Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inga pengar eller WFG:s avtal är att välja mellan två onda ting

Damallsvenskan

Klart att EFD-klubbarna ser 200 miljoner kronor och är lockade av WFG-anbudet.
Ändå framstår det vi vet som ett galet dåligt avtal.
Det är värsta är att alternativet att stå utan pengar är nästan lika illa.

13:27
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ser du ett damallsvenskt klipp.

I nästa vecka ska medlemmarna i Elitfotboll dam träffas och ta beslut om framtiden. Hur ska man ställa sig till erbjudandet från Women's Football Group som säger sig vilja investera 200 miljoner kronor i EFD. Utbytet ska vara att WFG via ett avtal till 2050 har rätt till avkastning från det gemensamma bolaget och även möjlighet att sälja andelar.

Det låter mycket med 200 miljoner kronor här och nu. Särskilt i perspektivet av att klubbarna i damallsvenskan 2023 tillsammans omsatte 170 miljoner kronor. Då är en rejäl kapitalinjektion något som kan ge svenska klubbar en möjlighet att försöka hänga på i den revolution som verkar ske i damfotboll runt om i världen.

Annons

WFG ska inte bara komma med kapital utan med kunskap för att utveckla klubbarnas och ligans affär och göra det kommersiella med professionellt. Man ska bilda ett bolag i Stockholm och satsa på ett medieprojekt för att bygga berättelserna om svenska spelare. Även om mycket är oklart låter det bra när bilden målas upp.

Egentligen vet vi inte så mycket om WFG. Bakom bolaget står Eric Cohen-Peckham som varit krönikör i Techcrunch och därefter agerat rådgivare och investerare i media och underhållning, enligt Linkedin. Han har varit ärlig med att de håller på att samla ihop investerare och att man gärna vill ha svenska deltagare.

Cohen-Peckham trycker på den svenska traditionen att utbilda och ta fram en del av världens bästa spelare på damsidan. Men att fotbollen befinner sig i en brytningstid och att de närmaste tre till fem åren kommer det avgöras vilka av ligorna som kan bli långsiktigt ledande. Allsvenskan har en möjlighet att haka på, men behöver hjälp av kapital och kunnande.

Annons

Just nu går ett sekretessbelagt prospekt runt bland de svenska klubbarna. Där finns WFG:s konkreta erbjudande. De som jag talat med och som sett det säger att erbjudandet är sämre än vad det talades om i höstas. Kanske är det därför det är sekretess? Investerarna är inte intresserade av någon större debatt eller diskussion.

Vi har sett liknande affärer i de spanska och franska fotbollsligorna för herrar. Där La Liga och Ligue1 känt pressen när man inte kan konkurrera med Premier League och behövt ta in kapital. Då har riskkapital köpt in sig i ligornas respektive bolag som tar hand om rättigheter kring media och sponsorer.

När tyska Bundesliga 1 och 2 ville göra likadant blev man stoppad av supportrarna. Trots väldigt små procentsatser som skulle säljas i rättighetsbolaget ville inte tyska supportrar att det skulle ske. I två omgångar ledde protester till att affärer, där bland andra svenska EQT var med och bjöd, till slut blåstes av.

Annons

Något likt WFG hade aldrig kunnat hända på herrsidan i Sverige. Där hade supportrar gått man ur huse snarare än att acceptera en investering som på ett visst sätt rundar 51-procentsregeln. Om EFD tackar ja ska därefter förbundsstyrelsen ta ställning till frågan för SvFF måste överlåta de kommersiella rättigheterna över en längre tid än de gängse två åren som gällt fram till nu.

EFD-klubbarna sitter i en tuff situation. Damfotbollen har tillväxt på en del ställen i Sverige men det är inte den kraft som finns i en del andra länder. De klubbar som bara har damverksamhet sliter med ekonomin. I dubbelklubbarna lever man på att herrarna tar in pengar och där en del slussas över på damerna.

För trots allt tal om vikten av att tjejer och damer ska få bättre förutsättningar att spela fotboll finns inte pengar där i Sverige. Åtminstone inte ännu. Då är det svårt att konkurrera med lag i England, Tyskland och Spanien som har större marknader att verka på och kan få kapital från klubbar som omsätter miljarder.

Annons

Det är därför EFD-klubbarna är i ett pressat läge. Antingen kan man ta WFG-miljonerna men är det rimligt att få 200 miljoner och ge upp en del av intäkterna fram till 2050. Inget vet hur mycket det blir. Och vad händer om avkastningen inte är den rätta framöver? Vad måste klubbarna gå med på?

Ett alternativ är att försöka förhandla med WFG och antingen försöka trycka upp beloppet alternativet minska tidsgränsen. Det bästa är väl en kombination, men även om det är betydligt större belopp kring La Liga och Ligue 1 är det väldigt långa avtal även där med 50 år i Spanien och 99 år i Frankrike. I grunden är det affärer där det är osäkert vad kapitalinjektionen kostar. 

Investeringen är en förhoppning att på så lång tid ska man kunna hämta ut en rejäl avkastning. När Eric Cohen-Peckham svarat på frågor har han låtit som en religiös missionär som verkar vilja framstå som om han gör detta för svensk fotbolls bästa snarare än att han har något eget att tjäna på det.

Annons

Redan på första föreläsningen i nationalekonomi i Lund inpräntade professorn Ingemar Ståhl att det finns inga gratisluncher. Om man äter gratis är man troligtvis själv lunchen. Så är det naturligtvis i det här fallet också, där WFG är ute efter att tjäna pengar på svensk fotboll och inget annat.

Nu finns det inget fel i att tjäna pengar på svensk fotboll så länge det sker öppet och att även svensk fotboll tjänar pengar. Förbund, klubbar och spelare gör alla affärer där alla parter kommer ur affärerna nöjda och glada. Så det finns inget motsatsförhållande just där, men frågan är om svensk damfotboll tjänar på detta.

EFD:s problem är att det är svårt att förhandla till sig en bra lösning när man är svag och det är damfotbollens status. Elitettan är knappast professionell och där slåss klubbarna för att överleva dagen. Allsvenskan går en aning starkare, men har fortfarande svårt att vara tillräckligt attraktiv och proffsig för att kunna ta in större intäkter.

Annons

Det är svårt att göra allt som krävs för sponsorer kring matcher som ska TV-sändas. Skyltar och annat. De flesta föreningarna i allsvenskan för damer har fullt upp med att snurra allt kring laget och ungdomsverksamheten. Kraven som följer om man ska ha en rättighet som ska vara attraktiv för sponsorer är betydligt högre och det är inte lätt för små verksamheter att ta hand om det.

Allsvenskan för damer har ett avtal kring matcherna med Viaplay i två år till men sett till marknadsläget är det inte gynnsamt att jaga en ny mediapartner i det här läget. Sef fick se värdet av sitt avtal gå ner från och med 2026 och det är betydligt mer drag kring herrallsvenskan än damallsvenskan. Det finns säkert i bakhuvudet hos EFD när man fattar det prekära läget för svensk damfotboll.

Vad ska man göra om man nobbar WFG? Vem står med kapital i handen beredd att hjälpa klubbarna? Det jobbigaste för EFD är att alternativet till WFG är nästan lika illa. Att kämpa på i en tid av svensk lågkonjunktur och där den tillströmning av pengar som sker i USA och flera länder i Europa inte ens är nära i Sverige.

Annons

Den krassa verkligheten är att man då får anpassa sig till intäkterna. Helt enkelt dra ner på ambitioner och förutsättningar. Alternativet skulle vara att förbundet klev in och tog ansvaret över allsvenskan för damerna under en övergångsperiod och försökte få fart på affärerna kring den. Eller att Sef gjorde något ihop med EFD vilket det snackats om.

Jag blir inte avundsjuk på de EFD-ledare som ska väga WFG:s bud med alternativet. Det framstår som galet att sälja ut svensk damfotboll till 2050 i utbyte mot runt 200 miljoner kronor – åtta miljoner om året i 25 år – men valet att nobba kapital är inte heller lätt. Det är förbannat tufft att vara fattig och behöva välja när risken är överhängande att man förblir fattig oavsett vad som sker.

Publicerad 2025-01-25 kl 11:04

Avslutningsvis...

Helgens måste
Philadelphia Eagles-Washington Commanders söndag kväll, TV4 Play. Jalen Hurts, AJ Brown & Co i Eagles som är mitt gäng är en match från Super Bowl. Kanske läge att köpa boken Brown alltid har med sig på bänken? Efter att man i en matchsändning kunde se Eagles Brown sitta och läsa ”Inner Excellence” mellan spelen har boken rusat på Amazons försäljningslista. Den är ett sätt att träna sig själv mentalt. Boken är skriven av Jim Murphy som är en tidigare basebollspelare som aldrig nådde särskilt högt. Därefter började han fundera på vad som hindrat honom vilket ledde till att han kom fram till vissa metoder. Han började därefter jobba med mental träning som till slut blev en bok. En svensk idrottare som i en period jobbat med Murphy är för övrigt golfaren Henrik Stenson.

Helgens avstå
Handbolls-VM. Det mästerskapet dog innan det lyfte.

Veckans prisutdelning
Marika Domanski Lyfors fick Fotbollskanalens hederspris i veckan. Utdelningen skedde i Efter fem och Tilde de Paula gjorde intervju med henne. Se utdelningen och intervjun här. En verkligt värdig vinnare av priset och det är ingen tvekan om hennes betydelse för svensk fotboll. Väldigt roligt att ge henne den uppskattning hon är värd.

Veckans väntade skifte i ett oväntat läge
Fotbollsförbundets styrelse sparkade generalsekreterare Andrea Möllerberg fick kicken med omedelbar verkan i söndags kväll. Något som kommunicerades till personalen måndag morgon och därefter på en pressträff. Krönika efter det skiftet här. Det var ett väntat skifte då de flesta tror att Simon Åström blir ny SvFF-ordförande, men att det skulle ske efter valet. Därför var tidpunkten en överraskning. Efter sparkningen har Andrea Möllerberg gjort en rad intervjuer. Hon har bland annat talat om sin stolthet över jobbet hon gjort, försvarat sitt ledarskap, medgett möjligt misstag i intern kommunikation och parallellt tryckt på att SvFF-styrelsen känt till allt hon gjort. Återstår att se om hennes tryck på styrelsen får efterverkningar i ordförandekampen. Det finns en hel del som lyfter att Simon Åström inte reserverat sig mot några beslut och att man därför undrar hur han kan komma undan. Att Fredrik Reinfeldt backat Möllerberg är givet. En del i fotbollsrörelsen skyller på medierna som skrivit historien. Ja, det är ett fint sätt att placera ansvaret på något man inte kan kontrollera. Det sägs att Andrea Möllerberg som hållit en låg profil hela hösten egentligen hade velat göra mer media, men att det inte ansågs lämpligt av de som styrde SvFF:s mediastrategi. Nu har hon i varje fall kommit ut med sin version och det var i senaste laget.

Veckans fotbollspolitiker
Fifa-basen Gianni Infantino var på Donald Trumps installation i Washington. Han valde att ställa sig upp och applådera när Trump talade om att återta Panama-kanalen och även när Trump sa sig vilja döpa om Mexikanska golfen till den Amerikanska golfen. Undrar hur Fifa-medlemmen Panama ser på det? Och hur påverkar det Fifa-medlemmen Mexiko som ska arrangera VM med USA och Kanada 2026? Ja, Trump vill för övrigt att Kanada ska bli delstat 51. Gianni Infantino appplåderar säkert även det. Vad är det Fifa-basen säger? Football unites!

Veckans på tiden
Regeringen tillsätter en utredning kring illegal IP-TV. Det kan förbjudas och det är svårt att förstå att det inte redan är förbjudet.

Veckans Uefa-utmanare
Norges fotbollsordförande Lise Klaveness gör ett nytt försök att ta sig in i Uefas exekutivkommitte.Valet är i Belgrad 3 april. Det är andra gången norskan ställer upp, men i Lissabon 2023 fick hon inte röster nog. Denna gång ställer Klaveness upp i valet gällande ett av två mandat som är vikta för kvinnor. Kvoten är en utökning från ett mandat som det varit fram till den kommande kongressen. Återstår att se om någon annan kvinna ställer upp som motkandidat. Klart är att Klaveness inte bara har vänner efter sina uttalanden och sin kritik. I samband med Uefa-kongressen i Belgrad lämnar Karl-Erik Nilsson sin plats i exekutivkommittén efter åtta år. Det troliga är att Klaveness blir invald och danske Jesper Möller sitter redan i exekutivkommittén vilket innebär att två nordiska representanter tar plats. Vilket antagligen stänger dörren för svensk representation i Uefas styrande råd.

Veckans blivande förbundskapten
Tony Gustavsson var nära att få ta över herrlandslaget ihop med Olof Mellberg. Nu ser det ut att bli damlandslaget för honom. Peter Gerhardsson kliver av efter EM 2025 och slutbetyget skrivs efter det. Risken är överhängande att hans avslutning liknar Janne Anderssons där Sverige missade OS, fick dubbelkvala till EM och nu har svår kvalgrupp och svintufft motstånd i kvartsfinalen. Gustavsson har onekligen meriterna och även om han är svensk har han en hel del influenser från tiden i USA och Australien. Inte svårt att förstå varför SvFF går i den riktningen när Jonas Eidevall tagit över San Diego. Peter Gerhardsson kan säkert lösa ett tränarjobb i utlandet och för den musikintresserade tränaren kan man hoppas på England och WSL.

Veckans väntade miljardkarusell
Saudiarabiens investeringsfond Pif sägs sätta in en miljard dollar i streamingjätten Dazn. Ungefär den miljard dollar som Dazn betalat Fifa för att visa sommarens klubblags-VM gratis över hela världen. Allt går runt. För övrigt fortsätter Dazn att dra på sig enorma underskott. Ägaren Len Blavatnik satte in ytterligare nio miljarder kronor i bolaget för att täcka förlusten på 15 miljarder trots intäkter på över 30 miljarder. Sedan starten 2016 har Blavatnik investerat 70 miljarder kronor i streamingjätten som vill bli ett Netflix eller ett Spotify för sport. Man jagar investeringar i Mellanöstern och då är Saudiarabien ett troligt objekt.

Veckans läsarbrev I
Hej Olof, jag tänkte på två saker Reinfeldt sa idag. "Jag har levt ett långt liv i folkrörelser och har lång tradition av att det ibland kommer till sådana här beslut" Har han vid något tillfälle berättat vilka folkrörelser han jobbat i under 40 år? Jag har aldrig sett det någonstans. Mig veterligen har han "bara" jobbat med politik på ett eller annat sätt ända sedan värnplikten. Men det kanske är en folkrörelse, politiken... Vore kul att höra hans synpunkter på detta i den stundande valkampanjen. ”Det fungerar så att fotbollen är en demokratiskt uppbyggd folkrörelse och jag har jobbat med det i över 40 år"

Återigen kopplar han till 40 år i folkrörelsen. Var på hans CV står det? Över och ut från en fundersam fotbollsälskare Med vänlig hälsning Timmy

Svar: Mejl efter Fredrik Reinfeldts pressträff i måndags. Som man kan se här. Min tolkning är att det handlar om hans engagemang i moderaterna som väl måste klassas som en folkrörelse. Han spelade också basket och var elevrådsordförande som ung. Nu är det min tolkning, men det är väl det politiska som hans erfarenhet måste syfta på. Sedan kanske det är ett tag sedan han var delaktig i en folkrörelse.

Veckans läsning
Sampdorias ägare och dess koppling till illegalt spel. Från norska Josimar och signerat Phillipe Auclair. Tänk så lätt det är att ta sig in i en del klubbar. Malmö FF-supportern Stefan Sjöström skriver på Svenska Fans om klubbens utveckling. Intressant reflekterande kring Malmös dominans, om var pengarna kommer ifrån, om klubbens förvandling och professionalisering samt om vad det verkligen betyder.

Veckans musiktvätt
Hans Zimmer ska putsa på Saudiarabiens nationalsång.

Veckans skytteliga
Det är en konstig skytteliga att kolla på vilka spelare som gjort flest mål de senaste två åren. Ändå är det fascinerande att se Viktor Gyökeres på andraplats med 98 mål. Harry Kane har 97 och Kylian Mbappé har 95. Erling Haaland är etta med 101 mål. Senaste året är Gyökeres i topp. Vilken utveckling och utväxling han haft.

Veckans verklighet på marknaden
Streamingjätten Dazn var inne i processen kring att köpa allsvenskan och superettan, men det blev aldrig något riktigt skarpt bud. Kanske tur? Man köpte Ligue 1 i Frankrike, men vill nu omförhandla avtalet på fyra miljarder kronor årligen. Skälet? För få abonnenter. Man har bara dragit 400 000 abonnenter och är pressat.

Veckans årliga tradition
Ingen check längre men den som är vd för statliga Svenska Spel (Anna Johnson) får som vanligt tid i SVT:s direktsända Idrottsgala för att ihop med RF:s Stefan Bergh berätta vilken oerhörd nytta spelmiljonerna gör för svensk idrott. I en reklamfri tv-kanal som annars blurrar synliga loggor är det annat under Idrottsgalan år efter år. Det är svårt att förstå att ett företag som årligen får runt 5,5 miljarder kronor ens tillåts ha reklamskyltar vid idrottsevenemang likt man har kring dess sportevenemang. Än värre att man gör den här typen av smygreklam. Jag är en glad licensbetalare, konsumerar mycket av SVT:s innehåll och vill verkligen försvara public service från nedskärningar och statlig inblandning, men det som sker på Idrottsgalan med Svenska Spels vd är helt obegripligt. Är det någon som är förvånad över att Svenska Spel är en av Idrottsgalans sponsorer? För övrigt är det inget nytt, så här har det varit år efter år och alla håller god min. Humor att läsa om hur Jonas Karlsson fick hoppa in och visa innebandy i Idrottsgalans barndom. Det handlar helt enkelt om att runda regler och finansiera det hela.

Veckans läsarbrev II
Tjena Olof! Konstaterar att biljetterna till de två svenska cupen matcherna för AIK är dyrare än de allsvenska matcherna om man betalar för ett årskort. Om man har årskort får man reducerat pris på SC-matcherna men alltså dyrare om man multiplicerar med 15. Jag nobbade. Undrar vad priserna i Europa blir för oss supportrar. Tycker att AIK borde tänka på att vi är lojala, men att lojalitet inte består för alltid om man pungslår oss. Janne

Svar: Fattar och det kanske varit rimligt att ligga på samma pris på cupmatcher och allsvenskan. Just nu är det ett otroligt publikdrag kring AIK och pengar behövs alltid i en förening, men förstår hur du menar.

Veckans splittring
Den grekiska ligan säljer TV-rättigheter på olika sätt. Nio klubbar säljer ihop. De fem stora säljer var för sig. Knappast rätt modell för att få en liga att växa.

Veckans sorgliga
Auktionen med en del av Sven-Göran Erikssons ägodelar från karriären. Priser, kostymer, signerade tröjor och annat. En auktionsfirma i Sunne som håller i det och på något sätt hade man väl velat se prylarna på Sotheby’s eller något annat lite pampigare ställe.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof. Varför tycks så många tro att Simon Åström är lösningen till alla problem? Han har suttit i styrelsen, alltså varit delaktig i samtliga beslut som tagits. Med tanke på att Reinfeldt varit upptagen en hel del, borde det varit naturligt att vice ordföranden hade tagit ett steg fram ? Vad har hindrat honom? Tycker Ni i media varit väldigt snälla i er bevakning. Där borde Ni tuffa till er lite. Ha det bra Axel

Svar: Jag tror inte någon tror att Simon Åström är lösningen på alla problem utan snarare är det den kandidat som Reinfeldt-motståndarna enats kring och fått att ställa upp. Det är givetvis en black om foten att Åström suttit i styrelsen och varken han eller någon annan har reserverat sig. Parallellt har det dock varit så att de som sitter i styrelsen inte ansett att arbetet under Reinfeldt varit smärtfritt vilket uppges ha framkommit i intervjuer med valberedningen. DN avslöjade exempelvis tidigare i år att hela styrelsen inte var informerad om att Sverige skulle söka EM med Danmark. Vilket så klart knappast är en styrka i styrelsearbetet.

Veckans valarbetare i smyg
Många i fotbollsrörelsen talar om förre generalsekreteraren Håkan Sjöstrand som mycket aktiv i motståndsrörelsen som vill skifta ut ordförande Fredrik Reinfeldt (och även nu sparkade generalsekreteraren Andrea Möllerberg. Den nuvarande Uefa-konsulten Sjöstrand är en som agerar i kulisserna och beskrivs av involverade som ”mycket engagerad”, ”oerhört insatt”. Det är uppenbart att den fina relation han och Reinfeldt hade fram till att Andrea Möllerberg tog över jobbet havererat.

Veckans läsarbrev III
Det skrivs mycket nu om att Möllerberg sögs upp. Men inte mycket kommentarer om hennes gigantiska lön. Ca 200k i månaden. Visst bor på landet och jobbar i ett annat förbund men är det en rimlig lön i en ideell rörelse? Antar att den lönen som alla andra också ökar varje år hon skulle varit anställd och kunde blivit ännu mycket högre på bara några år? Är det en rimlig lön att ge från ett förbund som säger sig kraftigt behöva dra ner sina kostnader? Man jobbar med idrott för intresset inte för att tjäna miljoner om året. Det är en lön som säger att du är garanterad startspelare i nästan alla Allsvenska lag idag. Visst att vi söker folk med företagskunskaper högst upp men om de kommer till vilket pris som helst är det ju inte fotbollen de brinner för. SvFF är inte elitfotboll utan folkrörelsen och det borde speglas i lönerna som ges. Toppen är verkligen långt ifrån marken här. Mvh Gustaf

Svar: Det är en lön som i princip även gällde Håkan Sjöstrand som var Andrea Möllerbergs föregångare på posten som generalsekreterare. Även om Sjöstrand hade lite lägre lön. Uppenbarligen bedömer SvFF att det är en rimlig lön för att leda ett förbund som kan ha intäkter på runt 300 miljoner kronor och bidrag från Fifa, Uefa, RF och andra på runt 500 miljoner kronor. Lägg till att man har över 200 anställda. Jag tror inte att lönen kunde bli mycket högre på några år. Nu får hon tolv månadslöner när hon slutar.

Veckans siffror
12 500. Antalet pund som det kostar att köpa en biljett till Chelsea-Liverpool eller Chelsea-Manchester United i den exklusiva Dugout club.  Det finns 136 platser precis vid bänken på Stamford Bridge och de brukar kosta mellan 2000 och 3000 pund, men till toppmatcherna skruvar man upp priset. Ungefär 175 000 kronor per biljett. Vill man sitta vid bortalagets bänk är det billigare. 7 500 pund eller 105 000 kronor.

Veckans låt
”Man Made of Meat” – Viagra Boys.

Veckans Leeds United
Dubbla hemmasegrar i veckan utan insläppta mål – hade förmånen att se derbyvinsten på plats på Elland Road – men på måndag är det tuff bortamatch mot Burnley. Aldrig vila i Championship.

Veckans poddgäst
Lars-Erik Sjöberg är gäst och Djurgårdens ordförande sedan 2013 talar ut om varför han håller låg profil, om kritiken mot klubbens målsättning, om synen på 2024 och om när Dif är i kapp Malmö FF. Sedan tidigare finns över 455 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS