Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En ny miljardär ger hopp – men gamla tider är förbi för evigt

Lundhs Krönika

Andrea Radrizzani är ny ägare till halva Leeds United.
Hoppet spirar.
Ändå är det ett slags självbedrägeri att tro på en återvändo till forna tider.

I helgen väntar FA-cupens tredje omgång i England. Det är den omgång då de stora lagen kliver in och man kan hoppas på skrällar. Det är cupernas cup som var först ut av alla redan 1871 och som med rätta blivit mytomspunnen.

Finalerna på Wembley och alla skrällar och omspel på vägen har fått de flesta länder och fans att avundsjukt titta på England. Att vinna FA-cupen är något extra och det är en av de stora titlarna i fotbollens värld. Eller det var åtminstone så förr.

Man måste dock vara ärlig och erkänna att glansen flagnat på FA-cupen på senare år. Många pekar på att det började när Manchester United avstod från att försvara titeln 1999-00 för att hellre spela klubblags-VM.

Annons

Ändå känns det så fel att peka ut en klubb som ansvarig. United avstod från spel i FA-cupen efter att det engelska förbundet bett klubben om det. Skälet var att FA trodde att det skulle hjälpa England att få arrangera VM 2006 då det är Fifa som håller i klubblags-VM.

Oavsett skäl så har skimret kring FA-cupen förändrats och det hänger naturligtvis ihop med fler saker. Inte minst för att en överlevnad i Premier League är så oerhört mycket värdefullare, och för topplagen handlar det om jakt på spel i Champions League.

I en ny tid är en del gamla traditioner mindre värda. Det är egentligen inget att gnälla om, då är det lätt att man blir bitter, utan det är bara att åka med. På många sätt är alla inblandade i utvecklingen. Ägare. Tränare. Spelare. Sponsorer. Och fans.

Alla deltar på ett eller annat sätt i den cirkus som i dag innebär att en hel del managers inte prioriterar cupen på samma sätt som förr. Åtminstone inte så tidigt i turneringen där det är andra faktorer som är viktigare för någon som vill överleva som tränare.

Annons

Naturligtvis ser jag gärna seger mot Cambridge för Leeds United och sedan något storlag på hemmaplan för att få lite drag. Helst av allt Manchester United som hade varit något för alla Leeds-fans, även om det i dag inte skulle vara så speciellt för motståndarna.

Som supporter är det oerhört lätt att dras med i något som liknar forna tiders framgångar. Man vill ha de gamla rivaliteterna vid liv. Kom på mig själv när jag blev glad över att den italienska miljardären Andrea Radrizzani köpte halva Leeds United av Massimo Cellino.

Efter en rad mer eller mindre dåraktiga ägare så är det som om jag tror att allt ska vända på allvar med en ny miljardär. Ändå finns exemplen runt om kring om en om att det betydligt oftare slutar sämre med ännu ett skifte, och då inte bara i Leeds United.

Naturligtvis kan Radrizzani vara den boost som klubben behöver, men tv-rättighetsmagnaten (vars bolag M&P Silva sålt La Liga, serie A och Ligue 1 till Viasat bland oerhört mycket annat) kan lika gärna köra klubben i diket.

Annons

Vi som håller på Leeds lever på bilderna från en epok som varade mellan 1965 och 1975. Då man vann ligan två gånger, FA-cupen, Ligacupen, Mäss-cupen (som Uefa-cupen hette först) två gånger samt prenumererade på finalplatser och topplaceringar.

Även om man vann ligan 1992 så är det väl laget kring 2000 som fortfarande finns kvar i mångas minnen. Då ett ungt Leeds som spetsades med en del tunga värvningar nådde semifinalen i både Uefa-cupen och Champions League och utmanade i toppen av Premier League.

Faktum är att för exakt 15 år sedan toppade Leeds United Premier League, men det började gå utför i just den tredje omgången av FA-cupen. Division 3-laget Cardiff slog ut Leeds med 2-1 inför 22 009 fans på Ninian Park efter att Alan Smith blivit utvisad.

Även om det funnits några platåer på vägen tog inte raset slut på allvar förrän 2010. Då hade Leeds fallit ner i tredjedivisionen och på vägen mist både träningsanläggning och matcharenan Elland Road och legat där några år. Fast då klev man åtminstone upp i Championship.

Annons

Leeds är i dagsläget inne på sjunde säsongen i den engelska andradivisionen och även om det ser ljusare ut än på många år är det en helt annan värld för att ta klivet upp i Premier League. Krasst nog måste det till en miljardär som dessutom vet vad hen ska göra med sina pengar.

Det finns egentligen inga normala ägare kvar i Premier League längre. Det är väldigt rika privatpersoner eller företag och i dag kryllar det av ägare från USA, Kina, Mellanöstern, Ryssland, Italien och Schweiz. Alla med olika syften för att man gått in med stora pengar i klubbarna.

När vi kan skriva ilskna texter om RB Leipzig som gjorts om till ett marknadsföringsverktyg för en energidryck så är det bara att konstatera att många klubbar köpts av andra syften. Shejker och oligarker köper inte bara klubbar för att se pengar växa utan av politiska skäl.

Annons

Den moderna fotbollen är här och den fortsätter att modernisera sig själv. Visst, man kan kliva av. Ändå går det att följa på trycket kring min klubb Leeds United att fansen törstar efter framgångar och tar dem oavsett form.

Bara det att man drog 33 000 åskådare hemma mot Rotherham vilket var tredje matchen som nådde över 30 000. Man hade sin första utsålda ligamatch på nästan sju år i november. Sju år. För att laget börjat röra på sig.

Alla i Leeds drömmer naturligtvis om att nå Premier League. Ändå är det en helt annan liga som man eventuellt återvänder till. Där man får 1,2 miljarder kronor bara i tv-pengar varje år. Snittlönerna närmar sig 25-30 miljoner kronor om året.

Om man vill vara med och dansa i Premier League så måste man ta den moderna fotbollen i vacker hand och svänga om. För resultat kommer att tysta protesterna och eventuella protester blossar bara upp om resultaten uteblir.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Sverige-Elfenbenskusten på Zayed Sports City Stadium på söndag. Avspark 13:45 svensk tid och matchen går i TV12 och på CMore.se och sändningen börjar 13:30. Hoppas få in Cambridge-Leeds i FA-cupen på måndag också, om det nu kan räknas till helgen, och hoppet står till den belgiska puben i hotellet i Abu Dhabi.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans oroande nyhet
VSK-fanzinet Anno 1904 var först ut med nyheten om att VSK och Benfica skulle vara överens om hur man löser tvisten kring avtalet mellan klubbarna rörande Victor Nilsson Lindelöf. Även om VSK-basen Bengt-Åke Nilsson inte vill bekräfta att man är överens. Klart att det är positivt om parterna hittar en lösning så att Manchester United möjligen kan köpa den svenska backen, men jag ogillar om Benfica lyckas trycka ner VSK:s andel. Det är så förbannat typiskt fotbollsvärlden och man kan undra varför det ens ska förhandlas om det hela? Tyvärr är det väl antagligen så att det finns en blotta i avtalet som Benfica utnyttjar. Samtidigt måste jag gilla engagemanget bland VSK-fansen som hjälper till att belysa turerna.

Veckans högkonjunktur
Europas fem toppligor har redan blåst över två miljarder kronor på spelare och transferfönstret har varit öppet i en knapp vecka.

Veckans deppiga läsning
Visst, man kan klaga på den brittiska pressens avarter, men det är inget snack om att ingen granskar Fifa, Uefa och andra delar av idrotten hårdare än brittiska medier. Allt från tidningar till BBC kör stenhårt och det är kanon. Nu kan den brittiska regeringen ändra på lagarna så att engelsk press inte kommer att ha råd att granska en ny Lance Armstrong eller Sepp Blatter. Illa, mycket illa.

Veckans skattesmäll
Miljardären Bengt Ågerup som dragit in stålar på Q-Med är den som skickat in 50 miljoner kronor för att lyfta Sirius, men det stod redan klart inför denna säsong att nu slutar stödet. Eventuellt hopp om mer pengar dog helt i veckan när det visade sig att Skatteverket kräver 1,2 miljarder kronor i historiens största svenska skattesmäll. Ågerup kallar handlandet skamligt och garanterar att ingen pengar återvänder till Sverige.

Veckans Janne Andersson-glädje
Utnämningen av Emil Forsberg till höstens offensive mittfältare i Bundesliga är onekligen ett bevis på att han håller. Plus att Isaac Kiese Thelin byter klubb till Anderlecht. Pontus Jansson blev månadens spelare i Championship.

Veckans rävsax
Svenska Chelsea-fans har skrivit ett öppet brev till Viasat för att man prioriterar att visa Manchester Uniteds och därmed Zlatans matcher före andra klubbars. Bakgrunden är att Chelsea inte gått att se live i den utsträckning som fansen önskar, men däremot har man kunnat följa Zlatan mot ”sämre motstånd”. Naturligtvis går det att förstå irritationen och frustrationen, men när hade Sverige en så framträdande spelare i ett stort lag i Premier League senast? Ja, inte sedan Fredrik Ljungbergs dagar. Så ur en journalistisk synvinkel går det att förstå prioriteringen. Dessutom är ansvaret delvis hos Premier League som drivit upp priset i senaste förhandlingen och att det kostar Viasat över 500 miljoner kronor för en säsong. Då vill man locka med det som just drar in nya abonnenter och inte bara de vanliga Premier League-tittarna för att försöka betala notan. Lägg till att Premier League stoppar tv-bolaget från att visa allt live. Om nu tillräckligt många kunder söker alternativa lösningar kan det bli dyrt. Ett jobbigt scenario för Viasat och där det är svårt att tillfredsställa alla och är också talande hur snabbt vi vant oss vid att kunna se det mesta. Inser att jag sitter med en fot eller till och med två i tv-världen, men förstår bägge sidor och det är ett tufft val där det inte går att göra alla nöjda. Själv är jag tacksam de gånger jag kan se Leeds, men det är ett annat perspektiv. 

Veckans utveckling
Förvisso är siffrorna från USA, men man kan misstänka att utvecklingen är likartad världen över. Det handlar om antalet nationellt tv-sända sportevenemang under ett år.

1996: 3,339

2004: 3,144

2012: 7,346

2015: 10,072

2016: 10,869

Veckans festförstörare
En anonym talesman för Kinas regering med ansvar för sport säger att man kommer att inför regler för att begränsa både löner och transfersummor inom fotbollen i landet. Oscar och Carlos Tevez är de senaste som flyttat dit och är sjukt bra betalda. Om ni vill förstå mer om den kinesiska satsningen på fotboll så läs detta nya reportage i New York Times.

Veckans tipsare
Sports Illustrateds Richard Deitsch har gjort ett mäktigt urval av 150 artiklar och reportage som berört honom på olika vis. Där finns många godbitar, spara den listan.

Veckans Fifa-man i syltburk
En gång i tiden var Fifa-höjdaren Issa Hayatou en av Lennart Johanssons vänner. Sedan har Caf-bossen fastnat i en del syltburkar men tagit sig ut i tid. Kanske är det över? Nu är det myndigheter i Egypten som misstänker Hayatou för att ha skott sig vid försäljning av tv-rättigheter. 

Veckans saknade
AIK:s Rikard Norling, Malmös Magnus Pehrsson, Östersunds Graham Potter och Djurgårdens Özcan Melkemichel är de tränare som av olika skäl avstår tränarkonferensen i Abu Dhabi.

Veckans målsnitt
På konstgräs låg målsnittet i Allsvenskan på 3,36 per match, enligt Gracenote, men på naturgräs var det 2,67. 

Veckans Leeds United
Till bortamatchen mot Barnsley hade Leeds United 5300 biljetter. De sålde slut på en dryg halvtimme. Trycket efter att se Leeds ökar med framgångarna.

Veckans låt
”Ohojaja” – Zacke.

Veckans podd
Malmö FF:s och landslagets Oscar Lewicki om den hårda fotbollsvärlden, om varför han nötte hoppspänst, om varför han sa ”nej tack” till Bayern Münchens nya kontrakt, om skälet till att han inte lägger 20 000 kronor på en väska och om vägen tillbaka till A-landslaget. Ute i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns 131 avsnitt av podden Lundh och de är samlade här.

Veckans citat
"Vi har alltid chansen att vinna matcher, med rätt taktik och rätt karaktär på spelarna. Det är det som är så fantastiskt med fotboll, att med rätt taktik kunna vinna mot en överlägsen motståndare”.

Jönköpings Södras Jimmy Thelin i en intressant intervju i Jönköpings-Posten.

Publicerad 2017-01-06 kl 15:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS