Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Caroline Seger är värd rejäla hyllningar

Lundhs Krönika

Sverige ska ordna en EM-plats på tisdag.
Samt hylla Caroline Seger.
Hon är värd rejäla hyllningar för sina insatser - hoppas verkligen publiken sluter upp.

Foto: Bildbyrån.

Tidigare i år blev Zlatan Ibrahimovic avtackad för sina insatser för Sverige. Närmare 47 000 åskådare fanns på plats i juni för att först se en träningsmatch mot Serbien och sedan hylla en av svensk fotbolls giganter som gjort oerhörda avtryck på och utanför plan.

På tisdag är det dags igen. Då ska Caroline Seger hyllas, hedras och tackas när Sverige spelar avgörande EM-playoff mot Serbien. Skönt nog skaffade sig landslaget ledning efter seger med 2-0 i Leskovac i första mötet. Man bör ordna en plats i EM nästa sommar och inte förstöra festen för Seger.

Caroline Seger slutade i landslaget efter VM 2023 och det sista mästerskapet var knappast det som stack ut under hennes långa karriär, även om det blev brons. De sista åren i landslaget blev tyvärr präglade av skador men hon visade att hon håller på hög nivå när hon ledde Rosengård till SM-guld efter en överlägsen säsong.

Annons

Sportsligt har Caroline Seger varit ett nav kring vilket det svenska landslaget snurrat kring i nästan 20 år. Med 240 landskamper är hon den som spelat överlägset flest gånger för Sverige. Totalt spel i tolv mästerskap är också svårslaget. Lägg till det två OS-silver, tre VM-brons och dubbla EM-semifinaler vilket är en stark skörd.

Det är lätt att i tanken hamna i Tokyo 2021 när Caroline Seger kunde skjuta hem OS-guldet i straffläggningen mot Kanada, men missade. Bollen for högt över och tyvärr fick kanadensiskorna fira en triumf i stället för Seger, men Sveriges lagkapten visade styrka direkt efter när hon hanterade alla frågor och allt tryck.

Klart att hon sedan gick in i ett mörker, vilket hon varit ärlig om. Förluster har alltid varit svåra att hantera för Seger och då behöver hon stänga in sig. Något som säkert är en förklaring till att hennes prisskåp innehåller en rad triumfer i form av både titlar i Sverige och i utlandet, men också individuella priser som Diamantbollen flera gånger.

Annons

Även om hon har konkurrens (Lotta Schelin, Kosovare Asllani) är det svårt att inte se Caroline Seger som svensk fotbolls viktigaste spelare på damsidan under 2000-talet. En mittfältare och härförare, men lika mycket en kraftfull och stark ledare som aldrig tvekat över att gå in och ta kampen.

Utanför planen har hon varit modig på ett sätt som få män kan förstå. Jag vet att hon lätt får höra att hon gnäller, men utan hennes många och öppna strider hade svensk fotboll knappast varit där den är i dag. Många av dagens landslagsspelare hade inte haft de förutsättningar som gäller utan Seger.

Nej, hon har inte varit ensam i den kampen. Fast det är få som orkat ta de öppna striderna. Som när hon blev den som utmanade förbundet 2017 efter att man spelat utan gällande avtal i ett år och hotade med att bojkotta Fotbollsgalan. Skiten hon fick då var inte värdigt, men hon stod på sig.

Annons

Caroline Seger har integritet och vet sitt värde. Därför har hon emellanåt satt agendan inför intervjuer och i kontakter med media, men man har vetat att om man får en intervju med henne väntar ärliga, raka och tydliga svar. Det är sällan hon har väjt undan trots ett högt personligt pris.

Det är därför jag verkligen hoppas att publiken sluter upp på Tele2 Arena. Att man ger Caroline Seger en värdig hyllning och inramning för allt hon gjort för svensk fotboll. Få kan mäta sig med insatserna hon stått för både på planen och utanför och det hade varit fint om det speglade av sig i fullsatta läktare.

Svensk damfotboll är i en brytningstid. Landslaget är fortfarande med på hög nivå men klubbarna halkar snabbt efter när satsningarna fortsätter i Europa.

Det investeras i klubbar och spelare från damallsvenskan kan välja och vraka på alternativ. Landslagstruppen som ska ta Sverige till EM har fyra spelare från svenska klubbar och 22 från utlandet.

Annons

Nu har till och med Uefa vaknat och utlovat en miljardsatsning över sex år och tror på sex helprofessionella ligor framöver. Är damallsvenskan en av dem? Osäkert. Man kan misstänka att Uefa inte räknar med den svenska högstaligan sett till att EFD inte hört ett ljud om miljardsatsningen när den presenterades. Det är i detta perspektiv man ska se EFD:s vilja att sluta ett 25-årigt avtal med relativt okända och anonyma Women's Football Group. Alltså ett avtal som sträcker sig till 2050 om man nu kommer överens. Utbytet för svensk fotboll är 200 miljoner kronor.

Beloppet är vid första anblick enormt sett till att damallsvenskans 14 klubbar tillsammans hade intäkter på runt 170 miljoner 2023. Lägg till att det knappast var 14 vinstmaskiner som deltog i seriespelet. Nej, svensk damfotboll är med få undantag inte något som lockar stor publik eller sponsorer och därför är ekonomin pressad.

Annons

WFG vill pumpa in 200 miljoner kronor och man ska använda medlen under sju, åtta år för att hjälpa klubbarna att bli bättre på allt från att locka publik till att knyta till sig sponsorer. Miljoner ska hjälp alla klubbar att bli bättre på själva affären som ska knuffa allsvenskan i rätt riktning kring intäkter. Vilket man verkligen behöver.

Ändå är det lätt att känna skepsis kring satsningen. Investerare vill ha avkastning och om man sätter in 200 miljoner kronor vill man ha tillbaka pengarna naturligtvis mer där till. Att man kan sitta på ett avtal som sträcker sig över 25 år för det är minst sagt tveksamt. Blir det ens något över?

Det finns dessutom en relevans i att ifrågasätta om överenskommelsen inte strider mot den svenska 51-procentsregeln. Där de ideella föreningarna ska ha makten. Hur gör man en uppgörelse mellan EFD som är föreningarnas organisation och investerare där man vet att föreningarna har makten? Och om avkastningen inte kommer?

Annons

Det är inget lätt läge för EFD. Jag saknar något gångbart alternativ att kasta fram då utvecklingen i Europa och i USA gör att det där finns tillgång till kapital som lockar svenska spelare, men det finns ingen riktig bra lösning för Sverige. Vi har en annan modell för idrotten och den är svårare att få fart på när man börjat halka efter som damallsvenskan gjort.

Kritikerna av damfotbollens krav på rättvisa kan lätt peka på att allsvenskan har svårt med publik. Hammarby var bäst med 2 366 i snitt hemma, men bara fyra klubbar nådde över 1 000 åskådare i hemmasnitt. Ja, Malmö FF kommer nästa säsong och det bör vara en positiv injektion men alla klubbar sliter med att intäkter matcha kostnader.

Att fotbollsförbundet ska agera jämställt är givet. Signalerna ska där vara att oavsett om du är tjej eller kille, man eller kvinna så ska du ha samma förutsättningar om du representerar Sverige. Annat med föreningar där medlemmar får välja väg för hur just de ska hantera de frågorna. Och det går att förstå att man inte kan eller vill köra helt jämställt som affären kring damfotboll ser ut nu.

Annons

Över tid vill man givetvis att svenska föreningar ska nå dit. Mest är det upp till medlemmarna, som bestämmer vägen, men även sponsorer och publik kan signalera och styra med var de lägger pengar, tid och kraft. Media får ofta bära en del av ansvaret och det kan man tycka, och publikens intresse är en faktor när det handlar om hur kommersiella medier bevakar.

Utvecklingen går framåt om man anlägger ett längre perspektiv. Utvidgar man det till att gälla mer än bara Sverige är det verkligen så. Duktiga fotbollstjejer kan i dag drömma om att spela i Arsenal, Barcelona och Juventus och leva gott på sin sport vilket knappast var lika gångbart för tio år sedan. Än mindre för 20 år sedan. Om glaset är halvfullt eller halvtomt? Det är upp till var och en, och bägge perspektiven går att förstå.

Tidigare landslagsmålvakten och numera fackligt aktiva Caroline Jönsson har ofta talat om en tacksamhetsskuld. Att spelarna är tacksamma för små förändringar och därför inte alltid driver på. Det har sällan stoppat Caroline Seger och det har varit ett plus att hon vågat utmana. Svensk fotboll ska vara tacksam att hon funnits, snarare än tvärtom, och det hoppas jag hon känner tisdag kväll.

Annons

Avslutningsvis...

Helgens måste
Inga måsten en helg efter att svensk klubbfotboll närmast gått i ide. Plågade mig igenom Leeds usla insats borta mot Blackburn där det blev förlust och tappad serieledning. 

Helgens avstå
Ännu inte klivit in i handbolls-EM för damer, men oroande med storstryk mot Ungern. 

Veckans flathet
Skrev i förra veckans helgkrönika att allt annat än en nedlagd röst från svenska fotbollsförbundet i ”valet” om VM 2034 i Saudiarabien vore förkastligt. Under fredagen kom beskedet från fotbollsförbundet och Fredrik Reinfeldt & Co kommer med vissa förbehålla att rösta ja till de kandidater som sökt VM 2030 och VM 2034. Vilket är sex länder kring 2030 och endast Saudiarabien 2034. Man kan konstatera att Fifas utvärdering av VM-buden (som skickades ut strax efter midnatt europeisk tid mellan fredag och lördag) gav Saudiarabiens ansökan högre betyg än vad Nordamerikas ansökan till VM 2026 fick. Detta trots att Saudiarabien inte har arenor och annan infrastruktur som trots allt finns i Mexiko, USA och Kanada. Enligt Fifas utvärdering är risken liten att Saudiarabiens VM skulle ha negativ inverkan på miljön men däremot är medium risk att man inte respekterar mänskliga rättigheter. Dessutom har det framkommit att omröstningen 11 december inte är en omröstning utan man ska bara vifta igenom de två alternativen med acklamation. Ja, det är en parodi och det vet vi om och det är sorgligt att svensk fotboll inte kan stå för något. Ser på sociala medier att Fredrik Reinfeldt får skit och man pekar ut honom som ansvarig, men det är viktigt att påpeka att det inte var bättre i att stå för något på Karl-Erík Nilssons eller Lars-Åke Lagrells tid. Svensk fotboll har ytterst sällan stått för något och när man lyfte problemen med VM i Qatar var det delvis för att man skulle kunna åka på årliga träningsläger i antingen Qatar eller Förenade Arabemiraten. För mig är det svårt att greppa att nästan ingen säger något om det här i svensk fotboll.

Veckans svenska fackpamp
Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark är del av Fifpros nya styrelse.  Tidigare har Caroline Jönsson suttit i styrelsen sedan 2017 och hon är kvar i spelarföreningen. Vid sidan av en ny styrelse har Fifpro även utsett en gammal fotbollsadministratör till ny generalsekreterare. Alex Phillips har jobbat 17 år för Uefa men även för Fifa och Asiens fotbollskonfederation. Han lär kunna fotbollsvärlden, men frågan om han är bra för spelarfacket sett till sin långa tid i olika organisationer som står på andra sidan.

Veckans verklighet I
Det är inte bara i Sverige priserna på en del rättigheter sjunker. Serie A har problem över hela världen. I Sverige såldes Serie A två dagar före avspark. I Frankrike var det sporttidningen L’Equipe som till slut köpte matcher. I USA har rättigheten fallit rejält. Ja, det är en viss uppförsbacke för den italienska klubbfotbollen.

Veckans läsarbrev I
Hej. När jag var ung och började läsa om fotboll i Aftonbladet och Expressen så satt det en massa gubb-reportrar som bara höll på med en massa dravel och i princip ingenting om fotboll. Nu upprepar sig historien, IGEN. Nu sitter ännu ett gäng avdankade gubb-reportrar som ni och sysslar i princip bara med en massa strunt, fotboll tycks ju vara en REN bisak. Mvh Christer i Helsingborg 

Svar: Ovan mejl var skickat till Simon Bank och mig. Den stora fördelen i dag är att man kan avstå från att läsa och det finns ett stort utbud av skribenter och poddare som följer fotbollen. Även om antalet journalister är färre så finns det många andra möjligheter att läsa eller lyssna om fotboll.

Veckans lyssning
Att Lars Lagerbäck, som år efter år nobbade att vara med i min intervjupodd för att han inte gjorde poddintervjuer, skulle vara med i Fördomspodden hade jag inte ens trott var spelbart. Men Lars Lagerbäck är med och uttrycker där sin överraskning över att Janne Andersson gjort Bäst i Test och Masked Singer. Vet att den tidigare förbundskapten varit med i Tutto Balutto, flera gånger i Fotbollsmorgon och även med Erik Edman och mig i Blågul Framtid, men Fördomspodden såg jag inte som en arena. Kul lyssning var det, om än överraskande. 

Veckans TV-serie
SVT:s Dokument inifrån: Det svenska styckmordet. Ett måste att se den även om det är smärtsamt och omskakande att ta del av berättelsen. Bara sett den första delen som är släppt utav fyra. Starkt berättat av Dan Josefsson (som även låg bakom Fallet Kevin som också var ett rättsövergrepp) och Johannes Hallbom om ett styckmord som fick oerhörd uppmärksamhet i mitten av 1980-talet. Och det fortsatte i många år efter det där två män pekades ut som skyldiga och fick sina liv förstörda.

Veckans lottning
På tisdag 12:00 lottar vi gruppspelen i Svenska cupen på Fotbollskanalen. 

Veckans norska seger
NFF-basen Lise Klaveness och norsk fotboll har sedan 2022, då hon valdes med ett tydligt uppdrag, gått hårt åt Fifa och Uefa i olika sammanhang. Ibland har det raljerats kring norskan, men man får ge Klaveness att det fått viss effekt. Hennes krav på Fifa-kongressen 2023 om att utreda om organisationen bröt mot egna statuter kring mänskliga rättigheter när man lät Qatar anordna VM 2022. Även om det tagit lång tid för utredningen att släppas och att Fifa skickade ut den 00:50 mellan fredag och lördag är den trots allt ute och den innehåller kritik mot organisationen. Här kan ni läsa. Rapporten rekommenderar att Fifa tar direkt ansvar för både skadade och döda samt anhöriga även om det inte nämns ett direkt belopp. Nej, det kommer säkert inte ändra på att VM går i Saudiarabien men Norge försöker i varje fall och man står för något som rimmar med dess värderingar. Och för några dagar sedan – just före att man skulle släppa utredningen – offentliggjorde Fifa att man skänker 50 miljoner dollar till en fond för att ihop med Qatar och en del FN-organisationer driva frågor kring flyktingar, utbildning och hälsa. Givetvis inte tillräckligt, men något som kritiken tagit fram. Norge är en del av den kritiken och har varit tuffare och rakare än de flesta andra länder. Det blir intressant att se hur Norge röstar kring Saudiarabiens VM-ansökan. Norska fotbollsförbundets styrelse tar beslut 9 december, ett par dagar före den så kallade omröstningen 11 december.

Veckans snackisar i ordförandestriden
I samband med att Fredrik Reinfeldt i mitten av november aviserade att han ställer upp för omval som ordförande för svensk fotboll var det parallellt en rad landsdelskonferenser samma dag. Reinfeldt själv var på Götalandskonferensen och talade för de distrikten. SvFF-basen lyfte då att distrikten få del av mångmiljonbonusen om Sveriges herrlandslag skulle vinna gruppen i Nations League. Cirka tio miljoner kronor. En rejäl omsvängning från sommarens ordförandekonferens då Reinfeldt mässade om den ekonomiska krisen i svensk fotboll. Valfläsk? Ja, många tolkade det så. Precis som att han talade om sitt arbete i RF:s ekonomiska råd för att få till ett slopande av takregeln på bidrag som slår hårt mot fotbollen. Det är sant att han jobbat för det, däremot är det mycket osäkert om det röstas igenom. Lägg till att riksidrottsmötet som tar beslut i frågan är i slutet av maj och ordförandevalet i svensk fotboll är två månader tidigare. När Reinfeldt befann sig på Götalands landsdelskonferens var generalsekreterare Andrea Möllerberg hos distrikten i Norrland som samlats. Hon utmärkte sig där genom att hoppa in när hon inte hade en programpunkt och talade bland annat om Fredrik Reinfeldts besked. Då gled Möllerberg även in på hur hon och Reinfeldt och deras familjer påverkats av kritiken som följt de hårda tagen på fotbollsförbundet. Hon bad då alla att tänka efter hur man uttryckte sig i medier och en hel del upplevde att hon bad folk ligga lågt i samtal med medier. Nej, det är givetvis inte bra att familjemedlemmar får ta del av skit eller att de blir påverkade av att föräldrar blir utsatta. Samtidigt kan man flika in att även Roger Sandberg, Per Widén, Ramin Kiani och andra som på olika sätt antingen blivit utsatta eller lämnat förbundet också har anhöriga. Där det varit uppenbart att Andrea Möllerberg kört på hårt i sin förändringsiver och den processen kräver sina offer. För mig är det underkänt av en generalsekreterare för en folkrörelse att ens andas om hur andra ska tala med medier. Särskilt när det är uppenbart att anställda har kommit i kläm och det endast via medier blivit känt. Tystnadskulturen får mer fart av Möllerberg trots att hon ber om ursäkt och säger att det inte var menat så. Effekten är ändå tydlig. Uselt agerat av SvFF som i kraven på Saudiarabien inför VM trycker på vikten av fri press, men i svensk fotboll ska folk tänka efter innan de säger något till en journalist. Det är inte klokt att fotbollsförbundet går mer och mer bort från att respektera journalisternas arbete.

Veckans läsarbrev II
Hej! Som motpol till förra veckans insändare. "Earlier on Saturday, the Premier League said on-field accuracy of decisions has improved from 82% after 11 games last season to 89% this campaign. A Key Match Incident Panel ruled that there were only three VAR errors in that time, compared to 16 last season. It added the average VAR delay in matches is down from 64 seconds to 36 seconds." Under tiden kan "fusksvenskan" att fortsätta i Sverige och vi i Sverige tror att vi vet bäst och övriga världen har fel! Pratade med en fd elitdomare för några veckor sedan och han berättade att det finns ett kompakt stöd för införandet av VAR i Sverige bland elitdomare! Alla vet varför frågan blivit infekterad, men ingen vågar lyfta det! MVH JP 

Svar: Det är knappast så att några procentenheter hit eller dit kommer att övertyga VAR-motståndarna. Att elitdomarna är för är varken nytt eller hemligt. De har varit tydliga kring det. Frågan är infekterad för att många ogillar VAR, helt enkelt, och i Norge kan det bli så att man river upp det. Sedan har du en poäng i att debattklimatet blir dåligt då många supportrar som är motståndare brinner så för frågan att man inte tillåter att den ens diskuteras. Vilket är ett demokratiskt problem, men svårt att komma åt.

Veckans nya produktionsbolag
Premier League har i över 20 år låtit den globala agenturen IMG ta hand om produktion och distribution av innehåll kring ligan. Nu bryter man med agenturen och ska med start 2026 börja producera på egen hand. Man vill helt enkelt ha kontroll över vad man skickar ut. 

Veckans verklighet II
Belgiska ligan är en i raden som inte är nöjd med erbjudanden kring att sända matcher från Jupiler Pro League från 2025 och framåt. Just nu får man cirka 1,1 miljarder kronor per säsong, men buden som kom in låg lägre än det. Nu ska den belgiska ligan undersöka om man ska sända via egen plattform i stället. 

Veckans livstecken från Svenska cupen
Torslanda skakade om Malmö FF med dubbla kvitteringar på Malmö IP och tog matchen till förlängning, men till slut tog sig de regerande cupmästarna till nästa års gruppspel. Daníel Gudjohnsen glänste i ett inhopp där den isländska talangen stod för tre mål när det blev 5-2 till slut. 

Veckans siffror
17. Antalet procent som Premier Leagues intäkter från medier ökar cykeln 2025-2028. Man går från 137 miljarder kronor senaste tre åren till närmare 160 miljarder. Förklaringen är att det fortfarande finns tryck i försäljningen av de internationella rättigheterna som står för större delen av ökningen. Redan i cykeln 2022-2025 passerade de internationella rättigheterna värdet på de inhemska som närmast planat ut. Något som innebär att de andra ligorna i Europa ser hur avståndet till klubbarna i England bara ökar. Viaplay har rättigheterna i Sverige fram till 2028 efter ett sexårsavtal, men även deras avtal innebär att intäkterna för Premier League ökar de sista tre åren. Det vill säga att kostnaderna blir högre för det nordiska mediabolaget.

Veckans verklighet II
Inte bara i Sverige som oron ökar kring piratsändningar av direktsänd idrott. I Frankrike såg hälften av tittarna på Marseille-Paris SG via illegala strömmar. Klart att detta är en stor utmaning för både TV-bolag men framför allt för klubbar, förbund och andra säljare av rättigheter.

Veckans läsarbrev III
Hej, intressant från JJ. Har hela tiden tänkt att Cifuentes inte hade något att bygga på. Det hade han ju inte utifrån sina förutsättningar. Han hade nog tänkt sig färdiga spelare. Eftermälet är allt annat än roligt idag. Svårt att säga om det är välförtjänt eller inte men det känns möjligen något orättvist. Samtidigt trodde jag Hellberg skulle rasa ihop i våras. Undrar hur nära det var att han skulle gå in i väggen. Kim lyfte spelare många av oss fans ville skeppa iväg mot att andra lag skulle få betalt av oss för dem. En väldigt klok person, där har Öster gjort en kanonvärvning. Allt gott Jerker

 Svar: Reaktion efter podden med Jesper Jansson i måndags. Ni kan lyssna här. Om det blir kanon för Öster får vi se och det blir spännande att följa, men klart är att Jansson och Cifuentes inte hade samma sätt att se på bygget i Hammarby. Kim Hellberg har nog överraskat en del när hans lag reste sig efter en knackig vår.

Veckans låt
”Smells Like Teen Spirit” – Nirvana. 

Veckans poddgäst
Malmös tränare Henrik Rydström är gäst och i en lång intervju talar han om självtvivlet, vad som inte funkar i Europa, ryktena om utländska bud, Axén-käftandet och att inte få så mycket beröm i Sverige. Sedan tidigare finns 450 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-12-01 kl 16:47
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS