

Hur troligt är det att de vågar ifrågasätta dig?

Annons
- Det ska egentligen inte jag svara på. Men jag upplever att vi har en miljö där alla våra anställda och även andra ledare och anställda kan säga precis vad de vill till mig. Det upplever jag själv väldigt tydligt.

Kindberg medger också att hans starka position inte hade kunnat bli verklighet i en större klubb som AIK eller IFK Göteborg, där hade han inte kunnat använda samma arbetsmetoder och på så sätt nå liknande framgångar.

Hade du kunnat gå in i AIK med deras 140 miljoner och direkt vinna SM-guld och ta dem till Champions League?
- Nej. Det tror jag inte. AIK är en gammal och anrik klubb.

Eller Göteborg då. Att översätta din metod?
- Det handlar också om det som du var inne på. Du måste ha total makt.

Att sitta på alla stolar egentligen. Det är svårare i Stockholm.
- Ja, det är det, säger Daniel Kindberg.

Annons

168 - Daniel Kindberg

Avsnitt 168 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Daniel Kindberg. Östersunds ordförande har på sju år tagit ÖFK från division 2 till Europa Leagues gruppspel och målet är att vinna turneringen. I podden berättar ÖFK-basen om alla stolar han sitter på, om att han förstår frågorna som följer men inte ser några problem med det, om den kommunala sponsringen, om att journalister ställer fel frågor, om den effektiva styrelsen med bara tre ledamöter, om synen på 51-procentsregeln, om investeringarna i klubben och att man var nära att sälja 49 procent till en indisk investerare i somras.

Dessutom talar Kindberg om Graham Potters betydelse, om varför han är övertygad om att engelsmannen stannar, om vilken spelare han tror ÖFK säljer i vinter, om hur man fyndar nyförvärv och om att det är fel att påstå att ÖFK betalar höga löner och att man aldrig betalat en enda svart krona under hans tid i klubben. Kindberg berättar även om hur han blivit mottagen i svensk fotboll, om hur alla med makt ser likadana ut, om att han inte är rädd för att andra klubbar ska kopiera ÖFK och vad han såg för brister i svensk fotboll som klubben utnyttjat under sin snabba klättring.

Publicerad 2017-10-24 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS