Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Magdalena Eriksson slog sarg ut när verkligheten hann i kapp henne

Women´s Super League

I höstas gick Magdalena Eriksson hårt åt VM i Qatar och uttryckte besvikelse över de svenska herrarnas passivitet i frågan.
I veckan följde Eriksson den svenska herrlinjen och slog sarg ut om Chelsea-ägaren Roman Abramovitj.

Foto: Bildbyrån

Om Magdalena Eriksson hoppades på att väcka svenska herrspelare när hon kritiserade dem för att de aldrig tar ställning i höstas lär hennes insats i Göteborg i veckan ha gett dem lugn igen. Där stod Chelseas lagkapten och svarade på frågor om Roman Abramovitj och tog absolut inte någon ställning.

I stället handlade Erikssons svar om att hon såg fram emot att få en ny ägare som satsar på Chelseas damer och därefter drog hon in alla fotbollsspelare: "Det blir en speciell situation och att vistas inom fotbollen är svårt generellt. Pengar kommer från höger och vänster och från alla håll och kanter. Så det är speciellt, men det är samma för alla fotbollsspelare då vi alla har ett ben där pengarna kanske inte kommer från de rätta ställena."

Annons

Det går givetvis att diskutera om att det är samma för alla fotbollsspelare, men det är givetvis aldrig lätt att kritisera sin egen arbetsgivare. Ännu är inte Chelsea sålt och även om Roman Abramovitj har fått alla sina tillgångar frusna på grund av sitt samröre med Vladimir Putin är han fortfarande tätt kopplad till London-klubben.

En del supportrar hyllar fortfarande den ryske oligarken som pumpat in 18-19 miljarder i Chelsea som haft stora framgångar sedan 2003. Man har även varit i framkant när det handlar om att satsa på damerna och var en av åtta klubbar som lade grunden till Women’s Super League 2011.

Sedan dess har Chelseas damer tagit tio titlar i England och förra säsongen tog man trippeln och nådde final i Champions League. Denna säsong ser också okej ut sett till att man leder ligan och spelar semifinal i FA-cupen i helgen, även om finalförlusten i Ligacupen och respass i Champions Leagues gruppspel är plumpar.

Annons

Hur mycket av framgångarna hänger ihop med Roman Abramovitj pengar? Naturligtvis svårt att säga exakt men det är givet att oligarken som delvis använt Chelsea för att bygga en annan bild av sig själv även ser kraften i ett damlag. Han var i Göteborg förra våren när man förlorade Champions League-finalen mot Barcelona.

Magdalena Eriksson skriver krönikor i den digitala tidningen I-news (ett tag ägd av en annan rysk oligark apropå att London varit ett paradis för dem) och det är naturligtvis bra att hon tar medial plats och ger sin syn på det som berör fotbollens värld. Det var i en krönika förra hösten som hon skrev om VM i Qatar och där gav de svenska herrarna kritik. Hon ville att de skulle ta ställning.

På ett sätt är jag med Magdalena Eriksson, för de svenska herrspelarna är ofta försiktiga. När Polens landslagsspelare aktivt markerade på egen hand mot Ryssland inför playoff var det knappt någon reaktion från de svenska spelarna. Albin Ekdal delade ett inlägg från fotbollsförbundet på Instastory, men inte mycket mer.

Annons

Eriksson skrev även i krönikan om hur hon som homosexuell aldrig kunde tänka sig åka till Qatar där homosexualitet är förbjudet, men passade också på att markera också mot sportswashing apropå Saudiarabiens köp av Newcastle. Hon uppmanade också spelare att prata om ämnet, det är det viktigaste.

Därför var det trist att Eriksson inte klev fram mer kring Chelsea och den uppenbara problematiken som funnits i alla år och som är än mer given efter den ryska invasionen av Ukraina. Att Chelseas lagkapten har åsikter, det är givet, hon gick hårt åt domarstandarden efter Sveriges VM-kval mot Irland.

Klart att hon borde ha kunna problematisera mer kring att spela för Chelsea. Det är några till i landslaget som borde kunna relatera till det sett till var klubbarnas pengar kommer i från. Lagkamraterna Zecira Musovic och Jonna Andersson i Chelsea, Amanda Ilestedt i Qatars Paris SG och Filippa Angedahl i Abu Dhabi-ägda Manchester City.

Annons

Fotbollsvärlden är absolut komplex. Det är ett av skälen till att jag inte tycker det är givet att skrika bojkott av VM i Qatar. Var drar man gränsen? Är allt okej så länge man inte åker till Qatar? Ska man ändå följa Paris SG? Champions League? Manchester City? Newcastle? Qatar sponsrar och köper rättigheter för miljarder som i slutändan driver den här verksamheten. Precis som Saudiarabien, Abu Dhabi och tidigare Kina och Ryssland.

Möjligen är det Chelsea som stoppat Magdalena Eriksson? I så fall borde hon förklara det. För nu framstår landslagsbacken som alltför passiv när hon inte kan säga något om ägaren i Chelsea eller om att själv vara en del av sportswashing. Magdalena Eriksson är en person som brinner för frågor och är en av få svenskar som är med i Juan Matas Common Goal där man skänker en procent av lönen till spanjorens välgörenhetsprojekt.

Annons

Därför var det trist att Eriksson var så försiktig. Klart att det går att förstå att man vill säga att man fokuserar på fotbollen, men det är allt svårare i en tid när fotbollen, politiken och affärerna flutit samman på ett brutalt tydligt vis. Om man dessutom efterlyst att andra ska kliva fram och använda sina röster framstår man som feg när man själv slår sarg ut.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Påsk med ägg, sill och lamm. Samt fotbollsmatcher likt Manchester City-Liverpool och Malmö-AIK.

Helgens avstå
Blåkulla.

Veckans VM-osäkerhet
Nu är det bestämt att Ukraina ska möta Skottland i en semifinal i ländernas VM-playoff den 1 juni där vinnaren möter Wales 5 juni. Frågan är dock om Ukraina är redo att spela fotboll då? För ett par veckor sedan var förbundskaptenen tveksam. Det ukrainska landslaget hämtar två tredjedelar av truppen från inhemska lag som inte spelat matcher sedan i november. Som alla inser är knappast verksamheten i gång sett till det ryska invasionskriget. Även om Polen erbjudit landets landslag att komma dit och träna. Lägg till att man förhandlar med Frankrike om att träningsspela. Klart är att stora delar av världen lär hålla på Ukraina om det blir match i juni. Stark journalistik i New York Times om Sjachtar Donetsk. Man har fått ett undantag och kunnat flyga spelarna från landet.

Veckans VM-avancemang
Sverige kanske inte imponerade mot Irland men en poäng var tillräckligt för att bli klart för VM i Australien och Nya Zeeland nästa sommar. För övrigt det första poängtappet under VM-kvalet för Peter Gerhardssons landslag. Sedan får man vara ärlig om att det inte borde gå att missa VM för Sverige med tanke på att turneringen numera innehåller 32 landslag. Det svenska landslaget har under historien bara missat två mästerskap, EM 1991 och 1993. Då var andra typer av kval och bara fyra landslag nådde slutspelet. I övrigt har man varit med i varje VM, varje OS och elva av 13 EM.

Veckans EM-osäkerhet
Innan Sverige tar sig an VM 2023 väntar EM i England i sommar. Ännu inget besked om vilket lag som ersätter Ryssland som är i Sveriges grupp med Nederländerna och Schweiz. Uefa har tidigare sagt att det ryska landslaget inte får vara med sett till invasionskriget, men nu verkar man tveka kring beslutet. Skälet är delvis att Ryssland utmanat beslutet. Schweiz har sagt att man vägrar möta Ryssland och man kan misstänka att Sverige och Nederländerna instämmer i det. Återstår att se hur Uefa hanterar det hela och det troliga är att man tar upp ärendet 10 maj när exekutivkommittén har möte. Ryssland kvalade in till EM via playoff efter att ha kommit tvåa i sin kvalgrupp och man slog ut Portugal över två matcher.

Veckans katapultstol
Att vara ansvarig för Fifas kommersiella verksamhet verkar inte vara lätt. Tidigare Juventus-höjdaren Romy Gai är den femte personen på dryga tre år som försöker få fart på verksamheten. Klart är att organisationen är i behov att öka intäkterna, vilket avspeglat sig i försöken att köra VM vartannat år.

Veckans läsarbrev
Hur man slipper maskandet i slutet av matcher som förstör så mycket av glädjen?  Inför effektiv speltid under andra halvan av andra halvlek. Vänligast, Bengt

Svar: Håller med om att det är frustrerande. Effektiv speltid är en möjlighet, men det måste vara samma regler hela matchen. Kan inte lägga till regel på slutet av matcherna. I grunden har domaren möjlighet att lägga till tid och om det fungerade hade det varit bäst.

Veckans svidande förlust
Efter allt som varit kring matcherna mellan Bodö/Glimt och Roma måste det göra ont för det norska laget att José Mourinho fick sista ordet.

Veckans fotnot
Häromveckan presenterade Nent som äger Viaplay, och som snart byter namn till Viaplay Group, sin årsredovisning. I fotnot 25 på sidan 126 hittar man ett tecken på hur priserna på direktsänd idrott utvecklats. Under den ganska anonyma punkten Framtida betalningsåtaganden står det att man där redovisar ej uppsägningsbara framtida betalningsåtaganden för programrättigheter fram till 31 december 2021. Det vill säga vad Nent åtagit sig att betala och de närmaste tre åren är det 30,3 miljarder kronor och om man anlägger ett perspektiv på tio år är det totalt 55,4 miljarder kronor. Givetvis finns Premier League-avtalet där (enligt både brittisk och norsk press runt 24-25 miljarder kronor) men man det är även herrarnas fotbollslandskamper till 2028, VM för damer 2023, Formel 1, NHL, handbollsmästerskap och skidpaketet som är grunden till vintersatsningen. Dessutom satsar man internationellt och finns i Norden, Baltikum och Polen och har gått in i USA, Nederländerna och Storbritannien med Kanada, Tyskland, Schweiz och Österrike på gång senast 2023. Så det är givetvis att det finns otroligt mycket som lockar tittare och abonnenter, men det är ändå rätt rejäla summor. Under 2021 omsatte Nent 12,7 miljarder kronor varav Viaplay stod för 4,4 miljarder. Resultatet 2021 stannade vid 573 miljoner kronor och det blir ingen utdelning för aktieägarna.

Veckans kommande semifinaler
Kvartsfinalerna avslutades i veckan och här är mina tips (fetade) om vilka som når final. Champions League: Liverpool-Villarreal, Manchester City-Real Madrid. Europa League: RB Leipzig-Rangers, West Ham-Eintracht Frankfurt. Europa Conference League: Leicester-Roma, Feyenoord-Marseille.

Veckans deppiga skadefrånvaro
Zlatan Ibrahimovic har inte spelat många minuter under 2022. Elva minuter för Sverige i ett inhopp mot Polen och totalt 234 minuter för Milan i form av två starter och sex inhopp. Han gjorde ett mål i början av januari. Har han mer i sig för att komma tillbaka på allvar eller lägger han av? Det har varit uppenbart att han plågas av tanken att lägga av men detta kan inte vara roligt och blir ett ganska haltande avslut. Långt från ett rytande lejon. Bara att hoppas att han tar sig tillbaka till planen när Milan jagar titlar på två fronter, även om man haltat till i Serie A.

Veckans nya strömningsaktör
Fifa lanserade i veckan Fifa+. En plattform för att strömma matcher, dokumentärer och arkivmaterial. Det är allt från stjärnornas barberare till att Gary Lineker ser igenom Brasiliens VM 2002 med Ronaldo. Fifa+ börjar med fem språk men ska utöka med ytterligare sex till. Materialet ska vara gratis. Fifa-basen Gianni Infantino tar åt sig äran och säger att detta varit en del av hans vision.

Veckans DM
Efter att jag skrivit om spelbolag, matchfixning och Jens Littorins nya bok fick jag ett DM via Instagram. Det visade sig vara Unibets sponsorchef Anders Falk som ville skicka sin krönika från Idrottens Affärer med rubriken: "Ett spelbolag känner också ett ansvar". Vilket givetvis är fullt möjligt och Unibet har garanterat gjort insatser ihop med Svensk elitfotboll likt införandet av Integrity Officer i varje klubb. Jag ska inte ge mig in i kampen om alla spelbolag hjälper till med information eller ej, men kan däremot konstatera att problematiken kring spelande finns där oavsett vilket ansvar vi i medierna känner eller vad man känner inom spelbolagen. Kan tillägga att Idrottens Affärer tar in en rad parter som krönikörer och där de representerar olika intressen.

Veckans hybris
Kosovare Asllani sa inför VM-kvalet mot Irland att landslaget börjar bli för stort för Gamla Ullevi. Visst, det var 13 500 som såg Sverige-Irland men den publiken räcker inte långt på Friends Arena. Varför kan man inte bygga vidare på det man har i Göteborg och eventuellt flytta när landslagets matcher är utsålda i förväg?

Veckans sarg ut
Austria Wien behåller Gazprom som sponsor. Österrike har varit väldigt passivt i förhållande till den ryska invasionen. Richard Swartz skrev om det i DN nyligen vilket var lärorikt för mig. Hade inte den kollen.

Veckans överraskande skifte
Paris SG byter ut Qatar National Bank på ärmen mot amerikanska Goat. Vilket ger cirka 500 miljoner kronor över tre år. Å andra sidan kan Qatar Airways vara på väg in på tröjan.

Veckans uppvisning i att göra allt för att vinna
Atlético Madrid-Manchester City som slutade 0-0. Det var onekligen en hel del hårda tag och en del fulspel. Sådan är fotbollen och det är svårt att gå runt att det ser ut så. Om någon vill ändra på det krävs det att Uefa och Fifa agerar och sedan stöttar domare och andra kring att stävja det, men inser att det är svårt. Knappast heller något nytt, även om det kommer och går, och totalt sett är fotbollen schysstare i dag är tidigare. Klassikern är när Premier League-domaren Michael Oliver såg om omspelet av FA-cupfinalen Chelsea-Leeds från 1970.  När matchen spelades delades det ut ett gult kort, men Olivers bedömning var häromåret att han hade delat ut elva röda kort och totalt 16 gula. Faktum är att en tidning gjorde samma experiment 1997 då David Elleray såg igenom matchen. Han hade delat ut sex röda och 20 gula.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof Jag läser din krönika varje vecka. Undrar varför är det mycket fokus på Qatar, varför skriver du om gästarbetare och hbt-personer? Är det för att Qatar ett muslimskt land? Villkoren för gästarbetarna är en sak och hbt personer är en annan sak, helt orimligt att de blandas ihop.

Svar: Skälet att Qatar får uppmärksamhet handlar om att VM går där i höst och att det finns en rad problem. Ett är gästarbetare. Ett annat är brist på demokrati. Avsaknad av pressfrihet och att homosexualitet är olagligt är andra. I grunden är det en brist på mänskliga rättigheter. Det handlar inte om att det är ett muslimskt land även om det kan spegla av sig i hur man agerar i vissa frågor. Religionen har noll roll i det här. För mig är det inte orimligt att lyfta flera frågor kring Qatar.

Veckans lön
David Beckham uppges nu jobba för Qatar i 15 år. I utbyte får han 1,8 miljarder kronor, enligt Daily Telegraph.

Veckans låt
"Skräck eller lycka?" - bob hund.

Veckans Leeds United
Speluppehåll. Ganska skönt efter tio poäng på fyra matcher, men ångesten är inte över för det. Bara pausad.

Veckans poddintervju
Odenses tränare Andreas Alm debuterar som romanförfattare och talar om varför han vill skriva en bok i fotbollsmiljö, om fotbollens baksidor som tränare och om hur det är att åter ha Björn Wesström som chef. Sedan tidigare finns det över 345 intervjuer med olika fotbollsprofiler via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-04-15 kl 12:13
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS