Nej, fotbollen dog inte i söndags heller. Jag tror aldrig att den dör, oavsett vad som sker på läktarna. Det har visat sig att idrotter alltid överlever skandaler. Tour de France har knappast slutat snurra trots att de flesta vinnare i modern tid är dopade.
Jag vet nämligen av erfarenhet att vi som skriver något kritiskt om allsvenskan när det handlar om supportrar och det som sker på läktaren alltid får höra att vi ska skriva: ”Här dör fotbollen”. Vilket är en gammal Aftonbladet-rubrik efter oroligheter i samband med en match i början av 2000-talet.
Däremot är det betydligt större risk att någon dör på läktaren än att fotbollen dör. Om den bengal som kastades från Djurgårdens sektion på Tele2 Arena i samband med söndagens derby träffat någon i håret eller i ansiktet så hade skadorna kunnat bli rätt ödesdigra.
Fotografen Nils-Petter Nilsson fick en stol i huvudet och får vara glad att det bara blev ett besök på akuten och ett ihoplimmat sår. Han beskrev det som att träffas av ett järnrör när han satt med fokus på sitt jobb, det vill säga fotografera sekvenser i matchen.
Två deppiga händelser som kan klistras på enskilda rötägg, vilket det brukar heta. Samtidigt går det inte att komma ifrån att hatet genomsyrar många personer på plats på arenan. Det är en del av fotbollen, heter det ofta. Men det har blivit värre.
Undrar om det inte är samhällsklimatet som är alltmer polariserat och där man kan uttrycka sin ilska, frustration eller sitt missnöje direkt via sociala medier. Det följer med in på läktarna där det spelas allsvensk fotboll.
På något sätt är det som om den allsvenska arenan är en frizon. Få av dem som är aktiva som ledare vill eller kan säga något. Det är befriande att höra en del spelare reagera efter 08-derbyt och vilja se matchen bruten eller att något ska hända som reaktion.
För mig är annars tystnaden slående. Ta SFSU, som är supportrarnas organisation, och som betytt mycket för en ökad och viktig dialog mellan klubbar, förbund och supportrarna. SFSU har haft en avgörande roll till att en del blivit bättre på läktarna och i relationerna mellan parterna.
Inför 08-derbyt kritiserade SFSU polisen via Twitter och på sin hemsida för att ordningsmakten krympte klackarna med 952 platser var. SFSU uppmanade istället polisen att följa med i fotbollens positiva utveckling. Köper att man gör det, något som är en del av organisationens uppdrag.
Däremot saknar jag en reaktion efter derbyt. Då är det helt stilla och tysta på SFSU:s Twitter-konto och hemsida. Inget fördömande eller avståndstagande. Tror det är viktigt för organisationer att vara tydliga med när det inte går rätt till, för här förlorar alla som vill fotbollen väl.
För övrigt lika tyst på Svensk Elitfotbolls twitterkonto och hemsida. Inte heller har man haft något att säga om svensk klubbfotbolls andra skandal, i Brommapojkarna. Det var för en vecka som Aftonbladets Simon Bank avslöjade huvudtränaren Luis Pimentas tveksamma metoder när det handlar om ledarskap.
Under veckan har först Pimenta och hans assistent Goncalo Pereira fått sparken och sedan fick sportchefen Daniel Majstorovic gå, eller om han gick innan han blev ombedd att sluta. Återstår att se hur BP hanterar ordföranden Fredrik Bergholm som ska ha vetat om anklagelserna redan i juni, men som vägrar svara på frågor.
Bergholm är något så ovanligt som heltidsarvoderad och uppges få 80 000 kronor i månaden för att vara BP-bas, men i den största skandalen i klubbens historia är han oanträffbar. Vilket minst sagt är konstigt då en ordförande är den som är vald att vara högst ansvarig för klubbens verksamhet.
Tänk att BP, en förening som lyft sitt hårda arbete för jämställdhet, nu får jobba hårt för att putsa på varumärket som på något sätt ska leva på att man är bra på att ta hand om unga människor. Sedan har man ett ledarskap som innehåller både sexism och rasism.
Även om BP agerat snabbt och rappt senaste veckan så krävdes det att medier gjorde jobbet innan man vaknade kring något som klubbens högsta ledning kände till redan i juni. Att inte medlemmarna kräver att Bergholm kliver fram och förklarar sig innan han avgår förvånar.
Eller inte, för det är svensk klubbfotboll och där är det rätt fritt fram att göra som man vill. Få kommer att ifrågasätta dig. I Östersunds FK tar den brottsmisstänkte ordföranden en ”timeout” som just inte är så mycket och man kan undra varför han tog en timeout överhuvudtaget.
Ingen ifrågasätter en Sef-bas vars bolag ska göra affärer med Sef lika lite som det är problem att göra felaktiga affärer. Är övertygad om att det finns fler Åsebro som fick kämpa i fem år innan Blåvitt gjorde rätt för sig för Sebastian Eriksson och betalade miljonen.
Fotbollen är en frizon för väldigt mycket och alldeles för få reagerar. För ofta blir man bemött med hårda och beskylld för att förstöra fotbollen. För få är villiga att ta diskussionen om att det är mer än några rötägg som ställer till med dåligheter och det på fler ställen än på läktaren.