Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Handsregeln är åt helvete – vilket inte är VAR:s fel

EM 2024 (herr)

DORTMUND. Kasper Schmeichel var ärlig. Han har spelat fotboll i 20 år och har gett upp att förstå handsregeln.
Och det har inget med VAR att göra, oavsett vad man tycker om tekniken.

4:05
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

"Fotbollen är över". "Fotbollen är död". "VAR har tagit kål på känslorna och glädjen". Klart att det går att förstå de drastiska reaktionerna kring Tyskland-Danmark, men det är klart att fotbollen inte är död. De 55 000 tyskarna på plats som jublade åt det underkända danska målet upplevde inte fotbollens död. Inte heller när de fick straff, och då kan vi misstänka att det var jubel framför skärmar också.

Tyvärr kan man konstatera att fotbollens enorma styrka är att den inte dör oavsett vad som händer kring den eller hur den förändras. Sporten har knappast varit statisk sedan slutet av 1800-talet. Det har skett en oerhörd rad förändringar av fotbollen och tyvärr har den snarare bara blivit starkare och starkare. Kanske en del slutat kolla, men fler har kommit till.

Annons

För egen del har jag gått från att vara positiv till att med teknikens hjälp få besked om kniviga domslut till att vara skeptisk till inflödet av teknik. Jag har inget emot att Sverige står utanför VAR-revolutionen. Däremot tror jag inte att fotbollen dör för att vi får knivskarpa bilder av en skospets som är offside med någon millimeter eller två. Inte heller för att handsregeln är åt helvete och att det blir straff.

Joachim Andersens avgörande minuter på plan i lördagens åttondelsfinal var rent ut sagt ångestskapande. Ena minuten hade han skickat in 0-1 till Danmark, efter att ha själv dragit i gång anfallet med en oerhörd passning till Christian Eriksen, och fått de 10 000 genomblöta danskarna att ta över arenan i Dortmund ljudmässigt. Glädjen var galen.

Inget tydde på att något var fel med det danska ledningsmålet, det var knappast så att hemmalagets spelare reagerade. Fem minuter senare, om än mindre än minut senare i ren speltid, var målet underkänt efter en koll via den nya offside-tekniken och VAR. I stället straff var det till Tyskland. Efter hands på Andersen i samband med Raums inlägg.

Annons

Kai Havertz var säkerheten själv och satte straffen ute vid Kasper Schmeichels vänstra stolpe. Trots att målvakten gick åt rätt håll var han chanslös. Målet och vändningen knockade det danska landslaget. Tidigare under kvällen hade man rett ut en oerhörd tysk anstormning från avspark och ett tveksamt underkänt ledningsmål för att jämna ut matchen och tro sig ta ledning.

De flesta vet vad som hände. Thomas Delaney är offside vid Danmarks ledningsmål, men med minsta möjliga marginal enligt den teknik som Fifa använde i senaste VM och som Uefa introducerat i EM. Den ska vara exakt. Oavsett om man vill säkerhetsmarginaler vid offside eller ifrågasätter tekniken är offside-regeln densamma, och någonstans måste man göra en bedömning. Och alla kommer inte vara nöjda.

Det tyska anfallet som följde ledde till att David Raums inlägg touchade Andersens hand. Bollen ändrade knappt riktning. Den tappade inte fart. Touchen var begränsad även om Raum direkt signalerade mot domaren Michael Oliver. Nu var det inte engelsmannen ensam som tog beslutet om straff utan VAR och det nya chippet som finns i bollarna och som känner av touchen.

Annons

Det är ett grymt sätt att förlora på, och det går självklart att förstå ilskan och frustrationen. Förbundskapten Kasper Hjulmand drog upp bilden på offsiden när han mötte medierna efteråt. Jag undrar om han gjort likadant om det varit tvärtom? Om det varit Danmark som tagit sig vidare via en offside som det krävs ny teknik för att upptäcka och stå för. Jag är tveksam om Hjulmand gjort det.

Vad Julian Nagelsmann sa? Ja, han ska ha sagt till Andersen att straffen var fel, men att Tyskland däremot borde tagit ledningen med 1-0 tidigt i matchen då målet blev bortdömt av ruff. Och beslutet om offside backade han till hundra procent. Den tyske förbundskaptenen drog inte upp bilden på tåspetsen som var offside utan han backade både tekniken och VAR.

När jag 45 minuter senare ser Andersen lutad mot läktaren och i samspråk med sin familj iklädda landslagströjor är det svårt att inte lida med Crystal Palace-backen. Fy fan vilket grymt slut på en dansk insats som kunde varit mycket mer. Nej, det är inte den fotboll vi varit vana vid. Är det en fotboll vi kommer vänja oss vid? Är det en fotboll som folk kommer att sluta titta på och engagera sig i? Tänker danska pojkar och flickor att den sporten vill jag inte spela?

Annons

Det finns givetvis inga svar. Det jag främst önskar är att man kunde klarlägga handsregeln för att den är fel. Är det rimligt att den lilla touchen ska ge motståndarna en sådan fördel? Nej, det är det inte och förhoppningsvis ger det eko. Tyvärr är jag inte övertygad om det, för kraften och dragit kring fotbollen mojnar inte ens av sådana här tveksamma beslut.

****

Schweiz fortsätter att imponera och det var aldrig någon riktig match mot Italien. Granit Xhaka har knappt satt en fot fel. Efter att han lämnade Arsenal för ett år sedan har han lett Bayer Leverkusen till den tyska dubbeln och nu kvartsfinal för landslaget. Oavsett om det blir England eller Slovakien är det schweiziska landslaget favorit att nå semifinal.

Det är uppenbart att den italienska landslagsfotbollen har det svårt svårt och även om man vann EM 2021 är det två missade VM och nu ut direkt i åttondelsfinalen. Inte heller har man övertygat spelmässigt och det blir en jobbig sommar för Luciano Spalletti. Överlever han på jobbet? Tveksamt.

Annons

****

Publicerad 2024-06-30 kl 10:56
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS