Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Även politiker måste ta ansvar för Qatar, Lööf

Lundhs Krönika

Annie Lööf slog in en av idrottsvärldens öppnaste dörrar.
Bojkotta VM i Qatar!
Kanske glömde hon att hon satt i regeringen när Sverige öppnade ambassad där för att öka handeln.

Foto: Bildbyrån

I en tid när ryska pansarvagnar sorgligt nog rullar in över gränsen till Ukraina i ett angreppskrig är det inte konstigt att sportswashing dyker upp som ämne. För när man tittar på Ryssland är det svårt att blunda för idrottens skitiga gnuggade med Vladimir Putin. Det är många som gärna tagit del av miljarderna som strömmat ut.

Visst är det lätt att bli det som Lars Lagerbäcks assisterande Roland Andersson gärna drog upp när man hade synpunkter i efterhand. "Det finns något man i Amerika kallar för monday morning quarterback". Han syftade givetvis på alla efterkloka som med facit pekar på hur man borde ha gjort.

Annons

Naturligtvis hade Andersson en poäng. Men lika viktigt är det att gå tillbaka och kolla vad olika personer har gjort och vilket ansvar de har. Redan innan Putins anfall mot Ukraina så hoppade jag till när Centerpartiets Annie Lööf i SVT:s 30 minuter sa att Sverige ska bojkotta VM i Qatar.

Lööf svarade på Anders Holmbergs fråga och utvecklade det med: "Jag älskar fotboll och har spelat det stora delar av mitt liv. Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen. Vi har precis haft ett OS i Peking där vi har sett att våra idrottare vågar berätta vad de tycker när de kommer hem, men inte när de är på plats."

Nu vet jag givetvis att det är valår och att politiker på olika sätt vill bjuda på lite valfläsk. Att då tala om bojkott av VM i det avskydda Qatar är ett enkelt sätt att plocka poäng. Jag vet ingen som är för mästerskapet, men sedan går det att diskutera om bojkott är rätt väg. Om 23 svenska spelare ska ta ansvar för vad Sverige känner?

Annons

Nu nöjde sig Lööf inte med det utan fortsatte med att utlova en diplomatisk bojkott: "Jag tycker att vi måste markera från politiskt håll till de som arrangerar VM och OS. Att man inte kan erbjuda diktaturer och icke-demokratiska stater den stjärnglans som ett fotbolls-VM eller OS innebär."

Då kan man flika in att Annie Lööf och partiet hon representerar satt i en svensk regering 2006-2014 då man bland annat nobbade en möjlig svensk ansökan att arrangera EM 2016 ihop med Norge eller Ryder Cup. Tyvärr måste man ge alternativ om inte icke-demokratiska stater ska få den stjärnglans mästerskap ger.

En del Lööf-vänner kan invända att frågan om Qatar var en av tre korta frågor och hon fick inte utveckla mer än vad hon gjorde. För det första är Sverige inte ens klart för VM, det väntar playoff i mars och de svenska chanserna att nå emiratet är mindre än 50 procent sett till att man först ska slå Tjeckien hemma och sedan antingen Polen eller Ryssland borta.

Annons

Men gällande Qatar är det trots allt rätt magstarkt att Annie Lööf satt som näringsminister i den regering som 2013 tog beslut att öppna en ambassad i Doha, Qatar. Då skrev regeringen: "Etableringen ökar förutsättningarna för en fortsatt aktiv svensk roll i Mellanöstern. Sverigefrämjandet är högt prioriterat eftersom den qatariska marknaden har en växande potential för svenskt näringsliv."

Lööfs ministerkollega Ewa Björling, som var handelsminister, invigde ambassaden med orden: "Det är en spännande tid att öppna ambassad i Doha. Qatar genomgår en dynamisk social och ekonomisk utveckling. Det är viktigt att Sverige är på plats för att föra en politisk dialog och för att främja svensk export."

I pressmeddelandet framgick att ambassaden öppnades för att "bistå svenska företag på den expansiva qatariska marknaden" och man skrev ut att exporten uppgick till 1,7 miljarder kronor. Numera är det nära 4 miljarder kronor och Sverige har sökt och fått klartecken att sälja vapen till landet.

Annons

Kanske är det där man ska lägga kraften om man nu har synpunkter på Qatar. Särskilt i och med att Lööfs regering tog klivet att öppna ambassaden. Det hade funnits trovärdighet i Annie Lööf om hon kunde reflektera över vad den regering hon satt i gjorde och även kunde lova att Sverige skulle sluta handla med emiratet.

Det är ingen tvekan om att Qatar bedriver rovdrift på migrantarbetare men tyvärr handlar inte den bara om VM i fotboll. Det handlar lika mycket om att få snurr på landet och dess handel. Där vill Sverige gärna vara med och tjäna pengar, men fotboll ska vi inte spela.

Även politiker behöver ta ansvar och stå för vad de säger och tar för beslut. Jag hade gärna sett att VM flyttades och stöttar verkligen inte emiratets strävan i att putsa sin image med ett stort mästerskap, men det vore klädsamt om man inte tryckte över allt ansvar på idrotten för att det möjligtvis låter bra.

Annons

Veckans...

Veckans...

Helgens måste
Tyvärr att följa tragedin som pågår i Ukraina.

Helgens avstå
Leeds-Tottenham, men vet att det inte blir så.

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Jag är mycket sällan någon som gör en handling som detta men jag vill i detta fall dela med mig lite av en etisk reflektion. Jag har inte gjort fullständig research eller tänkt ut allting kring följande men ändock är det en diskussion som jag tycker saknas: Borde inte svensk media (några eller någon av er) iaf. föra en debatt kring etiken i att vara utlandsproffs i ett icke-demokratiskt land? Alltså, jag köper fullt ut att spelare inte ska politiseras men samtidigt, kritar man på för en monsterlön i Saudi eller Ryssland...Borde man inte då iaf. förväntas kunna svara offentligt på hur man själv resonerat? Är inte ute efter att hänga ut någon men nog tycker jag att det finns en gråzon gällande spelare och deras politiska immunitet. Hur lirar detta med SvFF:s och svensk värdegrund? Har spelarna reflekterat över det själva? Säger inte fullt ut att det är rakt av fel, jag vet inte, men rätt är det fanemej inte :D Raljerande jag vet, men Zarah Leander sjöng ju faktiskt bara... Vänligen, Nils

Svar: Klart att du har en poäng men jag kan inte ställa högre krav på Robin Quasion än jag ställer på Sverige. Vi handlar för fullt med Saudiarabien och Stefan Löfven var där för några år sedan. Ska vi då acceptera att vi som nation tjänar pengar på handel och ordnar jobb samtidigt som vi ska sätta tryck på Qauison? Jag får inte ihop den ekvationen. När det gäller Leander är det lätt att döma henne och samtidigt sopa undan att Sverige sålde järnmalm och lät tyska trupper åka genom landet. Nej, det är inte lätt och det är klart att man hoppas att fler reflekterade kring det här innan de skrev på för klubbar, ligor och tävlingar i länder som förtrycker och varken respekterar yttrandefrihet eller sexuell läggning.

Veckans följder av den ryska invasionen
Uefa flyttade Champions League-finalen och har bestämt att både lag och landslag från Ukraina ska spela matcher på neutral plan. Däremot kom det inte ett ljud från Uefa kring avtalet med Rysslands största bolag, Gazprom. Den ryska staten är majoritetsägare till energijätten som pumpar in hundratals miljoner årligen i Champions League och kring EM, EM-kval och Nations League. Schalke 04 har Gazprom som huvudsponsor och klubben tog bort bolagets logga från tröjorna. BBC uppger dock att Uefa ser över hur man ska komma ur avtalet.  Manchester United bröt sitt avtal med Aeroflot. Skrev en krönika under torsdagen om fotbollens problem med sitt nära samröre med Ryssland. Gillar för övrigt detaljen att Matthias Warnig tvingades lämna Schalke 04:s styrelse. Han satt på Gazproms mandat och är tidigare Stasi-officer som jobbade med Vladimir Putin när den ryske presidenten var placerad som KGB-agent i Östtyskland. Warnig är även vd för omstridda Nord Stream och sattes under torsdagen upp på USA:s lista över individer som är föremål för sanktioner.

Veckans Twitter-tråd
Läs Szymon Szemberg. Min tidigare kollega på Göteborgs-Posten som därefter jobbat många år i ishockeyns värld.

Veckans urvattnade brev
Fotbollsförbunden i Polen, Tjeckien och Sverige skrev ett gemensamt brev till Fifa efter ett polskt initiativ. Inget av förbunden vill skicka sina landslag till Moskva för att spela VM-playoff. Polen ska möta Ryssland i Moskva 24 mars och därefter kan vinnaren av Sverige och Tjeckien få möta ryssarna om de slår Polen i Moskva. Brevet inleds oerhört svagt där man hänvisar till konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Polska förbundet gick efteråt ut och sa att Sverige och eller Tjeckien ändrat från den polska önskan. "Det polska fotbollsförbundet fördömer den ryska attacken mot det självständiga Ukraina - detta är vår ståndpunkt, som vi inkluderade i vårt uttalande till Fifa. Detta urvattnades dock - i den engelska versionen undertecknad av de tre förbunden - av våra partners. Helt i onödan, för saker måste kallas vid sina namn", skrev polska fotbollsförbundets ordförande Cezary Kulesza på Twitter. Håkan Sjöstrand säger att Sverige inte hade några synpunkter på Polens utkast utan det var Tjeckien som låg bakom urvattnandet av uttalandet. Naturligtvis bra att Sverige inte ville ändra, men förbundet borde vilja sätta sitt namn på papper som är tydliga, inte urvattnade.

Veckans läsning
Johanna Frändén var mitt i prick kring vilka frågor man kan ställa och om makthavare och andra bjuder in till det privata. Vet att den är från förra veckan, men fick inte med den senast. Om du inte läst, gör det.

Veckans medaljör
Fifa-basen Gianni Infantino fick medalj av Rysslands president Vladimir Putin efter VM 2018. Bara att kolla in en stolt Infantino här. När Fifa-presidenten i torsdags höll en presskonferens duckade han frågan om medaljen från AP:s Rob Harris. Därför är det oklart hur Infantino känner kring utmärkelsen, men kanske speglar det att Fifa inte vill ta beslut om mars månads VM-playoff ska spelas i Moskva eller ej. Sverige kan hamna där.

Veckans fascinerande intervju
Sportbladets Frida Fagerlund intervjuade Kosovare Asllani som gick hårt åt medier och förklarade varför spelare inte ska tala med medier. Självklart gör Real Madrid-spelaren som hon vill, men om man vill få sporten att växa är fortfarande medierna en väg ut till de supportrar som finns och intresserade. Extra ironiskt att Asllani som klagat på bristen på uppmärksamhet nu gärna signalerar hur ointresserad hon är att själv bjuda till.

Veckans räddningsplanka
Franska Ligue 1 är på väg att följa La Liga i att bilda ett bolag för att sälja mediarättigheter i framtiden. Nu har man bjudit in riskkapitalister att köpa in sig för att ta in miljarder i förväg. Den franska ligan är pressad efter att mediaavtalet med Mediapro som var värt åtta miljarder kronor årligen kollapsade och man fick nöja sig med att Amazon tog över och betalade mindre än hälften.

Veckans seger, eller?
USA:s damlandslag stämde landets fotbollsförbund på internationella kvinnodagen 2019. I veckan kom besked om att man får närmare en kvarts miljard i kompensation av förbundet. Fast det visar sig att det finns ett förbehåll att man måste komma överens om hur man ska hantera olika prispengar från Fifa till herrar och till damer. Hope Solo är inte nöjd och går efter förbundet på egen hand. Det är uppenbarligen inte lätt att få till det.

Veckans låt
"Gimme Shelter" – Rolling Stones.

Veckans medaljör II
Nils van der Poel gav sin ena guldmedalj från OS till den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui. Vackert.

Veckans Leeds United
Här hade jag tänkt skriva om framgångar, men icke. Så jag lämnar tomt och ber till högre makter och Marcelo Bielsa.

Veckans poddintervju
Hammarbys vd Richard von Yxkull är gäst och talar om målet för klubben 2022, om att det troligen kommer fler nyförvärv innan allsvenskan dra i gång, om vilka av damerna och herrarna som tar SM-guld först och vad som hände kring Williot Swedberg. Sedan tidigare finns det närmare 340 avsnitt via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-02-25 kl 19:16
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS