Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En mörk vecka för svensk klubbfotboll

Allsvenskan

Bengalskandal och attack mot en fotograf i ett derby.
BP tvingas sparka både tränare och sportchef efter avslöjanden om rasism och sexism.
Svensk klubbfotboll har haft bättre veckor.

Nej, fotbollen dog inte i söndags heller. Jag tror aldrig att den dör, oavsett vad som sker på läktarna. Det har visat sig att idrotter alltid överlever skandaler. Tour de France har knappast slutat snurra trots att de flesta vinnare i modern tid är dopade.

Jag vet nämligen av erfarenhet att vi som skriver något kritiskt om allsvenskan när det handlar om supportrar och det som sker på läktaren alltid får höra att vi ska skriva: ”Här dör fotbollen”. Vilket är en gammal Aftonbladet-rubrik efter oroligheter i samband med en match i början av 2000-talet.

Däremot är det betydligt större risk att någon dör på läktaren än att fotbollen dör. Om den bengal som kastades från Djurgårdens sektion på Tele2 Arena i samband med söndagens derby träffat någon i håret eller i ansiktet så hade skadorna kunnat bli rätt ödesdigra.

Annons

Fotografen Nils-Petter Nilsson fick en stol i huvudet och får vara glad att det bara blev ett besök på akuten och ett ihoplimmat sår. Han beskrev det som att träffas av ett järnrör när han satt med fokus på sitt jobb, det vill säga fotografera sekvenser i matchen.

Två deppiga händelser som kan klistras på enskilda rötägg, vilket det brukar heta. Samtidigt går det inte att komma ifrån att hatet genomsyrar många personer på plats på arenan. Det är en del av fotbollen, heter det ofta. Men det har blivit värre.

Undrar om det inte är samhällsklimatet som är alltmer polariserat och där man kan uttrycka sin ilska, frustration eller sitt missnöje direkt via sociala medier. Det följer med in på läktarna där det spelas allsvensk fotboll.

På något sätt är det som om den allsvenska arenan är en frizon. Få av dem som är aktiva som ledare vill eller kan säga något. Det är befriande att höra en del spelare reagera efter 08-derbyt och vilja se matchen bruten eller att något ska hända som reaktion.

Annons

För mig är annars tystnaden slående. Ta SFSU, som är supportrarnas organisation, och som betytt mycket för en ökad och viktig dialog mellan klubbar, förbund och supportrarna. SFSU har haft en avgörande roll till att en del blivit bättre på läktarna och i relationerna mellan parterna.

Inför 08-derbyt kritiserade SFSU polisen via Twitter och på sin hemsida för att ordningsmakten krympte klackarna med 952 platser var. SFSU uppmanade istället polisen att följa med i fotbollens positiva utveckling. Köper att man gör det, något som är en del av organisationens uppdrag.

Däremot saknar jag en reaktion efter derbyt. Då är det helt stilla och tysta på SFSU:s Twitter-konto och hemsida. Inget fördömande eller avståndstagande. Tror det är viktigt för organisationer att vara tydliga med när det inte går rätt till, för här förlorar alla som vill fotbollen väl.

Annons

För övrigt lika tyst på Svensk Elitfotbolls twitterkonto och hemsida. Inte heller har man haft något att säga om svensk klubbfotbolls andra skandal, i Brommapojkarna. Det var för en vecka som Aftonbladets Simon Bank avslöjade huvudtränaren Luis Pimentas tveksamma metoder när det handlar om ledarskap.

Under veckan har först Pimenta och hans assistent Goncalo Pereira fått sparken och sedan fick sportchefen Daniel Majstorovic gå, eller om han gick innan han blev ombedd att sluta. Återstår att se hur BP hanterar ordföranden Fredrik Bergholm som ska ha vetat om anklagelserna redan i juni, men som vägrar svara på frågor.

Bergholm är något så ovanligt som heltidsarvoderad och uppges få 80 000 kronor i månaden för att vara BP-bas, men i den största skandalen i klubbens historia är han oanträffbar. Vilket minst sagt är konstigt då en ordförande är den som är vald att vara högst ansvarig för klubbens verksamhet.

Annons

Tänk att BP, en förening som lyft sitt hårda arbete för jämställdhet, nu får jobba hårt för att putsa på varumärket som på något sätt ska leva på att man är bra på att ta hand om unga människor. Sedan har man ett ledarskap som innehåller både sexism och rasism.

Även om BP agerat snabbt och rappt senaste veckan så krävdes det att medier gjorde jobbet innan man vaknade kring något som klubbens högsta ledning kände till redan i juni. Att inte medlemmarna kräver att Bergholm kliver fram och förklarar sig innan han avgår förvånar.

Eller inte, för det är svensk klubbfotboll och där är det rätt fritt fram att göra som man vill. Få kommer att ifrågasätta dig. I Östersunds FK tar den brottsmisstänkte ordföranden en ”timeout” som just inte är så mycket och man kan undra varför han tog en timeout överhuvudtaget.

Annons

Ingen ifrågasätter en Sef-bas vars bolag ska göra affärer med Sef lika lite som det är problem att göra felaktiga affärer. Är övertygad om att det finns fler Åsebro som fick kämpa i fem år innan Blåvitt gjorde rätt för sig för Sebastian Eriksson och betalade miljonen.

Fotbollen är en frizon för väldigt mycket och alldeles för få reagerar. För ofta blir man bemött med hårda och beskylld för att förstöra fotbollen. För få är villiga att ta diskussionen om att det är mer än några rötägg som ställer till med dåligheter och det på fler ställen än på läktaren.

Helgens...

Helgens måste
Bevakning av landslag gäller, Nations League med både Hamréns Island mot Schweiz och England-Spanien lördag och dessutom är det ett val som ska avgöras på söndag. 

Helgens avstå
Helg.

Veckans rättighetstvist som styr Zlatans matcher
Eurosport
har valt att inte förlänga rättigheterna som gäller MLS och därmed LA Galaxy i Europa. En rättighet man haft sedan 2015 och som går ut i höst när ligan är färdigspelad. Nu ska IMG, som även har Serie A och La Liga, sälja MLS land för land. Det är ingen vågad gissning att MLS kan dyka upp på Strive som är IMG:s egen plattform. Det är Strive som sänder både Serie A och La Liga i Skandinavien då IMG inte fick det pris man krävde för att sälja rättigheterna.

Veckans fars
Danmarks
hopplock till landslag när DBU och Christian Eriksen o Co inte kunde komma överens om ett nytt avtal.

Veckans besked
Svensk elitfotboll
har nu ett styrelsebeslut på att man inte ska sälja namnrättigheterna gällande allsvenskan och superettan. Däremot kan man givetvis ha sponsorer som presenterar de svenska ligorna.

Veckans självbedrägeri
Fotbollsförbundet sänker priserna till nästa Nations League-match, mot Ryssland i november. Skälet är att man till måndagens match mot Turkiet lagt sig alldeles för högt, där exempelvis två vuxna och två barn får betala 1450 kronor för att gå på familjebiljetter. Lena Danielsson som är biljettansvarig på förbundet säger till TT: ”Vi har behandlat den som en tävlingsmatch med samma prissättning som de senaste åren.” Vem försöker hon lura? Det är en direkt lögn. När Sverige satte publikrekord i VM-kvalet mot Luxemburg för elva månader sedan så kostade det 600 kronor för två vuxna och två barn att gå. Mindre än hälften än vad det kostar för samma familj att se Sverige-Turkiet. Den dyraste biljetten kostade då 600 kronor och mot Turkiet vill förbundet ha 800 kronor för den dyraste biljetten. Dessutom var det så att SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand skröt om att förbundet lyssnat på kritiken efter hösten 2016 och sänkte priserna under 2017 för att få fler att gå till Friends Arena. Dessutom är det ett löjligt gnällande på avsparkstiden 20:45 från alla på förbundet. De kan fråga Håkan Sjöstrand varför den ligger där. Jo, det är för att Uefa vill ha en så attraktiv tv-produkt som möjligt och man har betalat förbundet för det, och dessutom rejält. Så SvFF har råd att sänka priserna, för det har aldrig gått att både äta kakan (maxade tv-pengar med dess följder) och behålla den (35 000 åskådare där en familj får pröjsa 1450 kronor för att sitta på familjeläktaren).

Veckans grafik
En del av Europas topptränare säger att man kan ta bort bortamålsregeln och hittade en fin grafik som visar hur mycket lättare det blivit för bortalag att vinna.

Veckans läsarbrev I
Den som sätter Ken Sema på högerkanten måste ha svårt att skilja på höger och vänster... Sema får verkligen inte chansen att spela sitt spel. När Forsberg är borta trodde väl alla att Sema skulle starta på rätt kant!

Mvh Bosse

Svar: Håller med om att det inte var optimalt. Samtidigt var det tyvärr svårt för alla att färga.

Veckans annorlunda sifferläsning
Premier League
-värvningar genom historien som är omräknade i dagens penningvärde.

Veckans affärspolitik
Nike
har skrivit nytt kontrakt med ratade NFL-stjärnan Colin Kaepernick som inte fått jobb i någon klubb sedan han drog i gång knäböjandet under nationalsången. Även om jag gillar det är det inte svårt att minnas hur Nike svek de iranska VM-spelarna i somras. Eller hur man ratade en annan basketstjärna för hans kritik mot Turkiet. Uppmärksamheten för Nike beräknas dessutom vara värd miljarder för skomärket.

Veckans triumf
Sverige är VM-klart i Frankrike. Stark insats när Sofia Jakobsson sänkte Danmark med enda målet.

Veckans tränarrykte
Olof Mellberg
kan dyka upp i Djurgården om det inte löser sig med Özcan Melkemichel vars kontrakt går ut och det är oklart om parterna hittar varandra. Den förre BP-tränaren är färdigutbildad och lägger nu sin tid på att träna sonens fotbollslag.

Veckans reträtt
Sef:s mångårige sportchef Stefan Lundin kliver av jobbet efter tio år och satsar delvis på verksamhet i Spanien. Den 63-årige Lundin var allsvenskans dåvarande yngste tränare när han hade hand om Gefle IF 1983 och det är kanske främst den klubben och BK Häcken som man förknippar Lundin med även om han även haft hand om Halmstads BK och Blåvitt även om han inte tog klubbarna till några större framgångar. Återstår att se om Sef rekryterar en ny sportchef.

Veckans guldläge
U21-landslaget är nära EM i Italien nästa sommar och har allt i egna fötter. Två matcher kvar efter kvällens 1-0 mot Ungern och det troliga är att det blir ett avgörande 16 oktober i Kalmar, då Sverige möter Belgien.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, i stort håller jag med dig om gårdagens match med ett förbehåll, Quaison försökte i alla fall och visade internationellt steg och bollmottagning. Och då ska du veta att jag är Djurgårdare och vi hajpar vanligtvis inte gamla gnagare. Men han imponerade och borde stå på tur om nu Bergh o Claesson startar på topp på måndag. Hiljemark visade tendenser och Kiese Thelin var tyvärr otroligt dålig, sög inte in en boll och visade prov på skör teknik. Sema överarbetar tyvärr som vanligt och tappar boll fyra av fem ggr efter ett par snygga dribblingar, han måste lära sig värdera och passa tidigare. Quaison borde vara nummer tre på topp, enligt mig. Respekt till Guidetti som krigade och visade enstaka prov på teknisk färdighet. Allt gott, Mvh Bengt

Svar: Tycker det är svårvalt när det handlar om vilken spelare som passar bäst när Marcus Berg är given och Janne Andersson vill spela med två anfallare. Kan vara svag för att Isaac Kiese Thelin är den som ser till att styra bollar mot Berg, men hans form verkar svag. Blir intressant att se vad förbundskaptenen väljer.

Veckans slump
Tänk att Aftonbladet lyckades få tag på brevet som visar att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson redan i juli 2017 agerade mot Fifa för damfotbollens bästa. Nilsson kanske kunde ha nämnt i brevet – som Bladet fått verifierat som äkta - att det svenska damlandslaget vid samma tidpunkt funderade på att bojkotta EM i Nederländerna för att man spelat ett halvår utan avtal. SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand är citerad i artikeln och beklagar att förbundets hårda kamp för damfotbollens bästa inte alltid framkommer i media… Annat är det när det framkommer i media att Sveriges egna landslagsspelare funderar på att bojkotta Fotbollsgalan för att man spelat nästan ett helt år utan avtal, då är det media och spelarna som är snett på det och ett rejält störningsmoment.

Veckans kommande boksläpp
Mats Olsson
kommer med en ny bok om och med Zlatan som ska bli intressant att ta del av.

Veckans läsarmejl III
Hej Olof. Jag gillar din blogg och det är intressant o ta del av dina tankar. Absolut att damernas ersättningar kan öka något. Framförallt behövs emellertid en satsning på marknadsföring, så att damerna kan få egna intäkter och därmed försörja sig själva. Precis som skett i arbetslivet de senaste 50 åren vilket gått bra, även om det är en bit kvar. I tex längdskidåkningen drar Kalla in mest. Ska hon då dela med sig till herrarna? Hur tänker du? Finns drag av en nedlåtande attityd mot kvinnor i ditt inlägg som jag inte gillar. Kvinnor kan fixa intäkter själva och vi behöver tillsammans diskutera hur vi når dit. Har du några förslag? Med vänlig hälsning Henke.

Svar: Det är stor skillnad på vad man drar in på egen hand eller i sitt lag än när man representerar sitt förbund och sitt land. Hade gärna sett att SvFF tog efter innebandyn, handbollen och en del andra förbund som har lika mycket i ersättning när man spelar i landslaget oavsett om man är man eller kvinna. Det vore en bra signal från förbundet att man lever sina egna värderingar. Självklart behöver man jobba mer med marknadsföring och där kan större förbund som Fifa och Uefa använda en del vinsterna från de miljardindustrier som VM, EM och Champions League är till att utveckla fotbollen för damer och affären runt om den.

Veckans siffra
77. Antalet miljoner dollar som NBA-stjärnan Kevin Garnett blivit blåst på av sin revisor. Kämpa!

Veckans låt
”Troner och folk och städer” – Menke.

Veckans poddintervju
Den dröjer. Tyvärr. Fått en del nej och inte fått in den i schemat med resor, men har inte gett upp. Åtmninstone inte ännu. Sedan tidigare finns 199 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Ni får ursäkta mig, men jag förstår inte hur tidningar kan plocka upp den här grejen. Det finns ingen sanning i det. Emil ringde och berättade om ljumsken, han och Janne pratade länge och att de (Bild) ens skriver sånt förstår jag inte. Jag är jätteförvånad. Det finns ingen sanning.”

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren om Bilds uppgifter att Emil Forsberg har en ansträngd relation med Janne Andersson.

Publicerad 2018-09-07 kl 21:31
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS