Om sex veckor är det allsvensk premiärhelg. Östersund ska ta emot Mjällby söndagen 5 april. Om nu ÖFK klarar av att betala räkningar och hålla fordringsägare på avstånd och undvika konkurs. Om det blir konkurs kan det bli Brage som tar platsen, men möjligheten finns att endast 15 lag utgör allsvenskan.
Ett datum att hålla koll på är 1 mars. Om ÖFK går i konkurs före det, vilket verkar osannolikt, så flyttas Brage upp i allsvenskan. Om det blir efter 1 mars men innan premiären spelas så krävs särskilda skäl för att flytta upp en klubb och det är klart att det finns praktiska svårigheter med kort varsel. Om det blir konkurs under säsongen stryks alla resultat.
Hur läget är i Östersunds FK är svårt att bedöma. I en intervju i Aftonbladet i veckan sa Nils-Åke Hallström, som är en av de tyngre sponsorerna som legat på för att byta ut styrelse och ledning i ÖFK, att risken för konkurs för klubben är 50 procent.
Den tidigare bankmannen Mathias Rasteby är valberedningens förslag att bli ny ordförande i klubben. Han ville inte kommentera det ekonomiska läget när Östersunds-Posten frågade utan hänvisade till bokslutet i nästa vecka. Klubbens årsmöte är först 12 mars och då lär väl mer klarna.
Förre ordföranden Daniel Kindberg dömdes i början av november till tre års fängelse i tingsrätten. Ännu är det oklart när det blir förhandling i hovrätten, bland har Kindberg begärt att tingsrättsförhandlingen tas om från början för att det begicks fel. Ännu är det inte meddelat vad som sker.
Oavsett vad som händer är det uppenbart att svensk fotboll skadats av turerna. Förbundet hade inte koll på vad som gällde när det handlade om att anmäla Östersund till disciplinnämnden och det visade sig vara preskriberat. Sedan gav inte Licensnämnden ÖFK elitlicens, men Överklagandenämnden gav senare klubben klartecken.
I de två beslut som alltså gick åt olika håll gällande ÖFK:s elitlicens så handlade det mycket om 15 miljoner kronor i ett sponsoravtal från ett ännu ej kommunicerat företag. Ett avtal som saknar motstycke i allsvenskan och då i en klubb som knappast är förknippad med särskilt mycket positivt.
För övrigt har miljonerna ännu inte kommit in i klubben, även om ÖFK fortsatt hävdar att de ska komma och hänvisar hemlighållandet till sekretess med bolaget. Enligt avtalet som Licensnämnden fick så skulle sponsorn ha betalat drygt 15 miljoner fördelat över tre månader: november, december och januari.
Svenska Fotbollförbundet har börjat agera för att ändra på regelverket kring när ett ärende preskriberas. Enligt Riksidrottsförbundets stadgar ska en anmälan ske inom två månader från det en förseelse blivit känd, men SvFF vill ändra på det. Dock går det inte att ändra förrän våren då det är dags för RF-stämman igen.
Sedan ska man även se över elitlicensen. Redan på årsmötet i mars kommer man att be om tillåtelse att se över regelverket inklusive de ekonomiska kraven på klubbarna. Allt för att göra processen tydligare och det finns ju fler fall än bara Östersund som pekat på oklarheter kring elitlicensen..
Ängelholms FF fick en elitlicens 2015 utan att ha några tillgångar för att den ansvarige skrev ett brev om garanti och fick styrelsen att underteckna det. Licensnämnden trodde på ÄFF. Så subjektivt kan det vara. Eller så var det Örgryte som fick elitlicens 2010 och gick i konkurs några månader senare.
Det finns mycket åsikter om förbundets agerande och det är naturligtvis så att det största ansvaret faller där. Förbundets styrelse är vald för att representera alla i svensk fotboll och sedan staka ut riktningen. Allt för svensk fotbolls bästa. Men det behövs ett rejält omtag efter Östersunds-härvan.
Samtidigt är det är lätt att glömma bort att alla som är medlem i en fotbollsförening även är en del av svensk fotboll. Elitklubbarna är exempelvis representerade i förbundets styrelse både via sitt distrikt men även via svensk elitfotbolls två representanter. Naturligtvis är det långt till Karl-Erik Nilsson från ett medlemskap i Malmö FF, AIK eller Blåvitt men det går att nå fram.
Ta bara hur supportrarna gick samman 2013 och såg till att stoppa en eventuell förändring av 51-procentsregeln. Det finns en stor kraft i supporterkollektivet och med tanke på hur kritiskt man är till hur ÖFK-fallet hanterats så måste det vara många föreningsmedlemmar som är del av svensk fotboll.
Naturligtvis har inte förbundets eller RF:s regelverk varit anpassat efter vad som skett och egentligen har ingen påpekat något förrän efteråt. Det är väl därför svensk fotboll borde tillsätta en grupp från alla delar av svensk fotboll, inklusive supportar, för att se över vad som gått fel och uppdatera regelverket.
Man får nog också vara beredd på att klubbars företrädare kan runda alla möjliga regelverk i jakten på framgång. ÖFK-fallet är ett men naturligtvis inte det enda i svensk fotbolls historia. Precis som att man i dag är beredd på matchfixning måste man vara det när det gäller hur man gör affärer eller ordnar kapital.
Om man får med sig alla parter finns också en möjlighet att få alla att känna ett ansvar och en delaktighet. När det handlar om en elitlicens så är det inte lätt att få till något som är tydligt och rakt och samtidigt effektivt. Kanske man behöver tätare kontroller? Eller ha andra parametrar? Framför allt måste man vara klar med syftet.
Ska inte vi journalister fråga vad vi kunnat göra mer? Jag är rätt övertygad om att de flesta journalister diskuterat det. Vi har i varje fall gjort det på TV4 och Fotbollskanalen. Jag är naturligtvis väl medveten om kritiken som riktats mot en del av oss och sedan kan man se på det olika sätt. Däremot finns det emellanåt en övertro på vad vi kan åstadkomma.
Precis som Linda Hedenljung på Östersunds-Posten skrev på Twitter nyligen så är det svårare för journalister att få ut dokument och därmed bevis: ”ÖP har rapporterat om märkligt snabbt uppdykande extra sponsorpengar till ÖFK i 10 år. Vi kom inte ända fram för vi har inte samma tvångsmedel som Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten. Men vi pekade på det.”
Ö-P har gjort granskningar och hela tiden ställt frågorna till Kindberg och ÖFK. Inte helt lätt som lokaltidning, det är mycket lättare att bli en hejarklack. Sedan krävdes det att skattemyndigheterna skulle ingripa för att polis och åklagare skulle bli inblandade. För det saknades de avgörande bevisen.
I offentlig verksamhet är det trots allt möjligt att få ut kvitton, korrespondens och annat material för journalister. I börsbolag och aktiebolag kan man få viss insyn. I föreningar är det svårare då det är mycket upp till styrelsen vad man vill lämna ut. Överlag är det väldigt svårt att få insyn i klubbars ekonomi och därmed är det svårare att ställa initierade frågor.
Vi fick några tips om ÖFK genom åren men aldrig något som pekade i den här riktningen och inte heller något vi kunde belägga. Vi kan inte heller skriva eller säga vad som helst bara för att det finns misstankar eller en övertygelse om att något är fel. Utan det måste finnas någon form av källor som ger information eller någon form av belägg, men det hade åtminstone inte vi.
Sedan hade man säkert kunnat göra mycket mer. Det kan man i princip alltid. Men det är inte så att vi suttit på information som vi undanhållit utan vi har helt enkelt inte hittat något. Många är arga för att vi har gullat med ÖFK. Då får folk vara det, för sportsligt var det en stark resa och Graham Potter utvecklade spelare som knappast tillhörde de mest eftertraktade.
Om vi lärt oss något? Ja, det har vi gjort och vi har försökt prioritera härvan och sätta av resurser för att exempelvis bevaka rättprocessen och annat kring ÖFK. Samtidigt kvarstår problemet att även om man har en misstanke så går det inte att dra den hela vägen utan någon form av uppgifter som stärker ens misstanke rejält. Utan det kan man inte dra på, oavsett vad folk skriver på sina sociala medier om hur säkra de är.