Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Drakenberg eller Reinfeldt - svensk idrott borde välja väg

Lundhs Krönika

Otto Drakenberg vågade stå för svensk fäktnings värderingar i en internationell organisation.
Fotbollsförbundet kör pragmatiskt.
Svensk idrott borde välja väg i en alltmer politiserad idrottsvärld.

Foto: Bildbyrån/TV4/montage.

Saudiarabien var den enda kandidaten att arrangera ett VM. På kongressen i Schweiz skulle det bara röstas igenom av medlemsländerna. Även det svenska specialförbundet var representerat via sin ordförande. Hur gör svensk idrotts representant på plats?

Heter man Otto Drakenberg och är ordförande i svenska fäktförbundet kliver man upp i talarstolen och tar ordet. Där lyfter man frågor om eventuella restriktioner för kvinnliga deltagare och hbtq-idrottare och om det är rätt att lägga mästerskapet i ett land som är i krig. Vilket möts av delegater buar, skriker, klappar händer och slår i bordet.

Annons

Heter man Fredrik Reinfeldt – som är ordförande i fotbollsförbundets styrelse och där alla ledamöter som utgör svensk fotboll backat honom – deltar man bara i acklamationen som bekräftar att Saudiarabien får VM. Man har ställt frågor på förhand, men har inga invändningar.

Klart att det finns stora skillnader på fotboll och fäktning och på ett VM för kadetter och juniorer respektive världens största idrottsevenemang. Ändå går att det ta ner frågan till om svensk idrott ska stå för sina värderingar även utanför Sveriges gränser. Ska man göra en Drakenberg eller en Reinfeldt?

Instinktivt är säkert rätt många svenskar stolta över Otto Drakenberg. Någon som står upp för något man tror på. Självklara värderingar. En självbild som väl många svenskar har av nationens arbete diplomatiskt, men som inte alltid rimmar med verkligheten. Bland alla tuffa utspel utanför idrottens värld finns många eftergifter och det pågår än i dag.

Annons

Om vi håller oss till Saudiarabien skulle idrotten kunna luta sig mot den svenska staten och hänvisa till hur man öppet vill öka handeln med diktaturen. Svenska företag investerar och handlar för fullt med landet. Svenska jobb och svenska pensioner är både direkt och indirekt kopplade till diktaturen som nu även satsar hårt i idrottens värld.

Varför ska svensk idrott ta ett ansvar som varken staten, medborgare eller företag tar? Bra fråga och det är väl här det skiljer sig åt. Idrotten är varken staten eller något företag som ska ge avkastning utan en folkrörelse som har andra syften med sin verksamhet. Och alltid under tydliga värderingar.

Oavsett om det handlar om RF eller specialförbund likt fotbollsförbundet trycker man i sina värdegrunder på demokrati, delaktighet, jämställdhet, mångfald, rent spel och att alla ska vara välkomna i en trygg verksamhet utan diskriminering. Ja, det är inte svårt att hitta exempel på det när man läser igenom strategier och vad svensk idrott ska vara.

Annons

Om det ska genomsyra verksamheten i Sverige är det svårt att förstå varför inte det följer med ut i de internationella organisationerna. Otto Drakenbergs invändningar var givna och han stod upp för något även om fäktnings-VM trots det gick till Saudiarabien. Han satte tryck i frågor trots att det var både hotfullt och obekvämt.

En del menar att en nedlagd röst i Fifa-valet om VM i Saudiarabien skulle innebära att man måste bojkotta VM. Det är inte direkt så att Sverige lämnar FN, EU eller andra internationella organ när beslut går emot den svenska inriktningen. Det är en del av att vara med i internationella organisationer att inte alla beslut blir som man vill.

Kan väl inte finns en svensk med koppling till FN som är stolt över hur organisationen hanterade Anders Kompass? Han slog larm om att franska FN-soldater utsatt barn för sexövergrepp. Svaret från FN: anklagad för tjänstefel, tystad och tvingad att avgå.

Annons

Vi visste alla att Saudiarabien skulle få VM i fotboll 2034. Fifa-basen Gianni Infantino hade ordnat det med maktspel och för organisationen innebär det ett inflöde av pengar från Saudiarabien. Man kan då hävda att Norges invändning mot framför allt Fifa var meningslös och att Sverige inte vunnit något på att följa den vägen.

Det är naturligtvis så att priset som Otto Drakenberg och svensk fäktning samt Lise Klaveness och norsk fotboll riskerar att få betala är att man inte få vara med på organisationens beslut framåt. Man blir naturligtvis inte heller inbjuden till de finaste salongerna med allt vad som följer med där i form av förmåner. Kanske värt det för att stå för något trots allt.

SvFF-basen Fredrik Reinfeldt har legat lågt i den uppflammade debatten kring ja till Saudi-VM fram till gårdagen, då han gav en intervju till Dagens Nyheter. Han stakar där ut en väg att ingen idrott ska ha synpunkter på hur ett land ska styras och för svensk fotboll har det handlat det om en fråga: ”Hur ser förutsättningarna för fotboll ut?”

Annons

Då är det kanske enklare. Att bara fokusera på VM under fem veckor 2034 och luta sig mot löftena från regimen om att man ska respektera allt från samkönade par, fri press och att supportrar ska kunna röra sig fritt då kan man ge klartecken. Och Fredrik Reinfeldt säger sig inte kunna ha utgångspunkten att parterna eventuellt ljuger.

Klart att Saudiarabien precis som Qatar kommer att se till att det blir ett fint mästerskap för alla involverade under just de veckorna. Hur det blir med allt från migrantarbetare som ska bygga VM-arenorna till de fängslade regimkritikerna är en annan sak och den anser sig SvFF kunna ignorera då man har fokus på fotbollens förutsättningar.

I DN-intervjun får Reinfeldt frågor om Saudiarabiens många avrättningar och glider då in på kommande VM-arrangör: …”det väcker för övrigt också frågor om USA i så fall…” Nu är vi alla olika, men det måste vara skillnad på en demokrati med en fri press (med massor av problem) och en diktatur där man kan fängslas för en kritisk tweet.

Annons

Fredrik Reinfeldt är tydlig med att fotbollen och idrotten inte ska ge sig in i det politiska, men likt Fifa-basen Gianni Infantino dras han ändå till sportens förenande kraft: ” Vi får väl se i vilken riktning det här går. Men jag vill ju tro att fotbollen öppnar upp snarare än stänger vår värld, och jag tror på fotbollens kraft att möjliggöra det.”

Vi kan se att varken internationell handel, idrottsutbyten eller stora mästerskap öppnat upp Kina eller Ryssland. Snarare tvärtom. I Qatar har man efter VM 2022 börjat skruva ner en del av de reformerna kring migrantarbetare som omvärldens kritik fick igenom. Effekten var ganska marginell i slutändan, trots fotbollens enorma kraft.

Visst, Fifa satte till slut av 50 miljoner dollar till en fond för frågor kring flyktingar och migrantarbetare där några FN-organisationer är med. Blott en halv miljard kronor efter det mest lönsamma VM:et någonsin. Organisationen tog in intäkter på 70 miljarder kronor och överskottet slutade på 26 miljarder. Men alla vill vidare.

Annons

Frågan om svensk idrott ska vara Drakenberg eller Reinfeldt (och de flesta andra svenska idrottsledare) borde vara på dagordningen. Tyvärr är den inte det utan det bara flammar upp kort och sedan går alla vidare. Hur ska svenska idrottsledare agera i internationella organisationer? Ska ledarnas egna intressen av att klättra styra? Eller ska drömmen om ett mästerskap i Sverige styra?

Ofta hamnar frågorna på idrottare eller tränare som ogillar att fokus skiftar från deras verksamhet till annat. Något de får leva med, men det är inte jättekomplicerat att utbilda inom en idrott om vad det här förbundet står för och att det sedan är upp till var och en att svara på vad de anser om problemen.

Idrott och politik är sammanflätat oavsett vad man vill. Än mer blir det så internationellt. Då är det realpolitik som styr och det är inte konstigt att Saudiarabien är en spelare överallt när man bestämt sig för att vräka in miljarder i idrottens värld. Det är många som kommer rusande för att förutsättningarna för fotboll och andra sporter blir bra.

Annons

Då hade det varit fint om svensk idrott tagit en rejäl diskussion om hur svenska ledare ska agera. Inte så att alla måste göra på exakt samma sätt, men man borde kunna ha riktlinjer. Kring allt från träningsläger till tävlingar och hur man ställer sig till det. För det är en fråga som engagerar.

Nyligen intervjuade jag RF-basen Anna Iwarsson i min podd och frågade henne en hel del om hur RF ser på svårigheterna med politik och idrott. Man kan väl snällt säga att hon skickade pucken sarg ut men erkände att det var svårbalanserat. Likt många politiker och makthavare blev det många ord, men inte mycket innehåll.

När jag ville att Iwarsson åtminstone skulle säga att svensk idrott inte åker på betalda träningsläger i diktaturer vill hon inte säga det, men sa dock följande: ”I styrelsen vill vi låta vårt internationella råd titta på om vi behöver vidareutveckla och bredda de riktlinjer vi har. Så det här är en aktuell fråga och vi behöver diskutera den, debattera den och fortsatt vara trygga i våra grundläggande värderingar.”

Annons

Kanske händer det något 2025? Ska svensk idrott se till mer än idrottens förutsättningar när det handlar om arbete i internationella organisationer? Jag är linje Drakenberg, men vet att många inte håller med. Svensk idrott måste väl åtminstone prata om det.

Publicerad 2024-12-22 kl 10:00

Avslutningsvis...

Helgens måste
Det sista i poddväg inför helgerna. Avsluta den sista helgkrönikan för 2024. 

Helgens avstå
Tyson Fury mot Oleksandr Usyk. Dazn sänder tungviktsmatchen. 

Veckans sifferdribbel
I måndag kom beskedet om hur Uefa skulle göra kring prispengar i EM med tanke på hur Fifa skruvade upp till VM 2023. Klart att Uefas pressavdelning tryckte på en ökning på 156 procent jämfört med 2022. På avstånd ser det imponerande ut, men under EM 2022 delade lagen på 16 miljoner euro. Inga stora pengar, särskilt inte sett till att herrarna delade på 331 miljoner euro 2021. Det är givetvis bra att Uefa ser till att landslagen som ska till Schweiz (som är svindyrt både sett till valuta och hotell) får vars 1,8 miljoner euro i startplåt jämfört med 600 000 senast. Vinnaren kan få upp emot 5,1 miljoner euro. Man har även ökat på pengarna till klubbar vars spelare är med i EM med 6 miljoner euro. Precis som Fifa sätter Uefa tryck på nationsförbunden att dela ut mellan 30 och 40 procent av prispengarna till spelarna. Ett kliv i rätt riktning men här är Uefa riktigt svagt jämfört med Fifa. Uefa är den rikaste fotbollskonfederationen och man har förvisso aviserat en större satsning på damfotboll de kommande åren, men sett till hur långsamt det gått borde man skjutit till mer pengar. Det finns ett tydligt signalvärde i att herrarna delar på 331 miljoner euro (förvisso 24 landslag) och damerna får dela på 41 miljoner euro. Förbund och konfederationer är inte företag som ska generera avkastning annat än i form av att sporten ska få så mycket resurser som möjligt. Uefa har varit uselt på att investera i damfotbollen fram till nu och då hade man behövt visa det genom att öka på ännu mer.

Veckans ryggrad
Hovrättsrådet Kerstin Elserth. Markerade mot fotbollsförbundets ja till VM i Saudiarabien och meddelar att hon kliver av posten som ordförande i förbundets överklagandenämnd ett år i förväg. Hon använde ordet ryggradslös i sin kommunikation med fotbollsförbundet.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof! Varför säger ALLA och JDT att vi fick de bästa lagen från POTT 3 och POTT 4? Det fick vi inte ju. Slovenien var rankad 2:a från POTT 3. Kosovo var rankade 4 från POTT 4. Både JDT och Schweiz går ut säger vi fick de bästa men det stämmer inte rent ranking mässigt. jag hade sett det mycket värre att få Irland eller Skottland från pott 3. Från pott 4 hade det varit värre få Bulgarien Kazakstan än Kosovo. Jag tror också det är bra att lagen inte är för dåliga utan jag har en känsla av att lagen dock från POTT 3 och POTT 4 kommer ta poäng både mot Schweiz och mot Sverige. En kommentar till. Sverige har de 3 bästa spelarna i hela gruppen. Det finns inga spelare i övriga 3 lag i vår grupp som har någon bättre spelare än vår topp 3 med Kulan Isak Göken. Det borde avgöra till vår fördel då det ofta är dessa spelarna som kliver fram i de avgörande matcherna. Försvaret är absolut viktigt men jag ser ju Sverige som favorit till att vinna gruppen. Mvh Anders 

Svar: Det handlar väl från JDT:s sida att ge bilden av att det är en svår grupp för att dra ner förväntningarna på Sverige. Att om man inte lyckas så finns förklaringen där. Sverige är inte favorit, men det är jämnt med Schweiz. Spelbolagen har dock Schweiz som liten favorit.

Veckans tuffa lottning
EM-slutspelet i Schweiz lottades i måndags. Sverige kunde fått det värre när tidigare lagkaptenen Caroline Seger skötte den delen av lottningen men att få Tyskland, Polen och Danmark var ingen vinstlott. Bara två lag går vidare från Sveriges grupp och det kan väl gå att hålla danskorna bakom sig, men i kvartsfinalen väntar med all sannolikhet antingen Frankrike eller England. Inte omöjligt att EM tar slut för svensk del där, och då även Peter Gerhardssons tid som svensk förbundskapten. Han har kontrakt till i augusti 2025. 

Veckans totala mörker
I tio år drogades och våldtogs Gisèle Pelicot av sin make och över 50 andra män. Att ha tagit del av rättegången är skakande och att Gisèle Pelicot var på plats var oerhört starkt. Nu är männen inklusive hennes make dömda till fängelse och genomgången av förgriparna är svårgreppbar. Ondskan i världen är sorglig och tyvärr är det vi män som nästan alltid är en del av den.

Veckans nu försöker vi igen
Superligan är tillbaka igen. Bolaget A22 som frontar både rättprocesser och försök att få igång ligan har gjort ett nytt försök. Nu heter det Unify League och ska vara fyra ligor med 96 lag. Man har ansökt om tillstånd från Uefa att starta verksamheten och vi får se hur många klubbar som verkligen ansluter.

Veckans riktiga superliga
För tio år sedan kontrollerade klubbägare i Premier League noll andra klubbar. Nu börjar det närma sig 30. Inget talar för att utvecklingen ska vända. Snarare tvärtom.

Veckans nya tider
Netflix har köpt rättigheterna till VM för damer 2027 och 2031 i USA. Strömningsjätten som länge hävdat att man inte skulle ge sig in i direktsänd sport tar ett nytt kliv. Sedan tidigare har man köpt rätten till två NFL-matcher på juldagen i USA och sände Mike Tyson mot Jake Paul. I avtalet med Fifa ingår att Netflix ska göra exklusiva dokumentärserier inför VM. VM 2027 går i Brasilien, men arrangören för VM 2031 är inte bestämd.

Veckans eviga strid
Ett gäng forskare går i Dagens Nyheter till attack mot selektering inom idrotten. Man skriver att klubbar som sorterar bort 10-åringar och satsar på akademier gör fel. Nu ställer även idrottsminister Jakob Forssmed krav på RF via DN. Och hotar indirekt med att dra in bidrag om RF inte följer sina stadgar. För där står att ”elitinriktad idrott” inte ska förekomma före 13 års ålder. Fortsättning lär följa i en kamp som nästan är lika gammal som idrotten.

Veckans nya tider II
Fotbollsskribenten Henry Winter fick gå från The Times i våras. När han nu fick en exklusiv intervju med Marcus Rashford körde han ut den på Twitter, eller X. En intervju som gav eko i England där den petade Manchester United-stjärnan är rubrikmaterial. Kan konstatera att Winter håller i gång. Två nya böcker på gång.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, Du är säkert redan på det här, men det vore intressant att höra din take på Lars-Christer Olssons ganska hårda kritik av SvFF och firma Reinfeldt/Möllerberg.  Det känns som att han har en ganska hög svansföring, framförallt när det gäller kritiken av Reinfeldts agerande gentemot FIFA rörande värdskapet för VM. L-C var väl inte särskilt kritisk när han satt hos UEFA? I övrigt låter det som om Olsson är redo för en rejäl strid mot Reinfeldt. 

Hur ser du på hans uttalanden?

Svar: Vi talade med LCO efter artikeln i Aftonbladet (som finns här) och till Fotbollskanalen sa han att han inte sagt att han ställer upp i valet. Något Aftonbladet slår fast i en nedryckare. Man kan konstatera att LCO förlorade ordförandevalet mot Fredrik Reinfeldt för knappa två år sedan och en del av de som röstade på Reinfeldt ville inte ha LCO som ordförande. Utifrån våra sonderingar har LCO svårt att samla tillräckligt stöd i fotbolls-Sverige och hans inspel i debatten i form av intervjun sägs mer ha varit för att väcka rörelsen att ta fram en kandidat. Det är en poäng kring hur LCO och SvFF-styrelsen agerat tidigare och de var inte mycket hårdare i sådana här frågor än Reinfeldt & Co, men samtidigt finns det en större medvetenhet i dag. LCO satt ju i Uefas exekutivkommitté men hade lämnat när organisationen presenterade avtalet med Qatar Airways inför EM 2021.

Veckans tapp som går emot den gängse bilden
Engelska WSL tappar publik. Snittet har gått ner nio procent jämfört med fjolåret. 

Veckans gästspel
Var med i Studio Ett i P1 och pratade om SvFF:s val att rösta på Saudiarabien. Även Erik Larsson som är ordförande i Reportrar utan gränser var med. UR har en ny poddserie som heter Det sjukaste som hände och jag var inbjuden att prata om VM 1994 och varför det var stort. Tesen i UR-programmet är att det är överskattat och bronshjältarna borde gå vidare med sina liv.

Veckans realitet
Belgiska ligan i fotboll fick precis som många andra ligor acceptera att priserna på rättigheter sjunker. Efter att ha svårt att ens få till en försäljning fick man se intäkten per säsong falla från 103 miljoner euro till 84 miljoner.

Veckans nya tider III
Morten Crone var länge en profilerad fotbollsreporter i Danmark och även sportchef på B.T. Därefter har han jobbat med PR och kommunikation för spelare men jobbar även för Viaplay. Nu tar han klivet in i agentvärlden. Tillsammans med spelaragenten Mikael Teodor Jakobsson bildar Crone ett nytt bolag. Det är en tydlig utveckling att agenter mer och mer börjar jobba aktivt med kommunikation.

Veckans läsarbrev III
Tjenare, Tidigt i höstas talades det vitt och brett om att de båda City-lagen Leicester och Manchester skulle få saftiga poängavdrag den här säsongen i PL. Som Everton och Nottingham Forest fick. Med tanke Man Citys kräftgång så hade laget varit indraget i bottenstriden om de fått sitt poängavdrag.

Varför dog den diskussionen ut? Något verkar skumt i den här affären. Vänligen, Ola

Svar: Själva förhandlingen i den juridiska processen kring Premier Leagues anklagelser mot Manchester City är klar. Nu ska tribunalen jobba fram en dom. Under gårdagen sa City-managern Pep Guardiola att han tror att besked kommer i februari eller mars. Det har alltid hetat att besked i det ärendet ska komma under 2025. Leicester fick rätt i ett överklagande och kan inte drabbas av poängavdrag. Det handlade om att man klarade sig i och med att man trillade ur Premier League och då inte kunde straffas av ligan för ett ekonomiskt resultat som kom några veckor efter att man åkt ut.

Veckans siffror
10.32. Antalet miljarder dollar som Dallas Cowboys värderas till. Runt 115 miljarder kronor och det trots att man inte vunnit en titel på snart 30 år. Sporticos genomgång visar att MLS-lagen har en lång väg till toppen av värdepyramiden och Montreals bidrag till ligan är på 153:e och sista plats av Nordamerikas proffslag. Värdet är trots det rejäla 440 miljoner dollar eller knappa fem miljarder kronor i dagens dollarvärde.

Veckans låt
”Double Nature” – Mustasch.

Veckans läsarbrev IIII
Hej Olof! Undrar hur det kommer gå med klubblag VM i sommar. Tror du att någon tevekanal kommer sända den i Sverige? Eller blir det en streamingtjänst typ Disney+? Med härliga hälsningar// Daniel

Svar: Fifa har sålt rättigheterna till streamingjätten Dazn som ska sända klubblags-VM globalt. De sänder Champions Legaue för damer och även lördagens tungviktsmatch mellan Tyson Fury och Oleksandr Usyk.

Veckans realitet II
Premier League kan tappa någon miljard i intäkter. Skälet är att Fox Sports i Mexiko inte kan betala kostnaderna för avtalet med den engelska ligan. Det är många runt om i världen som dragits med i uppgången men inte fått intäkterna att haka på.

Veckans poddgäst
Parmas Pontus Almqvist är gäst och talar om befrielsen över att inte vara en lånespelare längre, om att ha dåligt tålamod som ung, om en ändrad inställning till Serie A, om tron på det egna kunnandet och om drömmen om landslaget. Sedan tidigare finns 450 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS