Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollens egna Super Size Me borde vara ett hot

Lundhs Krönika

Turneringarna i fotboll blir inte bara fler utan även större.
En form av Super size me.
Den kraftiga expansionen borde vara ett hot mot fotbollen – men svårt att vara säker.

Foto: Bildbyrån.

I veckan är det dags för herrarnas första omgång av Conference League. Ligafasen av Uefas tredje turnering piskar i gång och det är tredje raka veckan med Europa-fotboll efter Champions League och Europa League. För en hel del supportrar till Djurgården väntar en resa till Österrike och Linz. Kul, givetvis.

I fredags kunde Hammarbys supportrar följa lottningen av gruppspelet i damernas Champions League. Det är onekligen tajt när man knappt hinner landa efter succén i Lissabon och på onsdag om en vecka kommer St Pölten till Tele2 Arena. Veckan efter är det Barcelona borta. Allsvenskan rullar som vanligt.

Annons

Klart att det är angenämt för de svenska klubbar som är ute i Europa. Det är väl likadant oavsett vilket land eller liga man tillhör, att spel utanför den vanliga ligalunken är häftigt. Bortaresor, förhoppningar och förväntningar för många som kanske inte prenumererar på platser i Uefas turningar.

Ännu är det för tidigt att utvärdera ligafasen av Champions League, Europa League och Conference League, men det är fler lag och därmed fler matcher. Kanske slipper man tidigt avgjorda grupper, men det är samtidigt svårt att bedöma och greppa vad exempelvis Malmös förlust mot Rangers i hemmapremiären betyder. En första känsla är att det är väldigt mycket fotboll och att det blir svårare att engagera mer än de passionerade supportrarna till respektive klubb.

Jag är en person som även kan se bra delar i nordamerikansk proffsidrott, men det är ett problem i åtminstone NHL, NBA och MLS att det är för många matcher och i slutändan går rätt många av lagen vidare till ett evighetslångt slutspel. Känslan är att det är mycket business som styr när man spelar i ett halvår för att sedan slussa in många lag i slutspelet.

Annons

Basebollens säsong är också evighetslång men det är färre lag som går vidare till slutspel även om man utökat det på senare år. Bäst är den amerikanska fotbollen där i princip varje omgång lever och även slutspelet är hyfsat tajt och därmed laddat. Så tyvärr är inte mer matcher ett säkert trick för att göra sporten mer intressant.

Super size me ser vi mer och mer i fotbollens värld. I helgen kunde Fifa-basen Gianni Infantino äntligen berätta om vilka tolv arenor där nya klubblags-VM ska spelas. 32 klubbar. 63 matcher. En månad i USA med fotboll och en hel del av de största stjärnorna. Man undrar hur de spelarna ska orka trycka in ett klubblags-VM.

Ett år efter klubblags-VM väntar VM för landslag för herrarna. En turnering som Fifa skruvat upp från 32 lag till 48. Vilket innebär att i stället för 64 matcher som det var i Qatar väntar 104 matcher sommaren 2026. Turneringen sträcker sig över 39 dagar, snarare än 32 dagar som det var i VM 2014 och 2018 och 29 i Qatar.

Annons

Vi såg under EM i Tyskland i somras att en del av de största stjärnorna som dubblerar i landslag och klubblag har svårt att vara fräscha till turneringar. Om det nu går att bevisa? Man kan åtminstone misstänka att ett flitigt matchande inte bara gör att skador ökar utan även bidrar till sämre insatser och därmed svagare fotboll.

På sistone har vi börjat höra från en del av toppspelarna som inte är nöjda med utvecklingen. Fifpro har stämt Fifa i EU kring just klubblags-VM. Om det leder någon vart? Det är klart att det är ett fåtal som är drabbade men det är knappast till gagn för fotbollen att det blir sämre.

Problemet är väl att ingen vill avstå intäkter utan snarare öka på dem. Fifa, Uefa, nationella fotbollsförbund, tränare och spelare vill alla ha mer hela tiden. Ingen av de klagande spelarna säger att de kan gå ner i lön. Det finns dessutom ingen som har den totala makten utan alla försöker utöka just sina turneringar för att ta in mer pengar.

Annons

Senast Sveriges herrar spelade hemma fick jag mejl från folk som klagade på avsparkstiden 20:45. Klart det går att undra om det är smart, men det svenska fotbollsförbundet vill maxa sina intäkter. En signal som gått till Uefa som säljer rättigheterna och man samtalar med TV-bolag och anpassar sin ”produkt” för att få ut så mycket pengar som möjligt. Därför blir det 20:45.

2000-talet har inneburit en oerhörd uppväxling av fotbollen. Skälet är naturligtvis dess popularitet och att många vill kapitalisera på den. Även om man kan tro på en mättnad är det svårt att vara säker. Ja, någon gång går det väl i taket, men den internationella fotbollen fortsätter att ta nya marknader och växa på gamla.

Om man bara ser på Sverige finns det inga tecken på att herrarnas serier tappar trots att skärmarna är översköljda av internationella matcher. Allsvenskan och superettan går starkt på läktarna. Damerna har större problem, men det har sällan funnits något drag. Givetvis finns undantag och kanske kan Hammarby och Malmö FF som är på väg upp ge en nödvändig boost.

Annons

Möjligen kan det lokala och nära till och med växa i en tid när avståndet till det största och bästa bara växer? Även om det finns en avmattande utveckling kring priser på en del internationell fotboll i Norden är det svårt att räkna ut det. För många är det fortfarande en högtid att följa sitt lag i Premier League och Champions League.

Klart är att vi kommer få mer fotboll framöver vare sig vi vill eller ej. Om den blir bra nog är upp till betraktaren. Riskerna för sporten som sådan är inte så stora, den är stark nog att överleva i olika former. Snarare är det väl en del TV-bolag och andra aktörer runt fotbollen som kan förköpa sig och antingen förlora stora summor eller gå under.

Klubbar, ligor och förbund och i förlängningen även spelare riskerar givetvis att gå på smällar om man tror på fortsatt och närmast evig tillväxt. Om man tror att intäkterna från sponsorer, medier och publik ska fortsätta öka och öka kan en trist överraskning vänta. Men att hushålla med resurser eller gå ner i lön är inget som lockar. Det är som med klimatkrisen, vi vet att modellen inte håller – men vi fortsätter gasa.

Annons

AVSLUTNINGSVIS

Helgens måste
AIK-Hammarby. Derbyt hänger över helgen.

Helgens avstå
Åka till Örebro. 

Veckans ordförandestrid
Under fredagen gick några av svensk fotbolls veteraner från ledarskiktet ut i ett brev till svensk fotbolls olika parter med kritik mot SvFF-basen Fredrik Reinfeldt. Lars-Christer Olsson, Jörgen Eriksson och Anneli Larsson har alla suttit länge i fotbollsförbundets styrelse och även haft andra poster i rörelsen. De är irriterade på Reinfeldts bild av svensk fotbolls läge och hur hans styr med Andrea Möllerberg. Kan notera att generalsekreterare Möllerberg svarade på vår artikel på Facebook under fredagen. Ja, det hettar onekligen till i den maktkamp som pågår i svensk fotboll. Här är min krönika från i fredags om det som sker och vad det kan få för följder. Fredrik Reinfeldt har inte varit så pressad som SvFF-bas som han är nu, men ännu har han legat lågt.

Veckans Israel-Palestina
Rosenborgs Ole Saeter nobbar Maccabi Haifa. Skälet? Vill inte ha blodspengar.

Veckans fotbollsbråk i Norden – som också kan ske i Sverige
Viaplay som har rättigheterna till hälften av matcherna i danska ligan sade i veckan upp avtalet med produktionsbolaget Matchday. I Danmark tog motsvarigheten till Sef (Divisionsföreningen) över ansvaret för produktionen av matchsändningarna tillsammans med det svenska bolaget DMC inför starten i somras. Man bildade då Matchday och där svenska DMC äger 51 procent och Divisionsföreningen har 49 procent.Tanken är att dels kunna ta betalt och på sätt tjäna pengar men det finns en tro att om fotbollen själv kontrollerar produktionen kan man lättare sälja rättigheterna till dansk fotboll om internationella jättar likt Disney, Amazon Prime eller Dazn är intresserade. TV-bolagen som sänder danska ligan (TV2 och Viaplay) har varit mycket missnöjda med bristande kvalitet av sändningarna och klagat högljutt. Även TV2 har varit öppet kritiska mot upplägget, men bara Viaplay har sagt upp avtalet. Divisionsföreningens agent när man sålde rättigheterna är svenska CSM (Commercial Sports Media). Den gemensamma nämnaren är Jonas Persson som är delägare i både DMC och CSM och han är en skicklig affärsman som gjort sig en förmögenhet på flera hundra miljoner kronor på att verka i branschen i snart 30 år. Han var ett tag ordförande i Kalmar FF och är numera investerare i KFF. Persson drev länge IEC som såldes två gånger (han köpte tillbaka det en gång) och där domaren Jonas Eriksson var med och blev mångmiljonär. Eller som Jonas Persson skrev i ett mejl till Eriksson när den sista affären gått igenom: ”Du är nu aprik.” Något som framkommer i Erikssons bok. Ovan danska konflikt är intressant då CSM även är agent till Svensk elitfotboll (Sef) och det har funnits tankar på att likt Danmark dra i gång ett produktionsbolag även för matcherna i allsvenskan och superettan. CSM och Sef har under ett bra tag försökt sälja rättigheterna till svensk elitfotboll för herrar (avtalet med Warner Discovery löper ut i november 2026) men ännu ingen affär kommunicerad och man kan misstänka att priset inte är vad Sef-ledningen önskar eller har lovat internt. Det sägs att Dazn är med och bjuder men även Warner Discovery och TV4. Klart är att om man som agent både kan sälja rättigheterna samt få i gång ett delägt produktionsbolag med ett tioårigt avtal så kan det vara än bättre lönsamhet och knyter en starkare till Sef. Det är bara att konstatera att det är rätt få i svensk fotboll som är kvar från tiden när SvFF tvingade Sef att vara med och dra i gång produktionsbolaget Onside. Något som kostade både förbundet och Sef stora pengar. När Sef till slut kom ur bolaget tvingade SvFF in sponsorn Svenska Spel, men upplägget var något som bara kostade pengar för svensk fotboll. Återstår att se hur det blir inom svensk fotboll.

Veckans arkitekt
Förre Manchester United- och Roma-backen Chris Smalling spelar i Saudiarabien numera. Han hyllar den framtida staden Neom på sociala medier. Ska tydligen innebära 100 procent ren energi, enligt Smalling.

Veckans Israel-Libanon
Attackerna på Libanon innebär att landets förbund ställt in alla matcher. Sedan tidigare har Palestina försökt få Israel avstängt från fotboll och besked ska komma från Fifas styrande råd under oktober.

Veckans arenor
Under lördagen släppte till slut Fifa orterna för klubblags-VM nästa sommar. Tolv arenor och där finalen går i New Jersey på NFL-lagen Jets och Giants hemmaplan. Turneringen ska pågå 15 juni till 13 juli, men ännu har inga TV-bolag köpt rättigheter, vilket Gazzeta dello Sport skrivit om. Även ont om sponsorer.

Veckans är glaset halvfullt eller halvtomt
Den brittiska banken Barclays som sponsrar Premier League har nu även förlängt sponsoravtalet kring Women’s Super League och Women’s Championship. Det är ett rekordavtal värt 15 miljoner pund per år (cirka 190 miljoner kronor) för de två damligorna i England. Vilket är glädjande. Premier League tar in 75 miljoner pund (närmare en miljard kronor) om året från Barclays och det är en liga.

Veckans sporttvätt
Saudiarabien satsar som alla vet stora pengar på ett gäng idrotter och en av dem är boxning. Förra helgen arrangerade man en del av Riyadh Season, som pågår från oktober till mars och som är finansierat av Saudiarabiens departement för underhållning, på Wembley i London. Huvudnumret var en boxningsmatch mellan Anthony Joshua och Daniel Dubois, men det innehöll en rad andra matcher också. På Wembley spelades Saudiarabiens nationalsång inför matcherna. Eventet kallades “Riyadh Season: Wembley Edition” och drog över 90 000 åskådare. Telegraphs reporter Oliver Brown skrev kritiskt om evenemanget inför och blev då portad. Så mycket för fri press i England. Fascinerande nog var det Fredrik Ljungbergs (tidigare?) PR-agent Caroline McAteer som såg till att journalisten blev blockad. När Ljungberg var som hetast i Premier League jobbade han i varje fall med McAteer som hade många stora stjärnor genom åren.

Veckans svenskkram med Gianni Infantino
Hans Vestberg är tidigare Ericsson-chef och tidigare ordförande för handbollsförbundet och SOK men är numera VD för telecombolaget Verizon i USA. Det visade sig nyligen att Verizon kliver in som sponsor till herr-VM 2026 och även i viss form för dam-VM 2027. Via Fifa-basen Gianni Infantinos Instagram kunde man följa hur han och Vestberg verkade ha funnit varandra. Vestberg ledde ett svenskt handbollsförbund som var mycket kritiskt till handbolls-VM i Qatar 2015 och försökte vara tydliga på ett sätt som inte svenska idrottsförbund varit tidigare.

Veckans vackra gest
MFF-supportern Jonathan Ekberg kämpar för livet i väntan på ett nytt hjärta. Fint skildrat i Sydsvenskan. Malmö-supportrar och spelare har sett till att stötta honom. Nu har det samlats in över 200 000 kronor som innebär att hans mamma Louise inte behöver lämna sitt hem då hon inte kan jobba när hon hjälper Jonathan. Fotbollen har onekligen sina fina sidor.

Veckans svenska klubbförvärv
Tidigare AIK- och Brage-spelaren Patrick Englund är med i en grupp svenskar som köpt den italienska klubben Siena. Även tidigare BP-spelarna och BP-ledarna Jonas Bodin och Fredrik Dahlin är med. Siena har ett Serie A-förflutet och var senast där 2012-13 men därefter har det gått utför. Tre gånger har krschad ekonomi inneburit att man kastas ut från proffsfotbollen och man har även stöpts om några gånger. Finns en story här om hur det gått utför. Kan svenskarna som uppges vara uppbackade av cirka 100 personer ta en av Italiens äldsta klubbar uppåt i seriesystemet? Nu är man i Serie D vilket är fjärdeligan.

Veckans koll på annat svenskt klubbförvärv
Det var i början av juni som Nordic Football Group köpte Burton Albion i League 1 i England. Bland investerarna fanns HM-miljardären Karl-Johan Persson. Andra involverade är NHL-stjärnan Erik Karlsson men det är även investerare och ledare från Danmark, Norge, Finland och Island. Under lördagen fick Burton stryk med 3-0 borta mot Blackpool och efter sju omgångar är man under strecket och har noll vinster, fyra kryss och tre förluster.

Veckans läsarbrev
Hej varför är inte Jesper Jansson på tapeten som ny ordförande. Är ledig nu o har bra koll på svensk fotboll. Mvh Tom

Svar: Tror att man behöver ha en annan förankring i svensk fotboll än vad Jesper Jansson har och det jag hör är att han vill konsulta. Öster är ett av alternativen som han kanske ska hjälpa.

Veckans Uefa-president
Ordförande Alexander Ceferin sa på Uefa-kongressen i Paris i februari att han inte skulle ställa upp för omval. Då var han arg för kritik som han fått för att man ändrat på statuterna så han kunde sitta längre än den tidigare gränsen på tolv år. Frågan är om Ceferin är på väg att ändra sig? Enligt Miguel Delaney på Independent har nu 35 länder av 55 uppmanat honom att fortsätta. Kanske får slovenskt ledarskap även efter 2027.

Veckans karriärskifte
Peter Odemwingie är numera golfproffs. Han ska försöka slå sig in på någon mindre tour.

Veckans låt
”Egde of Seventeen” – Stevie Nicks.

Veckans Leeds United
Seger mot ett svagt Coventry under lördagen, men i Formel 1 lever Leeds förbannelse. Sedan Max Verstappen fick en Leeds-tröja – klubben och nederländarens stall ha gemensam sponsor i form av en energidryck – har han kört sex lopp utan att vinna.

Veckans poddgäst
Roger Palmgren är gäst och talar om uppdraget som fotbollschef i FC Rosengård, om varför svensk fotboll halkat efter, om råden från Sven-Göran Eriksson, om alla sanslösa händelser under många år i utlandet samt om han saknar bekräftelse i svensk fotboll. Sedan tidigare finns över 440 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-09-29 kl 13:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS