Helgens måste
Fotbollssöndag Europa med Atlético Madrid-Real Madrid följt av Real Sociedad-Levante. Program drar i gång 15:30. Ett par andra matcher man vill hålla på koll på är Bayern München-Borussia Dortmund och Manchester City-Manchester United. Sedan finns Tunna blå linjen söndag kväll. Ska även få in en långlunch under lördagen.
Helgens avstå
Längd-VM.
Veckans växande Qatar-uppmaning
I Norge växer protesterna mot VM i Qatar och en rad norska elitklubbar har nu tagit ställning. Senast ut var Rosenborg där protesterna började när några profilerade supportrar för ett par veckor sedan väckte frågan inför klubbens årsmöte. Under torsdagen röstade medlemmarna för att Rosenborg ska driva frågan när det väntar årsmöte i norska fotbollsförbundet. Blir onekligen ett spännande möte för norsk fotboll där förbundets ledning är emot en bojkott av VM. Kvalet till Qatar 2022 börjar om några veckor och Norge har en grupp med Nederländerna, Turkiet, Gibraltar, Lettland och Montenegro och man börjar borta mot Gibraltar 24 mars.
Veckans regelskifte
Nu ändrar man handsregeln. Igen. Hoppas det blir rätt nu, men är osäker på det.
Veckans Norge-fråga
Fått frågor från norska medier om det sker något liknande kring VM i Qatar i Sverige. Möjligt jag missat det, men inte sett några klubbar som drivit ämnet. Åtminstone inte ännu. Hittade inte heller något på SFSU:s hemsida. Så från svensk sida är det tyst. Inte ens sett några medier eller journalister som driver bojkott.
Veckans fråga rörande den växande diskussionen kring en bojkott av VM Qatar
Att ogilla VM i Qatar är givet, men för mig skorrar det lite att Norge verkar mest fokusera på denna fråga. Ja, jag fattar att det är fotbollsklubbar och för dem är fotboll centralt men även i medierna är det vad jag ser mest fokus på VM i Qatar. Vinter-OS i Peking ligger närmare i tiden och där är Norge en verklig stormakt sett till framgångarna i vintersport. Kina är ett land som knappast respekterar mänskliga rättigheter och förföljelserna av muslimer har fått rejäl uppmärksamhet. Om Norge hade bojkottat vinter-OS ovanpå VM i Qatar så hade det haft en större effekt. Med all respekt för både norska och svenska fotbollsframgångar på landslagsnivå, vi är tyngre som vinternationer och dessutom ligger OS närmare i tiden. För mig är frågan mer komplicerad än att bara vilja bojkotta VM i Qatar, vilket jag skrivit om tidigare i år. Dessutom kan man konstatera, oavsett vad man tycker om VM i Qatar, att vi pratar mer om rättigheterna för gästarbetare i landet än om VM inte gått där. Svenska Byggnads och det internationella facket har jagat på för förändringar och belyst hur gästarbetare har det. Tyvärr ryktas det att Qatar kommer att skruva tillbaka förändringarna efter VM 2022 är färdigspelat, något Amnesty flaggar för. Det är onekligen en grym värld, men för mig är inte en bojkott lösningen.
Veckans till salu
Franska Bordeaux har amerikanska ägare som nu försöker sälja klubben. Man har en gång betalat en miljard för klubben och nu är värdet betydligt lägre och det talas även om en möjlig konkurs.
Veckans moderna fotboll
EU kräver nu tillbaka pengar för den felaktiga skatterabatt som den spanska staten gav Real Madrid, Barcelona, Osasuna och Athletic Bilbao. Dock begränsar man kravet till runt 50 miljoner kronor trots att den femprocentiga rabatten i över 20 år varit värd mycket mer.
Veckans dokumentär
Plöjde ”Framing Britney Spears” i veckan och det är onekligen en både fascinerande och skrämmande skildring av superstjärnans uppgång och fall. Jag känner instinktivt att jag är #FreeBritney men vet ju egentligen inte grunderna till att pappan är god man.
Veckans maktkamp
Kampen om att styra Sef efter den 19 mars fortsätter och tog ny fart i veckan när Sef skickade ut avgående ordförande Lars-Christer Olssons oreserverade stöd till valberedningens kandidat Ove Sjöblom. Han utmanas av Jens T Andersson. När man kollar med klubbar så skiftar stödet och det kommer nog bli kamp ett tag till. Sjöblom skickade ut ett brev till alla medlemmar i måndags och målade upp vad han vill göra som Sef-bas. För övrigt hyllade även Lars-Christer Olsson valberedningens arbete, men där har klubbarna uppenbarligen en annan uppfattning eftersom man byter ut ordförande Leif Lindstrand mot Örebros vd Simon Åström för att undvika ett lika undermåligt arbete som man upplever ha gjorts inför det här årsmötet. Man vill se en aktivare valberedning som verkligen talar med klubbarna för att ta fram kandidater. Det visar sig dessutom att GIF Sundsvall har nominerat Jens T Andersson och klubbens ordförande Hans Selling är inte nöjd med hur Sef hanterat processen. Måste säga att jag gillar att någon vågar kliva fram och ge sin syn på det här.
Veckans läsning
Adam Esser fick ett hjärtstopp när han var ute och cyklade i Spanien. Trots att hjärtat stod stilla i över en timme så överlevde han, vilket han berättade om i Nyhetsmorgon i januari. Har även läst boken Som ett hjärta som vägrar sluta slå som Esser skrivit ihop med Mats Sandberg. Stark berättelse om att aldrig ge upp och Esser var en gång i tiden lovande målvakt i IFK Göteborg. Det framgår i boken att Adam Esser upplever att klubben ändrar inställning till honom efter en hjärtoperation som 15-åring och det som verkat vara ett utlovat stöd blev något helt annat.
Veckans återbruk
Sedan en dryg vecka tillbaka har vi börjat publicera gamla poddintervjuer varje torsdag. Re:Lundh #1 var med Ole-Gunnar Solskjaer, och #2 var med Tommy Söderberg. Kul att det varit så stort intresse att lyssna på gamla favoriter.
Veckans maktkamp II
Den afrikanska fotbollskonfederationen ska välja ny president. I valet den 12 mars ser det ut som om sydafrikanen Patrice Motsepe väljs. Fifa:s Gianni Infantino pekas ut som involverad i tråddragandet. Journalisten Philippe Auclair skriver på Twitter att Infantinos svenska rådgivare och Fifas vice generalsekreterare Mattias Grafström ska ha varit med på möten. Det verkar inte vara någon vacker eller demokratisk process.
Veckans ökande spelberoende
Sedan tidigare har Svensk Elitfotboll ett stort avtal med Unibet och nu växlar allsvenskan upp det. Unibet tar över DHL:s roll som ”Presenting Partner”. Unibet-logon ska integreras med den allsvenska skölden. Hur? Det ska man släppa längre fram i vår.
Veckans jämställda fotbollsförbund
En del har frågat sig hur Sef (herrarna) kan ha två mandat i fotbollsförbundets styrelse men EFD (damerna) bara har ett. När EFD fick representation i styrelsen i form av en ledamot då fick Sef gå från en ledamot till två. Sedan har det varit så. Parallellt har distrikten i Norrland en representant, distrikten i Svealand en och distrikten i Götaland en. Frågan är om det blir ett skifte framöver som mer speglar den jämställdhet som förbundet säger sig stå för? Klart är att förbundsstyrelsen leder ett projekt kring ”ökad samverkan” och där man vill slå samman dagens 24 distrikt till mellan sju och nio för att bland annat spara pengar. Inför det kommande årsmötet har distrikten i Stockholm och Skåne gemensamt lämnat en motion som stödjer det, men man vill även att man ser över hur man väljer ledamöter till förbundsstyrelsen. Som det är i dag så sammanställer bara valberedningen vad distrikt, Sef och EFD nominerar, men Skåne och Stockholm vill se en större rörlighet för att uppnå en bättre balans kring allt från kompetens till mångfald. Då skulle man kunna utjämna mandatfördelningen mellan Sef och EFD. Det är nu två år sedan Stockholms ordförande Lars Ekholmer reste sig upp på årsmötet och ifrågasatte hur SvFF kunde ha arbetet med ”Alla är olika - olika är bra” och samtidigt välja in fyra män över 60 år och där alla hade sonnamn. Nu ställer även Ekholmer upp i årets val till SvFF-styrelsen, men utanför den gängse ordningen; det vill säga Svealand har nominerat Nina Lindström. Min känsla är att varken hans ifrågasättande 2019 eller den typen av brott mot ordningsreglerna är särskilt uppskattade i rörelsen. Därför har jag svårt att se honom bli vald, men lördagen 20 mars avgörs det. Kanske kan någon från EFD då även driva frågan kring hur förbundsstyrelsen ser på mandatfördelningen? Sedan ska det sägas att det svenska fotbollsförbundet styrs av distrikten som har 67 procent av rösterna och den sista tredjedelen har elitklubbarna och där har herrarna fler beroende på att man har 16 lag i allsvenskan och i superettan till skillnad mot damerna som har 12 i allsvenskan och 14 i Elitettan.
Veckans läsarbrev I
Hej. Läste din trupp till em. Håller med om det mesta men Grankvist stryker jag direkt. Gustav Svensson också, samt Zlatan som inte ens var bra i landslaget i sina bästa år. Känner jag Janne rätt tar han inte ut Zlatan heller. Men vi får se. Med vänlig hälsning, Alf. Ps. Du ställer Jesper Karlsson på tillväxt , tycker han är bra , men du har kanske rätt att han får vänta. Jag är ju lite färgad, sett honom sen han var 10 . Ds
Svar: Du syftar till mitt blogginlägg från i onsdags då det var 100 dagar till EM-premiären. Den svenska trupp jag tog ut där handlade om vilka spelare som Janne Andersson väljer utifrån hur han gjort tidigare.
Veckans maktkamp III
FC Barcelona ska få en ny president på söndag. Kampen står mellan tidigare presidenten Joan Laporta samt Victor Font och Toni Freixa. Laporta är favorit att vinna, men det är en klubb som är mer än skakad. Inte nog med att Paris SG vann med 4-1 i första åttondelen av Champions League och att man är en bit efter Atlético Madrid i ligan. Ekonomin är under tryck, Lionel Messis kontrakt löper ut i sommar och i veckan gjorde polisen razzia hos klubben och grep förre presidenten och en del andra. Bakgrunden till det är stöket när några av klubbens ledande befattningshavare ska ha anlitat ett bolag för att ge en bättre bild av herrarna i sociala medier och även angripa spelare som Messi, Pique och Xavi.
Veckans svalnande marknad
När Manchester Uniteds vd Ed Woodward i veckan presenterade klubbens ekonomiska resultat så förklarade han för investerarna att man inte tror på någon tillväxt när det handlar rättigheter i Storbritannien. Däremot hoppas man på de internationella marknaderna.
Veckans läsarbrev II
Hej Olof. Jag har med intresse i TV följt Six Nations i rugby de senaste veckorna. När jag efter rugby-matchen kopplar över till fotboll i olika kanaler, förvånas jag över dessa fotbollsspelare, som efter minsta beröring eller sammanstötning, slänger sig på gräset med händerna för ansiktet och spelar upp oerhörd smärta. Jämför detta med en 120 kilos rugby-spelare som med full fart och kraft slänger sig in i en hög med andra spelare UTAN att någon av de drabbade spelarna slänger sig på marken och påvisar plågor. Ingen håller händerna för ansiktet. Inga ställer sig i en ring runt domaren för att påverka domslut. Jag inbillar mig inte att fotbollsspelare är speciellt sköra eller ynkliga, utan det jag upprörs över är detta skådespeleri kring minsta beröring och klunga runt domaren för att utverka straff för motspelare. Inte sjutton måste fotbollsspelare hålla händerna för ansiktet när man får en stöt på benet. Framför allt ska naturligtvis inte fotbollspelare omringa domaren med tjat efter varje incident.
Varför denna skillnad mellan rugby och fotboll? Rugbyspelare är vanligtvis mycket tyngre och när de kommer springande mot en motspelare så orsakar de säkerligen mer smärta än när relativt små fotbollspelare råkar sparka varandra. Rugbyspelare har också skor med dobbar och de "råkar" säkert trampa varandra också.
Naturligtvis finns det undantag. Speciellt minns jag när Robbie Savage för många år sedan, efter en sammandrabbning, satt på gräset med brutet underben. Han skrek inte. Han tog inte händerna för ansiktet. Han bara tittade på den underliga vinkeln på underbenet och gjorde tecknet för att bli utbytt. Jag menar inte att vi skall tillbaka till tiden då Roy Keane, helt utan påföljd, kunde bryta benet på en stackars norrman och totalt förstöra dennes karriär som fotbollsspelare. Men nog kan man kräva att skådespelande fotbollsspelare mer ofta fick varning för filmning och att domarna oftare kunde varna eller t o m visa ut fotbollsspelare som tjatar och gnatar vid snart sett varje domslut. Vänliga hälsningar Stefan
Svar: Klart att du har en poäng. Räcker att titta på handboll för att göra samma reflektion, men tyvärr har väl fler och fler spelare med tiden lärt sig att det lönar sig att förstärka på olika sätt. Enda sättet att stävja det är att sporten i stort i efterhand straffar spelare som på detta sätt fuskar. Sedan kan man se det som att det är bättre att spelare filmar snarare än Roy Keane-tacklar sönder någons karriär.
Veckans EM-besked
Både Uefa och engelska FA gick ut och dementerade uppgifterna om att EM skulle flytta dit. Istället håller Uefa fast vid att det är tolv spelplatser som gäller. Däremot gör AP gällande att Bilbao, Dublin och Glasgow kan bli av med sina EM-matcher. Något som skulle slå mot Sverige som ska spela en match i Bilbao och två i Dublin. Det handlar om besked kring publik och Uefa vill att orterna ska släppa in viss publik, helst halvfulla arenor. Bilbao-matcherna kan flyttas till annan ort i Spanien. Dublin-matcher kan flyttas till Liverpool eller Manchester då England kommit långt i vaccineringen. Den svenska Uefa-höjdaren Karl-Erik Nilsson dementerar inte uppgifterna. Sedan är det givetvis en bit från att matcherna verkligen flyttas. Nu sätter man värdstäderna under tryck.
Veckans läsarbrev III
Hej Olof! Inte ett kritsikt ord från Tränarföreningen. Och tevekanalernas fotbollsexperter vårdar hellre relationen med spelare och tränare, än att kritiskt granska dem och ta fram stora sågen. Men Malmös målvakt, Marko Johansson, erkänner fiaskot i Svenska Cupen efter två förluster mot lag i Superettan. Det hedrar honom. Jag vidhåller att det är ”an attitude problem" från MFF:s sida som är orsaken till debaclet. Henrik Zetterberg berättade i en intervju att Detroit Red Wings dåvarande tränare, Mike Babcock, tvingade laget att springa tills de spydde när spelarna hade visat dålig attityd i en match. När får vi se en svensk tränare, oavsett bollsport, göra det? Tacka vet jag skidtjejerna, Ebba, Charlotte och Frida. Snacka om attityd! Så länge Therese Johaug fortsätter kommer kampen om silver- och bronsmedaljerna att vara längdskidåkningens enda spänningsmoment. Det påminner om scenariot i alpin utförsåkning när Ingemar Stenmark var hart när oslagbar på 70-talet. Han har 86 segrar. Han kanske var i ledningen i drygt hälften av dem efter första åket. Det finns det säkert statistik på. Det var hans fenomenala andra åk som gjorde hans framfart i pisterna till en veritabel nagelbitare. Claes.
Svar: Knappast tränarföreningens uppdrag att jaga efter Malmö FF. Tycker nog att MFF fått en hel del kritik, men vi ser det väl olika. Mike Babcock är knappast något föredöme att lyfta fram efter hur han förstörde spelare. Han har till och med bett om ursäkt för hur han behandlade Johan Franzén. Vidhåller att cupers dramatik lever på att mindre lag ska kunna skrälla.
Veckans låt
”Testamente” - Daniela Rathana, Oskar Linnros.
Veckans Leeds United
Klubben har gjort klart med en svensk. Olle Arbin är klar. Även om han uppskattat ett annat United en gång i tiden så är det en stark värvning till ePL-turneringen.
Veckans siffra
230. Antalet miljoner euro som däckföretaget Pirelli betalat för att sitta på Inters tröjor. Runt 2,3 miljarder kronor sedan mitten av 1990-talet. Nu är det över. Det har talats om ett kinesiskt företag som ersättare? Osäker om det blir av sett till att Inters kinesiska ägare är i gungning och i söndags lade ner både det regerande mästarlaget på herrsidan och mästarlaget från 2019 på damsidan. Suning bara stängde ner verksamheten från en dag till en annan.
Veckans poddintervju
Moldes målvakt Andreas Linde som briljerade när det norska laget slog ut tyska Hoffenheim. Helsingborgaren Linde talar om att verka i skugga i Norge, om vilken liga han siktar på, om att någon gång spela på Olympia igen och om Erlin Braut Hålands brutala utveckling under tiden i Molde. Sedan tidigare finns över avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.