Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotbollen är bra på att generera hopp – och det behöver vi

Lundhs Krönika

Magnus "Budo" Ericsson hymlade inte när han klivit upp på scen för att ta emot pris.
”Det är idrottsledarna som har byggt Sverige.”
Han har onekligen en poäng – och fotbollen ger hopp och tro.

I torsdags kväll var det den årliga galakvällen i Sverige Uniteds regi. Det var finansmannen Svante Elfving som grundade stiftelsen 2016 med egna pengar efter att han lämnat styrelsen i Elfsborg. Han ville ge tillbaka till fotbollen och målsättningen var att hjälpa föreningar som har fotboll som ett verktyg i integration samt att ge stipendier till eldsjälar.

Under galakvällen blev imponerande insatser i Bålsta, Vimmerby, Lund och Tumba prisade och fick hedersomnämnande för sina arbeten där fotbollen är ett verktyg för att underlätta integrationen men där det är personer som gör stora insatser. Ytterligare representanter från sju andra föreningar runt om i landet var på plats som nominerade.

Annons

Slående är vilka enorma insatser dessa eldsjälar gör för andra människor, för föreningar men framför allt för samhället. Det är ofta rörande att ta del av hur de är så oerhört mycket mer än bara idrottsledare för barn och ungdomar. Hur de assisterar med all form av hjälp för att få livet att fungera för dem som saknar vissa förutsättningar.

Det kan handla om allt från att skjutsa och bjuda på middag till att hjälpa till i jakt på asyl eller bostad. Det lockade fram skratt när Vimmerbys Budo Ericsson i en presentationsfilm drog upp att när han får frågan om hur många barn han har, så är svaret 5-600. Och givetvis finns det många, många fler idrottsledare än de som var på plats på galan som gör liknande insatser.

Alla som varit sysslat med idrott kan säkert dra sig till minnes den där eldsjälen som fick klubben eller laget att snurra. Som alltid var på plats. Som tog körningen. Som såg till att fånga upp spelare som kanske föll utanför ramen och som fick folk att trivas och känna sig en del av verksamheten. En hel del av min uppfostran fick jag när jag spelade handboll i Lugi.

Annons

Därför kan jag förstå Vimmerby-ledarens tanke på att det faktiskt är ideella idrottsledare som byggt landet. Som på många sätt både fostrat och utvecklat morgondagens vuxna och sett till att fler hamnar på rätt väg än på fel väg. En ovärderlig insats. En insats som är värd miljarder. Det förstår nog alla.

Janne Andersson vet värdet av det här med sitt förflutna i Alet, Laholm och HBK. Förbundskaptenen var på plats och delade ut Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden med tillhörande stipendier ihop med Offsides Anders Bengtsson som leder priskommittén. Den består även av spelarna Zećira Mušović och Ivo Pekalski, domaren Mohammed Al-Hakim och Cecilia Safaee som grundat Futebol dá força.

Ofta är det slumpen som spelar in, men bara några dagar innan galan skickade Svensk Elitfotboll en studie som nationalekonomen Ingvar Nilsson gjort. Den heter "Fotbollsplanen mitt i byn" och här har Nilsson på Sef:s uppdrag försökt kvantifiera vad herrarnas 32 elitklubbar bidrar med till samhället.

Annons

I studien skriver man att varje ung man som genomför skolgången och inte hamnar i utanförskap är värt tio miljoner kronor. Där kan givetvis föreningar hjälpa till och ge struktur, ork, driv och både regler och normer. Och för varje ung man som väljer fotbollen framför en kriminell livsstil så sparar samhället 23 miljoner kronor.

Naturligtvis blir det en aning abstrakt men det är så här fotbollen och idrotten måste visa sitt värde för samhället. Banka in siffrorna så att fler och fler förstår att det här är en värdefull och viktig del av samhället, Tyvärr är det som om politikerna inte ser att det finns enorma vinster att hämta genom att investera mer i föreningarna.

Om barn och ungdomar idrottar så ger det hälsoeffekter som sparar pengar åt sjukvården. Man förbättrar integrationen och kan nå unga i utsatta områden och visa att det finns en möjlig väg framåt. Ta bara hur allsvenska klubbar har jobbdagar och förmedlar kontakter och vägen framåt. Det är många klubbar som jobbar aktivt med så mycket mer än fotboll och på så sätt hjälper barn och unga.

Annons

Fotbollen är väldigt bra på att ge hopp, och då talar jag inte bara om det som varje supporter känner inför säsongen eller matchen. Utan att ingjuta hopp i människor genom att det finns en plats för dem i en klubb, i en förening och i ett lag. En oerhörd resurs som kommer Sverige till gagn. Det kan vara värt att ha i åtanke när vi kritiserar baksidorna.

Det finns givetvis svårigheter och problem i fotbollen också, och de ska vi givetvis tala om, men framför allt finns det möjligheter och en hel rad människor som gör oerhörda insatser. Vecka ut och vecka in. År ut och år in. Utan dem är det garanterat så att Sverige skulle stanna till. För de ledarna är med och bygger landet.

Veckans

Helgens måste
Svenska Cupen smyger i gång på lördag med Malmö FF-Syrianska parallellt med Leeds-Bristol City. Två skärmar! 

Helgens avstå
Förlustelser.

Veckans överraskande journalistkritik
I måndags var Simon Thern gäst i podden Lundh och han var öppen, ärlig och modig när han berättade om den tuffa tiden med panikångest som han haft och hur sviterna hängt efter. I den 90 minuter långa intervjun pratade vi givetvis även en del annat och Thern var i en del tydlig med sin besvikelse att han inte fick flytta till Ryssland i somras och hade även en del andra synpunkter gällande IFK Norrköping. Bland annat kring varslet av populäre Mikael ”Gädda” Hansson som både fått spelartruppen och sponsorer att reagera. I Norrköpings Tidningar körde man endast en nyhetstext om Therns kritik samt senare en krönika av David Iwung som kritiserade Simon Thern för att han gick för långt i sin kritik. Spelaren ”brakar på lite väl tufft och ogenomtänkt mot sin arbetsgivare som betalar ut en av de fetaste månadslönerna till just Thern varje månad”, skrev NT:s krönikör. Om Iwung varit supporter hade jag kanske förstått motelden, men som journalist vill man att folk ska vara öppna och ge sin syn. Åtminstone vill jag det. Sedan kan jag förstå att supportrar ser det på ett annat sätt än journalister. David Iwung vill i samma krönika att ordföranden Peter Hunt och managern Jens Gustafsson ska svara på frågor och kritiserar dem för att alltid fega när det är känsligheter och inte svarar. Något Iwung egentligen hade velat att Thern gjorde. Jag får inte ihop ekvationen, men det bästa är väl att alla ger sin syn och sedan får supportrar och andra dra sina egna slutsatser. Det leder till ett rätt deppigt klimat om vi ska tysta alla som säger något som kan störa klubbens försäsong. Om alla spelare håller tyst så behöver förvisso ingen jaga Hunt och Gustafsson och kritisera dem för att de inte svarar. Inser givetvis att det stormar i Peking-land med tanke på styrelseavhopp, besparingar och oklarheter om nya värvningar men det är varken första eller sista gången en spelare och en klubb upplever situationen olika när det gäller en övergång som inte blir av. Det blir oavsett vad man anser om Simon Thern och NT:s bevakning ett intressant årsmöte i klubben. Såg via Iwungs Twitter att en del av spelarna som lämnat klubben ville skramla ihop till en livesändning. Även om det kan ses som kul är det också en rätt tydlig signal om att Thern kanske har en poäng i sin kritik.

Veckans signal att sport är viktigt innehåll
Aftonbladet köpte rättigheterna för allsvenskan för damer i tre år framåt med start i vår. En prissumma kring 14-15 miljoner kronor cirkulerar på marknaden och även om det är ett lågt belopp i vissa perspektiv är det ett kliv uppåt från intäkterna från den egna plattformen. Dessutom blir den stora vinsten att Sportbladet lär skriva ännu mer om allsvenskan för att marknadsföra sin tv-satsning. Utifrån EFD:s perspektiv är det en vass kombination med både ökade intäkter samt en garanterat ökande bevakning. Något som borde ge ökat drag kring allsvenskan för damer. Om affären är bra för Aftonbladet? Svårt att bedöma och ännu vet man inte hur det ska paketeras och vad det ska kosta, men det är en spännande och offensiv satsning som kvällstidningen gör på livesport. Häromveckan hade de både Alexander Isaks succé mot Real Madrid och Armand Duplantis världsrekord i stavhopp. Undrar bara hur tidningens tv-recensent hade skildrat en tv-kanal som körde engelsk kommentator på Duplantis rekordhopp.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Har lyssnat på dig i en del podcasts här senaste dagarna där du upprepat det här med att du inte känt dig bekväm med att gå ut och kritisera att damspelare är svåra att få loss till intervjuer och dylikt. Varför är du obekväm över att belysa det? Om bra journalistik ska vara konsekvensneutral så ska det väl inte vara några bekymmer för dig att belysa det? Sedan noterar jag att i podden hos FPL lät de som intervjuarna kallade dig för Olov under hela intervjun, är det ditt riktiga namn, en norrländsk dialekt som spökar, eller bara ett misstag? Med vänlig hälsning Marcus 

