Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Champions League-matcher utanför Europa är tyvärr framtiden

Lundhs Krönika

NHL, NBA och NFL spelar alla ligamatcher i Europa.
Jakt på marknadsandelar.
Uefas agentskifte signalerar att det inte handlar om det blir Champions League-matcher i USA – utan när.

Foto: Bildbyrån

En helg när den svenska cupsäsongen drar i gång i ett kylslaget Sverige och där inget svenskt lag spelat Champions League efter jul sedan IFK Göteborg för 30 år sedan är det kanske inte konstigt att Uefas agentbyte från Team till Relevent max blir en notis. Det är rätt långt bort från den svenska fotbollsverkligheten, men lär få effekter.

För övrigt otroligt att det gått 30 år sedan Blåvitt vann en Champions League-grupp före Manchester United, Barcelona och Galatasaray och överlevde till kvartsfinalen efter årsskiftet. Väl där kryssade laget borta (0-0) och hemma (2-2) mot Bayern München och åkte bara ut på grund av det tyska lagets fler bortamål.

Annons

Krysset blev som en förlust och smärtar säkert än i dag hos de som var med i Blåvitt. Bayern fick en utvisning efter 20 minuter på grund av en frilägesutvisning men kunde ändå göra både 0-1 och 0-2 i andra halvlek. Några sena mål gav 2-2 men där fanns en möjlighet att ta sig till semifinal som aldrig kommit igen.

Kanske talande att ett halvår senare kom Bosman-domen som ritade om kartan för fotbollsvärlden. Den slog bland annat hårt mot svenska klubbar. Därefter har Blåvitt spelat två gruppspel i Champions League (1996 och 1997), AIK ett (1999), Helsingborg ett (2000) och Malmö FF tre (2014, 2015 och 2021) men ingen har spelat vidare efter det.

Nu får svenska klubblag ta sikte på Europa League eller kanske än mer Conference League för att få spela matcher efter gruppspelet och ha en tanke att deltagandet är mer än bara fylla på i klubbkassan. Avståndet upp till Europas giganter är stort vilket Malmö FF fått känna av de gånger man tagit sig dit.

Annons

Och det är möjligt att även Europa League och Conference League blir en del av Uefas (och klubbarnas) jakt på mer intäkter. Då är matcher på nya marknader en väg. Likt de stora amerikanska proffsligorna som alla försöker ta sig in i nya länder och där det är långt ifrån bara uppvisningsmatcher.

NFL-säsongen som för övrigt inleddes med en ligamatch i Brasilien hann inte ta slut förrän ligan meddelade att man ska spela matcher i Irland, Spanien och Australien kommande säsonger. Man har sedan tidigare årliga matcher i England och Tyskland som rullar på. Det är en viktig del av NFL:s strategi att expandera.

NBA har fått rubriker nyligen för att man vill dra i gång en egen liga i Europa. Man fick nobben av Euroleague, men vill ändå köra på. Lägg till det att man sedan 1990-talet spelat ligamatcher i utlandet (Japan, Mexiko, England och Frankrike) ovanpå mycket uppvisningsmatcher över hela världen. Precis som NFL ser man det som avgörande att växa och även baseballen spelar ligamatcher utanför Nordamerika.

Annons

I Sverige ser vi ganska regelbundet NHL-matcher i det som kallas Global Series. NHL har kommit långt sedan Dagens Nyheter tidigt 1980-tal ordnade DN Cup där svenska lag mötte NHL-lag i Stockholm, Göteborg och Södertälje. Numera är det ett väloljat maskineri när några NHL-lag inleder ligaspelet med några matcher i Tjeckien, Finland eller Sverige.

Det är i det här perspektivet vi ska se veckans nyhet att Uefa ser ut att ha valt bort giganten Team kring försäljningen av rättigheterna gällande det europeiska gruppspelet och i stället slutförhandlar med amerikanska Relevent. Team grundades på Lennart Johanssons tid som Uefa-president och har varit med hela vägen.

Team skrev i ett pressmeddelande om slutet på en era efter 35 år och att man varit med och levererat över 550 miljarder kronor till Uefa och klubbarna. Ja, man kan säga att Team skapade Champions League ihop med Uefa och gjorde den till det monster den blivit och som förutom pokalen även drog in ett netto på närmare 40 miljarder kronor 2023-24. Av det gick 93,5 procent till klubbarna.

Annons

Men ni vet att mycket vill ha mer och i efterskalven som följde superligans uppgång och fall 2021 kunde European Club Association sätta tryck på Uefa om att man måste ha ut ännu mer pengar. Därför har ECA och Uefa ett gemensamt bolag UC3 som redan förra treårscykeln (2024-27) erbjöd agenter att komma med förslag på hur mycket pengar de kunde kräma ur TV-bolagen i försäljningen.

Den gången behöll Uefa sin partner Team på alla marknader utom en. Amerikanska Relevent fick ta över Nordamerika sedan man på förhand lagt på en extra miljard då man var övertygad om att det gick att få fram. Klart är att det var en tydlig signal till Uefa om att Relevent är på frammarsch och kan generera mer pengar.

Det är därför det amerikanska bolaget nu är på väg att få globalt ansvar för Uefas tre cupturneringar 2027-2033. Efter en öppen process med många inbjudna agenturer föll valet på Relevent. Förutom att en del mediachefer i Europa får jobbigt när åratal av goda kontakter inom Team nu är värdelösa är det en signal om en ny framtid.

Annons

Relevent Sports Group har länge varit ett oönskat bolag i den europeiska fotbollsvärlden. Skälet till det är att bolaget som bildades 2010 ville förlägga en La Liga-match i Miami och skrev 2018 ett 15-årigt avtal med ligan. Det ska sägas att spanska La Liga känt sig pressat av Premier League som är rikare och såg en möjlighet till intäkter den här vägen, och man fick till ett bättre ESPN-avtal.

Relevent ägs av Stephen Ross som är en fastighetsmiljardär och även ägare av NFL-laget Miami Dolphins samt F1-banan i Miami. Han har sett en affärsmöjlighet i fotboll i USA och har legat bakom många turnéer och vänskapsturneringar. Han fick nej på att Barcelona skulle möta Girona i en La Liga-match 2018 efter att det spanska förbundet sagt nej.

Även försöket i att förlägga en match i den ecuadorianska ligan fick nobben, och då av det amerikanska fotbollsförbundet. USSF hänvisade till Fifa-regler från 2018 som kom till för att just stoppa ligamatcher utanför det egna landets gränser. Relevent och Ross gav sig inte utan stämde USSF och Fifa för att det var konkurrenshämmande och Fifa gav upp.

Annons

I grunden öppnar det för att det kan spelas ligamatcher utanför länders gränser. Vi har på senare år hört Uefa-presidenten Aleksander Čeferin öppet tala om en Champions League-final i USA. Han pekade då på just de amerikanska proffsligorna som gör det samma och att USA är en ny marknad.

Ingen sportintresserad i Sverige har väl missat att marknaden för sporträttigheter är pressad. Exempelvis föll Champions League från den miljard kronor per säsong som Telia och TV4 betalade till någonstans mellan 400 och 450 miljoner kronor när Viaplay tog tillbaka den. Disney betalade en bråkdel för Europa League och Conference League. Serie A sjönk rejält. Rättigheterna för Allsvenskan och Superettan gick ner och det är tuffa tag för TV-bolag (och även tittare som får se priser gå upp).

Det är dock inte bara i Sverige det är så här. Många TV-marknader i Europa upplever antingen fallande eller stillastående priser. Något som är jobbigt för Uefa som känner trycket från klubbarna som vill ha mer. De vill inte se intäkter som står stilla eller i värsta fall går ner. De vill se tillväxt och det är givet att matcher i Nordamerika eller Mellanöstern kan ge det.

Annons

Spanska förbundet som blockerade La Liga från ligamatcher i USA med ena handen sålde samtidigt en utbyggd supercup med fyra lag till Saudiarabien med andra handen. Italiens förbund gjorde likadant. Franska supercupen spelades i Qatar. Ja, det är knappast välgörenhet som gör att klubbarna mitt i säsongen flyger till Mellanöstern för att spela matcher.

Det lustiga är att en person har mer makt än någon annan i det här. Qatariern Nasser Al-Khelaïfi som är president för Paris SG är även med i Uefas exekutivkommitté och ordförande för ECA. Vid sidan är han även president för Bein Sports som köper mycket rättigheter. Inte ens Börje Lantz (ni som inte vet får googla) satt på lika många stolar när han sålde spelare.

Al-Khelaïfi har ett intresse av mer intäkter till en pressad fransk liga och kan säkert se möjligheter för Bein Sports. Kanske har han även en annan syn på att spela ligamatcher utanför landets gränser? Ja, det är ganska troligt även om det är få intervjuer som han gör.

Annons

The Athletic träffade Al-Khelaïfi 2022 och då ogillade han att Super Bowl kändes större än Champions League-finalen. Han ville utmana det vanliga sättet att göra sker på i Europa och påpekade att varje match behöver vara ett event och underhållning.

I den korta intervjun talade han om utmaningarna med tidsskillnaderna sett till Nordamerika och Asien men samtidigt tryckte han på den ”enorma potential” som de internationella rättigheterna har. Al-Khelaïfi sa att man då funderade över allt: nya platser, nya marknader och nya format.

Rörelserna pekar i en tydlig riktning och det känns givet att det är när snarare än om Champions League spelas utanför Europa. Det lär inte döda fotbollen, men förändra den. Redan nu har Champions League och en del av de stora ligorna sprungit ifrån och känns oerhört avlägsna men kan ändå vara spännande att kolla på.

Annons

Kanske är jag bara avtrubbad av en verklighet med bara mer och mer matcher? Vad jag vill? Ja, definitivt inte att Uefa ska flytta sina matcher utanför länderna. Det vore åt helvete. Däremot har jag lärt mig att inget dödar fotbollen. Inget. Det är därför den är så attraktiv och värdefull. Vilket är exakt vad Uefa, ECA och Relevent utnyttjar.

Tyvärr lär vi höra få spelare och ledare klaga. De vill ha ökande löner precis som de flesta andra. Vi får väl se den dag planerna blir konkreta och verkliga. Hur reagerar supportrarna? Och klubbarna i framför allt Tyskland? Bayerns vd Jan-Christian Dreesen sa för två år sedan att den tyska klubben var öppen för förändringar, men inte spel utanför Europa. ”Vi är inte Cirque du Soleil.” Nej, men nästan.

Avslutningsvis...

Helgens måste

Svenska Cupen. Fint med en fredagsmatch mellan AIK och Degerfors där Anton Saletros inledde tävlingssäsongen med en otrolig frispark, men Omar Faraj förstörde kvällen i AIK-land när han nickade in 1-1. Späckad svensk fotbollshelg. Tillsammans med Andreas Sundberg och Martin von Knorring har vi gått igenom grupperna, och det kan ni se här. Tror själv att Elfsborg tar hem Svenska cupen.

 

Helgens avstå

Four Nations. Tvivlar inte att det är på allvar i matcherna, men sparar mig till OS-hockeyn om ett år följt av World Cup 2028.

 

Veckans ordförandekamp

Simon Åström vann på knockout mot Fredrik Reinfeldt som får lämna posten som SvFF-ordförande den 22 mars. Valberedningen var livrädd för läckor och släppte förslaget på ordförandekandidat redan i torsdags trots att man utlovat fredag 11:30. Konstigt nog flashade TT att Fredrik Reinfeldt avböjde omval vilket var väldigt långt från sanningen. Snarare ställde Reinfeldt upp för omval, men blev ratad av en stor majoritet i svensk fotboll. Krönika från torsdagen om skiftet. Mer finns här. Simon Åströms första uppdrag blir att ihop med styrelsen rekrytera en ny generalsekreterare. Oerhört viktigt att man träffar rätt med den personen. Noterbart i övrigt från valberedningens förslag är att Stockholms FF får in en ledamot i SvFF-styrelsen. Kristina Långström tar Nina Lindströms plats efter att den senare valt att lämna styrelsen.

 

Veckan hoppfyllda kväll

Stiftelsen Sverige United jobbar för att stötta föreningar som använder fotbollen för att underlätta integration. Vilket man kan läsa om här. En gång om året ordnar man en gala där man hyllar och prisar eldsjälar från föreningar runt om i Sverige. Man delar ut Bronshanden, Silverhanden samt Guldhanden till tre olika eldsjälar som nominerats av folk runt om i landet. Det var i torsdags och det var en kväll som gav hopp i en tid när det är mycket mörker. När man får ta del av insatserna som Alicia Ibrahim, Fatima Al-Kateb, Ronny Sterzenbach, Ali Jamal Yassin och många andra står för blir man verkligen imponerad. Den gemensamma nämnaren är fotboll. Kommittén som väljer ut pristagare består av landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, expertkommentatorn Irma Helin Zibanejad  och elitdomaren Mohammed Al-Hakim. De har inget lätt uppdrag att välja tre av de nio nominerade som alla gör otroliga insatser, men här finns vinnarna. Kul att se en hel del från fotbollens värld på Guldhanden och bland gästerna fanns Peter Gerhardsson, Janne Andersson, Albin Ekdal, Magnus Eriksson, Hedvig Lindahl och Jesper Blomqvist.

 

Veckans pengakris

Streamingjätten Dazn är i konflikt med franska Ligue 1. Skälet är att Dazn är missnöjt med utfallet av sitt nya avtal med Ligue 1 och betalar därför bara hälften av överenskomna 4,5 miljarder kronor. Redan det avtalet var mindre än man hade tidigare. Den franska fotbollsligan har det inte lätt och det väntar rättsliga strider med Dazn.

 

Veckan Qatar-intresse

Investerare från Qatar är intresserade av att köpa Tottenham, enligt Guardian. De är till och med villiga att låta Daniel Levy styra klubben. Tottenham har länge letat efter investerare men ingen har velat betala efterfrågade 52 miljarder kronor.

 

Veckans knock

Manchester City fick rätt mot Premier League i en av klubbens olika processer mot ligan. Det handlar om ett regelverk kring sponsorer som kan kopplas till klubbens ägare som nu döms ut av en skiljenämnd. En majoritet av Premier League, som ju är de 20 klubbarna, hade velat strama åt hur exempelvis Manchester City och Newcastle kan ta emot sponsorer kopplade till dess ägare i Abu Dhabi och Saudiarabien. Beslutet kommer i en känslig tid då det parallet pågår en process mot Manchester City kring 130 regelbrott (det har ofta talats om 115 men korrekt är 130) mot det finansiella regelsystemet.

 

Veckans marknadssnack

SVT överraskade med att köpa två bortamatcher i damernas Nations League. Möten med Danmark och Wales som spelas 21 och 25 februari visas i SVT. Viaplay och SvFF kommunicerade våren 2022 att Viaplay bland annat köpt alla landskamper för damerna kopplat med start 2025. Hur kan då SVT köpa två bortamatcher? Ja, det talas på marknaden att Viaplay och SvFF i efterhand upptäckte att bortamatcherna inte ingick i avtalet likt det gör för herrarna och att ingen hade rättigheterna till just bortamatcherna. Kan det verkligen vara så enkelt? I så fall finns det ytterligare en bortamatch utan ägare, Italien i maj.

 

Veckans parad

Philadelphia Eagles krossade Kansas City i söndagens Super Bowl. Under fredagen arrangerade man en segerparad genom staden och alla skolelever fick ledigt från skolan för att kunna hylla laget. Folk var ute redan 07:00 för att ta platser längs ikoniska Broad Street för att följa lagets färd i bussar från arenan i södra delen av stan till det klassiska konstmuseet där Rocky springer upp för trapporna. Alla TV-kanaler direktsände i flera timmar och det går att se i efterhand här. Sanslösa scener och häftigt att följa och det sägs ha varit en miljon personer ute på gatorna. Man kan misstänka att det bara var början på en helg i segerfestens tecken.

 

Veckans jobbiga läge

Jacob Widell Zetterström fick släppa in fyra bollar bakom sig mot Marti Cifuentes Queens Park Rangers under fredagen. Derby är under nedflyttningsstrecket efter två poäng på de tio senaste ligamatcherna.

 

Veckans osynkade kalendrar

Det var minst sagt överraskande för Svensk elitfotboll när det visade sig att herrlandslaget lagt fem dagar på den spanska solkusten som uppvärmning inför träningsmatchen mot Luxemburg. Sef hade nämligen placerat in upptaktsträffarna för både Allsvenskan och Superettan på hotellet vid Strawberry Arena den veckan – 17 och 18 mars – vilket såg bra ut om Sverige varit där. Nu är landslaget och en del av presskåren någon helt annanstans.

 

Veckans läsning

Mer Succession än HBO-serien Succession är New York Times reportage om striden inom familjen Murdoch. Otrolig läsning. Reportarna har kommit över 3000 dokument från den hemliga rättsprocessen i Nevada där Rupert Murdoch och sonen Lachlan försöker ta kommandot över stiftelsen som äger medieimperiet. På andra sidan finns tre andra av Murdochs barn.

 

Veckans sociala medier-fajt

Fotbollsförbundets informatör Staffan Stjernholm hamnade i öppet tjafs på Facebook med Mats Enquist som var generalsekreterare för Svensk elitfotboll i elva år. Mats gratulerade Simon Åström till att ha blivit valberedningens kandidat till ordförande och då gick Stjernholm till attack och förklarade att ur hans tjänstemannaperspektiv ”har Fredrik varit en utmärkt och närvarande ordförande. Nivån på ”debatten” i media har förts på en ovärdig nivå….Förstår att SEF-företrädare applåderar ökat inflytande över förbundsstyrelsen. Blir intressant att se, givet repskapspremisserna senast, om svensk fotboll som helhet nu kommer att framstå som bengalkramare för lång tid framåt, eller inte.” Enquist blev klart irriterad över påståendet ”att detta ska ha drivits av Sef-klubbarna för att få kontroll på FS, eller att promota bengalbränning.” Det är uppenbart laddat att en nuvarande Sef-ordförande tar över som ordförande i svensk fotboll och det är inte alltid lätt att hålla tillbaka känslorna på sociala medier. Där för övrigt Mats Enquist är känd för sina inlägg från VM 2018 när han ihop med Sef-kollega ondgjorde sig över Jimmy Durmaz och Isaac Kiese Thelins insatser mot Tyskland.

 

Veckans läsarbrev I

Hej Olof, jag är bajare och har funderat på en grej. Hur stor roll tror du motionen om att avsätta Reinfeldt "vid varje givet tillfälle" hade för att Reinfeldt nu slutar som ordförande i Svff? Allt gott Christopher 

 

Svar: Klart att motionen och Hammarbys agerande spelat en roll, men det har funnits missnöje på många ställen i landet. Hammarbys ordförande Mattias Fri har jobbat för det under hösten och är en som bidragit till att övertala Simon Åström. Men det tog ett tag innan han verkligen aktiverade sig i frågan.

 

Veckans avsked

Gillade alltid Gunnar Fredriksson som var krönikör och ledarskribent i Aftonbladet. I veckan gick han bort och Olle Svenning skrev en fin text om Fredriksson. Gunnar Fredriksson skrev på ett enkelt men vackert sätt och det gjorde det svåra mer begripligt.

 

Veckans ordförandekamp II

Stefan Alvén är en ny joker i kampen om att bli ny Sef-ordförande efter Simon Åström. Juristen har ett långt förflutet inom fotbollen efter en karriär som elitspelare i 15 år följt av insatser på styrelseplats och som tjänsteman i Djurgården innan en tid som sportchef i EFD och ordförande i Boo IF. Skrev debattartikel i Dagens Nyheter förra sommaren om risken för att hatet ska ta över. Återstår att se om han kan bli vald till ordförande och då framför allt i kamp med Jens T Andersson. Även Sef:s förre generalsekreterare Mats Enquist ska vara sugen på uppdraget, men osäkert om han har något stöd. De med insyn säger att Jens T Andersson trots allt ligger bäst till att göra comeback som Sef-ordförande tre år efter att han hoppade av uppdraget. Klart är att den som blir Sef-ordförande omedelbart blir en tungviktare i svensk fotboll då det troligen ingår en plats i SvFF-styrelsen. Så det finns en del att kämpa för.

 

Veckans läsarbrev II

Debatten om Reinfeldt påminner lite om ilskan i fotbollseuropa då bl.a. ”amerikanska ” ägare vill göra om europeisk toppfotboll enligt USA-modellen. När företrädare för storkapitalet och högerpartier ger sig in i fotbollens svårfångade själ utmanar de både en kultur och en värdegrund som bygger på känslor. De tror alltid att pengarna är nyckeln till all framgång. 

Samtidigt så kan folkrörelser tappa fokus och ledningar vända sig inåt som om hur man klarar sig själv är samma sak som hur föreningen klarar sig.

 

Svar: Tyvärr är pengar viktiga oavsett vilken modell som härskar. Tror inte det fällde Reinfeldt men han har ju en given högerstämpel och många tog för givet att han skulle jobba mot 51-procentsregeln. Men det gjorde han inte.

 

Veckans läsarbrev III

Hej. Johansson, Lagrell och Karl-Erik samtliga sossar. Brodd, han var säkert sosse också. Inget fel att vara sosse, eller hur. Hur många smågrabbar spelar fotboll på gräsytor i Djursholm, Hovås och Vellinge. Fotboll är den billigaste sporten. Enda som behövs är en boll och liten gräsyta eller en p-plats. Ordförande i fotbollsförbundet, i vilket led skall han komma ifrån? Torbjörn Nilsson, Göteborg, han skulle ha varit en utmärkt ledare. Spelade i arbetarklubben. Eller nägon kille från arbetarklubben Malmö FF. Att leda fotbollsförbundet då måste du komma från de djupa leden, så är det så länge svensk fotboll har kvar 51 procentregeln. Ta bort den och läktarna på kortsidorna blir launcher. Som du kan hyra årsvis. Dessutom att bolagen på börsen kan köpa fotbollslagen. Eller Sandvik AB som idag har ett bandylag även fixar ett fotbollslag och vinner allsvenskan. Eller kanske Skövde, där Volvocars har motorfabriken för bensin och dieselmotorer. Li Shufu har ju gjort ett avtal med prinsen av Saudiarabien, som i det ingångna avtalet har de kommit överens om att tillverka bensinmotorer med nollutsläpp. Saudiarabien fick ju VM i ⚽️ fotboll. Tänk när kungahuset i Saudiarabien inviger VM i fotboll. Med vänlig hälsning, Folke

 

Svar: En gång i tiden var S-märkning given, men tror inte på det längre. Det spelas mycket fotboll i Vellinge, Djursholm och Hovås. Det är nog mer dina fördomar om att det inte spelas fotboll där. Det var en lång tråd med start hos Lennart Johansson (som kanske var S-märkt från start men onekligen kom upp sig) till den kinesiske Volvo Cars-ägaren och kronprins Mohammed bin Salman. Jag tappade tyvärr den tråden efter ett tag, men VM kommer till Saudiarabien.

 

Veckans siffror

12. Antalet fotbollsspelare på listan över de 100 som tjänar bäst i världen. Cristiano Ronaldo är etta och Lionel Messi är fyra följda av Neymar (6), Karim Benzema (8) och Kylian Mbappé (9). Tre av fem från Saudiarabien. Hela listan finns här. Sporterna med flest på 100-listan är basket (36), amerikansk fotboll (22) följt av fotboll (12), baseball (11), golf (9), boxning (6), motorsport (2) och tennis (2). Inga kvinnor tjänar tillräckligt för att nå topp 100 och amerikaner utgör 64 av 100. Sportico väger in allt från löner till sponsoravtal.

 

Veckans låt

”Hoppa eller hoppas” – Daniel Adams-Ray.

 

Veckans Leeds United

Seger borta mot Watford i tisdags och där 4-0 var i underkant. Sunderland väntar hemma på måndag kväll och jag ska se matchen på Elland Road. Det som oroar är att det ser för ljust ut för Leeds. Serieledning. 15 ligamatcher i rad utan förlust. Sju ligamatcher i rad utan ett insläppt mål. Och Premier League hägrar. Ja, vad kan egentligen gå snett? Allt!

 

Veckans poddgäst

Therese Sjögran är gäst och Manchester Citys Women’s Director of Football talar om nya jobbet, om kraven på henne, om att vinna rätt matcher men även om avskedet från Rosengård, om svensk damfotbolls utmaningar och om hoppet att Sverige gör ett starkt EM i sommar. Sedan tidigare finns över 460 intervjuer via denna länk. God lyssning! 

Publicerad 2025-02-15 kl 10:48
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS