En helg när den svenska cupsäsongen drar i gång i ett kylslaget Sverige och där inget svenskt lag spelat Champions League efter jul sedan IFK Göteborg för 30 år sedan är det kanske inte konstigt att Uefas agentbyte från Team till Relevent max blir en notis. Det är rätt långt bort från den svenska fotbollsverkligheten, men lär få effekter.
För övrigt otroligt att det gått 30 år sedan Blåvitt vann en Champions League-grupp före Manchester United, Barcelona och Galatasaray och överlevde till kvartsfinalen efter årsskiftet. Väl där kryssade laget borta (0-0) och hemma (2-2) mot Bayern München och åkte bara ut på grund av det tyska lagets fler bortamål.
Krysset blev som en förlust och smärtar säkert än i dag hos de som var med i Blåvitt. Bayern fick en utvisning efter 20 minuter på grund av en frilägesutvisning men kunde ändå göra både 0-1 och 0-2 i andra halvlek. Några sena mål gav 2-2 men där fanns en möjlighet att ta sig till semifinal som aldrig kommit igen.
Kanske talande att ett halvår senare kom Bosman-domen som ritade om kartan för fotbollsvärlden. Den slog bland annat hårt mot svenska klubbar. Därefter har Blåvitt spelat två gruppspel i Champions League (1996 och 1997), AIK ett (1999), Helsingborg ett (2000) och Malmö FF tre (2014, 2015 och 2021) men ingen har spelat vidare efter det.
Nu får svenska klubblag ta sikte på Europa League eller kanske än mer Conference League för att få spela matcher efter gruppspelet och ha en tanke att deltagandet är mer än bara fylla på i klubbkassan. Avståndet upp till Europas giganter är stort vilket Malmö FF fått känna av de gånger man tagit sig dit.
Och det är möjligt att även Europa League och Conference League blir en del av Uefas (och klubbarnas) jakt på mer intäkter. Då är matcher på nya marknader en väg. Likt de stora amerikanska proffsligorna som alla försöker ta sig in i nya länder och där det är långt ifrån bara uppvisningsmatcher.
NFL-säsongen som för övrigt inleddes med en ligamatch i Brasilien hann inte ta slut förrän ligan meddelade att man ska spela matcher i Irland, Spanien och Australien kommande säsonger. Man har sedan tidigare årliga matcher i England och Tyskland som rullar på. Det är en viktig del av NFL:s strategi att expandera.
NBA har fått rubriker nyligen för att man vill dra i gång en egen liga i Europa. Man fick nobben av Euroleague, men vill ändå köra på. Lägg till det att man sedan 1990-talet spelat ligamatcher i utlandet (Japan, Mexiko, England och Frankrike) ovanpå mycket uppvisningsmatcher över hela världen. Precis som NFL ser man det som avgörande att växa och även baseballen spelar ligamatcher utanför Nordamerika.
I Sverige ser vi ganska regelbundet NHL-matcher i det som kallas Global Series. NHL har kommit långt sedan Dagens Nyheter tidigt 1980-tal ordnade DN Cup där svenska lag mötte NHL-lag i Stockholm, Göteborg och Södertälje. Numera är det ett väloljat maskineri när några NHL-lag inleder ligaspelet med några matcher i Tjeckien, Finland eller Sverige.
Det är i det här perspektivet vi ska se veckans nyhet att Uefa ser ut att ha valt bort giganten Team kring försäljningen av rättigheterna gällande det europeiska gruppspelet och i stället slutförhandlar med amerikanska Relevent. Team grundades på Lennart Johanssons tid som Uefa-president och har varit med hela vägen.
Team skrev i ett pressmeddelande om slutet på en era efter 35 år och att man varit med och levererat över 550 miljarder kronor till Uefa och klubbarna. Ja, man kan säga att Team skapade Champions League ihop med Uefa och gjorde den till det monster den blivit och som förutom pokalen även drog in ett netto på närmare 40 miljarder kronor 2023-24. Av det gick 93,5 procent till klubbarna.
Men ni vet att mycket vill ha mer och i efterskalven som följde superligans uppgång och fall 2021 kunde European Club Association sätta tryck på Uefa om att man måste ha ut ännu mer pengar. Därför har ECA och Uefa ett gemensamt bolag UC3 som redan förra treårscykeln (2024-27) erbjöd agenter att komma med förslag på hur mycket pengar de kunde kräma ur TV-bolagen i försäljningen.
Den gången behöll Uefa sin partner Team på alla marknader utom en. Amerikanska Relevent fick ta över Nordamerika sedan man på förhand lagt på en extra miljard då man var övertygad om att det gick att få fram. Klart är att det var en tydlig signal till Uefa om att Relevent är på frammarsch och kan generera mer pengar.
Det är därför det amerikanska bolaget nu är på väg att få globalt ansvar för Uefas tre cupturneringar 2027-2033. Efter en öppen process med många inbjudna agenturer föll valet på Relevent. Förutom att en del mediachefer i Europa får jobbigt när åratal av goda kontakter inom Team nu är värdelösa är det en signal om en ny framtid.
Relevent Sports Group har länge varit ett oönskat bolag i den europeiska fotbollsvärlden. Skälet till det är att bolaget som bildades 2010 ville förlägga en La Liga-match i Miami och skrev 2018 ett 15-årigt avtal med ligan. Det ska sägas att spanska La Liga känt sig pressat av Premier League som är rikare och såg en möjlighet till intäkter den här vägen, och man fick till ett bättre ESPN-avtal.
Relevent ägs av Stephen Ross som är en fastighetsmiljardär och även ägare av NFL-laget Miami Dolphins samt F1-banan i Miami. Han har sett en affärsmöjlighet i fotboll i USA och har legat bakom många turnéer och vänskapsturneringar. Han fick nej på att Barcelona skulle möta Girona i en La Liga-match 2018 efter att det spanska förbundet sagt nej.
Även försöket i att förlägga en match i den ecuadorianska ligan fick nobben, och då av det amerikanska fotbollsförbundet. USSF hänvisade till Fifa-regler från 2018 som kom till för att just stoppa ligamatcher utanför det egna landets gränser. Relevent och Ross gav sig inte utan stämde USSF och Fifa för att det var konkurrenshämmande och Fifa gav upp.
I grunden öppnar det för att det kan spelas ligamatcher utanför länders gränser. Vi har på senare år hört Uefa-presidenten Aleksander Čeferin öppet tala om en Champions League-final i USA. Han pekade då på just de amerikanska proffsligorna som gör det samma och att USA är en ny marknad.
Ingen sportintresserad i Sverige har väl missat att marknaden för sporträttigheter är pressad. Exempelvis föll Champions League från den miljard kronor per säsong som Telia och TV4 betalade till någonstans mellan 400 och 450 miljoner kronor när Viaplay tog tillbaka den. Disney betalade en bråkdel för Europa League och Conference League. Serie A sjönk rejält. Rättigheterna för Allsvenskan och Superettan gick ner och det är tuffa tag för TV-bolag (och även tittare som får se priser gå upp).
Det är dock inte bara i Sverige det är så här. Många TV-marknader i Europa upplever antingen fallande eller stillastående priser. Något som är jobbigt för Uefa som känner trycket från klubbarna som vill ha mer. De vill inte se intäkter som står stilla eller i värsta fall går ner. De vill se tillväxt och det är givet att matcher i Nordamerika eller Mellanöstern kan ge det.
Spanska förbundet som blockerade La Liga från ligamatcher i USA med ena handen sålde samtidigt en utbyggd supercup med fyra lag till Saudiarabien med andra handen. Italiens förbund gjorde likadant. Franska supercupen spelades i Qatar. Ja, det är knappast välgörenhet som gör att klubbarna mitt i säsongen flyger till Mellanöstern för att spela matcher.
Det lustiga är att en person har mer makt än någon annan i det här. Qatariern Nasser Al-Khelaïfi som är president för Paris SG är även med i Uefas exekutivkommitté och ordförande för ECA. Vid sidan är han även president för Bein Sports som köper mycket rättigheter. Inte ens Börje Lantz (ni som inte vet får googla) satt på lika många stolar när han sålde spelare.
Al-Khelaïfi har ett intresse av mer intäkter till en pressad fransk liga och kan säkert se möjligheter för Bein Sports. Kanske har han även en annan syn på att spela ligamatcher utanför landets gränser? Ja, det är ganska troligt även om det är få intervjuer som han gör.
The Athletic träffade Al-Khelaïfi 2022 och då ogillade han att Super Bowl kändes större än Champions League-finalen. Han ville utmana det vanliga sättet att göra sker på i Europa och påpekade att varje match behöver vara ett event och underhållning.
I den korta intervjun talade han om utmaningarna med tidsskillnaderna sett till Nordamerika och Asien men samtidigt tryckte han på den ”enorma potential” som de internationella rättigheterna har. Al-Khelaïfi sa att man då funderade över allt: nya platser, nya marknader och nya format.
Rörelserna pekar i en tydlig riktning och det känns givet att det är när snarare än om Champions League spelas utanför Europa. Det lär inte döda fotbollen, men förändra den. Redan nu har Champions League och en del av de stora ligorna sprungit ifrån och känns oerhört avlägsna men kan ändå vara spännande att kolla på.
Kanske är jag bara avtrubbad av en verklighet med bara mer och mer matcher? Vad jag vill? Ja, definitivt inte att Uefa ska flytta sina matcher utanför länderna. Det vore åt helvete. Däremot har jag lärt mig att inget dödar fotbollen. Inget. Det är därför den är så attraktiv och värdefull. Vilket är exakt vad Uefa, ECA och Relevent utnyttjar.
Tyvärr lär vi höra få spelare och ledare klaga. De vill ha ökande löner precis som de flesta andra. Vi får väl se den dag planerna blir konkreta och verkliga. Hur reagerar supportrarna? Och klubbarna i framför allt Tyskland? Bayerns vd Jan-Christian Dreesen sa för två år sedan att den tyska klubben var öppen för förändringar, men inte spel utanför Europa. ”Vi är inte Cirque du Soleil.” Nej, men nästan.