Svar: Det går inte att tycka i alla ämnen hela tiden och det här är ett sådant ämne där jag haft en känsla men inte kollat med andra. Dessutom försöker jag väga in att det inte bara går att kritisera. Konsekvensneutralitet är givetvis eftersträvansvärt men det finns ämnen där åtminstone jag funderar ett extra varv – att kritisera damspelare eller herrspelare för att ducka är ett sådan - och vill vara rejält grundad innan jag skriver något. När Johanna Frändén skrev om det var det en bekräftelse på vad jag känt och hon hade både ett färskt exempel och hade hört med kollegor som gett samma bild. Inte konstigare än så. När det gäller uttalandet av mitt namn som Olov så var det den norrländska dialekten som spökade hos Petter Andersson och hans syster Maja Andersson.

Veckans domarkris
Inga svenska domare är aktuella för EM i sommar. Dessutom kommer svenska domare att tappa i internationell ranking när fler och fler länder och ligor går över till VAR. Som en allsvensk domare konstaterade: ”I Sverige bestämmer supportrarna och de vill inte ha VAR och då blir det inte VAR heller.” Svensk elitfotboll har skjutit upp frågan och tidigast 2022 kan det bli VAR i svensk klubbfotboll, även om det blir ett gästspel i Malmö i samband med Europa League-mötet med Wolfsburg.

Veckans snabba ryck
Sågningarna av Alexander Isak efter en svag första cupsemifinal. Det går undan.

Veckans poddbesök
Var med i både Studio Allsvenskan, som är länkat här, och i Petter Anderssons podcast som han gör ihop med sin syster, länkat här, och som heter Full Potential Strategy efter den förre Bajen-spelarens satsning på att hjälpa spelare.

Veckans kallaste
Emil Forsberg har varit rubrikernas man i Tyskland, men har ändå inga problem att göra intervju med både Viasat och med Guardian.

Veckans jobbiga läge
I början av året anställde Manchester United Neil Ashton som var Chief Football Reporter på tidningen The Sun som klubbens nya PR-agent. Nu har United anmält the Sun för att tidningens reporter hade koll på attacken mot vd:n Ed Woodwards hem. Blir möjligen bökigt för Ashton att dra i det fallet.

Veckans konkurshot
Östersunds FK verkar vara på väg att falla samman när det är inbördeskrig i klubben och ekonomin är i fritt fall. Dif-supportern Anders Norlen har senaste veckan vänt ut och in på ÖFK:s ekonomiska läge och de senaste åren på Twitter. Mycket intressant och lärorikt men också tydligt hur rörligt det är och att det är svårt att få en klar blick. Däremot är det uppenbart att risken att ÖFK går i konkurs är överhängande och det är klart att läget inte blir bättre av att styrelsen hoppar av, att vd:n ska kliva av, att sponsorer är upprörda och att Daniel Kindberg svingar på sociala medier. Det är förvisso förvånande att man överlevt så här länge sett till läget i klubben med höga kostnader och turbulensen som följt.

Veckans skygglappar
I veckan anmälde jag när någon skrev under en bild på min Instagram-profil att en viss person skulle dö. Fick som svar av Instagram att det inte bröt mot plattformens communityregler. Trevlig community.

Veckans läsning
New York Times Tariq Panja har bra ingångar i Uefa och Fifa och i veckan skildrade han kampen mellan Manchester City och Uefa med tanke på misstankarna om att klubben brutit mot Uefa:s motsvarighet till elitlicensen, Financial Fair Play. Om ni missat Miguel Delaneys text om hur den internationella fotbollen spårat ut så är den väl värd att läsa. Guardians artikel om hur Premier League-klubbar lånar pengar med framtida tv-intäkter som säkerhet är en påminnelse om att det kan sluta illa. Expressens Noa Bachners besök i Mjällby i tidningens nya satsning på att skildra gränslandet mellan politik och idrott var fin läsning. Fin men också lite kärv text i Expressen på Alla hjärtans dag, där Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer intervjuar varandra om sitt 34-åriga äktenskap. 

Veckans solidaritet
USA:s spelarfack för herrarna går emot landets fotbollsförbund och stöttar damerna.

Veckans på tiden
Svenska Fotbollförbundet agerar nu för att göra om elitlicensen och göra den både tydligare och rakare. Givetvis är det ÖFK-härvan som bidrar till det men licensen är för subjektiv som den är nu. Givetvis kan förbundet försvara sig med att man inte kunnat föreställa sig ett sådant här scenario. Samtidigt har det funnits tidigare tecken. Bara det att Örgryte fick elitlicens tätt innan man gick i konkurs eller att ÄFF fick elitlicens efter att klubben (som inte hade en krona) skrev brev till licensnämnden har antytt att allt inte varit hundra. En rejäl och snabb utredning för att hitta en rakare modell som alla kan förstå är ett måste för svensk fotboll.

Veckans Karl-Erik Nilsson-önskan i uppfyllelse
När Sverige var på träningsläger i Qatar överraskade SvFF-basen Karl-Erik Nilsson med att vilja se fler landslag i det lilla emiratet. Nu får han se det gå i uppfyllelse. Qatar Airways, som Sverige också flög med, anordnar en turnering i mars där Belgien, Portugal, Kroatien och Schweiz gör upp om att vinna den första upplagan av Qatar Airways International Tournament.

Veckans öppning för svenska fotbollssupportrar
RF-basen Björn Eriksson har ju varit rejält kritiserad och ifrågasatt och han avgår om ett år. Finns tid att mobilisera för att få fram en kandidat. Förre fäktningsbasen Lars Liljegren skriver om processen framåt på Idrottens Affärer.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof. Jag är en supporter till Östersunds FK som följd föreningen sedan tiden i div-2. Jag vill egentligen med det här mailet visa att det finns oss supportrar som hatar det som händer runt klubben nu, då jag fått bilden av att övriga fotbollssverige inte tycker att vi bryr oss. Som vill ha bort Kindberg så långt i från föreningen som möjligt. Han svek oss medlemmar genom att begå brott på föreningens bekostnad. Jag ser oss själva som en klubb som fuskat och fått hjälp att överleva tack vare hans brott. Jag skäms, och tycker att supportrar till övriga Allsvenska lag har helt rätt att vi inte hör hemma i Allsvenskan. Även om vi medlemmar aldrig fick en chans att stoppa Kindbergs olagliga handlingar. Det enda som känns rätt är att vi börjar om i de lägre divisionerna.  Det ska bli mycket intressant kring vad som händer på årsmötet. Enligt mig har det endast tagit felbeslut de senaste två åren och en helt ny styrelse behövs. Helst vill jag att de företagarna som räddade klubben från konkurs under slutet på förra året tar plats i styrelsen.Du får gärna publicera detta i din fredagskrönika om du vill, då jag vill sprida min åsikt. MVH Besviken ÖFK-supporter.

Svar: Återstår att se om det finns en klubb att följa framöver och i så fall på vilken nivå den befinner sig. Sedan är det väl inte så enormt konstigt att medlemsengagemanget varit lågt med tanke på klubbens relativa ungdom samt att Kindberg kopplade ett starkt grepp och dessutom hade framgångar.

Veckans tar aldrig slut
Revisionsfirman Pwc har gått igenom den afrikanska fotbollskonfederationen CAF:s bokföring 2015-19 och många miljoner dollar är försvunna. Utbetalningar är oklara. Dessutom är det rätt uppenbart att de styrande verkar leva på CAF. Även New York Times skildrar skandalen. Den erfarne journalisten Keir Radndedge skildrar hur svårt Fifa har att stoppa konfederationer från att plundra kassorna.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof!  Efter att ha hört dig som gäst hos Petter Andersson och Studio allsvenskan så kan jag nu hjälpa dig att besvara en fråga du fick. Frågan du ej hade svar på löd: Vilket ord/uttryck använder du för ofta?  Hmmm. Många, inte alla, men många svar börjar med Näme, Näde ifrån den Lundhska munnen, dock med en skånsk dialekt.  Detta var min ovetenskapliga tes😊 Skickat från min iPad Hälsningar, Leffe

Svar. Tack! Illa. Ska tänka på det.

Veckans siffror
91. Antalet minuter som det gått mellan Alexander Isaks 14 mål i spanska ligan och cupen. Dessutom tre assist. Totalt 29 matcher men bara elva starter. Mer om Isaks siffror och vad de betyder får ni i Fotbollslabbet som startar om med Gusten Dahlin, Hasse Backe och Ola Lidmark Eriksson.

Veckans låt
”No Time To Die” – Billie Eilish.

Veckans Leeds United
Viktig poäng borta mot Brentford men ny ångestmatch väntar 16:00 på lördag, då Bristol City väntar på Elland Road. Deppigt att ta del av statistiken att alla lag utom ett (Fulham) som slagit Leeds under säsongen har förlorat den efterföljande matchen. Senast Nottingham Forest som föll hemma mot Charlton. Det är som en cupfinal att möta Leeds för de andra lagen.

Veckans poddintervju
Kristof Vogel är mer känd som ”Osynliga Handen” och har sedan 2006 bloggat om fotbollsekonomi. Vi pratar elitlicens, Östersund, vilka nyckeltal medlemmar kan leta efter och risken att klubbarnas spekulation i spelarkontrakt slår mot allsvenskan. Sedan tidigare finns över 250 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2020-02-14 kl 20:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS